· Koken in de magnetron gaat wat anders dan gewoon koken. Neem eerst eens rustig de tijd om eraan te wennen. Lees vooral de gebruiksaanwijzing goed door en begin eenvoudig. Zeker de eerste keren zal er vast nog wel eens wat mis gaan. Maar als u doorzet zult u uw magnetron beslist leren waarderen. Behalve de kortere bereidingstijden is het voordeel van koken in de magnetron vooral dat de ingrediënten (met name groenten) hun natuurlijke kleur behouden en, zeker niet in de laatste plaats, ook hun natuurlijke smaak behouden.
· Begin altijd met de kortst aangegeven bereidingstijd. Houd rekening met het nagaren, verleng, indien nodig, de bereidingstijd.
· Voor een lager Wattage, voor bijvoorbeeld de bereiding van vis of eieren, raadpleeg de handleiding van uw magnetron!
· Er kan altijd iets overkoken of spatten. Maak de binnenruimte dan meteen schoon met een vochtig doekje. Vergeet vooral de deur en kunststof sluitrand niet, want vuil trekt microgolven aan.
· Pasta en rijst worden in ruim water gekookt en dat gaat op het vuur beslist sneller dan in de magnetron. Restjes pasta en rijst opwarmen gaat in de magnetron weer wél uitstekend.
· Kookvertraging kan optreden bij het in de magnetron koken van vloeistoffen (het borrelen en overkoken begint dan pas buiten de magnetron). Dit kunt u voorkomen door tijdens de bereiding een glazen of plastic lepeltje in de vloeistof te zetten.
· Om overkoken te voorkomen kunt u het beste een grote (glazen) maatbeker of kom te gebruiken. Bovendien roert dat ook eens makkelijker.
· In de magnetron wordt het eten zo intensief verhit dat het garen, ook buiten de magnetron, gewoon doorgaat. Dit nagaren komt doordat de golven nog doorwerken in het gerecht. Het nagaren is dan ook een onderdeel van het bereidingsproces. Houd het voedsel afgedekt om warmteverlies te voorkomen en controleer de gaarheid pas na een paar minuten. U kunt van dit nagaren ook nog gebruik maken om bijvoorbeeld bij bloemkool, in plaats van een sausje, de bloemkool zodra hij uit de magnetron komt te bestrooien met belegen geraspte kaas. Tijdens het nagaren zal de kaas dan gaan smelten.
· Kook nooit eieren in de magnetron want ze exploderen erin. Dit komt omdat de druk in de schil te hoog word. Eigerechten kunt u echter wel in de magnetron bereiden. Houd dan rekening met tere de structuur van eieren en ga bij de bereiding niet boven de 500 Watt uit.
· Metaal weerkaatst microgolven, dus gebruik in de magnetron geen pannen, metalen schalen en aluminium vormpjes.
· Gebruik nooit van die leuke bekertjes van b.v. crème fraîche, slagroom e.d. want ze zakken door de hitte van het gerecht als een kaartenhuis in elkaar.
· Verwarm nooit vloeistof die luchtdicht is afgesloten, want tijdens het verhitten stijgt de druk onder de verpakking enorm waardoor bij het openen de hete vloeistof omhoog spat.
· Het voedsel afdekken doet u bij voorkeur met een glazen deksel, een speciaal magnetrondeksel, een bord of met speciaal magnetronfolie. Zorg er bij het gebruik van aluminiumfolie voor dat dit niet op het voedsel rust. Het afdekken gaat niet alleen het spatten tegen, maar verkort ook de bereidingstijd doordat de gerechten minder indrogen. Inkoken doet u uiteraard wél zonder deksel.
· U kunt een bord of schaal testen of deze geschikt is voor de magnetron. Alleen als het na 15-20 seconden op de hoogste stand nog koud aanvoelt is het geschikt voor gebruik in de magnetron.
· Voedsel dat veel suiker of vet bevat wordt sneller warm dan voedsel waarin veel water zit.
· Microgolven dringen ca. 3 cm door, daarom worden de ingrediënten bij voorkeur in stukjes van gelijke vorm en formaat gesneden.
· Leg ingrediënten die sneller gaar zijn in het midden en ingrediënten die meer tijd nodig hebben aan de buitenkant.
· Gebruik voor niet vloeibare ingrediënten een grote lage ronde schaal zodat alles naast elkaar kan liggen. Roer af en toe van buiten naar binnen.
bron: wat eten we vandaag?
|