Inhoud blog
  • Paddenstoelenrisotto met tonijn
  • Tortilla's met kip
  • Boeuf à la Bourguignonne
  • Clubsandwich
  • broodjes-om-mee-te-nemen
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Vlaamse culinaire tips
  • oma's keukengeheimen
  • eet smakelijk
  • Pasta site
  • Broodbakken
  • koken op de camping
  • recepten uit de natuur
  • zelf ijs maken
  • tijd voor vis
  • Allerhande
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bartdelobel
    www.bloggen.be/bartdel
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • De virtuele keuken
  • een site voor smulpapen
  • Gratis recept.nl
  • Hemelse Kruiden
  • Italiaanse groente- en bijgerechten
  • Jouw recept online
  • De beste keukentips van Nederland
  • Indonesische recepten
  • KookCafé
  • Lekker vegetarisch
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Tijd voor Vis
  • visweb
  • De receptenzoekmachine van België
  • 1000 recepten vlees bereidingen, vis menu's, vegetarische gerechten
  • Zelf ijs maken
  • Ans culinaire receptensite
  • Karin culinair
  • Lenny's Afrikaanse keuken
  • De Aziatische keuken
  • Koken met bier
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Edith's digitale kookboek
  • Kooktermen in allerlei talen
  • RSI kooktips....nee, dit is niet lacherig bedoeld
  • Webchef.... receptenzoekmachine
  • Culinaire recepten
  • Maastricht culinair
  • Smaakvol Breda
  • Rotterdam culinair
  • Culinair historisch kookmuseum
  • Eindhoven Culinair
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Chinese keuken (Engelse site)
  • Lekker koken met groenten
  • Culinair boeren
  • Het kookboek
  • Eiergerechten
  • Kookhoekje voor kinderen
  • CuliTips
  • Receptentabel
  • Snelklaar recepten
  • Bonduelle
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • dessert ideetjes
  • Jenthe's recepten
  • Kookschriftje
  • Mam, wat eten we vandaag?
  • Kiprecepten
  • Saus, salsa of dip
  • Varieer met vlees
  • De vlam in de pan
  • Echte friet
  • Soepzooitje
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    omerfaruk
    www.bloggen.be/omerfar
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Eet smakelijk
  • Dr. Oetker
  • Rozijnenrecepten
  • IJsrecepten
  • Coeliaki info
  • Pasta soorten
  • De Kookshop
  • Pasta en Co -- Italiaanse delicatessen
  • Wijnsterren
  • Jessie's keuze
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Keukenweetjes
  • Taste This
  • Around the World in 80 Meals
  • Marie Culie
  • Uit de keuken van Arden
  • Eten.headliner
  • Kookwallpapers
  • Tinies kookrubriek
  • Plantaardig eten
  • Lamsgerechten
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    jasperdefrijn
    www.bloggen.be/jasperd
    `~ Photobucket
  • Verkade
  • Herbs n Spices
  • Rivièra Maison
  • D&L
  • De Proeftuin
  • Noordhollandse grond
  • De kleinste soepfabriek
  • Proef
  • Wieckse
  • Het leven is een picknick
    ~Photobucket
  • sjalotten, uien, knoflook en Stoneleeks®
  • Knoflookroller
  • Living Fab store
  • Fabulous Kitchen
  • Italiaanse wijnen en delicatessen
  • Prosciutto di Parma
  • La Cucina
  • Koken op hout
  • Jamie Oliver
  • Kookwalhalla
    ~Photobucket
  • Schorten met gedichten (o.a.)
  • Kusmi thee
  • recepten met biologische produkten
  • Kwaliteitsartikelen rond keuken en koken
  • Stuur een appel
  • Daily Design
  • Verstegen
  • Jamie Oliver shop
  • Broodbakken info
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    fashioncats
    www.bloggen.be/fashion
    ~Photobucket
  • Meat Cuisine
  • Coffee etc
  • Chiapas
  • Producten uit Sardinië
  • Alles om zelf bonbons te maken
  • Recepten met aardbeien
  • Vlees.nl
  • Le Breton | specialist in delicatessen
  • Stroopfabriek Canisius
  • Nederlandse wijnfeesten
    kook je mee?


    Photobucket - Video and Image Hosting

    03-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeientaart

    Ingredienten

    • 140g tarwebloem
    • 30g poedersuiker
    • 75g koude boter
    • 1 eidooier
    • springvorm
    • bloem
    • ½ vanillestokje
    • ½ citroen
    • 300ml melk
    • 300ml slagroom
    • 30g fijne suiker
    • 2 eieren
    • 4 eidooiers
    • 500g aardbeien
    • poedersuiker

