21 april 2013: GR-Bustocht Odomez-Raismes-La Mare à Goriaux
Na de koffie in Vieux-Condé zette de bus de stappers voor de lange tocht af aan de D954 in Odomez en die van de korte tocht 2,4 km verder in de buurt van L' Auberge du Lièvre aan de rand van het Forêt de Raismes-St-Amand-les-Eaux-Wallers. Start en einde met de wit-rode GR 121 en tussen in de geel-rode GRP Tour du Bassin Minier n°7. Dit boscomplex is met zijn ca 5.000 ha het tweede grootste in de regio Nord-Pas-de-Calais. Eik, haagbeuk en grove den zijn de dominante soorten. Talrijke dreven, al dan niet geasfalteerd, doorkruisen het bos, vandaar verschillende 'étoiles' of stervormige kruispunten. We zijn nog maar het bos in of we proeven even van klaverzuring. En de eerste bosanemoontjes houden hun bloemetje nog naar beneden gericht. Via de Etoile de Suchemont komen we aan de voet van de beboste terril Rousseau. We zoeken dan de Sabatier op: een fikse klim leidt naar de top waar we beloond worden met een schitterend panorama, 360°. Met de Pavé de la Princesse komen we uit aan het Maison de la Forêt. Tijd om naar het centrum van Raismes te stappen voor de middaghpauze. Het is de eerste keer dat de hele groep zit te picknicken in de zon op een terras. We trekken opnieuw het bos in en genieten nu van het zonlicht dat in het bos valt en van hele tapijten bosanemoontjes: nu zijn het open witte sterretjes.. We dwarsen de D151 en stappen rechtdoor op de Drève des Insurgés. Zo komen we aan de D69 ter hoogte van de Grise Chemise. Korte namiddagpauze bij de bus. De Drève de Notre Dame d'Amour leidt ons meteen over de spoorweg en een eind verder onder de autoweg A23. We komen uit op een dwarsdreef. Die van de lange tocht slaan rechtsaf met de Sentier de la Mare à Goriaux, vinden de kasseien van de Trouée d'Arenberg uit Paris-Roubaix en stappen door het bos naar de parking van La Mare à Goriaux en wagen zich nog naar boven! Die van de korte tocht gaan linksaf met de GR 121 en vinden de oever van la Mare. Een korte klim leidt naar het uitkijkpunt met een prachtig overzicht van het meer. Sommigen krijgen er niet genoeg van. We keren terug met de bus naar Raismes en genieten van een pint op onze zonneterras. Half zes vertrekken we huiswaarts.
De GR-Bustocht van zondag 21 april werd in twee keer voorbereid. Oorspronkelijk was het de bedoeling om die tocht te doen vorig jaar 21 oktober. Maar de Franse jagers staken daar een stokje voor. Grote delen van het bos werden die dag bejaagd op groot wild: tir à balles. Daarom werd die uitgesteld tot in de late lente van dit jaar (er is jacht tot in maart) en na de doortocht van Paris-Roubaix. Kwestie van de renners niet te embêteren. Het eerste deel van de reeks is van vorig jaar (groen bos...), vanaf Le Sabadier van deze week...
