We verzamelen op de parking van het Badhuis, het Zwembad van Menen aan het einde van de Sluizenkaai langs de Oude Leie. Klokslag 10 uur licht tochtleider Bernard Goos de wandeling toe. We vertrekken op de GR 5A Zuid langs het jaagpad en komen voorbij het Jukebox Museum, het schrootbedrijf Galloo, twee windturbines van 145 m, de nieuwe sluizen. We verlaten het jaagpad ter hoogte van een klein bosje dat, raar maar waar, op Frankrijk ligt. (op de stafkaart staat het niet ingekleurd!). We stekend e weg van Laag Vlaanderen over en maken een wijde boog rond Betlehem en Koekuit. We steken de weg naar Ieper over en zoeken de Kommerehoek. We genieten van een stuk puur natuur, langs de Geluwebeek. Eerst bijzonder rustig, later dichter bij de bewoning. In de wijk Ons Dorp vinden we het voetbalveld van Sporting Menen waar we welkom zijn voor de picknick in de kantine
Na de middagpauze stappen we door het Serge Bertenpark en via een residentiële wijk (waar het veilig wonen is) komen we bij de Vestingen van Menen. Ze werden gebouwd door Vauban, verbouwd door de Nederlanders in 1817-1830 en ontmanteld vanaf 1857. Wat overgebleven is, kun je zien in Park Ter Walle. Vandaar naar het Brouwerspark en zo naar het centrum van Menen met Stadhuis en Belfort. Het Bois de Boulogne loodst ons naar de Blekerijvesting ( nog van die 'wallen') en zo naar de Oude Sluizen. We steken de Oude Leie over en trekken het bos in op het Franse eilandje dat ontstaan is door de rechttrekking van de Leie. We stappen onder de brug in de Rijselstraat en ontdekken de Barakken. Bij de kerk was er vroeger zelfs een wielerbaan.. We steken de Moeskroenstraat over en stappen opnieuw Frankrijk binnen: Halluin. We verkennen er steegjes en een mooi beluik: cité, cour en ruelle. De kerk van Halewijn oogt vrij indrukwekkend. We mijden de drukke winkelstraat maar steken de brug in de Rijselstraat nu over en via 't Schippershof komen we weer aan Het Badhuis: de kring is gesloten.
Met dank aan Bernard die tekende voor een verrassend boeiende Ronde van het Vestingstadje Menen, in de volksmond "Meende".
|