    • Zeef 140g tarwebloem met 30g poedersuiker, voeg 75g koude boter in stukjes toe, meng er 1 eidooier door en kneed het deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het deeg ca. 1 uur in de koelkast rusten
    • Vet een springvorm (Ø 24cm) in
    • Bestrooieen werkvlak met bloem, rol het deeg uit ter grootte van de springvorm en bekleed de vorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en zet de vorm nog ca. 30 minuten in de koelkast
    • Verhit de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C) en bak de taart op de bovenste richel in ca. 15 minuten gaar en lichtbruin. Laat de bodem afkoelen op een rooster. Zet de oven op 200°C (hetelucht 180°C)
    • Halveer een ½ vanillestokje in de lengte en schraap het vanillemerg eruit
    • Was en rasp een ½ citroen
    • Doe 300ml melk met 300ml slagroom, 30g fijne suiker, het vanillestokje, het merg en wat citroenrasp in een pan en laat dit ca. 5 minuten zachtjes koken. Schenk het mengsel door een zeef en neem de pan van het vuur
    • Klop 2 eieren met 4 eidooiers los en klop ze door het melkmengsel
    • Zet de pan op een laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dik wordt (mag niet koken). Zet de pan in een koud waterbad en roer de vla koud
    • Schenk de vla in de deegbodem en bak de taart op de bovenste richel in ca. 20 minuten gaar
    • Was 500g aardbeien en verwijder van de helft de kroontjes
    • Bekleed de taart met de aardbeien en bestrooi met poedersuiker.

    Gerechtsoort
    Nagerecht
    Seizoen
    Lente
    Voor aantal personen
    6
    Bereidingstijd
    25 minuten
    Tip:
    als het deeg te droog is, voeg dan een scheutje melk of water toe


    » Reageer (0)
    01-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mama's verwentaart

    Ingredienten

    • 6 eieren (M)
    • 200g suiker
    • 1 eetlepel water
    • 60g bloem
    • 1 theelepel bakpoeder
    • springvorm (Ø 26cm)
    • boter
    • bloem
    • 225g aardbeien
    • 100g witte chocolade
    • 250g mascarpone
    • 5 eetlepels rum
    • 3 eetlepels aardbeienjam

    Bereidingswijze:

  • Mix 6 eieren (M) met 200g suiker, voeg 1 eetlepel water toe en klop dit ca. 10 minuten
  • Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht 175°C)
  • Klop het eimengsel in een kom boven de pan met kokend water (au bain marie) tot deze bindt (niet laten koken!). Klop het mengsel vervolgens weer koud
  • Zeef 160g bloem en 1 theelepel bakpoeder en schep met een houten lepel de bloem door het eimengsel (niet kloppen)
  • Vet een springvorm (Ø 26cm) in met boter en bestrooi met bloem
  • Schep het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad. Laat het deeg midden in de oven in ca. 45 minuten gaar en goudbruin worden. Controleer met een satéprikker of het deeg van binnen gaar is, de prikker moet dan droog zijn. Zet de oven uit, open de deur op een kier en laat het deeg in de oven afkoelen
  • Was 225g aardbeien, verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in partjes
  • Schaaf 100g witte chocolade en hak 100g witte chocolade in blokjes en smelt de blokjes op laag vuur. Laat de chocolade afkoelen en roer los met 250g mascarpone
  • Halveer de taart overdwars en besprenkel de binnenkanten met 5 eetlepels rum
  • Bestrijk met 3 eetlepels aardbeienjam en daarna met de helft van de chocolademousse
  • Verdeel de helft van de aardbeien erover, leg het bovenste deel van de taart erop en bestrijk de hele taart met een zeer dun laagje chocolademousse
  • Garneer met de rest van de aardbeien en bestrooi de taart met het chocoladeschaafsel.

    Tip:
    maak een kleine inkeping, zodat de 2 helften weer goed op elkaar liggen


  • » Reageer (0)
    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open meergranensandwich met kruidenomelet

     

    Ingrediënten

    • 4 sneetjes meergranenbrood
    • 2 takjes basilicum
    • 10 sprietjes bieslook
    • 3 eieren
    • 2 eetlepels melk
    • 50 g geraspte (Hollandse geiten)kaas
    • zout
    • versgemalen peper
    • 1 eetlepel boter
    • 2 geroosterde paprika's
    • 50 g gemengde sla of kropsla

    Bereiding

    Lekker anders, lekker als lunch. Begin met de omelet. Hak hiervoor 2 takjes basilicum en 10 sprietjes bieslook fijn. Klop voor 2 personen in een kom 3 eieren los met 2 eetlepels melk, 50 g geraspte (Hollandse geiten)kaas, de kruiden en zout en versgemalen peper. Smelt 1 eetlepel boter in een kleine koekenpan, schenk het eimengsel erin en laat het ei op matig hoog vuur stollen tot een mooie omelet. Snijd 2 geroosterde paprika’s uit pot in repen. Bestrijk 4 sneetjes meergranenbrood dun met boter en leg ze op 2 borden. Verdeel er 50 g gemengde sla of in stukken gescheurde kropsla over. Snijd de omelet in 8 punten en leg ze op de sneetjes brood. Verdeel de paprika erover en garneer met de reepjes basilicum.

