Inhoud blog
  • Paddenstoelenrisotto met tonijn
  • Tortilla's met kip
  • Boeuf à la Bourguignonne
  • Clubsandwich
  • broodjes-om-mee-te-nemen
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Vlaamse culinaire tips
  • oma's keukengeheimen
  • eet smakelijk
  • Pasta site
  • Broodbakken
  • koken op de camping
  • recepten uit de natuur
  • zelf ijs maken
  • tijd voor vis
  • Allerhande
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    onskleinkrollebolleke
    www.bloggen.be/onsklei
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • De virtuele keuken
  • een site voor smulpapen
  • Gratis recept.nl
  • Hemelse Kruiden
  • Italiaanse groente- en bijgerechten
  • Jouw recept online
  • De beste keukentips van Nederland
  • Indonesische recepten
  • KookCafé
  • Lekker vegetarisch
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Tijd voor Vis
  • visweb
  • De receptenzoekmachine van België
  • 1000 recepten vlees bereidingen, vis menu's, vegetarische gerechten
  • Zelf ijs maken
  • Ans culinaire receptensite
  • Karin culinair
  • Lenny's Afrikaanse keuken
  • De Aziatische keuken
  • Koken met bier
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Edith's digitale kookboek
  • Kooktermen in allerlei talen
  • RSI kooktips....nee, dit is niet lacherig bedoeld
  • Webchef.... receptenzoekmachine
  • Culinaire recepten
  • Maastricht culinair
  • Smaakvol Breda
  • Rotterdam culinair
  • Culinair historisch kookmuseum
  • Eindhoven Culinair
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Chinese keuken (Engelse site)
  • Lekker koken met groenten
  • Culinair boeren
  • Het kookboek
  • Eiergerechten
  • Kookhoekje voor kinderen
  • CuliTips
  • Receptentabel
  • Snelklaar recepten
  • Bonduelle
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • dessert ideetjes
  • Jenthe's recepten
  • Kookschriftje
  • Mam, wat eten we vandaag?
  • Kiprecepten
  • Saus, salsa of dip
  • Varieer met vlees
  • De vlam in de pan
  • Echte friet
  • Soepzooitje
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mira_erwin
    www.bloggen.be/mira_er
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Eet smakelijk
  • Dr. Oetker
  • Rozijnenrecepten
  • IJsrecepten
  • Coeliaki info
  • Pasta soorten
  • De Kookshop
  • Pasta en Co -- Italiaanse delicatessen
  • Wijnsterren
  • Jessie's keuze
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Keukenweetjes
  • Taste This
  • Around the World in 80 Meals
  • Marie Culie
  • Uit de keuken van Arden
  • Eten.headliner
  • Kookwallpapers
  • Tinies kookrubriek
  • Plantaardig eten
  • Lamsgerechten
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    dansrustroest
    www.bloggen.be/dansrus
    `~ Photobucket
  • Verkade
  • Herbs n Spices
  • Rivièra Maison
  • D&L
  • De Proeftuin
  • Noordhollandse grond
  • De kleinste soepfabriek
  • Proef
  • Wieckse
  • Het leven is een picknick
    ~Photobucket
  • sjalotten, uien, knoflook en Stoneleeks®
  • Knoflookroller
  • Living Fab store
  • Fabulous Kitchen
  • Italiaanse wijnen en delicatessen
  • Prosciutto di Parma
  • La Cucina
  • Koken op hout
  • Jamie Oliver
  • Kookwalhalla
    ~Photobucket
  • Schorten met gedichten (o.a.)
  • Kusmi thee
  • recepten met biologische produkten
  • Kwaliteitsartikelen rond keuken en koken
  • Stuur een appel
  • Daily Design
  • Verstegen
  • Jamie Oliver shop
  • Broodbakken info
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    hansdt
    www.bloggen.be/hansdt
    ~Photobucket
  • Meat Cuisine
  • Coffee etc
  • Chiapas
  • Producten uit Sardinië
  • Alles om zelf bonbons te maken
  • Recepten met aardbeien
  • Vlees.nl
  • Le Breton | specialist in delicatessen
  • Stroopfabriek Canisius
  • Nederlandse wijnfeesten
    kook je mee?


    Photobucket - Video and Image Hosting

    04-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep verstandig!

     

