Je hebt soms van die twijfelgevallen. Mag je nu wel of niet met je handen eten en mag je nu wel of niet je ijscoupe helemaal leegschrapen? We hebben enkele korte voorbeelden voor je op een rijtje gezet.
Appels en peren Neem de vrucht vast met de linkerhand, snijd hem in vieren met het fruitmesje, schil de partjes en eet de vrucht dan uit het vuistje.
Asperges Grote asperges prik je een na een aan hun onderkant aan een vork, je schuift dan met de linkerhand een tweede vork onder de asperge en je brengt hem zo naar de mond. Korte asperges kun je met een enkele vork opprikken. Als er bij het gerecht kleine servetjes en een vingerkommetje worden geserveerd, dan wikkel je met je rechterhand het uiteinde van elke asperge (kort of lang) in een servetje en eet je de groente uit het vuistje. Waarbij je wel een vork in de linkerhand als steun kunt gebruiken.
Gevogelte Nee, wat je ook gehoord mag hebben, het is en blijft niet erg netjes om bouten met de hand te pakken en af te kluiven. Gebruik dus mes en vork, ook al betekent dit dat je wat vlees aan de botjes moet laten.
Ijs Weersta aan de verleiding en laat het laatste restje gesmolten ijs in het glas of de coupe. Dus niet schuin houden om de laatste inhoud uit te lepelen (of, erger nog, uit te drinken). Zie ook bij soep.
Kreeft en langoustines Breek de grote scharen de met een speciaal tangetje (een soort van notenkraker) en die haal ze vervolgens leeg met een kreeftenvorkje. De dunne pootjes en scharen mag je gewoon met je vingers afbreken en uitzuigen. Een vingerkommetje is hier onontbeerlijk.
Oesters Nooit uitslurpen! Pak de oester in de ene hand en wrik de zeevrucht in de schaal los met het vorkje. Laat de inhoud zachtjes en zonder slurpgeluid in de mond glijden en dep je vingers schoon in het vingerkommetje.
Pasta Altijd met lepel en vork, nooit een mes gebruiken. Alleen brede pastavormen (lasagne, cannelloni) of gegratineerde pastagerechten eten we met vork, mes en lepel.
Perziken Eerst doormidden snijden met een fruitmesje, dan de pit eruit wippen en vervolgens elke helft op een vork prikken en met de andere hand pellen met behulp van het mesje. De gepelde helften tot slot met mes en vork of uit de hand opeten.
Sinaasappels Snij eerst met het fruitmesje een kapje van de schil. Maak vervolgens kruiselings op vier plaatsen een insnijding in de schil (van boven naar beneden). Trek de vier stukken schil er af met het mesje of met de hand. Tot slot eet je de partjes uit het vuistje.
Soep
Nooit koud blazen, natuurlijk, gewoon laten afkoelen. En op het laatst houden we het bord niet schuin, maar laten we het bodempje in het bord.
bron: Smulweb
|