Werknemers die ziekteverzuim willen plegen, zijn gewaarschuwd.
Aan de universiteit van Maastricht kunnen ze ruim op voorhand voorspellen wie lange tijd afwezig dreigt te worden. Doordat werknemers bepaalde signalen afgeven, slaagden de onderzoekers erin deze aan de hand van een vragenlijst, te detecteren.
Balansmeter Twaalfduizend medewerkers van ABN Amro werden voor het onderzoek ondervraagd. Dit resulteerde in een vragenlijst, de Balansmeter, met 34 vragen over het arbeidsverleden, mentale gezondheid, werkomgeving.
Werknemers die na het invullen van de vragenlijst aangestipt werden als 'hoog verzuimrisico', riskeerden wel degelijk langdurig thuis te blijven. Zij die meteen begeleiding kregen, verzuimden uiteindelijk 35% minder dan de werknemers die dat niet ontvingen.
Eerlijk Wie denkt de vragen perfect te omzeilen, komt bedrogen uit. De vragen werden zo geformuleerd dat je niet weet of het antwoord positief of negatief. Dat is de kracht van het onderzoek, stellen de projectleiders.
Begeleiding Ziekteverzuim kost veel geld aan de werkgever. Door dit tijdig te ontdekken, is begeleiding de beste oplossing.lvl
Ingrediënten: 2 konijnenschouders, boter, 1 ui, in brunoise gesneden, stoofvleeskruiden, 2 flesjes frambozenbier, 4 witloofstronken, in julienne gesneden, bieslook, fijngesneden, xeresazijn, hazelnootolie, peper en zout.
Bereiding: Kruid de stukken konijn met peper en zout. Verhit de boter in een pot en laat hierin het vlees kleuren. Neem het konijn eruit en houd apart. Laat de uien kleuren in de pot. Voeg het konijn terug toe. Kruid met stoofvleeskruiden. Blus met frambozenbier en laat 1 uur zachtjes sudderen. Kook de jus in tot de gewenste dikte.
Serveer met witloof, op smaak gebracht met peper, zout, xeresazijn, notenolie en fijngesneden bieslook. Werk, indien gewenst, af met een scheutje room.
Garneer met frambozen en munt of peterselie. Serveer met kroketjes. Tip: Voor de zoetekauwen: voeg 1 à 2 eetlepels frambozenconfituur toe.
Getuigenis van Sonia (18) uit Iran. Overleven doen ze dankzij anderen. Ze blijven zich bijscholen, in afwachting van die papieren. Al hun hoop ligt bij de nieuwe regering. Drie vrouwen die erom smeken belastingen te mogen betalen, net als iedereen.
Haar ouders waren politiek actief in Iran en verlieten daarom hun land. Sonia was elf toen ze met haar gezin in België aankwam. Ze studeert verzorging en hoopt later verpleegster te worden.
De eerste jaren in België waren moeilijk voor haar gezin. Eerst woonden ze in een oude school, nadien vonden ze een plek om te wonen met twee kamers, maar daarvan zat er een vol schimmel. Niemand gebruikte die kamer. We sliepen allemaal in de woonkamer. Op school was het ook aanpassen. Ik zat in het zesde leerjaar.
Als de andere kinderen gingen zwemmen, moest ik in de klas van het eerste leerjaar gaan zitten. Om mijn taal bij te schaven. Dat vond ik heel erg, tussen de kleine kinderen zitten.Nederlands heeft ze intussen ook dankzij de televisie geleerd.
Met de meeste buren komt het gezin goed overeen, vertelt ze. Maar niet met iedereen. Een vrouw komt altijd klagen als we muziek opzetten. Terwijl ze zelf lawaai maakt. Altijd vanaf elf uur 's avonds. Ze is altijd - euh - zat. Daarom werd ze ontslagen en zit ze nu veel thuis. Na de lagere school probeerde Sonia eerst moderne talen wiskunde, maar dat was te moeilijk. Ik ben dan twee keer van school veranderd. Uiteindelijk heb ik voor verzorging gekozen. Dit is het laatste jaar.
Later wil ze verpleegster worden. Dan moet ik nog drie jaar studeren. Dat is misschien een zware opleiding, maar ik wil het heel graag. Vroeger wilde ik altijd al dokter; worden. Maar dan had ikASO moeten volgen.
Haar zussen studeren voor schoonheidsspecialiste en kapster. Haar jongere broer zit ook nog op school. Haar ouders hebben Nederlands geleerd toen ze pas in België kwamen. Toen zaten ze nog in de asielprocedure. Hun aanvraag werd twee keer afgewezen. Sindsdien stopte de steun van de overheid. Momenteel loopt een tweede aanvraag tot regularisatie. Geen papieren hebben, heeft ook gevolgen voor school.
Ik mag nooit mee op uitstap naar het buitenland. Ik mag niet reizen, hé. Dus toen de klas naar Nederland ging, moest ik naar de studie. Nee. Dat is echt niet leuk.
Met een Belg trouwen zou misschien een oplossing kunnen zijn voor haar? Nee! Dat kan toch niet. Dat is stom, voor een papier trouwen. Alleen als het echte liefde is, mag je trouwen. Die heb ik nog niet gevonden, nee (lacht). Ik ben al eens verliefd geworden. Maar ik heb nooit met die jongen gesproken. Omdat officieel werken er niet bij is, is het voor het gezin behelpen met vrienden diensten en weder diensten. Ik begrijp het niet. Ze zeggen altijd dat er te weinig mensen zijn om te werken. Wij willen werken, maar we mogen niet. Dat is zo stom.