    Niets zo heerlijk huiselijk als de geur van zelfgemaakte soep. En met winters weer smaakt zo'n warme soep extra lekker! Heldere of gebonden, groente of vegetarische, iedere soep kent een eigen bereiding.
    Soep is van alle tijden en alle culturen. In Nederland is van oudsher zaterdag 'soepdag'. Maar ook op andere dagen van de week gaat de soep er goed in. Je hoeft tegenwoordig namelijk niet meer uren in de keuken door te brengen voor het heerlijk geurende kookvocht. Er is volop keus in eenvoudige varianten. Heel populair is de geheel kant-en-klare soep, wel zo makkelijk. Of de half-fabrikaten. Of je maakt een soep van allerhande restanten.
    Een kant-en-klare soep kun je nog lekkerder maken door er bijvoorbeeld wat room of madeira aan toe te voegen. Een kant-en-klaar mosterdsoepje wordt feestelijker door er op het laatste moment een dot crème fraîche en wat reepjes paling aan toe te voegen en te garneren met fijngesneden peterselie. Een tomatensoep uit pak of blik kun je garneren met kleine stukjes ontvelde tomaat, plakjes mozzarella en wat fijngesneden basilicum. Zo maak je de soep ook ietsje zwaarder en kan deze, samen met stokbrood en een salade, dienen als volwaardige hoofdmaaltijd.
    Heldere soep
    Onder een heldere soep wordt verstaan: soep die niet wordt gepureerd of wordt gebonden met een mengsel van boter en bloem (roux). Alle extra ingrediënten worden in kleine stukjes toegevoegd. Heldere soep bestaat uit bouillon getrokken van een bouillonblokje, bouillonpoeder of van vlees met bot, dat uren op het vuur staat. Voor het trekken van bouillon gaat de voorkeur meestal uit naar rundvlees en schenkel. Maar ook kip, wild of ander vlees is geschikt als basissoep.
    Geconcentreerde bouillon in de vorm van fond is in kant-en-klare potjes verkrijgbaar en smaakt bijzonder goed. Heldere soep of bouillon kan zo worden gegeten of als basis dienen voor andere soepen, bijvoorbeeld tomatensoep of kippensoep. Lekker en ook nog eens licht verteerbaar.
    Gebonden soep
    Om een dikke, romige soep (gebonden soep) te krijgen maak je naast de bouillon ook nog een roux. Een roux is een combinatie van een evenredige hoeveelheid boter en bloem. Smelt eerst op matig vuur de boter. Voeg daar de bloem bij. Roer vervolgens goed door met een garde. Het half vet, half korrelige mengsel laat makkelijk van de pan af. Na een paar minuten garen, kan de bouillon er in kleine beetjes aan toe worden gevoegd. Blijf net zo lang doorroeren, tot de bouillon is opgenomen. Blijf doorgaan tot alle bouillon op is en de soep mooi egaal van structuur is.
    Een soep op basis van roux is weliswaar lekker, maar kan ook best wel zwaar zijn. Je kunt soep in plaats van met boter en bloem ook binden met gepureerde groente, peulvruchten of aardappelen. Strooi bijvoorbeeld aardappelpureepoeder door de soep, vele malen lichter dan een roux en bijna net zo lekker.

    bron:receptenweb 


    » Reageer (0)
    02-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RVS kookplaat reinigen
    Neem de rvs kookplaat eerst af met een vaatdoekje met wat afwaswater, of een sopje van allesreiniger. Droog de kookplaat goed af en wrijf hem met een zachte doek en een beetje slaolie goed in. Even goed nawrijven met een droge doek en je kookplaat glimt niet alleen als een zonnetje, maar is ook gegarandeerd streeploos schoon.

    » Reageer (0)
    28-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: D

    van Deglaceren, Dichtschroeien, Duxelles, ...

    Deglaceren:
    Ook afblussen genoemd. Het al roerende oplossen van in de pan achtergebleven aanbaksels met een scheutje water, wijn of een andere vloeistof.
    Dichtschroeien:
    Het in hete margarine of een andere vetstoffen verhitten van vlees, wild of gevogelte zodat een mooi bruin korstje wordt verkregen. (zie ook "aanbraden")
    Duxelles:
    Mengsel van fijngehakte ui en champignons dat al roerende wordt verhit tot al het vocht eruit verdampt is. Duxelles wordt ook gebruikt als onderdeel van een farce.

    bron: Culinair lexicon


    » Reageer (0)
    25-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.viskalender

    JANUARI - FEBRUARI - MAART

    Het perfect seizoen voor schaal en schelpdieren.
    Zeeuwse oesters, fines de claires, coquilles, amandes, venusschelpen, kokkels, etc.

    Begin februari start de aanvoer van roodbaars.

    Roodbaars
    Jonge roodbaarzen leven voornamelijk in fjorden, baaien en in de kustzone, volwassen dieren gaan verder de zee in. Daar leven ze in groepen en voeden ze zich met garnalen en haring. Roodbaars wordt voornamelijk in de noordelijke zeeën gevangen.

    Kabeljauw
    Vanaf januari is bij ons de mooiste kabeljauw verkrijgbaar. De meeste kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Zorg wel dat je een goede visboer hebt. Ijslandse kabeljauw is relatief goedkoper maar los van structuur en vlak van smaak. Gedroogde kabeljauw wordt stokvis genoemd, gedroogd en gezouten spreken we van klipvis.

    APRIL - MEI - JUNI

    Medio april start het korte seizoen van de Zeeuwse kreeften, dat eind juni eindigt.
    Begin mei aanvoer van poon, mul, zeebaars en snoekbaars
    Eind mei, begin juni: start haringseizoen (Hollandse nieuwe)

    Mul
    Komt voor in de Oostelijke Atlantische oceaan, Middelandse Zee en Zwarte Zee. Behoort tot de zeebarbeelachtigen. In Nederland wordt de vis als bijvangst gevangen. Een typische zomervis. Import uit het Midden-Oosten zorgt ervoor dat de vis het hele jaar verkrijgbaar is.

    Zeeduivel
    Vanaf maart tot en met september is de zeeduivel van goede kwaliteit. Alleen het staartstuk is geschikt voor consumptie. Komt voor in de Oostelijke Atlantische oceaan, Middelandse Zee en Zwarte Zee. De kop is afschrikwekkend lelijk, en wordt door de visman angstvallig uit de etalage gehouden.

    Rode poon
    Vooral in de zomer is er aanvoer van poon, meestal gevangen als bijvangst. Naast rode poon bestaat er grauwe poon, ook wel Engelse poon genoemd. Het is verschil is te voelen aan de zijlijn, dit is bij de grauwe poon duidelijk herkenbaar.
    Rode poon heeft smakelijk, stevig visvlees. Grauwe poon is veel vlakker van smaak.

