Oude lezersbrieven met een 'vleugje actualiteit'.
Wat lezersbrieven over het onderwijs betreft zijn de vooroordelen verre van uit de weg geruimd. In maart van dit jaar lieten een aantal lezers zich vrij minachtend uit over het beroep van leerkracht. Dat gebeurde n.a.v. het debat rond de loopbaanverlenging. Een lezer schreef toen : "Zij (de leerkrachten) zien meestal zo weinig van het leven buiten de klas dat ze er ook weinig van afweten". Reacties daarop werden in de rubriek "Dialoog" niet gepubliceerd. -Zie niet gepubliceerde lezersbrieven : - "Een morbide weerklank" (12.03.'12). - "Vooroordelen" (05.03.'12).
Hieronder volgt een lezersbrief uit de jaren '80 mét antwoord in "Mijn Mening".
Lezersbrieven (2) : Gepubliceerd in de rubriek 'Uw Mening' in de jaren '80.
Leerkrachten (lezersbrief van C.K. uit Brugge).
Na acht en een halve maand "hard" werken kunnen onze leerkrachten opnieuw genieten van twee maanden bezoldigde vakantie. En dit bovenop de zes weken die ze reeds genoten hebben tijdens het schooljaar. Dit is natuurlijk een "terechte" beloning voor de vele uren avond- en nachtwerk die ze in het onderwijs moeten presteren. Sportief zou zijn dat de leerkrachten, ieder voor zich, deze uren zouden opschrijven om na te gaan of hun lange vakantie in verhouding is tot de geleverde prestaties. Ik betwijfel dit ten zeerste. Opmerkelijk is ook dat een groot deel van de benoemden een volledige bezoldiging geniet voor een lessenrooster van 22 uur., d.w.z. 22 maal 50 minuten of 18 uur en 20 minuten. Veel mensen moeten dubbel zolang werken voor een loon dat beduidend lager ligt dan dit van de heren en dames leerkrachten. En dan maar klagen, meneer de minister, dat het onderwijs duur is in Belgenland.
Repliek :
JALOERS (lezersbrief van Ivan Bontinck vanuit Blankenberge ... alwaar ik van mijn welverdiende vakantie genoot ... 'ergens' in de jaren '80)
Naar aanleiding van de lezersbrief van een zekere C.K uit Brugge over het beroep van leerkracht, had ik graag volgende vraag gesteld aan de man/vrouw, die mijns inziens een tamelijk simplistische visie heeft over ons beroep. Waarom bent u zelf niet in het onderwijs gestapt als het daar toch zo een paradijs is ? U zou in ieder geval een toontje lager zingen. Neemt u maar eens de taak over van een leerkracht die deels in het beroepsonderwijs, deels in aanpassingsklassen en deels in 'gewone' klassen met minimum 25 leerlingen staat. Slechts één week en u zal zien ! Binnen de kortste keren smeekt u om uw oude job. Feit is natuurlijk dat er in elke branche een aantal mensen is dat zich inzet voor de job en een aantal dat leeft op de kap van de anderen. Veralgemenen geeft echter alleen maar blijk van kortzichtigheid en onwetendheid. Persoonlijk krijg ik de indruk dat u enkel uw frustraties tegenover leerkrachten wil afreageren. Jaloersheid en zo. Meer niet ! Onthou dat er, zelfs in deze tijd, nog steeds idealisten zijn in het onderwijs, die het dan nog jarenlang moeten doen met 'onmogelijke' lesopdrachten. Ik respecteer uw werk, respecteer ook het mijne. Op dat vlak kan u nog wel een lesje gebruiken. Terug naar school dus ... ;-)
******
NB. : Ik vind vandaag mijn reactie van toen redelijk scherp, maar toch verantwoord gezien de inhoud van de lezersbrief van C.K.
*****************
SCAN : Krantenartikel. .
|