Gastronomisch genieten te Antwerpen bij Dôme, simpel, smakelijk en supervers.
Wie houdt van een eenvoudige keuken met superverse producten, moet bij Julien Burlat zijn.
Deze Franse chef, die in 2002 in Antwerpen neerstreek, heeft een spontane kookstijl en zijn talent bestaat er vooral in dat hij met een beperkt aantal ingrediënten de meest heerlijke gerechten weet te maken Zijn restaurant Döme is ondergebracht in een schitterend burgerpaleisje uit 1893 met een opvallende fraai gedecoreerde koepel.
Burlat werkte bij Franse superchefs als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud in J:Ambroisie. De voorbije jaren opende hij samen met goede vriend Julien Bobichon het visrestaurant Dame sur Mer én Domestic, een bakkerij-specialiteitenwinkel - allebei vlakbij zijn restaurant Op zijn constant wisselende kaart staan bereidingen aardpeer met mousse van gegrilde ganzenlever en arganolie, Noord-zeekrab met mousse van zeeegel, dille en kort gegaarde mesheften en venusschelpjes; gebakken langoustines met gekookte en rauwe raapjes en jus van langoustines; en rode poon, quinoa met boschampignons, artisjok en Vadouvancurry.
Döme, Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen, 03/2399003, www.domeweb.be G: zaterdagmiddag, zondag en maandag. (Feeling) Gastronomisch plezier (1)
Er waren talloze rodeloper- en cameramomenten in 2010, waarop celebs hun beste beentje voorzetten om zo goed, mooi en stijlvol mogelijk voor de dag te komen. Met wisselend succes, dat moeten we toegeven, maar dit zijn alvast de 100 beste pogingen van 2010. (edp) Fotoreeks
Een overzicht van enkele nieuwe regelingen die ingaan op 1 januari 2011.
Belgacom-factuur duurder
Op 1 januari indexeert Belgacom een aantal tarieven, zowel voor vast en mobiel bellen als voor vast internet. Voor Belgacom TV verandert er niets, en van vaste nummers naar een gsm bellen wordt goedkoper. De verhogingen schommelen tussen 0,5 en 2,5 procent. Volgens Belgacom zal de gemiddelde klant zijn vaste factuur met 0,38 euro per maand zien stijgen.
De vaste en mobiele tarieven die in augustus nog werden aangepast, gaan met 0,52 procent omhoog. De tarieven voor vast internet verhogen met 1,3 procent.
Drinkwatertarieven omhoog
De klanten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) zullen meer moeten betalen voor hun drinkwater. De tarieven worden met 3,11 procent verhoogd.
Als grootste waterbedrijf in Vlaanderen levert de VMW via 1,1 miljoen aansluitingen drinkwater in 170 gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.
Huwelijk, uitvaart en misviering duurder
Een huwelijk, een uitvaart en een misviering in de kerk worden duurder. De prijs voor een kerkelijk huwelijk en een uitvaart stijgt met 50 euro tot 250 euro. Een gewone misviering aanvragen, zal 15 euro kosten. Het gaat wel om richttarieven, waarvan eventueel kan worden afgeweken.
Ook nieuw is dat een gebedswake voortaan 75 euro zal kosten, als die niet gevolgd wordt door een uitvaart. Voor een gebedswake die wel gevolgd wordt door een uitvaartdienst, moet niet worden betaald.
Ook via BASE en Mobistar betalen bij De Lijn
Ook de klanten van gsm-operatoren BASE en Mobistar zullen vanaf 1 januari 2011 met hun gsm een rit van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn kunnen betalen. Klanten van Proximus kunnen al sinds 2007 met hun gsm een sms-ticket aanschaffen, aanvankelijk enkel in Antwerpen en Gent.
Postzegels duurder
De prijs van postzegels gaat omhoog. Een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen België zal 0,71 euro kosten in plaats van 0,69 euro. Bij aankoop van minstens tien zegels wordt dat 0,61 euro per stuk in plaats van 0,59 euro.
Ook de tarieven voor een internationale zending veranderen. Een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen Europa kost voortaan 1,03 euro. Dat is 3 eurocent meer dan voor de verhoging.
Voor een brief naar een adres buiten Europa bedraagt de prijs van een postzegel voortaan 1,20 euro, een verhoging van 5 eurocent.