    Haring
    Belangrijke vis voor de sector. Komt voor in de Noordzee, de Atlantische oceaan en in de Oostzee. Doorloopt ieder jaar een cyclus; mager in de wintermaanden en vet in de zomer. Vangst op de Hollandse nieuwe begint in mei en loopt door tot juli. Door invriezen het hele jaar verkrijgbaar.

    JULI - AUGUSTUS - SEPTEMBER

    Zeetongen, half juli: start mosselseizoen, schol, zeewolf, griet, tarbot

    Tong
    Komt veel voor in de Europese kustwateren, vanaf Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Beste tijd is van juni tot september. De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste sortering.

    Zeewolf
    Komt in het noordelijke deel van de Atlantische oceaan en in de Noordzee voor. Wordt in Nederland als bijvangst door tong en schol-vissers aangevoerd.
    Voor de import van zeewolf is Nederland afhankelijk van Duitsland, Rusland en Noorwegen.

    Griet
    Deze vis wordt ook als bijvangst van de tong en scholvisserij gevangen, waardoor de aanvoer regelmatig is. Matig vette vis met een fijne structur. Goede vervanger voor de duurdere tarbot. Heeft in tegenstelling tot tarbot een fijne huid.

    OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER

    Hollandse garnalen, oktober: start platte Zeeuwse oesters, langoustines, rog

    Rog
    In de noordoostelijke Atlantische oceaan en Middellandse Zee komen 36 soorten roggen voor. Vooral in het najaar een goede aanvoer. De meest aangevoerde soort op de Nederlandse afslagen is de stekel- of doornrog. De vleugels zijn smakelijk en worden vaak los te koop aangeboden.


    » Reageer (0)
    18-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toepassingen met kruiden


    Kruiden voegen iets extra's toe aan je gerechten. Welke kruiden je het best gebruikt in welke gerechten verneem je in onderstaande tabel.

    Kruid

     

    Gerechten en ingrediënten

     

     

     

    Basilicum

    pesto, tomaten, witte bonen, pasta

    Bieslook

     

    dressings, dipsauzen, tomaten, eieren, vis

    Bladselderij

    bouillons, soepen, vis, erwtensoep,marinades

    Bonekruid

    gedroogde peulvruchten

    Citroenmelisse

    vis, vruchtensalades

    Dille

     

    dressings, komkommer, eieren, vis

    Dragon

     

    dressings, gevogelte, marinades

    Kervel

     

    dressings, komkommer, courgette, tomaten, vis, eieren

    Koriander

    Mexicaanse, Thaise en Noordafrikaanse gerechten

    Laurier

     

    bouillons, stoofschotels, marinades

    Marjolein

    tomaten, rundsvlees, varkensvlees, gehakt

    Munt

     

    lamsvlees, vruchtensalades, als garnituur

    Oregano

     

    tomaten, pizza's

    Peterselie

    dressings, bouillons, soepen, vis, eieren, marinades

    Rozemarijn

    tomaten, varkensvlees, marinades

    Salie

     

    kalfsvlees, lamsvlees, salades

    Tijm

     

    bouillons, soepen, lamsvlees, marinades


    » Reageer (0)
    15-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 voordelen van gezonde voeding

     

    1. Gezond gewicht
      Gezond eten en meer beweging: de ideale combinatie als je je gewicht optimaal wilt houden.
    2. Beter afweersysteem
      Een goede voeding met veel vitamines en mineralen is een steuntje in de rug voor je afweersysteem waardoor je minder snel ziek bent.
    3. Beter presteren
      Gezond eten betekent energie tanken voor het lichaam. Zoveel energie dat je tot goede prestaties komt op je werk, op school of in je vrije tijd.
    4. Stress beter de baas
      Gezond eten kan helpen beter met stress om te gaan. Met een juiste voeding voel je je bijvoorbeeld minder snel prikkelbaar.
    5. Goed voor je humeur
      Gezellig samen met familie of vrienden genieten van een gezonde maaltijd geeft een goed gevoel.
    6. Meer zin in bewegen
      Wie gezond eet voelt zich lekkerder. Daardoor krijg je meer energie en dus meer zin om extra te gaan bewegen!
    7. Er langer jong uitzien
      Gezonde voeding is dé manier om veroudering uit te stellen.
    8. Langer fit blijven
      Je spieren en botten blijven langer in conditie als je gezond eet. Hierdoor blijf je langer fit, ook als je ouder wordt.
    9. Kans op ziektes verkleinen
      Gezond eten helpt mee het risico te verlagen op hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en kanker.
    10. Goed voorbeeld doet goed volgen
      Het goede voorbeeld geven is één van de beste manieren om bijvoorbeeld kinderen gezond te leren eten!

    bron:Fit&Gezond


    » Reageer (0)
    14-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: C

    van Canneleren, Clarifiëren, Consommé, ...

    Canneleren:
    Het aanbrengen van een ribbelpatroon in de schil van groenten en vruchten.
    Clarifiëren:
    Ook "klaren" genoemd. Het helder maken van bouillons of het verwijderen van de eiwitbestanddelen uit margarine.
    Consommé:
    Een krachtige, door klaren verkregen glasheldere bouillon.
    Court-bouillon:
    Een aromatische, lichtaangezuurde vloeistof verkregen door groenten, kruiden en soms viskoppen en graten te laten "trekken" in water waaraan een scheutje wijn, azijn of citroensap wordt toegevoegd. Een court-bouillon wordt o.a. gebruikt voor de bereiding van vis, schaal- en schelpdieren.

    bron: Culinair lexicon


    » Reageer (0)
    06-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefhebbers van Franse rode wijn leven langer

    De Fransen hebben een nieuwe troef in de strijd tegen de wijnen uit de 'nieuwe wereld'. Wie regelmatig een glaasje rode wijn uit Zuidwest-Frankrijk drinkt, leeft langer.

