Lezersbrief : Engels EN Frans.
-N.a.v. artikel in HLN (week van 25-31 juli) - Deels gepubliceerd in Dialoog in de krant van donderdag 4 augustus. -zie bijlage 3-
Als gewezen taalleerkracht heb ik toch enkele bedenkingen bij de voorstellen van de onderwijsminister (artikel "Engels wordt even belangrijk als Frans"). Zoals enkele lezers stellen : "Verandering is niet altijd verbetering". Voor één keer moet ik nu ook Mieke Van Hecke gelijk geven, die terecht wijst op de vele praktische bezwaren tussen droom en daad. In de "Brief van de dag" legt een juf, die nog steeds enthousiast voor de klas staat, de zwakke schakel bloot in het voorstel van de minister. "De les geschiedenis en aardrijkskunde in het Engels of het Frans. Hoe moet dat dan met de zwakkere leerlingen?" Zelfs een middelmatige of begaafde leerling die geen talenknobbel heeft of gewoon minder sterk in talen is, komt op die manier in de problemen ... met vermindering of verlies van motivatie tot gevolg. En wat met een leerkracht die graag en boeiend geschiedenis geeft, maar minder taalgevoel heeft ? Iemand die over de gave beschikt geschiedenis te geven, maar van talen minder kaas gegeten heeft, blijft dus in de kou staan !
Ben wel akkoord met het voorstel Frans en Engels evenwaardig te behandelen in het secundair onderwijs, MAAR niet ten koste van de lesuren Frans. In ons land is een behoorlijke kennis van het Frans nu eenmaal een MUST. Radicale Vlamingen horen dat niet graag, maar dat is nu eenmaal een feit waar je niet omheen kan. Tijdens mijn loopbaan werd de verhouding tussen hat aantal lesuren Frans en Engels een viertal keer (!) gewijzigd. Motiverend is dat niet, noch voor de leerlingen, noch voor de leerkrachten. In het vrije net krijgen de leerlingen in het secundair onderwijs pas een jaar later Engels in vergelijking met hun leeftijdgenoten in het GO. Je kan je voorstellen hoeveel problemen dergelijke situatie kan opleveren bij jongeren die om een of andere reden van net veranderen. Zeker bij leerlingen die niet zo sterk voor talen voor de dag komen.
Ik vraag mij af wanneer er ooit eens een efficiënte beslissing zal genomen worden wat het talenpakket betreft ! Een beslissing die aan iedereen tegemoet komt, maar dan een die de onderwijswereld alweer niet op haar kop zet met voorstellen waarbij heel wat leerlingen én leerkrachten uit de boot vallen.
***************************************
|