Ecocheques voor biologische voeding
Vanaf 1 januari kan de consument ecocheques ook gebruiken om biologische voeding te kopen. Voordien ging het enkel om biologische non-foodproducten. De liberale vakbond ACLVB meldt ook dat andere items toegevoegd werden aan de lijst van producten die in aanmerking komen voor de ecocheque. Het gaat onder meer om elektrische scooters en verplaatsingen met een autocar.
Geen oranje overschrijvingsformulieren meer
Vanaf 1 januari 2011 wordt een punt gezet achter het gebruik van de oranje nationale overschrijvingsformulieren. Vanaf dan moet verplicht gebruikgemaakt worden van de Europese overschrijvingsformulieren waarop de IBAN- en de BIC-code moeten worden vermeld.
Nummer Tabakstop op pakjes sigaretten
Voortaan moeten alle pakjes sigaretten het telefoonnummer (0800 111 00) en de website van Tabakstop (www.tabakstop.be) vermelden. België is het eerste EU-land dat de vermelding verplicht heeft gemaakt.
En eveneens in de tabakindustrie is het vanaf 1 januari verboden om testen uit te voeren op dieren voor tabaksproducten. De nieuwe reglementering bepaalt dat experimenten op dieren in België alleen kunnen plaatsvinden als er geen enkele andere mogelijkheid bestaat om het gewenste resultaat te bereiken. Volgens minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) werd aan die voorwaarde bij de ontwikkeling van tabaksproducten niet voldaan.
En nog goed dierennieuws
De nieuwe regels voor dierenwelzijn zorgen er ook voor dat de productie van foie gras of eendenlever diervriendelijker wordt. De huisvesting van de eenden moet vanaf 1 januari bestaan uit grotere gemeenschappelijke kooien in plaats van individuele kooitjes.
Nieuwe euro
Estland voert op 1 januari 2011 de euro in. Tot nu toe betaalden de inwoners in Estse kroon.
De Baltische staat wordt de zeventiende lidstaat van de eurozone. Estland wordt na Slovenië en Slovakije het derde voormalige communistische land dat de Europese eenheidsmunt omarmt.
En ook nog dit...
2011 is uitgeroepen tot het Europees jaar van de vrijwilligers. In alle lidstaten van de EU zal aandacht worden besteed aan het vrijwilligerswerk.
Volgens de agenda van de Verenigde Naties (VN) is 2011 dan weer het jaar van de chemie en van het bos. De VN noemen 2011 ook het jaar voor mensen van Afrikaanse afkomst. (nieuwsblad loa)
Jo Lemaire, zangeres (fijn dat de vlamingen me blijven volgen). Ik ben opgegroeid in Gembloers bij Namen, maar ik woon al dertig jaar in Vlaanderen. De liefde gevolgd, al ben ik altijd nogal gericht geweest op Vlaanderen. Zelfs mijn eerste flirt was een Vlaming. Theo, een grote blonde adonis die ik op mijn dertiende leerde kennen op een Ardense camping, en met wie ik mijn Nederlands kon oefenen. (lacht) Naast muziek en teke-nen was Nederlands trouwens het enige vak dat ik graag deed op school. Het is als kind dat je het moet doen. Daarom trek ik nu met een Franstalig liedjesprogramma langs Vlaamse scholen:
'De meesten van mijn vrienden zijn Vlamingen. Sommigen stemmen voor N - VA. Ik weet dat, maar ik ga nog steeds graag pinten met hen pakken. Iedereen heeft zijn mening. Zolang je de ander respecteert, is dat geen probleem. Als ik in Wallonië kom, hoor ik dezelfde vragen als hier. Hoe is het ginder? Dan zeg ik: Zoals hier, maar aan de andere kant. Zijn ze boos? Nee, die indruk heb ik niet. Al merk ik wel dat ze bepaalde politici en hun oneliners met argwaan bekijken. Zelf word ik ook niet snel boos. Alleen als de een of andere extremist een foute opmerking maakt. Jij spreekt Nederlands, jij mag blijvén. Op zo'n toontje van: wij zullen dat wel eens bepalen. Dan zeg ik: Het zal wel zijn dat ik hier blijf, ik heb gekozen om hier te wonen:
'Ik zie niet zoveel verschillen tussen Walen en Vlamingen. In het begin viel het me wel op hoe Vlamingen, met hun propere huizen en hun nette voortuintjes' veel meer bezig zijn met hoe ze zich naar buiten toe tonen. En ze genieten pas nadat ze hard hebben gewerkt.In Wallonië is het meer van: we nemen onszelf niet te serieus en we genieten van het leven. Ik heb dat ook nog een beetje. Af en toe zeggen: Foert, vandaag heb ik geen goesting, daar is niets mis mee: (lacht) 'Ik heb een mooi publiek in Vlaanderen.
