Lezersbrief : Onderwijs.
* Ingekorte versie in Dialoog van HLN van vrijdag 29 juni.
We zijn het ondertussen onderhand gewoon. Elke minister van Onderwijs heeft in het verleden zijn stempel op het onderwijssysteem willen drukken, met alle gevolgen vandien. Meestal nog wat meer chaos creëren en zelden of nooit rekening houden met wat de mensen op het terrein van die veranderingen denken. Aanpassingen zijn niet a priori uit den boze, maar een volledig onderwijssysteem op zijn kop zetten zal meer leiden tot kafkaiaanse toestanden dan dat het uiteindelijk de leerlingen ten goede zal komen. Pas de bestaande structuren aan, zorg dat leerkrachten meer ruimte krijgen om aan een zorgvuldige begeleiding te doen. En reduceer vooral de waanzinnige papierwinkel tot normale proporties. Je hoeft echt niet ons hele systeem overhoop te gooien om tot een doeltreffender resultaat voor alle leerlingen te komen.
Ook de huidige minister meent het warm water uitgevonden te hebben en goochelt met uitspraken dat we zonder die grondige wijzigingen niet meer op topniveau zullen blijven. Bij mijn weten hebben landgenoten decennialang in zo goed als alle branches de weg gevonden op internationaal gebied.
Leerproblemen en schoolmoeheid zullen er altijd zijn, welk systeem je ook bedenkt. Die leerlingen kan je ook motiveren binnen het bestaand systeem, als er ruimte en geld wordt voor vrijgemaakt.
De minister zou misschien beter eens een systeem bedenken waarbij leerkrachten zich in de nabije toekomst in twee kunnen splitsen. Een oplossing bedenken dus opdat leerkrachten terzelfdertijd in een deliberatie aanwezig zouden kunnen zijn en ook nog toezicht kunnen houden, meer zelfs activiteiten kunnen organiseren voor de leerlingen. We spreken dan nog niet eens over het feit dat een niet gering aantal onder hen na de vergaderingen ook nog rapporten en attesten dienen te schrijven. Het computertijdperk heeft wel al geruime tijd zijn intrede gedaan, maar de klastitularissen hebben nog altijd een heel grote verantwoordelijkheid.
Om te beletten dat veel ouders met hun kinderen al op vakantie vertrekken voor het einde van het schooljaar zijn er andere middelen. Trouwens ik durf te betwijfelen of je met toezicht en activiteiten op school kan vermijden dat ouders met hun kroost vroeger op vakantie vertrekken.
De minister heeft nu vooral bereikt dat opnieuw (bij het einde van een schooljaar) veel leerkrachten met een gevoel blijven zitten van "Wat zal de toekomst ons brengen ?"
SCAN : Ingekorte versie van reactie (klik onderaan links).
****
* Langs deze weg wens ik alle leerkrachten een welverdiende vakantie toe.
°°°°°°°°°°°°°°°°°
|