    Franse rode wijn is het gezondst
    Rode wijn uit Zuidwest-Frankrijk is het gezondst

    Wat is dat toch met die Fransen, vroegen onderzoekers zich jaren geleden al af. Ze eten de hele dag brie en andere volvette producten, maar toch is de sterfte aan hart- en vaatziekten in Frankrijk lager dan in landen als de Verenigde Staten.

    Verschillende studies toonden aan dat rode wijn het magische levenselixer is. Door de aanwezigheid van pit en schil van de druif bij gisting, komen in rode wijn beschermende stoffen terecht, de polyfenolen. Die komen in andere dranksoorten niet of nauwelijks voor.

    Pacemaker
    Maar wat maakt nou juist de Franse rode wijn zo gezond? Britse onderzoekers hebben ontdekt welke stof de ‘pacemaker’ is, zo schrijft het blad Nature deze week. Binnen de groep polyfenolen is niet alleen het vaak genoemde resveratrol verantwoordelijk, maar vooral de stof procyanidin.

    Hoeveel procyanidin rode wijn bevat, is afhankelijk van de manier waarop de wijn is geproduceerd. In klassieke rode wijnen, zoals de Franse wijn, is een hoeveelheid van 1 gram per liter niet ongebruikelijk.

    Bij traditionele wijnen gisten de druiven drie tot vier weken, waardoor een maximale hoeveelheid beschermende stof uit de schil en druiven wordt onttrokken. De gistingsperiode van ‘moderne’ wijnen is vaak maar een week. Maar ook de druivensoort is van belang voor de hoeveelheid procyanidin, concludeerden de onderzoekers na vergelijking van wijnen uit de hele wereld.

    Midi-Pyreneeën
    Tot grote verrassing van de onderzoekers bleken wijnen uit Zuidwest-Frankrijk, vooral uit Gers in de Midi-Pyreneeën, nog meer procyanidin te bevatten dan andere Franse rode wijnen. Ook rode wijn van het Italiaanse eiland Sardinië bevat opvallend veel van deze beschermende stof.

    De wijnen uit deze streken, waar mensen inderdaad langer dan gemiddeld leven, bevatten twee tot vier keer zoveel beschermende stoffen als andere Europese wijnen uit bijvoorbeeld Spanje en vijf tot tien keer zoveel als wijnen uit de nieuwe wereld, zoals Australië. De ‘gezondste’ druiven zijn de cabernet sauvignon, de nebbiolo druif en de tannat.

    Door Ingrid van der Chijs


    » Reageer (0)
    04-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: B

    van Bakken, Barderen, Beboteren, ...

    Bakken:
    Het bereiden van gerechten in margarine, olie of een andere vetstof, in een open pan op een hoog vuur. Deze term wordt ook gebruikt voor het gaar maken van deeg of beslag in de oven.
    Barderen:
    Het omwikkelen of bedekken met plakjes spek van mager vlees, wild of gevogelte die anders te veel zouden uitdrogen.
    Beboteren:
    Het met margarine invetten van bakvormen, bakplaten, ovenschalen en/of aluminium-folie
    Bedruipen:
    Het tijdens het braden overgieten met braadvocht vlees, wild of gevogelte met behulp van een lepel of een bedruippipet.
    Beetgaar:
    Ook "al dente" genoemd. Stadium van gaarheid waarbij het voedsel enige stevigheid behoudt; de term wordt met name gebruikt bij de bereiding van groenten en pasta.
    Beurre manié:
    Een mengsel van gelijke delen bloem en zachte margarine; wordt gebruikt voor het binden van warme vloeistoffen.
    Binden:
    Het dikker maken van een vloeistof ter verkrijging van een gebonden saus of soep.
    Bindmiddel:
    Een product dat wordt gebruikt om soepen, sauzen, vla's en puddingen de gewenste dikte te geven. Bindmiddelen kunnen worden onderscheiden in zetmeelhoudende producten (bloem, maïzena, aardappelmeel, ...) en niet-zetmeelhoudende producten (eieren, gelatine, margarine).
    Blancheren:
    Het in koud water aan de kook brengen of het korte tijd in ruim kokend water koken van voedsel en dit vervolgens afgieten en afspoelen met koud water. Deze techniek wordt vooral op groenten toegepast.
    Blind bakken:
    Het voor- of gaar bakken van taartbodems met behulp van een "blinde" vulling van gedroogde peulvruchten of speciale gewichtjes. Deze techniek wordt toegepast bij taarten waarvan de vulling eerder gaar zou zijn dan het deeg en bij taarten waarvan de vulling niet wordt meegebakken.
    Bouillon:
    Aromatische vloeistof gemaakt van vlees, gevogelte, wild, vis en/of groenten en kruiden.
    Bouquet garni:
    Ook kruidenboeketje genoemd. Meestal bestaand dit uit een takje tijm, een paar takjes peterselie en een laurierblaadje, soms aangevuld met andere kruiden. Het geheel wordt met een touwtje bijeen gebonden om na de bereiding het makkelijk te kunnen verwijderen. Deze techniek wordt o.a. gebruikt bij de bereiding van bouillons en stoofschotels.
    Braden:
    Het bereiden van vlees, wild of gevogelte in margarine of in een andere vetstof in een open of gedeeltelijk gesloten pan. Dit kan op een laag of matig hoog vuur. Braden je eveneens in de oven.
    Bruineren:
    Het bruin laten kleuren van voedsel in een droge pan of in een pan met margarine of een andere vetstof (bijv. uien, bloem voor een roux).
    Brunoise:
    In piepkleine blokjes gesneden groenten of andere ingrediënten.