Ze zeggen dat als er een nieuwe regering komt, het misschien in orde komt. We kunnen alleen maar wachten enhopen. De discussie die al een tijdje in de politiek en de maatschappij woedt over hoofddoeken laat Sonia aan zich voorbijgaan. Wie dat wil, moet er maar een dragen. Ik doe het niet, hoewel ik moslim ben. Ik moest er een in Iran dragen, als klein meisje. Dat wil ik nooit meer. Lees ook: De getuigenis van Youliya
Op 24 januari 1965 sterft de Britse staatsman Winston Churchill, een van de prominentste politieke figuren van de 20e eeuw. Hij ontving de Nobelprijs voor de Literatuur 1953 voor zijn vele boeken over de Engelse en de wereldgeschiedenis.
Churchill was minister van Zeevaart en premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog en van 1951-1955. Hij stond bekend als aartsconservatief en met name zijn houding t.av. vrouwen werd hem niet in dank afgenomen.
Berucht zijn zijn uitspraken over vrouwen in het parlement. Bijv. naar de conservatief Nancy Astor die ooit zei : "Als ik uw vrouw was dan zou ik gif in uw koffie doen."
Churchill atwoordde "Nancy, als ik uw man was dan zou ik het opdrinken." Naar het labourparlementslid Bessie Braddock die opmerkte:
"Sir, u bent dronken." Churchill: "En u bent lelijk mevrouw, maar morgenochtend ben ik weer nuchter."
De Elzas (Alsace) ligt in het noordoosten van Frankrijk. Het wordt in het westen begrensd door de Vogezen en in het oosten afgescheiden van Duitsland door de Rijn.
De Elzasser wijngaarden liggen in een strook van 120 kilometer lang en slechts 4 ki lometer breed en nemen een unieke plaats in onder de Franse wijngebieden. Dat is begrijpelijk als de druivensoorten, die voor de wijnproductie gebruikt worden, namen dragen als
Riesling, Gewürztraminer of Sylvaner.
Deze druiven, die uitsluitend in de Elzas voorkomen, worden gebruikt voor uitstekende, en heerlijk verfrissende witte wijnen.
Riesling: is een karaktervolle, gracieuze en evenwichtige wijn heerlijk bij vis, schaaldieren, gevogelte, koud vlees en bij beroemde Elzasser gerechten zoals zuurkool en gerookte ham.
Gewurztraminer is de meest herkenbare en onafhankelijke Elzasser wijn. Deze rijke en stevige wijn, die zich goed laat bewaren, komt uitstekend tot zijn recht bij zuurkool. worsten en de Elzasser kaas Munster, maar ook bij Chinees en Mexicaans eten en andere gekruide schotels.
Een Gewürztraminer kan zelfs als dessertwijn geschonken worden.
Sylvaner: is een plezierige wijn, fris, fruitig en droog, die het beste jong gedronken wordt als aperitief of bij vis.
Die vraag bleek het uitgangspunt voor een onderzoek van de Britse BBC. Wat blijkt? Hoe groter de porties, hoe meer ze eten.
Signaal Algemeen wordt aangenomen dat kinderen perfect weten wanneer ze voldoende hebben. Volgens de wetenschappers krijgen onze hersenen het signaal dat de buik gevuld is.
Het eten bereikt via de slokdarm de maag. Doordat deze maag uitrekt, krijgen de hersenen op een gegeven moment het stopwoord. Het onderzoek bevestigt bovenstaande stelling. Met enige nuance, weliswaar. Want hoe meer kinderen voorgeschoteld krijgen, hoe meer ze blijven eten.
Onderzoek Tijdens een vakantiekamp werd het experiment uitgevoerd. De vele buitenactiviteiten maakten dat de zesjarigen een gezonde appetijt hadden. Uitgehongerd kregen ze een lekker bord spaghetti geserveerd in normale porties. Deze bestond uit 85 gram vlees en 120 gram pasta. Een mooie portie, dat rustig werd opgegeten totdat iedereen genoeg had.
Tijdens de tweede week werd opnieuw spaghetti verorberd, maar dan in abnormaal grote porties: 170 gram vlees en 240 gram pasta. Luisterden ze daarbij evengoed naar het signaal van de hersenen en de maag? Minder, zo blijkt. Uiteindelijk aten de kinderen 25 tot 60 procent meer als de portie verdubbelde.
Zelf opscheppen De onderzoekers geven de raad geen al te grote hoeveelheden op het kinderbord te scheppen. Laat kleintjes zelf opscheppen, uiteindelijk nemen ze dan meestal minder dan wanneer mama of papa dat doen. Helaas worden de porties op restaurant of bars steeds maar groter, waardoor overgewicht bij jongeren steeds vaker voorkomt.lvl
Het gemiddelde Belgische gezin gooit elke maand acht kilogram voedsel in de vuilnisbak.
Dat blijkt uit een enquête die de producent van verpakkingsmateriaal Toppits liet uitvoeren bij vijfhonderd gezinnen.
Tien procent Volgens het onderzoek gooien we elke week 10 procent van onze voeding in de vuilnisemmer, waardoor we maandelijks een afvalberg van 37.200 ton produceren. Jongeren en samenwonenden spannen volgens de studie de kroon in spilzucht. De meest bewuste consumenten blijken alleenstaanden zonder kinderden en vijftigplussers.