    Bereidingstijd: ca. 10 minuten
    bron: brood.net

    » Reageer (0)
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijst met kip-kerriesaus

     

    benodigdheden

    • 300 gram witte rijst
    • vloeibare margarine of olijfolie
    • 2 kleine uien, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 400 gram kipfilet
    • 1½ eetlepel kerriepoeder
    • Kippenbouillontablet
    • 250 ml crème fraiche
    • zout en peper naar smaak
    • 800 g gekookte broccoli (of sperzieboontjes)

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui en de knoflook in een beetje vloeibare margarine of een scheut olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. Doe de kip erbij en bak het geheel tot de kip een beetje bruin is. Schep alles wel regelmatig om!

    Voeg de kerriepoeder toe en bak dit kort mee. Los het kippenbouillontablet op in ¼ liter water en schenk dit erbij. Laat de kip zonder deksel in 10 minuten zachtjes gaar sudderen. Roer de crème fraiche door het kip-kerrie mengsel tot het een romig geheel wordt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Serveer de kip-kerrriesaus met rijst en groente (bijv. broccoli of sperzieboontjes)

    • voor 4 personen

    » Reageer (0)
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongfilets met courgettes

    Tong en andere fijne vis gaan altijd bijzonder goed samen met ham (gekookt, rauw of gezouten)

    Benodigdheden

    • 6 courgettes
    • 1 bosje peterselie
    • 200 gram kerstomaten
    • 100 gram ham of 8 plakken
    • 8 tongfilets
    • 1 kleine ui
    • 3 eetlepels Bertolli Extra Vergine olijfolie
    • zout & peper

    Bereiding
    Was de courgettes, snij er de uiteinden af en snij ze in fijne reepjes. Hak de peterselie fijn. Snij de tomaatjes in twee. Snij het vet van de ham. Leg een plak ham op elke tongfilet; rol ze beiden op en prik vast met een houten prikkertje.
    Hak de ui en bak deze even in een pan met de Bertolli Extra Vergine olijfolie. Voeg de courgettes, zout en peper toe. Bedek de pan en laat nog 10 minuten sudderen op een laag vuur. Roer af en toe.
    Voeg dan de vis en de tomaten toe en laat nog 5 minuten verder sudderen.
    Haal de pan van het vuur en strooi er de peterselie over en serveer.

    Serveertips
    Dien dit gerecht op met Italiaanse ciabatta of focacciabrood.

    Variaties
    Heb je kappertjes bij de hand, dan kunt je die aan de courgettes toevoegen.

    Bereidingstijd:
    25 min.
    Aantal personen:
    4
    Soort keuken:
    Italiaans

    bron: Life&Cooking


    » Reageer (0)
    23-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maar hoe kun je dat dan netjes eten?

    Je hebt soms van die twijfelgevallen. Mag je nu wel of niet met je handen eten en mag je nu wel of niet je ijscoupe helemaal leegschrapen? We hebben enkele korte voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

    Appels en peren
    Neem de vrucht vast met de linkerhand, snijd hem in vieren met het fruitmesje, schil de partjes en eet de vrucht dan uit het vuistje.
    Asperges
    Grote asperges prik je een na een aan hun onderkant aan een vork, je schuift dan met de linkerhand een tweede vork onder de asperge en je brengt hem zo naar de mond. Korte asperges kun je met een enkele vork opprikken. Als er bij het gerecht kleine servetjes en een vingerkommetje worden geserveerd, dan wikkel je met je rechterhand het uiteinde van elke asperge (kort of lang) in een servetje en eet je de groente uit het vuistje. Waarbij je wel een vork in de linkerhand als steun kunt gebruiken.
    Gevogelte
    Nee, wat je ook gehoord mag hebben, het is en blijft niet erg netjes om bouten met de hand te pakken en af te kluiven. Gebruik dus mes en vork, ook al betekent dit dat je wat vlees aan de botjes moet laten.
    Ijs
    Weersta aan de verleiding en laat het laatste restje gesmolten ijs in het glas of de coupe. Dus niet schuin houden om de laatste inhoud uit te lepelen (of, erger nog, uit te drinken). Zie ook bij soep.
    Kreeft en langoustines
    Breek de grote scharen de met een speciaal tangetje (een soort van notenkraker) en die haal ze vervolgens leeg met een kreeftenvorkje. De dunne pootjes en scharen mag je gewoon met je vingers afbreken en uitzuigen. Een vingerkommetje is hier onontbeerlijk.
    Oesters
    Nooit uitslurpen! Pak de oester in de ene hand en wrik de zeevrucht in de schaal los met het vorkje. Laat de inhoud zachtjes en zonder slurpgeluid in de mond glijden en dep je vingers schoon in het vingerkommetje.
    Pasta
    Altijd met lepel en vork, nooit een mes gebruiken. Alleen brede pastavormen (lasagne, cannelloni) of gegratineerde pastagerechten eten we met vork, mes en lepel.
    Perziken
    Eerst doormidden snijden met een fruitmesje, dan de pit eruit wippen en vervolgens elke helft op een vork prikken en met de andere hand pellen met behulp van het mesje. De gepelde helften tot slot met mes en vork of uit de hand opeten.
    Sinaasappels
    Snij eerst met het fruitmesje een kapje van de schil. Maak vervolgens kruiselings op vier plaatsen een insnijding in de schil (van boven naar beneden). Trek de vier stukken schil er af met het mesje of met de hand. Tot slot eet je de partjes uit het vuistje.
    Soep

