Ingredienten
- 140g tarwebloem
- 30g poedersuiker
- 75g koude boter
- 1 eidooier
- springvorm
- bloem
- ½ vanillestokje
- ½ citroen
- 300ml melk
- 300ml slagroom
- 30g fijne suiker
- 2 eieren
- 4 eidooiers
- 500g aardbeien
- poedersuiker
- Zeef 140g tarwebloem met 30g poedersuiker, voeg 75g koude boter in stukjes toe, meng er 1 eidooier door en kneed het deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het deeg ca. 1 uur in de koelkast rusten
- Vet een springvorm (Ø 24cm) in
- Bestrooieen werkvlak met bloem, rol het deeg uit ter grootte van de springvorm en bekleed de vorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en zet de vorm nog ca. 30 minuten in de koelkast
- Verhit de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C) en bak de taart op de bovenste richel in ca. 15 minuten gaar en lichtbruin. Laat de bodem afkoelen op een rooster. Zet de oven op 200°C (hetelucht 180°C)
- Halveer een ½ vanillestokje in de lengte en schraap het vanillemerg eruit
- Was en rasp een ½ citroen
- Doe 300ml melk met 300ml slagroom, 30g fijne suiker, het vanillestokje, het merg en wat citroenrasp in een pan en laat dit ca. 5 minuten zachtjes koken. Schenk het mengsel door een zeef en neem de pan van het vuur
- Klop 2 eieren met 4 eidooiers los en klop ze door het melkmengsel
- Zet de pan op een laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dik wordt (mag niet koken). Zet de pan in een koud waterbad en roer de vla koud
- Schenk de vla in de deegbodem en bak de taart op de bovenste richel in ca. 20 minuten gaar
- Was 500g aardbeien en verwijder van de helft de kroontjes
- Bekleed de taart met de aardbeien en bestrooi met poedersuiker.
Gerechtsoort Nagerecht Seizoen Lente Voor aantal personen 6 Bereidingstijd 25 minuten Tip: als het deeg te droog is, voeg dan een scheutje melk of water toe
|