Het doet deugd om te merken hoe de mensen me blijven volgen. Toen ik in 1990 gevraagd werd voor Turalura, de hommageplaat aan Will Tura, heb ik niet getwijfeld. Ik heb met Jean Blaute, die de producer was, nog een grap uit-gehaald. Om hem te plagen, begon ik te zingen met een vreselijk Frans accent. Ik zag hem alle kleuren uitslaan. Ermee lachen, misschien moesten we dat maar wat vaker doen. De politieke impasse is natuurlijk geen grap. Maar waar gaat het uiteindelijk over? Misschien dat ik nu al te filosofisch klink, maar grens of geen grens, deze of gene taal, uiteindelijk zijn we allemaal sterrenstof. Get a life en hou je bezig met wat echt belangrijk is: Uit de magazine van het nieuwsblad. Lees ook de vorige.
Feeling was het eerste Belgische magazine dat een gratis restaurantgids aan de lezer meegaf. Elk jaar bedachten ze een nieuw thema: Sfeervolle restaurants, trendy bistro's, de beste mediterrane restaurants, of zoals vorig jaar Gastronomisch genieten. Ik laat jullie meegenieten van...
Degustation te Antwerpen, de verrukkelijke lichtheid van Kris.
Degustation is het nieuwe restaurant van Kris Wijnen. Hij was de drijvende kracht achter succesvolle restaurants als Klare Wijn en Cuistot, bouwde daarna een carrière uit als freelance kok, en was tijdens de voorbije Olympische Spelen in Peking assistent-chef van groentekok Frank Fol. Daarbij kon hij dus naar hartelust zijn voorliefde voor groenten uitleven. Zijn nieuwe restaurant vond onderdak in een hoekhuis aan een pleintje.
Het is modern en licht ingericht in grijs, wit en olijfgroen, met prints aan de muren en tafels en transparante stoelen van Kartel!, getekend Philippe Starck. Kris serveert een maandelijks veranderend menu met vijf gerechten plus een kaasselectie, waaruit je zelf een drie- tot zesgangenmenu kunt samenstellen voor een vaste prijs.
De kookstijl is licht en boordevol smaak, met gerechten als op het vel gebakken kabeljauw met gestoofde jonge prei, mousseline van prei en linzen, en zwartpootvarken met jonge spinazie en gekarameliseerde radijsjes met saus van Madrascurry. (feeling)
Degustation, Frederik de Merodeplein 6, 2600 Antwerpen (Berchem), 0495/63.04.97, www.degustation-restaurant.be G: zondag en maandag.
Het jaar is nog niet eens voorbij, de winter is nog maar pas begonnen maar de modewereld denkt al aan de collectie tussen lente en herfst ('pre-fall') voor 2011. En het moet gezegd worden: het ziet er goed uit.
Vernieuwend, gedurfd of extreem ziet het er niet uit, maar draagbaar, elegant en tijdloos wel. Een verademing na de weinig flatterende (de skinny jeans! De minirok!), de absoluut onhandige (de stiletto! De kokerrok!) en de niet-voor-iedereen (alle voorgaande) modetrends van de afgelopen seizoenen.
Voor volgend (na)jaar grijpen ook de luxe-ontwerpers terug naar zachte stoffen, ingetogen kleuren en een elegante snit, die ook wel eens een probleemzone of twee wil verbergen.
Braaf Bij Fendi, Diane von Furstenberg en Ports 1961 is de algemene look over het algemeen nogal braaf, op het randje van preuts. Een trend die ook in 2010 al zichtbaar was, en wordt doorgetrokken in 2011 met een bijkomende invloed van tv-series als Mad Men.
Riempje of strikje De rokken zijn tot aan de knie of zelfs midi-lengte, de broeken zijn wijd, en de hoeveelheid huid wordt tot een minimum beperkt. De schoenen hebben een kleine hak, maar stellen comfort duidelijk voorop.
Een dun riempje of een strik zijn de meest frivole accessoires. Sérieux is duidelijk het toverwoord, iets waar de werkende vrouw duidelijk zal van profiteren. Weg met de beperkende mantelpakjes, hallo aan de multifunctionele, professionele en vrouwelijk kledij.