    Nooit koud blazen, natuurlijk, gewoon laten afkoelen. En op het laatst houden we het bord niet schuin, maar laten we het bodempje in het bord.

    bron: Smulweb


    » Reageer (0)
    20-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse bladerdeegnestjes met spinazie

    Ingrediënten:

    • 1 klein pakje diepvries spinazie (grofgesneden)
    • 2 plakjes rauwe ham
    • 4 eieren
    • 50 g geraspte extra belegen kaas
    • 20 g boter
    • 8 plakjes diepvries bladerdeeg (10x10 cm)

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Knijp het vocht uit de spinazie. Snijd de plakken ham in stukjes. Klop 2 eieren los. Meng spinazie, ham, eieren en kaas door elkaar. Smeer de binnenkant van 8 soufflébakjes (middellijn 8 cm) in met boter. Laat de deeglapjes ontdooien en rol ze nog iets dunner uit tot een formaat van ca. 12x12 cm. Verwarm de oven voor op 220°C. Kook de overige 2 eieren in circa 8 minuten hard, pel ze en hak ze fijn.


    Leg in elk soufflébakje een lapje bladerdeeg. Knip de punten met een schaar af, zodat er een ronde vorm ontstaat. Vul het deeg met het spinaziemengsel. Zet de bakjes circa 20 minuten in de oven. Schep voorzichtig de spinazienestjes uit de bakjes. Garneer de nestjes met de fijngehakte eieren.

    Wijnadvies:
    Zo'n spinaziegerecht vraagt zowel strakke, droge witte wijnen als frisse rosés en dito jonge rode wijnen. Hun frisse, sprankelende en fruitige eigenschappen zijn belangrijk.

    Gerecht:
    voorgerecht

    Aantal personen:
    8

    Keukensoort:
    Frans

    Bereidingstijd:
    20 min.
    De oventijd niet meegerekend


    » Reageer (0)
    17-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien met witte chocolade

    Zomerkoninkjes.... maar dan anders!!

    Ingrediënten voor 4 personen:

    • 150 g witte chocolade
    • 500 g aardbeien

    Bereidingswijze:

    Smelt de chocolade au bainmarie. Doop de aardbeien in de chocolade, laat afdruipen en opstijven in de ijskast.


    » Reageer (0)
    13-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: G

    van Glace, Glaceren, Gratineren, ...

    Glace:
    Een stroperig extract van vlees, wild, gevogelte of vis verkregen door het inkoken van bouillon.
    Glaceren:
    Het van een glanzend laagje voorzien van bepaalde gerechten.
    Gratineren:
    Het onder de grill of in de oven mooi bruin laten kleuren van zoete of hartige gerechten. Het gerecht wordt eerst bestrooid met paneermeel, broodkruim of geraspte kaas.
    Grilleren:
    Het bereiden van voedsel in een grill-apparaat, op een gietijzeren grill-plaat of op een steengrill.

     

    bron: Culinair lexicon


    » Reageer (0)
    11-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderkooktips
    • Wanneer een mixer nog aanstaat moet je deze nooit uit de kom trekken. De inhoud van de kom spettert dan alle kanten op.
    • Wanneer je eten kookt proef dan de ingrediënten voordat je ze toevoegt zodat je zeker weet dat er niets bedorven is. Melk kan je beter niet proeven; ruik er liever aan.

    • Wanneer je rauw vlees aangeraakt hebt mag je nooit je handen in je mond steken. Je moet ook voorzichtig zijn met rauwe eieren, want door de bacteriën die erin zitten kan je ziek worden.
    • Begin nooit met koken zonder de toestemming van je ouders. Waarschijnlijk zal het dan lang duren voordat je nog eens mag koken.
    • Zorg ervoor dat je geen eieren op de vloer laat vallen. Het is erg vervelend om dat op te moeten ruimen.
    • Wanneer je eieren breekt, doe de inhoud dan eerst in een klein kommetje. Het is veel gemakkelijker om kleine stukjes eierschaal te verwijderen uit een kleine kom met alleen de eieren dan wanneer je in een grote kom tussen allerlei andere ingrediënten moet zoeken.
    • Leun nooit over het fornuis heen. Dan kan je je heel gemakkelijk verbranden. Wanneer je iets nodig hebt van het fornuis vraag dan aan een volwassene om het voor je te pakken.
    • Als je rondloopt met een mes in je handen zorg er dan altijd voor dat de scherpe kant naar de grond wijst en niet omhoog.
    • Bind lange haren altijd in een staart zodat er tijdens het koken geen haren in het eten belanden.
    • Ruim de keuken altijd netjes op na het koken.