Minder dan vier jaar geleden Positief is dat we minder voeding weggooien dan vier jaar geleden, toen Toppits een gelijkaardig onderzoek liet uitvoeren. We kochten wel meer etenswaren, maar sprongen er dus zuiniger mee om.
Toppits becijferde verder dat we met z'n allen wekelijks 11 sneetjes brood, 250 gram fruit, 80 gram charcuterie en 64 gram kaas in de vuilnisbak gooien.belga/bdr
Waarschuwing bij vaccins tegen kanker aan baarmoederhals
Opgelet met de hype die momenteel bestaat rond het vaccin tegen baarmoederhalskanker", zo waarschuwen zowel het Federaal Geneesmiddelenagentschap en het Belgisch centrum voor farmacotherapeutische informatie in de krant De Morgen.
"We weten nog niet alles over het vaccin. Zo is de beschermingsduur niet gekend. De gegevens gaan maar over een periode tot 5 jaar na vaccinatie." Bovendien zijn nog niet alle virustypes in het vaccin opgenomen. Dat betekent ook dat nog niet geweten is hoe die virustypes zullen evolueren: worden ze resistent of niet?
Baarmoederhalskrant De waarschuwing komt er na een grootschalige (en mogelijk illegale) campagne in de vrouwenbladen Flair, Libelle en Evita. De zogenaamde baarmoederhalskrant stond vol getuigenissen van experts, patiënten en vrouwen die zich hadden laten vaccineren.
De lezeressen kregen ook een brief waarin hen werd aangeraden zich te laten vaccineren. De krant bevatte ook een advertentie voor GlaxoSmithKline, niet toevallig de producent van één van de twee vaccins die in België op de markt zijn.
Niet terugbetaald Cerverix, het vaccin van GlaxoSmithKline, wordt momenteel nog niet terugbetaald terwijl dat bij Gardasil wel het geval is. Voor Cerverix loopt de aanvraag nog, maar dat hield GlaxoSmithKline niet tegen om 20.000 gratis staaltjes aan de huisartsen te bezorgen. Waarde van elk staaltje: 140 euro.
212.000 Uit cijfers van het Instituut voor Medische Statistiek (IMS) die De Morgen kon inkijken, blijkt dat van het vaccin Gardasil, dat intussen terugbetaald wordt, alleen al de laatste drie maanden van vorig jaar ongeveer 212.000 stuks geleverd werden. Dat zijn er niet veel minder dan het aantal Belgische meisjes tussen 12 en 16 jaar. Het zijn cijfers die aangeven dat de hele sensibiliseringscampagne haar doel heeft bereikt.
Het werkt... bij maagdelijke tieners Voor de duidelijkheid: het vaccin werkt wel degelijk. Bij meisjes tussen 12 en 16 jaar die nog niet seksueel actief zijn. Voor die groep wordt het vaccin ook volledig terugbetaald. Of er ook een effect is bij reeds seksueel actieve vrouwen is niet bekend. Wie zich op latere leeftijd toch laat vaccineren, draagt de volledige kost (voorlopig nog?) zelf.
Intussen staan de nieuwe vaccins ook op de lijst van 76 nieuwe actieve bestanddelen waarvoor het Federaal Geneesmiddelenagentschap aan artsen en apothekers extra waakzaamheid vraagt. Die lijst heeft tot doel ongewenste neveneffecten van het geneesmiddel in kaart te brengen.
Getuigenis van Youliya, Svetlana en Sonia reeds zeven jaar woonachtig in België, hun droom Belgishe worden.
De Kazachse Youliya (22), de Wit-Russische Svetlana (38) en de Iraanse Sonia (18) kwamen zeven jaar geleden naar België voor een betere toekomst. Ze zijn ingeburgerd, maar officieel mogen ze niet werken, hoe graag ze ook willen.
Overleven doen ze dankzij anderen. Ze blijven zich bijscholen, in afwachting van die papieren. Al hun hoop ligt bij de nieuwe regering. Drie vrouwen die erom smeken belastingen te mogen betalen, net als iedereen.
"Youliya (22) uit Kazachstan" kwam met haar ouders en broer naar ons land. Ze is net klaar met haar studies mode en creatie. Dat haar gezin hier niet mag werken,vindt ze schandalig. Het was de keuze van mijn ouders om Kazachstan te verlaten. Ik weet niet precies waarom ze weg wilden. Eigenlijk was het niet ons vaderland. We zijn van Koreaanse afkomst. Onze grootouders kwamen van daar. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ze net als veel andere Koreanen gedeporteerd naar Kazachstan.
Bij haar aankomst in België, kwam Youliya in een klas met buitenlandse kinderen terecht. Om Nederlands te leren. Ik was toen vijftien. Heel verlegen. Bang dat ik iets verkeerd zou zeggen en dat mensen me niet zouden begrijpen. Maar je moet wel, hé. Anders kom je er niet. Na een jaar mocht ze naar een gewone klas. Ik mocht kiezen tussen het tweede middelbaar inhetASO of het derde middelbaar in het technisch of beroepsonderwijs. Ik heb creatie en mode gekozen, want ik wilde niet met mensen in de klas zitten die veel jonger waren.