Mannelijker Michael Kors vorm daarop een uitzondering. Zijn collectie met strakke lijnen is zo nerdy dat ze hip is, en maakt dat vrouwen zich weer 'mannelijker' gaan kleden. Als tegengewicht maakte Kors oon een jurkencollectie
Strakker Zac Posen kiest voor strakkere silhouetten en diepere decolletés. Iets minder geschikt voor de werkvloer, maar des te meer voor het personeelsfeest.
Oscar & Chanel Minder voor de gewone vrouw zijn de collecties van Oscar de la Renta en Chanel. Voor die laatste liet ontwerper Karl Lagerfeld zich inspireren door het Byzantijnse rijk, wat resulteert in een uiterst rijkelijke collectie. Oscar de la Renta tekende wat hij best kan: magnifieke prinsessenjkurken en opvallend veel zeegroene jurken met een duidelijke fiftiesinvloed. (edp
Al vloeit alcohol rijkelijk, wie de kater wil vermijden, smeert maar beter honing op een toast. Onderzoek bewijst dat dit middeltje hoofdpijn en misselijkheid kan voorkomen.
Volgens het Britse 'Royal Society of Chemistry' is natuurlijke zoetstof het beste middel om gifstoffen te behandelen in het lichaam na een vreet- of drinkbui. Heilzaam is de aanwezige fructose, gevonden in gouden stroop, die van essentieel belang is om alcohol in het lichaam te laten afbreken.
Giftige stoffen "Het geluk komt van alcohol, de kater uit de aanwezige acetaldehyde", vertelt dr. John Emsley". "Deze giftige chemische stof zet alcohol om door het lichaam en veroorzaakt kloppende hoofdpijn, misselijkheid en braakneigingen. De kater verdwijnt als acetaldehyde langzaam wordt omgezet in minder giftige stoffen. Honing bevat ook een bron van kalium en natrium dat helpt om de alcoholtoxines te bestrijden". Tips Naast honing, adviseert de arts nog andere middeltjes om de kater te voorkomen. "Drink een glas melk, gebruik alcohol puur zoals gin of jenever of meng je drankje met een beetje frisdrank. Een glas water voor je bed gaat, helpt ook. Melk vertraagt de absorptie van alcohol, wat betekent dat er minder acetaldehyde voor het lichaam is. Gin is dan weer tweemaal gezuiverd door destillatie. Belangrijker is om zeker donker gekleurde dranken te mijden. Die bevatten natuurlijke chemische stoffen met alle gevolgen vandien".(lvl)
Echtscheidingen... en wat hebben we dit jaar geleerd?
2010 leek wel het jaar van de echtscheidingen. Tiger Woods, Sandra Bullock, Eva Longoria, Courteney Cox, Scarlett Johansson, Zac Efron & Vanessa Hudgens: vele 'lange' relaties gingen dit jaar aan diggelen. Echtscheidingen komen steeds vaker voor, en dus worden ze ook steeds vaker bestudeerd aan universiteiten. De belangrijkste conclusie van dit jaar op een rijtje:
1) Kinderen wiens ouders zijn gescheiden, hebben dubbel zoveel kans op een beroerte. Het is waarschijnlijk niet zo dat de scheiding zelf de kans op een beroerte vergroot, maar andere gevolgen van de scheiding wel (zoals bijvoorbeeld stress). Het onderzoek gaat door om de werkelijke verbanden te achterhalen. (Universiteit van Toronto)
2) Ouders van autistische kinderen hebben meer kans om te scheiden dan ouders van andere kinderen. Een controversiële conclusie, vooral omdat een andere studie géén verband vond. (University of Wisconsin versus Kennedy Kreiger Institute Maryland)
3) Kinderen van gescheiden ouders moeten dubbel zoveel bijdragen aan het inschrijvingsgeld voor de universiteit dan kinderen van gehuwde ouders. Wie uit een nieuw samengesteld gezin komt, zweeft er ergens tussenin. Dit toont dat de financiële gevolgen van een echtscheiding zich niet bepaald beperken tot de eerste paar jaren na de scheiding, maar ook impact hebben op de kinderen. (Rice University & Harvard)
4) Scheiden is besmettelijk. Eén koppel dat in elkaar stort, kan gevolgen hebben voor de relaties binnen de familie en vriendenkring. Wie een gescheiden broer of zus heeft, heeft 22 procent meer kans om zelf ook te scheiden. Een deel van de verklaring zou kunnen zijn dat het gescheiden koppel een relatie heeft met een (schoon)broer of zus, nicht of neef of de beste vriend(in). (University of California).