    bron: Gastronomen.net


    » Reageer (0)
    10-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJskoude chocolademousse

    Ingredienten

    • 100g pure chocolade
    • 125ml slagroom
    • 1 groot ei
    • 1 eidooier
    • 50g fijne suiker
    • ½ theelepel vanille-extract (Baukje)
    • 1 eetlepel cognac
    • cacaopoeder

     

    • Smelt 100g pure chocolade au-bain-marie (in een kom boven kokend water). Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot het mengsel lauw is
    • Klop 125ml slagroom halfstijf
    • Mix 1 groot ei en 1 eidooier met 50g fijne suiker in ca. 5 minuten tot een romig en wit mengsel
    • Schep voorzichtig de chocolade door het eimengsel
    • Roer een ½ theelepel vanille-extract (Baukje) en 1 eetlepel cognac door het chocolademengsel
    • Spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel
    • Dek het mengsel af met plasticfolie en laat de mousse 1 nacht bevriezen
    • Haal de mousse ca. 15 minuten van tevoren uit de vriezer of dompel de bodem van de vorm heel even in heet water. Stort de mousse en snij deze in stukken
    • Bestuif de mousse met cacaopoeder, door een fijne zeef, en serveer de chocolademousse direct.

    Gerechtsoort
    Nagerecht
    Seizoen
    Lente
    Voor aantal personen
    2
    Bereidingstijd
    20 minuten
    Tip:
    vervang de cognac door amaretto of door whisky


    » Reageer (0)
    05-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappel­kwarktaart

     

     

    Benodigdheden
    • 6 grote plakken cake
    • 2 el sinaasappellikeur of sinaasappelsap
    • 1 pak kwarktaartmix zonder bodem (Dr. Oetker)
    • 1 bak kwark Spaanse sinaasappel à 500 g (Almhof)
    • 2½ dl slagroom
    • 1 sinaasappel
    • 12 toefjes munt om te garneren
    • extra nodig: springvorm (ø ± 26 cm)

    Photobucket - Video and Image Hosting
    • Bekleed de bodem van de springvorm met de cake en druppel er de likeur of het sap over.
    • Doe 4 dl lauw water in een kom en voeg de kwarkmix toe. Klop dit met een mixer 1 min. op de laagste stand.
    • Voeg de kwark en de slagroom toe klop het mengsel minstens 2 min. op de hoogste stand tot een luchtig mengsel. Schenk het in de vorm en laat de taart in ± 3 uur helemaal opstijven.
    • Schil intussen de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
    • Garneer de taart met de partjes sinaasappel en toefjes munt.
  • Gebak of dessert
  • 20 min. + opstijven

  • » Reageer (0)
    26-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade fruit

    Ingrediënten:

    • 10 aardbeien
    • 10 frambozen
    • 10 bramen
    • 10 mandarijnen partjes
    • 10 lychees uit blik, afgedroogd
    • 10 kersen
    • 10 druiven
    • 200 g melk of pure chocolade

    Bereidingswijze:
    Smelt de chocolade in een kom boven kokend water (au bain marie). Doop alle fruitsoorten met behulp van een prikker in de gesmolten chocolade. Leg ze op bakpapier en laat de chocola hard worden in de koelkast. Serveer bij de koffie of thee.
    Of als verwentoetje!! Doe er dan een toef slagroom bij, smullen!!!

    Bereidingstijd: 15 minuten


    » Reageer (0)
    23-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaas met gewokte groenten

    Ingredienten

    • 400g varkenshaas
    • 1 Spaanse rode peper
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 eetlepels balsamico-azijn
    • 4 eetlepels oestersaus
    • 2 eetlepels sojasaus
    • 100g peultjes
    • 200g diepvries tuinererwten
    • 2 eetlepels zonnebloemolie
    • 50g ongezouten pinda's

    • Snij 400g varkenshaas in plakken
    • Was 1 Spaanse rode peper, verwijder de zaadjes en snij de peper in reepjes
    • Pel 2 teentjes knoflook, pers deze boven een kom en voeg 2 eetlepels balsamico-azijn, 4 eetlepels oestersaus, 2 eetlepels sojasaus en de peper toe
    • Marineer het vlees in de marinade
    • Haal 100g peultjes af en kook 200g diepvries tuinerwten met de peultjes in ca. 5 minuten bijna gaar. Spoel de groenten koud
    • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok en roerbak het vlees ca. 4 minuten
    • Voeg de groenten en 50g ongezouten pinda’s toe en roerbak nog ca. 3 minuten. Blus af met een beetje warm water en serveer het gerecht direct.