Haar broer is intussen afgestudeerd als industrieel ingenieur. Haar ouders volgden ook Nederlandse les. Maar nadat hun asielvraag twee keer werd afgewezen, was het voor hen afgelopen met de cursussen. En stopte de OCMW-steun. Het is moeilijk om te overleven. We krijgen hulp van Jozef (Hertsens, van de organisatie Vluchtelingen Ondersteuning in Sint-Niklaas, nvdr). We krijgen voedselpakketten en als we iets niet kunnen betalen, helpt hij. Een renteloze lening, die we later zullen terugbetalen. Kennissen steunen ons ook. Ik doe soms retouches voor vrienden die mij dan steunen. Ik zou zo,graag werken en belastingen betalen. Ik vind het schandalig, dat we hier niet mogen werken.
Niet alle buitenlanders zijn gelijk. Sommigen spreken geen Nederlands en gaan niet werken, maar zijn wel met een Belg getrouwd en krijgen hun papieren. Waarom krijgen mensen die wel de taal spreken en wel geïntegreerd zijn dan geen papieren? Dat vind ik zo erg. Met een papier kan je zoveel meer doen dan zonder. Maar het is ook maar een stuk papier. Vroeger bestond dat niet, papieren. Dat heeft de mens uitgevonden. Net als geld. Je kan niet zonder leven, maar sommige mensen denken dat je met geld alles kan kopen. Geluk kan je niet kopen. Liefde en gezondheid ook niet.
Youliya's mama stierf vorig jaar. Ik had de huisarts gebeld, maar hij wilde niet komen. De volgende dag stond zijn telefoon af. Toen is mijn moeder zelf naar hem gegaan. Hij heeft haar naar een kinesist gestuurd. Maar het was de verkeerde diagnose. Ze had eigenlijk een hersenbloeding. Pas na een week wisten ze dat en is ze naar het ziekenhuis gegaan. Ze hebben geopereerd, maar een beetje later was ze klinisch dood. Als de dokters op tijd waren geweest, leefde ze misschien nog.
Sinds de dood van haar mama heeft ze leren koken. Dat deed zij altijd. Maar het lukt me wel. In haar vrije tijd maakt ze juwelen en tekent ze. Af en toe gaan ze naar de kerk. We zijn orthodoxe christenen. We hebben ons pas in België laten dopen. Voordien waren mijn ouders niet zo godsdienstig. Mijn broer heeft zich na de dood van mijn mama laten dopen. Het doet je iets, naar de mis gaan. Als je de kerk binnen komt, is het zo rustig. Dan word je vanbinnen ook rustiger. Of we hulp krijgen van de kerk? Da thebben we nooit gevraagd. Mijn ouders zijn altijd zelfstandig geweest. Mijn moeder zei altijd: 'Reken niet op een ander. Iemand anders zal het niet voor je doen.
Domein in de verrekijker De Baliekouter is een van de nieuwste provinciedomeinen. De naam verwijst naar een zanderige heuvel of kouter die eigendom was van de kasteelheer van Wakken. In 1993 kocht de Provincie West-Vlaanderen langs de Ommegangstraat in Wakken-Dentergem een hoeve en 24 hectaren landbouwgrond. In 1994 werden 16 hectaren ervan bebost; de weiden en hooilanden werden landschappelijk aangelegd.
De gronden gelegen tussen de Ommegangstraat. de gewestweg Wakken- Tielt en de Mandel werden in de loop van de geschiedenis met diverse namen aangeduid.
Naast de Baliekouter vinden we er diverse namen met Kapelrij terug (kapelrijbos, Kapelrijmeers en kapelrijkouter). Hierbij wordt verwezen naar de St.-Catharine¬kapel. Deze kapel staat er nog steeds en behoort ook tot het domein. In 2003 werden in De Baliekouter diverse inrichtingswerken uitgevoerd in het licht van de openstelling: graven van poelen en depressies om amfibieën aan te trekken; plaatsen van 3 km nieuwe afsluiting van wandelpaden; planten van 100 hoogstammen langs de Mandel en bij de toegangsweg; aanleg van een voorlopige, groene parking.
Op 24 april 2004 werd het provinciedomein voor het publiek opengesteld. In 2005 werd het oorspronkelijke domein uitgebreid met 17 ha landbouwgrond. Tijdens de komende winterwordt een kleine 8 ha hiervan bebost en het overige deel wordt landschappelijk en natuur¬technisch ingericht. Daardoor zal41 ha van het domein toegankelijk zijn. De Baliekouter laat zien hoe een kaal landschap er na tien jaar heraanleg en herbebossing kan uitzien. De loofbossen op de kouterrug zijn al volledig gesloten en op sommige plaatsen wordt een humuslaag opgebouwd. Doordat de ene soort sneller groeit dan de andere ontstaat er een gevarieerde gelaagdheid. In sommige bestanden is al een eerste dunning noodzakelijk.
Tussen de aangeplante bomen en in de dreven hebben zich spontaan bepaalde bomen, struiken en kruiden gevestigd. Boswilg, vlier, lijsterbes en brem vonden er hun stek en dragen bij tot de verscheidenheid van het bos. In de kruidlaag groeien wilgenroosje, dagkoekoeksbloem, hondsdraf, breedbladige wespenorchis ... en aan de lichtrijke kant ook het sint-janskruid. Het domein heeft ook veel open ruimte te bieden.
Acht van de 26 hectaren bestaan uit lage weilanden nabij de Mandel, die omzoomd zijn door knotwilgen en hout¬kanten. De weiden worden begraasd en ecologisch verantwoord beheerd door de boeren uit de regio. Deze weiden, die behoren tot het winterbekken van de Mandel, vormen de broedbiotoop voor de kievit.