5) Vrouwen die zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen, vinden het fair om dubbel zoveel bij te dragen in het huishouden. Huwelijksgeluk (of de kans om te scheiden) heeft dus minder te maken met een gelijke verdeling van het huishoudelijk werk dan met liefde, intimiteit en respect. (Bowling Green State University)
6) Scheiding komt het vaakst voor bij koppels met een diploma secundair onderwijs. Wie een universitair diploma heeft, heeft drie keer minder kans om te scheiden. (University of Virginia en Institute of American Values, New York)
7) Meditatie vermindert het aantal conflicten tijdens een scheiding en vergroot de kans op een stabiele voogdijregeling en afspraken tussen de ouders. Mediterende scheiders hebben ook meer begrip voor de noden van hun kinderen en zijn meer tevreden met de scheidingsregeling en hun voorbije huwelijk. (Abilene Christian University)
8) Chinezen scheiden massaal. Sinds 1980 is het aantal scheidingen met 200 procent toegenomen, vooral door de economische groei en het toenemende aantal hoger opgeleiden. (University of Vermont)
9) Scheidende mannen besteden meer aandacht aan hun lichaam en uiterlijk dan getrouwde mannen. Ze gaan ook vaker sporten, terwijl scheidende vrouwen minder gaan sporten en zelfs verdikken. (Karolinska Institute, Stockholm)
10) Kinderen die een goede band hebben met hun moeder, geven zichzelf minder de schuld van de huwelijksproblemen van hun ouders. (John Hopkins University & the university of North Carolina)
11) Eén op vijf echtscheidingen is het gevolg van een online affaire. (Advocaat Allan Mantel)
12) De manier waarop je ruziemaakt, kan 'voorspellen' of je gaat scheiden. Koppels die alletwee constructief werken aan een oplossing hebben meer kans om het te overleven dan koppels waarbij maar één partij moeite doet. (University of Michigan)
13) Meisjes van gescheiden ouders worden gemiddeld vroeger moeder dan meisjes uit niet-gebroken gezinnen. (University of Newcastle)
14) Vrouwen met dochters scheiden vaker dan vrouwen met zonen. Verklaring? Ze voelen zich gesteund door hun dochters, en durven zo voor zichzelf kiezen. (University of Notre Dame)
15) Vrouwen die meer verdienen dan hun man hebben ook meer kans om te scheiden. In een succesvol huwelijk is de verdeling 60-40 procent. (Western Washington University)
16) Ook zestigplussers zetten vaker hun handtekening onder een echtscheidingsakte. Voornaamste reden voor de stukgelopen huwelijken? Gebrek aan intimiteit. (Saga Legal Services) (edp)
Roger De Vlaeminck verrast MS-patiënt in 'Hart Voor Mekaar'
Morgen woensdag 29 december 2010 staan Pascal, een veertigjarige papa die tegen MS strijdt, en Barbara, een mama die zich inzet voor kindjes met diabetes, centraal in 'Hart voor Mekaar'. Zij worden door hun omgeving getrakteerd op een dag om nooit te vergeten.
Pascal Devos uit Kontich is 40 jaar en papa van drie kinderen. In 2003 krijgt hij te horen dat hij MS heeft en de eerste twee jaar krijgt hij niet minder dan achttien opflakkeringen. Het ziet er dan ook naar uit dat Pascal snel in een rolstoel zal belanden, maar onder impuls van zijn neuroloog en kinesist Paul vindt hij de kracht om terug te vechten. Veel sporten en vooral fietsen- is hier een essentieel onderdeel van. En Pascal komt er sterker uit. Zo beklimt hij samen met zijn wielervrienden vorig jaar de Mont Ventoux. Kinesist Paul vindt het zeer sterk dat Pascal nooit opgeeft en is van mening dat zoveel vechtlust beloond moet worden. Paul weet dat Pascal als fervent fietser nog verschillende sportieve uitdagingen op zijn programma heeft staan. De beklimming van de Ballon dAlsace is er daar één van.
