Op 20 juni 2015, Wereldvluchtelingendag, werd om 17 u de Gedachtenistuin Vluchtelingen officieel geopend in Westouter. De tuin is een stille plek in de natuur, vlak aan de Sulferbergbeek, op een goeie 300 m van de kerk. De Elfnovembergroep met in het bijzonder Marieke Demeester en Jan Hardeman, nam het initiatief om een Gedachtenistuin aan te leggen om niet te vergeten dat zoveel mensen kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen zijn van Vluchtelingen. De tuin, het werk van vrijwilligers Michel, Jef, Piet en Geert, mag gezien zijn!
Op de lokkende tonen van een doedelzak kwamen de genodigden aan. Ondertussen had het gelegenheidskoor, samengesteld uit leden van de Heuvellandse koren van Westouter, Loker-Kemmel en Wijtschate, zich opgesteld. Marieke Demeester leidde de opening in. Jean-Claude Walle uit Ploegsteert verwelkomde de Franstaligen uit Henegouwen en Frankrijk. Piet Chielens van het IFF-Museum in Ieper, schetste de historische context én het belang van zo een Gedachtenistuin: we mogen het leed van gewone mensen in oorlogstijd niet vergeten. En het is van alle tijden. Ook nu! Burgemeester Lewyllie haalde in zijn toespraak zijn eigen familiegeschiedenis aan: vier grootouders waren vluchtelingen. Het koor zong twee liederen 'Het Klaaglied van de Vrouwen ' en 'Nooit brengt een Oorlog Vrede' uit het gelijknamige Volksspel dat de Elfnovembergroep opvoerde in de tweede helft van de jaren 70. Daarna las Konrad Lux een eigen gedicht voor en J-Claude Walle een gedicht van Emile Verhaeren.
Dichter des Vaderlands 2014-2015 Charles Ducal lichtte het Gedicht 'Vluchtelingen' toe dat hij schreef voor Wereldvluchtelingendag 2015 in opdracht van de krant De Morgen. Het is een aangrijpend gedicht, brandend actueel. Fort Europa verloochent zijn eigen idealen van vrijheid en gastvrijheid. Daarna onthulde hij het bord met het gedicht: de blijvende aanwezigheid van dit gedicht is een aansporing tot meer menselijkheid. Het lint, groen van de Hoop, werd geknipt door de Burgemeester in aanwezigheid van de heer Commissaris-Generaal voor de Herdenking van de Groote Oorlog Paul Breyne en van de Voorzitster en Bestuursleden van de Elfnovembergroep.
Dan ging iedereen naar het Dorpshuis Utendoale om het glas te heffen op deze prachtige realisatie. Echt een aanwinst voor Westouter!!
22-06-2015, 16:59 geschreven door Piet Hardeman 
|