Mijn baby krijgt tandjes. Moet ik nu stoppen met borstvoeding?
Rond de leeftijd van 6 maanden krijgen de meeste baby's tandjes.
Sommigen eerder, anderen later. Meestal vormt dit geen probleem voor het geven van borstvoeding. Een baby doet immers zijn mond wijd open en 'kauwt' niet de melk uit de borst, maar drinkt het. De tong ligt over de onderkaak heen, dus eventuele tandjes worden bedekt.
Het is wel mogelijk dat een baby die last heeft van doorkomende tandjes even zijn tanden in de borst wil zetten en anders aan de borst gaat drinken om de pijn te verzachten. Je kunt de baby dit afleren door hem van de borst te halen, rustig te vertellen dat hij niet mag bijten, en de voeding te stoppen. Je kunt na enige tijd de borst weer aanbieden, bv. een half uur later. Meestal blijft het bijten beperkt tot één of twee keer.
Als het niet zo snel overgaat, kan je observeren wanneer de baby bijt. Doet hij het aan het begin van de voeding? Of juist aan het eind? Aangezien een baby niet kan bijten en drinken tegelijk, zal hij eerder gaan bijten als er weinig of geen melk uit de borst komt. Dus: als de borst (bijna) leeggedronken is, of als de toeschietreflex nog niet is opgetreden. Door goed op te letten kun je zien wanneer hij van plan is te gaan bijten. Hij trekt zijn tong dan terug, zodat zijn tanden vrijkomen. Door de baby op tijd van de borst te halen kun je het bijten voorkomen en hem leren dat bijten ongewenst is.
Bij sommige grotere baby's heeft bijten een andere oorzaak. Ze worden zwaarder en gaan onwillekeurig aan de borst 'hangen'. Om te voorkomen dat ze wegglippen klemmen ze hun kaken om de borst. Het helpt dan om extra steun te nemen bij het voeden. Bijvoorbeeld je arm op een armleuning of een kussentje onder je baby. Kind en gezin.
De laatste jaren zijn we ons steeds meer bewust geworden van het milieu. Stilaan beginnen we ook te beseffen dat je met enkele kleine aanpassingen een groot verschil kan maken.We laten je zien wat je zoal kan doen om de natuur zoveel mogelijk te ontzien. Bovendien staat het nog hip ook!
Schakel over op groene stroom. Heel wat elektriciteitsproducenten, bieden groene stroom aan. Daarvoor maken ze gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals de wind en de zon in plaats van sterk vervuilende kernenergie en steenkool. Verder is het belangrijk om je energieverbruik binnen de perken te houden. Laat je koffiezetter bijvoorbeeld niet te lang aanstaan maar giet je koffie in een thermos. Zin in thee? Warm in de waterkoker enkel de hoeveelheid water op die je nodig hebt.
Gebruik een wonderdoekje. Schoonmaken zonder schoonmaakproducten kan met een nat microvezeldoekje dat je overal kan kopen. Deze bestaan uit ontelbare miniscule driehoekige polyestervezeltjes, die erg dicht op elkaar gepakt zitten. Daardoor hebben ze eigenlijk een erg groot oppervlak en kunnen ze veel meer vuil opzuigen dan een klassieke spons of zeemvel. De doekjes dringen diep door in het vuil, en vet en olie hechten zich rechtstreeks aan de vezels. Ook droog zijn de wonderdoekjes handig: wrijf ermee over een oppervlak als de televisie of tafel en ze laden door de microvezels statische elektriciteit op, zodat ze ook stof aantrekken.
Drink kraantjeswater. Kraantjeswater wordt erg streng gecontroleerd en is minstens even gezond als flessenwater. Bovendien betaal je voor flessenwater letterlijk én figuurlijk erg veel. Door de verpakking en het transport ervan ligt de milieukost erg hoog. Last van de chloorsmaak van kraantjeswater? Laat de fles dan een nacht openstaan, of doe er enkele druppeltjes citroen bij.
Koop milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Fosfaten, fosfanaten, polycarboxylaten. chloorverbindingen en javel zijn uit den boze. Koop daarom zoveel mogelijk milieuvriendelijke schoonmaakproducten, wc-reinigers, wasmiddel, wasverzachter, vaatwastabletten enz. Ecover bv heeft een heel gamma producten, zelfs voor persoonlijke hygiëne. Je vindt ze in heel wat supermarkten en natuurwinkels, waar je de flessen achteraf vaak omnieuw kan laten vullen. Milieubewust wassen kan ovverigens ook met een wasbal, die drie verschillende soorten keramische eitjes bevat. Je hebt dan nauwelijks of geen wasmiddel en wasverzachter meer nodig.
Was op 30 graden. Wist je datje tot 33 % energie kan besparen als je de temperatuur van je wasmachine instelt op 30 graden? Het meeste wasgoed heeft écht geen wasbeurt op 60 graden nodig. Overigens bestaan erook wasmiddelen, zoals Ariel, die ervoor zorgen dat je was ook bij lage temperaturen perfect schoon is. Gebruilk verder zoveel mogelijk de spaartoetsen op je wasmachine, en laat geen halfvolle machine draaien. Dat geldt ook voor de vaatwasser.