Paul bundelt de krachten met Hart voor Mekaar om Pascal naar Frankrijk te brengen, waar hij samen met zijn wielervrienden de zware bergrit op zijn palmares kan zetten. Maar dat is niet alles: tijdens de rit duikt opeens zijn idool Roger De Vlaeminck op én aan de finish wacht hem nog een verrassing
Vier jaar geleden wordt bij het dochtertje van Barbara Flamand uit Zottegem diabetes vastgesteld. De jonge mama ondervindt dat er maar weinig opvang en begeleiding is voor kinderen met diabetes en besluit zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo organiseert ze evenementen om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek, stelt ze een website samen en ontwerpt ze Hippo, de knuffel die kinderen met diabetes helpt te informeren bij wat ze moeten doen en laten. Barbara organiseert al deze activiteiten naast haar job als verzorgende. Erica en Inge, twee mamas met een kindje met diabetes, willen Barbara bedanken voor haar enorme inzet en gaan met Hart voor Mekaar aan de slag. Rani laat Barbara met de helikopter naar Eeklo brengen, waar honderden sympathisanten verzamelen om Barbara in de bloemetjes te zetten.
Vorige week woensdag -22 december 2010- volgden gemiddeld 677.678 live-kijkers de tweede aflevering van Hart voor Mekaar, het programma waarin bijzondere mensen op een bijzondere manier verrast worden. Op het piekmoment waren er 798.879 kijkers en het marktaandeel bedroeg 26,5% (VVA 18-54). (Tv-Visie)
'Hart voor Mekaar', woensdag 29 december om 20.45 uur op vtm.
Vergeet 1 januari, en verlies die kerstkilootjes nu al
Waarom uitstellen wat je vandaag ook kan doen? Na een uitgebreid kerstweekend, en ditto diners, zit die broek weer wat strakker. Meestal is het voornemen 'enkele kilo's' afvallen gepland voor nieuwjaarsdag (of de maandag erna, of de maandag na de kerstvakantie), maar waarom zou je er niet op je best uitzien op Oudejaarsavond?
Drie dagen, 72 uur, zijn er nog om wat calorietjes te verbranden, die buik wat strakker te krijgen en te stralen op Oudejaar, Nieuwjaarsdag - en weer plaats te hebben in je buik voor het diner en de vele koffies.
Over de kleine plas wordt die 'mini-detox' of 'midtox' al een echte trend genoemd. Het is dé manier om vetopstapeling te vermijden en strak en stralend het nieuwe jaar in te duiken. Volgens de midtox-theorie mag het 'kersteten' niet langer dan 48 uur duren, daarna is het 'terug naar normaal'.
Dat betekent: kleine porties, veel fruit en groenten, water in plaats van alcohol en een sessie in de sportschool. Liefhebbers kunnen ook een 'echte' detox inplannen, en een sessie boeken.
Dat heeft niet alleen een positief effect op je lichaam maar ook op je geest. Ook je hersenen raken verslaafd aan de constante aanvoer van voeding, vet en suikers, en maken dat je na de feestdagen steeds meer zin hebt in eten. Door de midtox kan je afkicken, en geraak je sneller terug op het juiste pad.
"De juiste voeding zal je lichaam reinigen, waardoor je op natuurlijke wijze gewicht verliest en je energieker voelt." Tegelijk wordt gewaarschuwd voor een te extreme detox of een crashdieet: die kunnen het omgekeerde effect hebben omdat het lichaam te plots geen energie meer krijgt, en dus op een lager pitje zal verbranden en calorieën zal hamsteren. Eet je na een week weer normaal, dan vliegen de kilo's eraan.
Zo pak je de midtox slim en gezond aan:
1) Eet drie gezonde maaltijden, die regelmaat geeft je lichaam houvast. Kies voor granen, fruit, groenten, eiwitten en water en vergeet witte pasta, rijst, boterhammen en vette kazen.
2) Schrap alle snacks, snoep en junk food
3) Zeg (tijdelijk) nee tegen alcohol: dat zijn veel calorieën die geen energie leveren en een vuil spel spelen met je bloedsuikerspiegel.
4) Ga sporten, en liefst een sport die je metabolisme de hoogte injaagt en dus vet en calorieën verbrandt. Joggen, lopen, zumba of spinning zijn de perfecte keuzes.
5) Scrub je huid in de douche en koop een goede zelfbruinende dagcrème voor je gezicht. Want wie zegt dat je de natuur geen handje mag helpen? (edp)
In het Heilig-Hartziekenhuis van Roeselare is gisterochtend Maria Leclercq overleden. Met Maria zijn nu alle kankerpatiënten uit het VRT-programma 'Doodgraag leven' overleden. Lees er hier alles over. Veel sterkte gewenst aan de familie.