    Gerechtsoort
    hoofdgerecht vlees
    Seizoen
    Lente
    Voor aantal personen
    4
    Bereidingstijd
    15 minuten
    Tip:
    lekker met mihoen


    » Reageer (0)
    17-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.magnetronweetjes en wetenswaardigheden

     

    · Koken in de magnetron gaat wat anders dan “gewoon” koken.
    Neem eerst eens rustig de tijd om eraan te wen­nen. Lees vooral de gebruiksaanwijzing goed door en begin eenvoudig. Zeker de eerste keren zal er vast nog wel eens wat mis gaan. Maar als u doorzet zult u uw magnetron beslist leren waarderen. Behalve de kortere bereidingstij­den is het voordeel van koken in de magnetron vooral dat de ingrediënten (met name groenten) hun natuurlijke kleur be­houden en, zeker niet in de laatste plaats, ook hun natuurlijke smaak behouden.

    · Begin altijd met de kortst aangegeven bereidingstijd. Houd rekening met het “nagaren”, ver­leng, in­dien nodig, de bereidingstijd.

    · Voor een lager Wattage, voor bijvoorbeeld de bereiding van vis of eieren, raadpleeg de handlei­ding van uw magnetron!

    · Er kan altijd iets overkoken of spatten. Maak de binnenruimte dan meteen schoon met een voch­tig doekje. Vergeet vooral de deur en kunststof sluitrand niet, want vuil trekt microgolven aan.

    · Pasta en rijst worden in ruim water gekookt en dat gaat op het vuur beslist sneller dan in de mag­netron. Restjes pasta en rijst opwarmen gaat in de magnetron weer wél uitstekend.

    · Kookvertraging kan optreden bij het in de magnetron koken van vloeistoffen (het borrelen en overkoken begint dan pas buiten de magnetron). Dit kunt u voorkomen door tijdens de berei­ding een glazen of plastic lepeltje in de vloeistof te zetten.

    · Om overkoken te voorkomen kunt u het beste een grote (glazen) maatbeker of kom te gebrui­ken. Bovendien roert dat ook eens makkelijker.

    · In de magnetron wordt het eten zo intensief verhit dat het garen, ook buiten de magnetron, ge­woon door­gaat. Dit “nagaren” komt doordat de golven nog doorwerken in het gerecht. Het nagaren is dan ook een onderdeel van het bereidingsproces. Houd het voedsel afgedekt om warmteverlies te voorkomen en controleer de gaarheid pas na een paar minuten. U kunt van dit nagaren ook nog gebruik maken om bijvoorbeeld bij bloemkool, in plaats van een sausje, de bloemkool zodra hij uit de magnetron komt te bestrooien met belegen geraspte kaas. Tijdens het nagaren zal de kaas dan gaan smelten.

    · Kook nooit eieren in de magnetron want ze exploderen erin. Dit komt omdat de druk in de schil te hoog word. Eigerechten kunt u echter wel in de magnetron bereiden. Houd dan rekening met tere de structuur van eieren en ga bij de bereiding niet boven de 500 Watt uit.

    · Metaal weerkaatst microgolven, dus gebruik in de magnetron geen pannen, metalen schalen en alu­minium vormpjes.

    · Gebruik nooit van die leuke bekertjes van b.v. crème fraîche, slagroom e.d. want ze zakken door de hitte van het gerecht als een kaartenhuis in elkaar.

    · Verwarm nooit vloeistof die luchtdicht is afgesloten, want tijdens het verhitten stijgt de druk on­der de verpakking enorm waardoor bij het openen de hete vloeistof omhoog spat.

    · Het voedsel afdekken doet u bij voorkeur met een glazen deksel, een speciaal magnetrondek­sel, een bord of met speciaal magnetronfolie. Zorg er bij het gebruik van aluminiumfolie voor dat dit niet op het voedsel rust. Het afdekken gaat niet alleen het spatten tegen, maar verkort ook de berei­dingstijd doordat de gerechten minder indrogen. Inkoken doet u uiteraard wél zonder dek­sel.

    · U kunt een bord of schaal testen of deze geschikt is voor de magnetron. Alleen als het na 15-20 seconden op de hoogste stand nog koud aanvoelt is het geschikt voor gebruik in de magne­tron.

    · Voedsel dat veel suiker of vet bevat wordt sneller warm dan voedsel waarin veel water zit.

    · Microgolven dringen ca. 3 cm door, daarom worden de ingrediënten bij voorkeur in stukjes van ge­lijke vorm en formaat gesneden.

    · Leg ingrediënten die sneller gaar zijn in het midden en ingrediënten die meer tijd nodig hebben aan de buitenkant.

    · Gebruik voor niet vloeibare ingrediënten een grote lage ronde schaal zodat alles naast elkaar kan liggen. Roer af en toe van buiten naar binnen.

    bron: wat eten we vandaag?