Beperk de papierberg. Wie al een sticker met 'geen reclame' op zijn brievenbus heeft, kan nog een stapje verder gaan door zich via robinson.be te schrijven op de Robinson maiIlijst.Je ontvangt dan geen reclame op naam meer, en dat scheelt een berg papier. Vind je als fervent internetter ook de papieren versies van de Witte en de Gouden Gids overbodig, geef dan op 1207be aan dat je ze niet langer wil ontvangen.
Dat melk van de koe komt dat weten we allemaal en dat we het kunnen drinken ook. Maar wist je dat er nog veel meer dingen zijn waar je melk voor kunt gebruiken?
Inkt verwijderen Heb je een nare inktvlek in je kleding gekregen. Week de plek in met melk en laat het een nachtje staan, de dag erna was je het gewoon in de wasmachine. En je vlek is gegarandeerd weg.
Leren schoenen Maak je leren schoenen weer mooi glimmend door een doek te dopen in de melk. Smeer het nu in kleine cirkeltjes over je schoen heen, laat het opdrogen en wrijf het na met een droge doek.
Zachte huid Doe een half kopje melk bij je badwater voordat je er lekker in gaat zitten. Je zult zien dat je huid er heerlijk zacht van gaat aanvoelen.
Gezichtsmasker Nog een manier om jezelf een heerlijke masker te geven vanuit je eigen huis, is door er zelf eentje te maken. Gebruik in dit geval poedermelk (voor babyvoeding) en mix het met water tot er een stevig mengsel ontstaat. Smeer het op je gezicht en laat het opdrogen, spoel het daarna goed af. Je gezicht zal fris en lekker zacht aanvoelen.
Make-up verwijderen Kom je ineens zonder make-up remover te zitten, geen nood gebruik melk. Dep een watje in een beetje melk en je kan zo de oogschaduw, de mascara en de rest van je make-up van je gezicht afvegen. En je huid wordt er ook nog eens lekker zacht van.
Zonverbrand Te lang in de zon gezeten en ben je verbrand? Inplaats van een after sun smeer je jezelf in met melk. Het verkoelt en verzacht.
Muggenbeet Ben je geprikt door een mug en jeukt de plek ook zo erg, of heb je er een enorme bult op. Dep een doekje in een beetje melk en houdt dat op de plek waar je bent geprikt. De enzymen in de melk neutraliseren de muggenbeet.
Zilver poetsen Je kan je mooie zilveren spullen eenvouding mooi maken met een beetje karnemelk. Laat je zilvergoed er een half uurtje inweken en droog ze daarna met een doek. Voor een blinkend effect poets je ze nog lichtjes na met een droge doek.
Verfris je mais Als je maiskolf gaat eten, voeg dan een half kopje melk aan het water in de pan toe. Hierdoor smaakt je mais zoeter en frisser.
Bevroren vis Heb je vis ingevroren en wil je het opeten? Laat het dan ontdooien in de melk, als het een beetje zacht wordt haal je de vis eruit. Door de melk wordt de vis lekker zacht en fris.
Rode Kruis voorziet budget voor gevolgen klimaatopwarming
Het Internationale Rode Kruis voorziet een budget voor slachtoffers van de klimaatwijziging.
Door de opwarming van de aarde doen zich immers veel vaker natuurrampen voor. Het Rode Kruis gaat er van uit, in 2008 en 2009 telkens 198 miljoen euro nodig te hebben.
Humanitaire gevolgen "Voor veel mensen is de klimaatwijziging een ecologische, wetenschappelijke of politieke kwestie. Wij denken in de eerste plaats aan de humanitaire gevolgen, die al miljoenen kwetsbare mensen hebben getroffen", aldus Encho Gospodinov, communicatieverantwoordelijke van de internationale federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.
Vierhonderd natuurrampen in twee jaar De laatste twee jaar kreeg onze planeet al af te rekenen met vierhonderd natuurrampen die te maken hadden met de weersomstandigheden (droogtes, overstromingen).
Problemen met waterbevoorrading De klimaatopwarming laat zich in de praktijk ook voelen door problemen met waterbevoorrading in landbouwgebieden en door het uitbreken van ziekten als dengue en malaria op almaar grotere hoogten. Er ontstaat ook een migratiegolf in de richting van de steden, waardoor die snel uit hun voegen barsten.
De Federatie verwacht dat een stijgend aandeel van haar budget naar preventie -en ontwikkelingsacties in de arme landen zal gaan. Ze rekent jaarlijks op 198 miljoen euro, bovenop de budgetten die elk jaar gedeblokkeerd worden om de noden te lenigen bij rampen.belga/lb
In het Anti-Kindboek staan tientallen redenen waarom kleintjes niet leuk zijn.
Ze zijn vies, allesoverheersend, plassen in hun broek, kwijlen op je nieuwe jas, hebben altijd een snotneus en gillen en schreeuwen voor de deur.
Kinderloos Kinderen zijn lastig. Dat is het uitgangspunt van de auteurs Hanna de Heus en Camiel de Vries. In het boek geeft het koppel met vaak hilarische anekdotes en voorbeelden hun kijk op kind en gezin. Wat ze zien, is verre van positief. De mythe van het onschuldige kind wordt in het boek door de auteurs genadeloos ontkracht. De auteurs vragen zich sterk af waarom ouders niet durven toe te geven dat het geregeld tegenvalt of niet meer mensen kiezen voor een kinderloos leven.
Taboe Intussen weekt het boek heel wat reacties los bij de publieke opinie in Nederland en België. Het thema maakt duidelijk dat er hierop nog een groot taboe rust.
Kinderen hebben geen humor 'Kinderhumor is van een belabberd, zielig en betreurenswaardig niveau. Ze lachen om alles wat met pipi en kaka te maken heeft. Durft een kind een knetterende scheet te laten, dan slaat de mama een hand voor de mond, begint ze te giechelen en zegt ze' kindje toch'. De peuter voelt zich nog meer aangemoedigd'.
Ze doen lastig in de supermarkt 'We worden geregeld omver gelopen door een rennend kind dat een ander achterna zit. Nog erger is dat een kind dat karretje mag duwen. Dan rijdt zo'n kereltje tegen je hielen en zit er weer een ladder in je panty. Aan de kassa zien ze de rekken met snoepgoed en zeuren ze tot ze er eentje krijgen. Supermarkten zouden verboden terrein moeten zijn voor kinderen'. Ze zijn egocentrisch 'Kinderen beschouwen zichzelf als het middelpunt van het universum. Ze geloven dat de wereld rond hen draait. Ze hebben hun ouders goed gedresseerd'. Kinderen zijn dure speeltjes 'Niet alleen de obligate dingen als kleding, telefoon, eten en drinken kosten geld. Ook de slijtage van meubelen, waterverbruik en elektriciteit mag je niet vergeten. Eén kind kost ongeveer 18 procent van het netto-inkomen'. Vriendschappen verdwijnen 'Je hebt geweldige vrienden. Ze krijgen kinderen en de vriendschap is nooit meer wat ze geweest is. Een normaal gesprek voeren is plots niet meer mogelijk. Of het komt altijd weer bij dat kind uit. Ofwel ontbreekt de kleine voortdurend het gesprek'.
Weg identiteit 'Vraag je aan vrienden met kinderen hoe het gaat, antwoorden ze door te vertellen hoe het met de kleintjes gaat. Vreselijk'.
Niet onschuldig 'Kinderen zijn wreed, berekend en kwaadaardig. Nog meer dan volwassenen, want kinderen hebben nog niet geleerd hoe ver ze kunnen gaan en waar de grenzen liggen. Eerlijk zijn ze ook al niet. Ze zouden alles doen om een snoepje te krijgen'.
Slecht voor dieren 'Er gebeuren vreselijke dingen met dieren. Ze gooien stokken naar honden, aaien goudvissen, smakken een konijn tegen de grond of leggen een kat in de poppenwieg'.
Slecht voor het interieur 'Mensen met kinderen passen hun interieur aan. Sofa's krijgen rare overtrekken, tafels worden van afgrijselijke antistoothoekjes voorzien en het hele huis ligt vol schreeuwerig speelgoed'.
Gelukkiger zonder 'Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zonder kinderen gelukkiger zijn dan mensen met kinderen. Tenminste, zolang die kinderen thuis wonen en dat is al gauw een jaar of twintig'.
Het anti-kindboek, Camiel de Vries & Hanna de Heus, uitgeverij Aspekt, 14,95 euro.lvl
Als laatste uit het wandelmapje met de vijf groene route's is Maaseik aan de beurt.
Langs geklasseerde gevels en de bloeiende oevers van de Maas.(9km).
Maaseik is één openluchtmuseum met de fraaie Markt als schatkamer. Die bezoekt u door langs de gevels van Den Swaen en De StadtAmsterdam te slenteren.
Wandel zeker nog even langs De Nootstal, een enggevelhuisje, en langs de Verkeerde Wereld in de Bosstraat, één van de mooiste huizen van de stad.
Langs de Bleumerstraat stapt u richting Maas. Voorbij de schippersherberg Labaer komt u in de Uiterwaarden, een gebied dat vroeger vaak overstroomde.
Dit landschap is uniek en zeker van april tot augustus, bezaaid met een rijke flora. Verdwalen is uitgesloten, u wandelt rechtdoor op de dijk, met de stroom links van u.
Voorbij Visserweerd, een gehucht op de linker Maasoever, slaat u af naar rechts via een oude dijk. Bij huis De Hoogte draait u weer naar rechts, voor u ligt Heppeneert, een landelijk dorp. Van de St.-Gertrudiskerk is al sprake in de 12de eeuw!
Over de route hoeft u niet veel na te denken, rechtdoor lopend komt u in Maaseik. Af en toe blijven staan en de Uiterwaarden met de kijker afspeuren levert wellicht een blauwe reiger op. Vroeg op het jaar, als de kieviten de lente in hun kop hebben, doen de vogels hier stuntvluchten. Spektakel gegarandeerd!
Hoe komt u er? In Maaseik bent u vlakbij de grens met Nederland. U kunt via de E314 rijden, de snelweg die Genk aandoet. Via uitrit 33 volgt u verder de N78 naar het noorden, tot bij Maaseik. bekijk ook de vorige mapjes: Gent Bourgoyenpark, park van Gaasbeek, Hallerbos, Kalmthoutse heide
Weekoverzicht alle artikels van 14 tot en met 20 januari
Weekoverzicht van 14 tot en met 20 januari overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Vandaag was de laatste dag dat de historische krant "Het Laatste Nieuws" over de band is gegaan.
Het Laatste Nieuws komt vanaf dinsdag 22 januari dichter naar u toe dan ooit tevoren. Zorg dat u erbij bent. Met de twee gratis krantencheques in de speciale editie die ieder heeft ontvangen hoeft u er alvast niets van te missen.
Op 22januari rolt de grootste krant van het land voor het eerst van de hoogtechnologische persen in onze nieuwe drukkerij. En dat biedt ongekende mogelijkheden. Het verkleinde formaat is superhandig, terwijl het leescomfort optimaal blijft door de vertrouwde indeling in katernen.
Alle pagina's krijgen een prachtigekleurendruk, de foto kwaliteit is superieur en u zal nooit meer last hebben van vuile vingers dankzij het waterloze en uiterst milieuvriendelijke drukprocedé.
Het Laatste Nieuws komt ook letterlijk dichter naar u toe. Waren we voordien al de beste in streeknieuws, dan worden we dat voortaan helemáál.
In de loop van 2008 stijgt het aantal edities van 19 naar maar liefst 29, uniek voor Vlaanderen. Al het nieuws uit uw streek, uw dorp, uw straat: daar gaan we voor.
Ook de maandagkrant ondergaat een grondige verandering: als onbetwiste nummer één in sport bieden we voortaan twee volwaardige sportkaternen plus een bijkomend katern sportnieuws uit uw regio. Met als extraatje een consumentengids boordevol tips om te besparen én om uw centen verstandig uit te geven. Onmisbaar in elk huishouden.
Op zaterdag is Het Laatste Nieuws, zoals vanouds, veel meer dan zomaar een krant. Speciaal voor de dames maken we het toonaangevende weekblad NINA en de allerkleinsten worden verwend met de Disneykrant. De vernieuwde extra katernen zorgen ervoor datwe u het hele weekend kunnen blijven boeien.
U ziet: Het Laatste Nieuws is meer dan ooit het kloppende hart van Vlaanderen.
Welke geneeskundige onderzoeken moet u in 2008 inplannen?
Sommige mensen zullen geneigd zijn om aan het begin van het jaar hun agenda te nemen en de te maken afspraken over het jaar te verdelen. Kwestie van de "vervelende karweien" wat te spreiden. Anderen komen misschien liever meteen in actie om er zo snel mogelijk van af te zijn en nemen de vroegst mogelijke afspraak voor het rijtje van noodzakelijke onderzoeken. Iedereen doet het op zijn manier. Het belangrijkste is dat u geen belangrijk onderzoek overslaat en uw gezondheid niet onnodig in gevaar brengt.
Tandarts: minstens één bezoek per jaar. Ziet u er tegenaan om naar de tandarts te gaan? Denk dan waar het voor dient: uw tanden zo lang mogelijk kunnen behouden en niet afzien. In het beste geval zal uw tandarts alleen maar het tandsteen verwijderen. Het is ook een unieke kans om na te gaan of u uw tanden poetst volgens de regels, om de algemene mond- en tandhygiëne te controleren, en om beginnende ontstekingen van het tandvlees op te sporen.
Dermatoloog: laat elk jaar uw huid onderzoeken! Elke moedervlek of elke plek die verandert van uitzicht, van kleur of van vorm, kan wijzen op de aanwezigheid van huidkanker.Om geen vroegtijdige opsporing en een doeltreffende behandeling te missen, is het ten zeerste aanbevolen om uw huid te laten onderzoeken door een dermatoloog, en dat van kop tot teen. Maak van de gelegenheid gebruik om haar of hem de diverse kleine dingetjes te signaleren die u hebt opgemerkt: een verdachte teennagel, kleine puistjes, wratten, rode vlekken
Oogarts: bij het minste probleem en afhankelijk van uw leeftijd. Bij de minste twijfel moet u, zeker vanaf een bepaalde leeftijd, uw ogen laten nazien. Vanaf uw 40ste is het raadzaam om elke twee jaar naar de oogarts te gaan omdat het risico op glaucoom dan groter wordt. Eenmaal voorbij de 55 gaat u het best jaarlijks om u te laten testen op OMD (ouderdoms-maculadegeneratie). Maar dat zijn niet de enige mogelijke problemen met uw ogen: ook presbyopie (ouderdomsverziendheid) en cataract kunnen opgespoord en gecorrigeerd worden.
Gynaecoloog: één keer per jaar. Behalve raad geven rond anticonceptie voert de gynaecoloog ook een klinisch onderzoek uit. Hij neemt ook om het andere jaar een uitstrijkje om virale infecties op te sporen. Sommige ervan kunnen aan de basis liggen van baarmoederhalskanker.Vanaf haar 50ste zou elke vrouw om de twee jaar een mammografie moeten laten nemen. In hoeverre het wenselijk is om eerder met de onderzoeken te starten, is in elk individueel geval te overleggen met de gynaecoloog. De beslissing hangt af van eventuele persoonlijke en familiale antecedenten.
Uroloog: voor de 50-plussers onder de mannen. Prostatitis, adenoom of prostaatkanker, het zijn allemaal aandoeningen van de prostaat die door de uroloog worden gescreend en behandeld. Mannen lopen vanaf hun 50ste een verhoogde kans op problemen met hun prostaat. Die kan hinder opleveren bij het plassen en in zekere mate ook het liefdesleven verstoren. Wacht dus niet onnodig lang, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen
Huisarts: een algemene check-up. Uw huisarts is degene die u het beste kent, hij volgt u en verzamelt ook alle gegevens over uw gezondheid. Hij zal u elk jaar helpen met een op maat gesneden check-up en zal u de meest aangewezen onderzoeken voorstellen.