    bron: Culinair lexicon


    » Reageer (0)
    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolrolletjes met tomatensaus en tagliatelle

     Ingrediënten:

    • 8 grote bladeren van een savooiekool
    • 1 ui
    • 1 tot 2 teentjes knoflook
    • 1 kleine courgette
    • 1 rode paprika
    • 250 g champignons
    • 1 kleine steel prei
    • 2 eetl. olie
    • 0.25 l groentebouillon van 2 theel. bouillonpoeder
    • 1 theel. fijngehakte verse tijm (of 0.5 theel. gedroogde tijm)
    • zout en versgemalen peper
    • 100 gram versgeraspte (jong)belegen Goudse kaas
    • allesbinder
    • 300 gram tagliatelle
    • 1 teentje knoflook (voor de saus)
    • 1 eetl. olie (voor de saus)
    • 2 eetl. tomatenpuree (voor de saus)
    • 1 pak gezeefde tomaten (voor de saus)
    • 1 theel. groentebouillonpoeder

     Photobucket - Video and Image Hosting

    Voorbereiding:
    Snijd de dikke nerven van de koolbladeren vlak en blancheer de koolbladeren 1 tot 2 minuten in ruim kokend water met wat zout. Laat ze op een keukendoek uitlekken. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de courgette en de paprika in blokjes, de champignons in plakjes en het lichtgekleurde deel van de prei in ringetjes. Verhit de olie in een grote pan en laat de ui, de knoflook, de courgette, de paprika, de champignons en de prei fruiten tot de groenten beginnen te kleuren. Giet er de bouillon bij en roer er de tijm en wat zout en peper door. Laat de groenten beetgaar stoven en roer er de helft van de kaas door. Bind het vocht met allesbinder. Fruit voor de saus de knoflook glazig in de olie. Laat de tomatenpuree kort meefruiten. Roer er de gezeefde tomaten en het bouillonpoeder door. Breng op smaak met wat peper.

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 200ºC. Vul de koolbladeren met het groentemengsel. Schep de tomatensaus met de eventueel overgebleven groenten in een ovenschaal. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in de saus, bestrooi met de resterende kaas en zet circa 15 minuten in de voorverwarmde oven. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en laat uitlekken. Schep de pasta in een voorverwarmde schaal, schep er de koolrolletjes met de saus op en serveer meteen.

    Wijnadvies:
    Witte Bordeaux, witte Bergerac of Soave (10-12°C). Een fris geschonken Beaujolais past ook.

    Gerecht:
    hoofdgerecht

    Aantal personen:
    4

    Keukensoort:
    Nederlands

    Bereidingstijd:
    45 min.


    » Reageer (0)
    01-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept voor het nieuwe jaar

    Recept voor het nieuwe jaar:
    je neemt 12 maanden en ontdoet deze van alle akelige gebeurtenissen,teleurstellingen en angsten. snijd deze porties in 30 of 31 stukken zodat de voorraad precies voor 1 jaar genoeg is.
    Photobucket - Video and Image Hosting
    iedere dag voegt je hier aan toe :
    1 lepeltje werk
    1 eetlepel humor
    3 eetlepels optimisme
    1 portie vertrouwen.

    het geheel werkt je af met :
    1 theelepeltje tolerantie
    1 korreltje geduld
    1 snufje tactgevoel

    de hele portie wordt nu met een flinke scheut liefde overgoten .
    nu het gerecht klaar is kan je het nog versieren met een takje begrip.
    serveer dit gerecht iedere dag met vriendelijke woorden en een stralende lach!!!

     

    Photobucket - Video and Image Hosting


    » Reageer (0)
    31-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsbrunch

     

    Waren we met de kerstdagen intensief en uitgebreid aan het koken geslagen, nieuwjaarsfeestjes gaan we relaxeter tegemoet met verrukkelijke brunches en verfrissende drankjes. Een smakelijk begin van het nieuwe jaar, waarmee je familie en vrienden heerlijk kunt verwennen.
    Broodjes en meer
    Brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch en bestaat voornamelijk uit verschillende soorten broodjes, -croissant, toast, sandwich, scones, partybroodjes- die heerlijk worden belegd. Denk aan: gerookte zalm, salades, vleeswaren, eieren. Een brunch op nieuwjaarsdag is ideaal om de dag feestelijk te beginnen. De tafel wordt voor een groot gezelschap mooi gedekt. Eventuele ‘leftovers’ van oudejaarsavond en de feestdagen daarvoor, krijgen een nieuwe kans. Champagne mag natuurlijk ook bij deze maaltijd niet ontbreken.
    Fruitshake
    Om de kater van oudejaarsavond te verdrijven, is een frisse fruitshake ideaal. Pureer wat rood fruit met yoghurt en voeg er een paar druppels vanille- essence bij. Garneer de shake met blaadjes mint. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere fruitsoorten, maar hoe zuurder het fruit, des te lekkerder de shake. Wil je het iets minder machtig maken, dan kun je ook enkel verse vruchtensappen schenken.
    Ragout
    Ook kliekjes zijn geschikt voor de brunch. Oudbaken brood bijvoorbeeld gebruik je als toast. Maak van overgebleven (gegaard) vlees een ragout. Dit laatste is vrij simpel te maken en erg lekker op een broodje. Kalkoenkliekjes zijn erg geschikt voor de ragout. Maak een ‘roux’ van 30 gram boter en 30 gram bloem. Smelt eerst de boter en roer vervolgens de bloem erdoorheen. Houd het mengsel op een matig vuurtje warm en blijf goed doorroeren. Als de bloem smeuïg is en loslaat van de pan, schenk je er beetje bij beetje bouillon bij. Hierdoor ontstaat er een gebonden saus. Snijd het vlees in kleine stukjes. Voeg alles bij elkaar en garneer het geheel met fijngehakte peterselie.
    Hartige taartjes
    Voor de variatie kun je ook kleine hartige taartjes maken van korstdeegbakjes. Deze zijn kant-en-klaar te koop en kun je met werkelijk van alles vullen. Leg in het bakje veldsla en een plakje geitenkaas. Strooi er wat tijm over. Snijd mozzarella in plakjes en leg die op de met tijm bestrooide geitenkaas. Bak de taartjes af in ongeveer 7 minuten in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met peper uit de molen en de resterende olijfolie.