Al om half tien kwamen de GR-wandelaars toe op de Markt in Nieuwkerke. Klokslag tienen begon tochtleider Geert Dujardin aan zijn inleiding. Het zou een mooie lus worden, grotendeels op een van de 3 GR-paden: de geel-rode Streek-GR Heuvelland en de wit-rode GR 5A Zuid en de GR 128. Meteen daarna trok de bonte bende zich op gang op de S-GR Heuvelland. Een lang lint stapte via het Vijverstraatje naar de Pont d'Amour. Vroeger liep daarboven een tramroute. We kregen een eerste blik op de Kemmelberg. Knooppunten 53, 54, 25; 24 en 26 brachten ons op een eerste streepje GR 5A Zuid. Aan de ingang van het Provinciedomein Kemmelberg (met ondermeer de Monteberg) stapten we over op de Streek-GR. Vlakbij de Hollemeersch was het tijd voor een koekje of een stukje fruit of een gezellige babbel. De echte vergezichten waren niet van de partij. In een tweede stuk provinciedomein zagen we hoe Jean-Pierre van Wijngoed De Monteberg het snoeihout opruimde. We staken de Lettingstraat over en daalden af om via het Binnenstraetje het provinciedomein te verlaten. Een tweede streepje GR 5A Zuid bracht ons bij het bekende Lokerhof. Tijd om te gaan picknicken in Loker: het was bijzonder druk in De Heksenstoel. We keerden even op onze stappen terug en zochten daarna de festivalweide op in Dranouter. Een lange veldweg voerde naar De Hille op de grens en daar pikten we de GR 128 op. Naar de Keerseboom en vandaar is het maar een stapje naar het domein van de Conservatoire Botanique National op de Haendries. We bleven beneden aan de voet van de Ravensberg en vonden een GR-infobord waar de GR 128 ons land binnenkomt. Een klimmetje naar de Zwartemolenheuvel en een mooie afdaling richting de Kruistombe. Het Natuurpuntgebied De Breemeersen ligt werkelijk aan je voeten. Voorbij het Westhof Farm Cemetery ging het linksaf naar De Walletjes. Een groen ommetje aan de voet van de schaamheuvel (daarachter ligt een frietfabriek die daar nooit had mogen komen) bracht ons weer in het centrum van Nieuwkerke. Tijd voor een picon of een pint bij Liza en Gaston van Het Breugelhof. Iederen welgezind en tevreden. PS De foto van de Bosgeus is de laatste.
Op zondag werd onder GRote belangstelling de Wandelgids 'Stationsstapper' ingewandeld, een samenwerking tussen Trein Tram Bus en Grote Routepaden met steun van NMBS. In de gids zijn 8 wandelingen uitgewerkt langs een GR-pad met vertrek en aankomst aan een station zodat je makkelijk in lijn kunt wandelen. Na de inleiding door Jannie Haek, NMBS Holding,volgden toespraken door Marc Descheemaecker voor NMBS, Renaat Landuyt voor Stad Brugge, Dirk Wisé voor Trein, Tram, Bus en Gie Beirnaert voor Grote Routepadenen daarna werd buiten het infobord onthuld en het glas geheven. Met kon individueel wandelen met een kopie van Stationsstapper 1 Brugge-Beernem over 17,5 km. Of in groep. Tochtleiders Jan Vanseveren (TTB) en Patrick De Backer (GR) trokken de bonte bende op gang. Na een kort stukje GR 5A op de Vesten stapten we aan de Katelijnepoort over op de GR 129. Na een streepje kanaaloever kwamen we aan de Sint-Pietersadij van Steenbrugge. We volgden we een wandel-en fietspad op een oude spoorwegbedding. Voorbij het St.-Lucasziekenhuis kwamen we in de open ruimte. We velieten de oude spoorwegbedding en stapten op het Meersenwandelpad. De kerk van Ver Assebroek kwam in zicht: tijd voor de middagpauze. We waren welkom in Café 't Leenhof. Na de boterhammetjes trokken we Assebroekse Meersen in. Aan bomenrijen en dreven geen gebrek. En het was bijzonder leuk om zolang op onverhard te kunnen stappen. We staken de weg Oostkamp-Oedelem over en trokken in dezelfde richting verder op zoek naar het kanaal Brugge-Gent. De kanaaloever is nu een boeiend Natuur.gebied: de gaspeldoorn begon te bloeien, ook met vertraging door het gure weer. De steile (geërodeerde) oevers zijn favoriete broedplaatsen voor de ijsvogel. Zou die ook in zijn nopjes zijn met zo een lange winter? We staken de kanaalbrug over en zochten het station van Beernem op. Het was er koud op het perron. Dat werd goed gemaakt in het cafetaria van het station in Brugge. Die Stationsstapper is beslist een aanwinst voor wie GR in lijn wil stappen. Groene Halte betekent dat er een frequentie is van minimaal 1 trein per uur, ook in het weekend en op feest- en vakantiedagen. Goed om weten!