Lezersbrief : Minnelijke schikking !?
* niet gepubliceerd.
In zijn reactie in Dialoog van vrijdag 1 juni stelt een lezer : "Door velen wordt betoogd dat de minnelijke schikking een mogelijkheid inhoudt straffen af te kopen. Niets is echter minder waar !" Het zou er nog aan moeten mankeren dat aan 'minnelijke schikking' geen voorwaarden zouden verbonden worden. "De minnelijke schikking KAN worden toegekend", luidt het verder. Of dat nu binnen wettelijke beperkingen is of niet, de mogelijkheid is er en dat kan toch niet ontkend worden ? Evenmin dat NIET iedereen daar gebruik kan van maken. En daar wringt het schoentje ! Deze maatregel is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, hoe je het ook draait of keert. Lezer O.G. schrijft zelf : "Het openbaar ministerie beslist autonoom over de opportuniteit (!)". Dat laatste is inderdaad het correcte woord. Een 'opportuniteit' ! 'Minnelijke schikking' ... toegekend aan wie en door wie !?
Lezer vindt dat de commentaren inzake de verminderde bescherming van slachtoffers niet gegrond zijn. Dan hoor je wel heel wat andere geluiden uit de mond van slachtoffers. In het algemeen bekeken, hoe dikwijls worden we niet geconfronteerd met daders die door procedurefouten vroeger dienen vrijgelaten worden ? Hoe dikwijls hebben we niet vernomen dat daders na vrijlating weer in de buurt van hun slachtoffer gaan wonen ? En om bij de 'minnelijke schikking' te blijven, ik geloof niet dat de slachtoffers een lange juridische weg gespaard zal blijven. Daarvoor is ons justitieel apparaat veel te log en bovendien veel te laks.
In se hoort elk slachtoffer vergoed te worden door dader(s), of het nu al dan niet over een 'minnelijke schikking' gaat. Akkoord, processen laten soms veel te lang op zich wachten, zeker hier in ons landje. Lezer ziet ook over het hoofd dat de 'minnelijke schikking' vooral zal aangewend worden in de witteboordencriminaliteit en bij fraudezaken. Wie is (zijn) de slachtoffers ? Vadertje Staat toch in de eerste plaats ! Neem eens aandachtig het lijstje door voor welke zaken een 'minnelijke schikking' kan gevraagd worden ! In welke gevallen zal als het ware 'gedrumd' worden (ik bedoel met de ellebogen gewerkt worden !) om van de maatregel te kunnen 'genieten' ?
* Misdrijven tegen openbare orde (geldvervalsingen). * Smaad en geweld tegen ministers. * Corruptie. * Afluisteren van communicatie. * Gevangenen helpen vluchten. * Faillissementenfraude. * Computercriminaliteit. * Heling en witwassen ! * Bendevorming !
WIE is het slachtoffer in al die gevallen ? En hoelang zal het duren eer de slachtoffers vergoed worden in de andere gevallen ? Alsof dat ineens allemaal van een leien dakje zal lopen !?
Mag ik er nog aan toevoegen dat deze 'afkoopwet' ongetwijfeld een zegen zal zijn voor "Antwerpen diamant". Ook gelezen in hoeveel bochten justitie zich in die zaak 'gewrongen' heeft ? En wij zouden het volste vertrouwen dienen te hebben in het gerecht ! Wie is alweer het slachtoffer dat wel eens een serieus bedrag aan zwart geld in ontvangst zou kunnen nemen ? Ik vind het bijzonder vreemd dat deze wet net NU naar voren wordt geschoven.
Justitie heeft trouwens gedurende decennia weinig bewijzen geleverd het vertrouwen van de bevolking waard te zijn. Moeten we in dit geval zomaar klakkeloos aanvaarden en geloven dat de 'minnelijke schikking' zelfs een zegen voor de slachtoffers zou zijn ?
***************************
|