    » Reageer (0)
    29-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde omelet

     


    Benodigdheden
    • 40 g boter
    • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes
    • 150 g champignons, in dunne plakjes
    • 2 bosuitjes, in ringetjes
    • 8 scharrel)eieren
    • 1 1/2 dl slagroom
    • peper, zout

    Photobucket - Video and Image Hosting
    • Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag. Bak 1/4 deel van de paprika met 1/4 deel van de champignons en 1/4 deel van de bosui ± 3 min. op een hoog vuur.
    • Klop intussen de eieren met de slagroom en peper en zout naar smaak los en schuimig.
    • Schenk 1/4 deel van het eimengsel bij de groenten in de pan. Roer het mengsel om en schraap daarbij het gestolde ei van de bodem.
    • Schraap het ei met de groenten naar één kant van de pan en vorm er een halve maan van. Bak de omelet op een halfhoog vuur lichtbruin en keer hem. Bak op dezelfde wijze nog 3 omeletten. Lekker met geroosterde sneetjes witbrood.

     

    • Brunchgerecht
    • 20 min
    • 4 personen

    » Reageer (0)
    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen met tomaten uit de oven

     

    Ingrediënten:
    1 kg aardappelen van gelijk formaat (gladkokers)
    circa 750 g tomaten
    circa 50 ml olie voor de ovenschaal en om te bedruppelen
    circa 1 eetl. oregano vers, gedroogd of uit de diepvries
    zout en versgemalen peper

    Voorbereiding:
    Borstel de aardappelen goed schoon en kook ze in de schil in circa 15 minuten half gaar. Laat iets afkoelen en snijd ze in plakken van circa 1 cm dik. Snijd de gewassen tomaten in iets dunnere plakken.

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een platte ovenschaal met wat olie. Leg de plakjes aardappel en tomaat om en om dakpansgewijs in de schaal. Bestrooi met wat oregano, zout en peper. Bedruppel royaal met olie. Zet de schaal circa 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes van de aardappel en de tomaat beginnen te kleuren. Dit gerecht is heel lekker bij gestoofde of gebakken vis.

    Gerecht:
    bijgerecht

    Aantal personen:
    4

    Keukensoort:
    Italiaans

    Bereidingstijd:
    30 min.
    De oventijd niet meegerekend


    » Reageer (0)
    25-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstmenu
     

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Neem een liter wijsheid
    van alle volkeren op deze aarde
    Meng het met respect voor alles wat leeft.
    Smelt een klontje verdraagzaamheid.

    Snipper een handje vol wederzijds begrip.
    Laat alles een uur met liefde sudderen.

    Besprenkel het met hoop.

    Verdeel het met zorg over heel deze planeet.


    » Reageer (0)
    23-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalkoenspiesjes met ananas in tomatenroomsaus

     


    Benodigdheden
    • 400 g farfalle (pasta)
    • zout
    • 500 g kalkoenfilet, in blokjes
    • peper
    • 1 blikje ananasstukjes à 227 g (c1000), uitgelekt
    • 2 el olijfolie traditioneel
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1 blikje tomatenpuree à 68 g
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 blik gepelde tomaten à 400 g
    • 2 el crème fraîche (c1000)
    • 1 el basilicum
      • extra nodig: 12 houten prikkers

    Photobucket - Video and Image Hosting
    • Kook de farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout beetgaar.
    • Bestrooi de kalkoenfilet met peper en zout en rijg het vlees met de ananasstukjes aan de prikkers.
    • Verhit de olie en bak de kalkoenspiesjes rondom bruin aan. Neem de spiesjes uit de pan.
    • Bak de ui in het braadvet 1 min. Roer de tomatenpuree met de paprikapoeder erdoor en bak 1 min. mee.
    • Voeg het blik gepelde tomaten met het vocht toe en druk de tomaten stuk met een spatel.
    • Breng de tomatensaus aan de kook. Draai het vuur laag en leg de spiesjes terug in de saus.
    • Laat de kalkoenspiesjes met de deksel op de pan in ± 10 min. helemaal gaar worden.

       

    • Hoofdgerecht
    • 25 min.
    • 4 personen

    • » Reageer (0)
      21-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIP: WAAR SCHUURPAPIER AL NIET GOED VOOR IS…
      Heeft u ook geregeld moeite met het openen van potten jam, groenten en degelijke, leg dan een stukje schuurpapier met schuurkant naar beneden over de deksel van de te openen pot. Er hoeft maar een heel klein beetje kracht te worden gezet en de pot gaat open.

