Na de ochtendkoffie verlieten we meteen het Sportcomplex Rozenbroeken in Sint-Amandsberg. Hier en daar tekenden zich blauwe vlekken af tegen de grijze hemel. Zouden we toch goed weer krijgen? Eerste hoogtepunt van de dag: het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth. De zon kleurde alles veel mooier. Aan de Dampoort stappen we onder de spoorwegbrug. Tweede hoogtepunt: de site van de ruïne van de Sint-Baafsabdij. Origineel om het plattegrond van de kerk met haagbeukzuilen te visualiseren. We stappen over de schelde. We passeren de Beestenmarkt en beginnen aan het historische stadscentrum met de Sint-Baafskathedraal, het Belfort, de moderne Stadshal, Sint-Niklaaskerk.... Aan de Leie zelf slaan we linksaf in de Predikherenlei. We volgen nu geruime tijd de Leie tot aan de Bijloke. Eenmaal onder de R40 gaan we naar de Neermeersen. Hier verlaten we de GR 128 en stappen door het domein van de Blaarmeersen naar de cafetaria in de Topsporthal aan de Watersportbaan.
Na de middag zoeken we de achterkant op van het recreatiecentrum en pikken de GR weer op aan de spoorwegbruggen. Nog even parallel met de spoorweg en dan steken we de ringvaart over en zoeken het platteland op. De meersen van Assels leiden naar de Leie. Het pad op de oever is verhard, jammer. Riante huizen spiegelen zich in het water van de Leie, samen met de vele boten. Het veer van Afsnee ligt er stil bij. We stappen verder voorbij de Drie Leien en volgen een oude arm richting Drongen. De Oude Abdij is nu een centrum voor spiritualiteit. Eenmaal onder de drukke spoorlijn door zoeken we opnieuw de Leie op en gaan rechtsaf. Die van de korte tocht stoppen aan de overkant van de Leie aan de voet van de brug over de E40. Die van de lange tocht trekken door naar het eindpunt: Resto Sapporo aan de Steenweg naar Deinze. Tijd om na te kaarten bij een lekker glas bier.
Het was een tocht met twee gezichten; het historisch centrum van Gent én de Leieboorden in de buurt van Afsnee en Drongen.
Met dank aan de goede voorbereiding door Patrick en Donia De Backer.
26-11-2015, 16:52 geschreven door Piet Hardeman 
|