Tatiana Silva haar reactie en het Belgisch gevoel van bekende dame. Ex-Miss België en weervrouw op de RTBF.
'Ik ben geboren in België. Mijn ouders zijn vanuit Kaapverdië hierheen gekomen omdat mijn vader hier een betere opleiding tot tandtechnicus kon volgen. Toen hij na zijn studies een job vond, besloten ze om hier te blijven. Ik ben in Brussel opgegroeid. Op school sprak ik Frans, maar omdat we vaak onze familie in Nederland opzochten, heb ik ook Nederlands geleerd. Ik spreek het niet foutloos, maar wel goed genoeg om mijn plan te kunnen trekken:
'Mijn tweetaligheid was een van de grote troeven toen ik Miss België werd. In het begin maakt het niet zoveel uit, want tijdens je missjaar word je sowieso gevraagd voor fotoshoots en actes de présence. Maar als je daarna aan de slag wilt blijven, kun je maar beter de twee landstalen beheersen. Omdat ik Nederlands spreek, kan ik me ook in de Vlaamse BV-wereld bewegen en lig ik beter in de markt voor presentaties. Als die in twee talen moeten gebeuren, vragen ze meestal mij of Véronique De Koek. Die is ook vlot tweetalig: Vervolg Jo Lemaire en wat haar bevindingen zijn.
Zoals elk jaar presenteert de redactie van HLN.be u in de laatste dagen voor Nieuwjaar de beste nieuwsfoto's van het afgelopen jaar. Een klassieker, want de foto's werden de vorig jaren telkens miljoenen keren bekeken.
We hebben de reeks dit jaar wegens te veel goede foto's ook moeten opsplitsen. Deze week krijgt u drie afleveringen van telkens 100 "algemene" nieuwsfoto's. Volgende week spitsen we ons toe op de beste sportfoto's van het jaar.
Nodig: Voor de aardappelcrème: 4 grote bloemige aardappelen 1/2 dl melk 1/2 dl room 50 g boter 1/2 dl olijfolie
Voor de vinaigrette: 2 eetlepels aceto balsamico met kersensiroop (Villa Mandori Dark Cherry) of ingekookte balsamico 5 eetlepels Arbequina olijfolie
4 gekookte krabbenpoten (king crab) 4 eetlepels gekookt Noordzeekrabvlees 200 g verse mayonaise 1 hardgekookt ei peper en zout sap van 1 citroen 1 dikke bleekselder 1 potje piment d'espelette enkele sprietjes bieslook 1 theelepel geroosterd sesamzaad jonge tatsoiblaadjes (of postelein blaadjes)
Doen:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet af, laat even uitwasemen en haal ze door een pureeknijper. Verwarm de melk, room, boter en olijfolie tot ongeveer 40 °C. Voeg dit mengsel deel voor deel toe tot de puree goed smeuïg is, Kruid eventueel bij met wat zout. Druk de puree door een zeef om de laatste klontertjes te verwijderen, meng de ingrediënten voor de vinaigrette. Steek het ei in de pureeknijper en pureer het.
Maak het krabvlees aan met wat mayonaise, gepureerd ei, peper, zout en citroensap, Haal het krabvlees uit de krabbenpoten en snijd het in gelijke stukjes, Haal de nerf uit de selderstengel en snijd de stengel met een dunschiller in dunne banen, Snijd daar vervolgens fijne staafjes uit (julienne) en leg ze meteen op ijswater zodat ze krokant blijven. Vermeng de rest van de mayonaise met een beetje piment tot ze licht pikant is, lepel wat aardappelcrème in de glaasjes, Lepel er de vinaigrette over, Vul aan met de stukjes krabben poot , een lepeltje krabvlees en drupjes pimentmayonaise, Werk af met sprietjes bieslook, sesamzaad en jonge tatsoiblaadjes. (blad Magazine van het nieuwsblad)
Niemand die het nog snapt of kan geloven, maar we zwaaien wellicht het jaar uit zonder nieuwe regering. Annelies Rutten en Marco Mertens wipten de taalgrens over en peilden naar de reactie en het Belgische gevoel van bekende Waalse en Brusselse dames.
Laurette Onkelinx, franstalige minister met Limburgse roots: Weet dat haar nederlands beter kan.
Laurette Onkelinx: (52) is PS-politica. Ze is minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in de ontslagnemende regering Leterme II
Haar Walloniëtips: Luik, door de mensen en de sfeer is deze stad de Provence van België. aanraders zijn, de vele kerken, het Musée de la Vie Wallonne, het parcours Simenon.