    » Reageer (0)
    16-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restaurants verspillen miljoenen euro's aan voedsel

     


    Klanten die hun bord niet leegeten, koks die de aardappelen te dik schillen of voedsel dat bederft; restaurants in Nederland verspillen voor miljoenen door eten weg te gooien. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum.
    De universiteit berekende dat 51.000 ton voedsel wordt weggegooid. Dit heeft een waarde van 235 miljoen euro.
    Voedsel
    Een kwart van het ingekochte voedsel in een restaurant verdwijnt bij het afval, concludeert de onderzoeker. Het meeste worden groenten en fruit weggegooid (32 procent). Daarna volgen aardappelen, pasta en rijst (15 procent), vlees (8 procent) en vis (7 procent).
    Het geldverlies voor de restaurants is het grootst bij vlees en vis. De inkoopprijs per kilo ligt aanzienlijk hoger dan bij groente en fruit.
    Selectief
    De klant in een restaurant eet selectief en kiest vooral de kostbare onderdelen uit een gerecht, zoals vlees. Een buffet, waarbij elke gast zelf opschept naar eigen goeddunken, geeft echter meer verliezen dan à la carte, doordat de klant vaak meer opschept dan hij opkan.
    Ook komt het voor dat de klant na een reservering niet komt opdagen, waardoor de restauranthouder met de ingekochte spullen blijft zitten.
    In de keuken is met name de houdbaarheid van de verse producten een zorgenkindje. Het is voor veel koks moeilijk om goed in te kopen. Bovendien concludeert de onderzoeker, wordt er te weinig rekening gehouden met het weer. Als de inkoop beter wordt afgestemd met de keuken zou het rendement van een bedrijf toenemen.
    Vorig jaar boog een platform, in opdracht van het ministerie van Landbouw, zich over de verliezen bij de consument en in de rest van de voedselketen. Daaruit bleek dat er jaarlijks in de totale keten voor zo'n 3 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid. Hiervan verdwijnt 2,1 miljard euro in de vuilnisbak bij de consument thuis.


    Bron: NU.nl
    Geplaatst op Smulweb 9 Mrt ’07


    » Reageer (0)
    12-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardbeien pakketjes

    Benodigdheden

    • 1 roombotercake
    • slagroom
    • poedersuiker
    • aardbeienveters
    • 1 vel papier en schaar
    • 1 bakje verse aardbeien

    Bereiding
    Snij de roombotercake in dunne vierkante stukjes en verdeel het vervolgens over de vierkante stukjes.
    Klop de Blue Band Finesse voor Opkloppen op en zet het in de koelkast om op te stijven. Leg hier een nieuw laagje cake bovenop. Verdeel hier de aardbeien over. Leg er nog een laagje cake overheen.
    Knip een vormpje uit het papier en leg dit op de bovenkant. Poeder de bovenkant vol en haal het papier weg.
    Knoop de aardbeienveter om het hele pakketje en knoop een mooie strik.

    bron: life and cooking


    » Reageer (0)
    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: F

    van Farce, Fileren, Filet, ...

    Farce:
    Farce betekent eigenlijk vulling. Een farce wordt meestal gemaakt van gemalen of fijngehakt vlees of vis gemengd met brood, ei en/of room of melk en kruiden. De term farce wordt niet alleen gebruikt voor vullingen van bijvoorbeeld gevogelte, wild, vis, groenten, hardgekookte eieren en ravioli maar ook voor fijngehakte of fijngemalen vlees of vismengsels die gebruikt worden voor de bereiding van bijvoorbeeld pasta's.
    Fileren:
    Het zodanig in stukken verdelen van vis dat de verkregen stukken volledig graatloos zijn. Maar fileren betekent ook het lossnijden van borstfilets van gevogelte of het ontbenen.
    Filet:
    Graatloos stuk vis of van het karkas losgesneden stuk vlees.
    Flamberen:
    Het doen branden van een vloeistof met een hoog alcoholgehalte (vb: Cognac) met de bedoeling de alcohol te laten vervliegen en alleen het aroma te behouden.
    Fond:
    Een door
    inkoken geconcentreerde bouillon die vaak als basis voor sauzen gebruikt wordt.
    Frituren:
    Het bereiden van voedsel in en ruime hoeveelheid olie of frituurvet.
    Fruiten:
    Het
    bakken van fijngesneden uien en/of groenten tot ze lichtbruin van kleur zijn.
    Fumet:
    Ook
    visfumet genoemd. Een door inkoken geconcentreerde visbouillon die o.a. gebruikt wordt als basis voor sauzen.

    bron:Culinair Lexicon

    » Reageer (0)
    21-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: E

    van Emulsie

    Emulsie:
    Een mengsel van twee vloeistoffen die elkaar van nature afstoten zoals bijvoorbeeld olie en azijn. Een emulsie wordt verkregen door de beide vloeistoffen goed door elkaar te kloppen en eventueel een derde stof, bijvoorbeeld mosterd, toe te voegen.

    bron: Culinair Lexicon


    » Reageer (0)
    15-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroenen

     

    Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Een citroen is te zuur om zo uit de hand te eten. Maar het sap geeft gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak. Bovendien kan het sap verkleuring van bijvoorbeeld banaan, appel en witlof voorkomen. De schil is bijzonder aromatisch en kun je daarom heel goed fijngeraspt toevoegen aan deeg voor gebak en cake. Bewaar citroenen op een koele plaats of op de fruitschaal. Ze blijven wel tot 2 weken goed. De vrucht groeit onder andere in Spanje en Italië.