      » Reageer (0)
      19-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijke wijnen

       

      Bij een mooi kerstdiner horen natuurlijk prachtige wijnen. Ben je zelf niet zo thuis in het aanbod, vraag dan gerust om advies bij de betere slijterij. Neem desnoods een menukaartje mee, zodat het wijnadvies goed is afgestemd op de gerechten.

      Bubbels
      Een avond gaat feestelijk van start met een lekkere aperitief. Dit drankje moet de zintuigen prikkelen en het hongergevoel aanwakkeren. Of dat laatste lukt, valt te betwijfelen. Meestal gaan aperitiefjes gepaard met de nodige versnaperingen. Maar toch…wie wil, kan genieten van een feestelijke Champagne. Ook een goede Cava of Spumante, met of zonder crème de cassis, volstaat. Hoe kleiner de ‘speldenprikjes’ in je glas, hoe fijner de smaak.
      Begin niet met een krachtige wijn, maar bouw de smaken langzaam op. Bedenk dat de wijnen het gerecht moeten begeleiden en niet ‘overrulen’. Het voorgerecht bestaat meestal uit vis of soep. Hierbij wordt een gekoeld wit wijntje gedronken. Als regel geldt: hoe vetter de vis en de bijbehorende sauzen, des te vetter ook de wijn mag zijn. Een Chardonnay is vaak een prima keuze.
      Het wordt zelden nog geserveerd, zo’n verfrissende spoom tussen het voor- en hoofdgerecht in. Maar we kunnen het zeker aanraden! Een spoom bestaat uit een sprankelende wijn (Champagne) met een bolletje ijs in een mooi gedecoreerd glas. Zo worden de smaakpapillen weer even tot bedaren gebracht.


      Contrast
      Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een vleesgerecht. Bij de traditionele kalkoen mag gerust een fruitige rode wijn worden opengetrokken. Gevogelte wordt heerlijk begeleid met een droge volle witte wijn, zoals een witte Bourgogne. Soms kunnen ook lichte rode Bourgognes volstaan. Ook wild zwijn kan prima worden gecombineerd met een volle witte wijn. Voor wild geldt als vuistregel: hoe sterker het wildgerecht, hoe krachtiger de wijn. Kwalitatieve rode Rhone wijnen passen goed bij verreweg de meeste wildgerechten.
      Verwarring bestaat er over de wijnkeuze bij een kaasplateau. Men is geneigd om toch een rode wijn ‘door te drinken’ of te kiezen voor port. Maar bij Franse kazen passen juist witte wijnen erg goed. Gastronomisch verantwoord zijn ook zoete wijnen. Vaak ligt de kracht van de smaak in het contrast. Bij een sterke kaas past het beste een jonge, fruitige wijn. Bij zeer pitte en gezouten kazen passen zoete wijnen. De Hollandse kaas doet het weer uitstekend met een stevige rode wijn of port. Bij het dessert wordt een zoete, stroperige wijn of oude sherry geschonken.


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.port
      Een dichte fles port die op een donkere, koele plaats wordt bewaard, blijft jaren goed. Port bevat namelijk veel alcohol en behoorlijk wat suiker die samen conserverend werken. Ook een geopende fles port is weken houdbaar, maar de wijn wordt er niet lekkerder op. De geur en smaak van port in een ontkurkte fles gaan achteruit. In een delicate vintage merk je dat sneller dan in een basis-ruby of tawny.

      » Reageer (0)
      18-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerststress te lijf!

       

      Ben jij gespannen voor de kerstdagen? Dan ben je niet de enige. Half Nederland lijkt rond deze tijd door de ‘koken-met-kerststress’ te zijn bevangen. Welk menu moet er dit jaar op tafel komen? Komt het allemaal wel op tijd klaar? En kunnen de genodigden wel waarderen, wat je nu weer uit je keukentje tevoorschijn tovert? Twijfelen over je kookkunsten is echter niet nodig, want met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. ‘Tips and Trics’ voor een stressloze kerst!


      Planning
      Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want voor je het weet is het al kerst. Begin in ieder geval met het maken van een planning. En denk goed na over welke gerechten je wilt gaan maken en welke haalbaar zijn. Vraag jezelf serieus af of chique dineren wel nodig is als je bijvoorbeeld te maken hebt met veel kinderen. Houd rekening met specifieke eetwensen van vegetariërs en vishaters. En bedenk voor hen een alternatief gerechtje, dat weinig tijd vergt.
      Haal vervolgens zoveel mogelijk de boodschappen in huis. Vlees en vis bijvoorbeeld zijn zeer goed in te vriezen. Niets geeft meer stress dan producten die op het laatste moment nog moeten worden aangeschaft en (een ramp!) zijn uitverkocht. Daar gaat je planning al!
      Bedenk zo min mogelijk gerechten die à la minute moeten worden bereid. Al ontkom je bij visgerechten daar niet altijd aan. Het beste zijn die gerechten die gedeeltelijk of in het geheel kunnen worden afgemaakt.


      Eenvoud
      Speel op ‘safe’. Raadpleeg kookboeken die je anders ook gebruikt. Beter nog: probeer een gerecht nu alvast uit, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Een kreeft is lekker en geeft veel kookplezier. Maar dan moet daar wel tijd voor zijn! Kies liever een gerecht dat net zo feestelijk en eenvoudig klaar te maken is.
      Werk zoveel mogelijk vooruit. Een paar dagen van tevoren kunnen sauzen, soepen en vinaigrettes worden gemaakt. Hetzelfde geldt ook voor patés, groentegarnituren, aardappelgratins, stoofschotels en desserts. Geen opbergruimte? Geen nood. In december is het koud genoeg om je tuin, schuur of balkon als extra koelkast te gebruiken. Buiten of in de koelkast, zorg er altijd voor dat je alles netjes afdekt.


      » Reageer (0)


      Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


      Gastenboek
    • Chocolade hart met tekst
    • Een goede middag toegewenst
    • cialis 5 mg preiswert kaufen
    • buy generic 10mg cialis online
    • generic viagra no rx

      Door op onderstaande knop te drukken kun je een bericht achterlaten in mijn gastenboek. Let op: het is een gastenboek met HTML code, geen UBB codes!!


      Zoeken in blog


      Blog als favoriet !

      Heb je zin in iets lekkers? Lees dan lekker verder.... heb je tips.... laat het me weten!!!
      Een interessant adres?

      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Gratis eten en drinken
    • Conimex - dichtbij het vuur
    • Culinair Kookboek
    • Culinaire uitstapjes
    • De kook-o-theek
    • culinaire.pagina.nl
    • De Kooktips
    • De lekkerste restaurants
    • De mannelijke keuken
    • De Multiculturele Keuken

      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • de Community-site voor wijnliefhebbers en levensgenieters!
    • Life & Cooking
    • PastaSite.nl
    • Proef de Provence
    • Recepten uit de Natuur
    • recepten zoeken was nog nooit zo eenvoudig....
    • Receptjes.be
    • rijstgerechten
    • rijstrecepten
    • Tapas recepten

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      movie
      www.bloggen.be/movie
      Archief per maand
    • 06-2016
    • 06-2014
    • 10-2010
    • 08-2010
    • 07-2010
    • 04-2010
    • 03-2010
    • 02-2010
    • 01-2010
    • 12-2009
    • 11-2009
    • 10-2009
    • 07-2009
    • 06-2009
    • 05-2009
    • 04-2009
    • 03-2009
    • 02-2009
    • 01-2009
    • 11-2008
    • 10-2008
    • 09-2008
    • 08-2008
    • 07-2008
    • 06-2008
    • 05-2008
    • 04-2008
    • 03-2008
    • 02-2008
    • 01-2008
    • 11-2007
    • 10-2007
    • 09-2007
    • 08-2007
    • 07-2007
    • 06-2007
    • 05-2007
    • 04-2007
    • 03-2007
    • 02-2007
    • 01-2007
    • 12-2006
    • 09-2005

      Laatste commentaren
    • HOI (karimacuisine)
          op gemarineerde champignons
    • vraagje (Maaike)
          op Courgettes uit de oven
    • aardappel (Mary)
          op aardappels
    • ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Campina kookidee
    • Honig
    • Knorr
    • Verstegen Specerijen
    • Voedingscentrum
    • Blue Band recepten
    • De Finse keuken
    • Het internetkookboek
    • De keukenkikker... voor verse babyvoeding
    • Streekrecepten

      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Ui
    • Dieetwijzer
    • TEST: welk type eter ben jij?
    • De Hongaarse keuken
    • Koken en eten in literatuur en in film
    • Over koken en alles wat lekker is
    • Meesterkok Ad Janssen
    • Buitenlandse maten en inhoud
    • Recepten uit Nederlandstalige kookboeken van 1500 tot 1700
    • Japans koken

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      frankloopt
      www.bloggen.be/franklo
      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Taartenwinkel online
    • Genieten van vers
    • Culinaire uitstapjes
    • Internetrecepten
    • Keukenverhaaltjes en weetjes
    • Anders eten
    • culiblog dames Reiziger
    • over (eigen)aardigheden in de horeca
    • Kookjuffertje
    • Appeltaartrecepten

      ~Photobucket
    • Multirecepten
    • 100 ideeën
    • Slowfood
    • Boerengoudseoplegkaas
    • Bijzondere kookboeken
    • Elegant theedrinken
    • Franse thee
    • Culiparadijs
    • Vinoglobe
    • De Librije

      LEKKERE BOEKEN:

      • Herrie in de keuken
        Herman den Blijker
        ISBN 9059561643
      • Een jaar in mijn keuken
        Skye Gyngell
        ISBN 9059561856
      • Passie voor kaas
        Betty Koster
        ISBN 109058562093
      • Groente, opnieuw ontdekt
        Peter Gordon
        ISBN 9789066115156
      • Nora's kokkies (kids)
        Nora Sands
        ISBN 9879043909785
      • Vlees en wijn
        Willem Asaert
        ISBN 9789020967333
      • World Food Café 2
        Chris&Carolyn Caldicott
        ISBN 9879058975652
      • Fantastische taarten
        Annie Bell
        ISBN 9059561910
      • Snack&Lunchgerechten
        Isabel Branco-Lepage
        ISBN 9789058977144
      • Gewoon lekker
        Michele Cranston
        ISBN 9789085743583

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      mira_erwin
      www.bloggen.be/mira_er
      ~Photobucket
    • Stelton...prachtige kado's
    • De Poelier
    • Bos- exclusieve fornuizen
    • Aubergines
    • Truffels a la Italia
    • Wijnaccessoires
    • Dorset Cereals, o.a. te koop bij AH
    • Bijzondere woonaccessoires en unieke design cadeaus
    • Wijnen uit de Alsace
    • Passie for food

    • Online winkel voor liefhebbers van koken
    • Broeder Everard met Kloosterrecepten


    • Blog tegen de wet? Klik hier.
      Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs