In 2000 publiceerde Paul Maes "Langs Trage Wegen" met een studie over ons (trage) wegennet én met 10 tochten. Tocht nummer 4 heette "Kerk- en Buurtwegelpad in Sint-Denijs". Uit de inleiding op die tocht: "De 'blauwe schorren van St.-Denijs. De streek tussen Leie en Schelde, van Aalbeke over Bellegem tot St.-Denijs bezit een voor Vlaanderen uniek net van kerk- en veldwegels, hier soms nog messewegels genoemd. Ze overleefden vooral omdat ze al in de 19de eeuw betegeld werden met de zogenaamde blauwe schorren. Deze blauwe tegels kwamen uit de steengroeven van het Doornikse. In de jaren 1950 werden de meeste blauwe schorren vervangen door betontegels van zo een halve meter breed.... Met dit boek stond Paul Maes mee aan de wieg van vzw Trage Wegen.
Klokslag 10 uur begon tochtleider Geert Dujardin aan zijn inleiding en vertelde hij,het verloop van de dagtocht. We vertrokken meteen op zo een kerkwegel. Verschillende van die wegels brachten ons in de Kaveiestraat: hier waren we definititief in de open ruimte. We staken de Kooigemsestraat over en zochten het Grandvalbos op. De bosrand was bij momenten vrij drassig. Idem voor de oever van de Zandbeek. Zo kwamen we in de Tontestraat. We passeerden aan het Goed ter Walle, volop in restauratie. We sloegen rechtsaf richting Geitenberg. Een mooie lange dreef leidde naar Trektelpost voor Vogelaars op 52 m vanwaar we hele streek zagen. De kerkwegels bleven mekaar opvolgen, eerste in de buurt van Bellegembos, dan langs Oud Hof Belle om tenslotte met het Kromwegelke de bebouwde kom van Bellegem te bereiken. Boven op de heuvel, 61 m domineert de toren van de Brouwerij Omer Vande Ghinste, een moderne kapel als het ware. Middagpauze in een café op de platse van Bellegem: het lekkere Omerbier vloeide er rijkelijk.
Na de boterhammetjes stapten we met de GR 5A Zuid tussen het Argendaalbos en het Bellegembos. We staken de Doornikserijksweg over en volgden de Beerbosstraat op de kam tot een eind voorbij de Molen Ter Klare. We daalden af naar het Mortagnebos (13 ha). het bos werd door het Kortrijkse OCMW aangeplant in 1972. Twee kerkwegels leidden ons naar de Vinkestraat met kapel. Met de laatste kerkwegels kwamen we weer in het centrum van Sint-Denijs, pal op de kerk. De kring was gesloten. We konden napraten bij een lekkere Omer in het gezellige cultuurhuis-bistro-café De Vrijheid.
We genoten van een schitterend lenteweer in het prachtige landschap van het interfluvium Schelde-Leie met dank aan de tochtleider Geert voor de goede voorbereiding en leiding.
|