        • in cocktails en longdrinks
        • voor de bereiding van sauzen en dressings ter vervanging van azijn
        • als smaakmaker in nagerechten op basis van zuivel

    » Reageer (0)


    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Chocolade hart met tekst
  • Een goede middag toegewenst
  • cialis 5 mg preiswert kaufen
  • buy generic 10mg cialis online
  • generic viagra no rx

    Door op onderstaande knop te drukken kun je een bericht achterlaten in mijn gastenboek. Let op: het is een gastenboek met HTML code, geen UBB codes!!


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Heb je zin in iets lekkers? Lees dan lekker verder.... heb je tips.... laat het me weten!!!
    Een interessant adres?

    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Gratis eten en drinken
  • Conimex - dichtbij het vuur
  • Culinair Kookboek
  • Culinaire uitstapjes
  • De kook-o-theek
  • culinaire.pagina.nl
  • De Kooktips
  • De lekkerste restaurants
  • De mannelijke keuken
  • De Multiculturele Keuken

    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • de Community-site voor wijnliefhebbers en levensgenieters!
  • Life & Cooking
  • PastaSite.nl
  • Proef de Provence
  • Recepten uit de Natuur
  • recepten zoeken was nog nooit zo eenvoudig....
  • Receptjes.be
  • rijstgerechten
  • rijstrecepten
  • Tapas recepten

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    samyno1998
    www.bloggen.be/samyno1
    Archief per maand
  • 06-2016
  • 06-2014
  • 10-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 09-2005

    Laatste commentaren
  • HOI (karimacuisine)
        op gemarineerde champignons
  • vraagje (Maaike)
        op Courgettes uit de oven
  • aardappel (Mary)
        op aardappels
  • ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Campina kookidee
  • Honig
  • Knorr
  • Verstegen Specerijen
  • Voedingscentrum
  • Blue Band recepten
  • De Finse keuken
  • Het internetkookboek
  • De keukenkikker... voor verse babyvoeding
  • Streekrecepten

    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Ui
  • Dieetwijzer
  • TEST: welk type eter ben jij?
  • De Hongaarse keuken
  • Koken en eten in literatuur en in film
  • Over koken en alles wat lekker is
  • Meesterkok Ad Janssen
  • Buitenlandse maten en inhoud
  • Recepten uit Nederlandstalige kookboeken van 1500 tot 1700
  • Japans koken

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kleine_muis
    www.bloggen.be/kleine_
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Taartenwinkel online
  • Genieten van vers
  • Culinaire uitstapjes
  • Internetrecepten
  • Keukenverhaaltjes en weetjes
  • Anders eten
  • culiblog dames Reiziger
  • over (eigen)aardigheden in de horeca
  • Kookjuffertje
  • Appeltaartrecepten

    ~Photobucket
  • Multirecepten
  • 100 ideeën
  • Slowfood
  • Boerengoudseoplegkaas
  • Bijzondere kookboeken
  • Elegant theedrinken
  • Franse thee
  • Culiparadijs
  • Vinoglobe
  • De Librije

    LEKKERE BOEKEN:

    • Herrie in de keuken
      Herman den Blijker
      ISBN 9059561643
    • Een jaar in mijn keuken
      Skye Gyngell
      ISBN 9059561856
    • Passie voor kaas
      Betty Koster
      ISBN 109058562093
    • Groente, opnieuw ontdekt
      Peter Gordon
      ISBN 9789066115156
    • Nora's kokkies (kids)
      Nora Sands
      ISBN 9879043909785
    • Vlees en wijn
      Willem Asaert
      ISBN 9789020967333
    • World Food Café 2
      Chris&Carolyn Caldicott
      ISBN 9879058975652
    • Fantastische taarten
      Annie Bell
      ISBN 9059561910
    • Snack&Lunchgerechten
      Isabel Branco-Lepage
      ISBN 9789058977144
    • Gewoon lekker
      Michele Cranston
      ISBN 9789085743583

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    jennyenwill
    www.bloggen.be/jennyen
    ~Photobucket
  • Stelton...prachtige kado's
  • De Poelier
  • Bos- exclusieve fornuizen
  • Aubergines
  • Truffels a la Italia
  • Wijnaccessoires
  • Dorset Cereals, o.a. te koop bij AH
  • Bijzondere woonaccessoires en unieke design cadeaus
  • Wijnen uit de Alsace
  • Passie for food

  • Online winkel voor liefhebbers van koken
  • Broeder Everard met Kloosterrecepten


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs