Stoppen kinderen met eten als ze genoeg hebben?
Die vraag bleek het uitgangspunt voor een onderzoek van de Britse BBC. Wat blijkt? Hoe groter de porties, hoe meer ze eten.
Signaal Algemeen wordt aangenomen dat kinderen perfect weten wanneer ze voldoende hebben. Volgens de wetenschappers krijgen onze hersenen het signaal dat de buik gevuld is.
Het eten bereikt via de slokdarm de maag. Doordat deze maag uitrekt, krijgen de hersenen op een gegeven moment het stopwoord. Het onderzoek bevestigt bovenstaande stelling. Met enige nuance, weliswaar. Want hoe meer kinderen voorgeschoteld krijgen, hoe meer ze blijven eten.
Onderzoek Tijdens een vakantiekamp werd het experiment uitgevoerd. De vele buitenactiviteiten maakten dat de zesjarigen een gezonde appetijt hadden. Uitgehongerd kregen ze een lekker bord spaghetti geserveerd in normale porties. Deze bestond uit 85 gram vlees en 120 gram pasta. Een mooie portie, dat rustig werd opgegeten totdat iedereen genoeg had.
Tijdens de tweede week werd opnieuw spaghetti verorberd, maar dan in abnormaal grote porties: 170 gram vlees en 240 gram pasta. Luisterden ze daarbij evengoed naar het signaal van de hersenen en de maag? Minder, zo blijkt. Uiteindelijk aten de kinderen 25 tot 60 procent meer als de portie verdubbelde.
Zelf opscheppen De onderzoekers geven de raad geen al te grote hoeveelheden op het kinderbord te scheppen. Laat kleintjes zelf opscheppen, uiteindelijk nemen ze dan meestal minder dan wanneer mama of papa dat doen. Helaas worden de porties op restaurant of bars steeds maar groter, waardoor overgewicht bij jongeren steeds vaker voorkomt.lvl
|