Haar favoriete plekje in Vlaanderen? de Noordzee blijf ik prachtig vinden. En recent heb ik Mechelen ontdekt, toen ik er ging eten met Caroline Gennez.
Lees alles over Laurette Onkelinx in bijlage. Wordt vervolgd (Tatiana Silva, Jo Lemaire, Dominique Monami, Aurore Daerden en Sandra Kim).
Finalisten 'Beste Blokken Kandidaat Ooit' zijn bekend
De vier finalisten die kans maken op de titel van beste 'Blokken'-speler aller tijden zijn bekend. Het zijn Kathleen Guyot, Bart De Coster, Wesley Godts en Jessica Raemdonck die het vanaf maandag 27 december tegen elkaar opnemen voor een plekje in de grote finale van zaterdag 1 januari. In die 3.500ste aflevering van Blokken strijden de twee strafste kandidaten om de eindoverwinning.
Na Jessica Raemdonck en Kathleen Guyot hebben nu ook recordhouder Bart De Coster en Wesley Godts zich geplaatst voor de finaleweek van 'Blokken', die vanaf maandag 27 december te zien is op Eén. Bart en Wesley waren afgelopen week te sterk voor hun tegenspelers Vincent Snel en Gunter Van de Sande en wisten zo een ticket voor de finaleweek te bemachtigen.
Maar slechts twee van de vier finalisten mogen het op zaterdag 1 januari 2011 tegen elkaar opnemen in de 3.500ste aflevering van 'Blokken'. Daarin staat behalve de titel van beste 'Blokken'-speler aller tijden ook een grote geldpot op het spel. Op dit moment zit er negenduizend euro in de pot, maar dat bedrag kan nog oplopen tot veertienduizend euro.
Bart De Coster en Jessica Raemdonck bijten maandag de spits af in de finaleweek. De kandidaten die erin slagen om deze week twee afleveringen te winnen, stoten door naar de grote finale op nieuwjaarsdag.
Unieke krachtmeting Naar aanleiding van de 1000ste, de 2000ste, de 2500ste en de 3000ste afleveringen van 'Blokken' ging Ben Crabbé ook al op zoek naar de beste 'Blokken'-speler, maar toch is deze reeks uniek. Terwijl in het verleden telkens een selectie werd gemaakt uit de kandidaten die drie afleveringen gewonnen hadden, zijn de acht geselecteerde spelers van deze reeks de kandidaten met het grootste aantal overwinningen in de geschiedenis van 'Blokken'. De laatste vijfhonderd afleveringen van 'Blokken' kunnen spelers immers ook na drie overwinningen blijven deelnemen zo lang ze winnen. (Tv-Visie)
'Finaleweek van de zoektocht naar de beste 'Blokken'-kandidaat aller tijden', van maandag 27 tot en met vrijdag 31 december om 18.35 uur op Eén. De finale en 3.500ste aflevering van 'Blokken', zaterdag 1 januari om 20.10 uur op Eén.
De Elfsteden- koorts laait weer op. Door het bere- koude weer in Friesland zit de kans er dik in dat de meest onzekere sportwedstrijd van de Lage Landen na dertien jaar nog eens plaatsvindt. 'Van mij mag het morgen al', zegt schaatser Sven Mallezie uit Eeklo. Toch zijn er ook die minder enthousiast zijn: onbekenden stalen een routebord aan de finish.
Sven Mallezie (28) trekt maar een zuur gezicht als hij in Biddinghuizen uit de wagen stapt. Het is die namiddag wel een zonnige twee graden - aangenaam schaatsweer - maar in de winderige Veluwepolder voelt dat een ferm pak minder aan. Bovendien rijden eerst nog de dames en heren topschaatsers hun marathon van vijftig en zeventig kilometer. Het kan alleen maar kouder worden.
Als er deze winter een Elfstedentocht gereden wordt, dan mag Mallezie meeschaatsen. Als nummer 20.531. Die zekerheid heeft hij nu al. Alle leden van de Friesche Elfsteden met een oneven nummer hebben dit jaar startrecht; volgend jaar is het de beurt aan de even nummers. 'Ooit wil ik die tocht uitrijden', zegt Mallezie. 'En zoveel kansen krijg je niet in je leven.' Reden te meer om tweemaal per week op Nederlands natuurijs te trainen.
De Elfstedentocht. Het heilige woord is gevallen, al horen ze dat niet graag langs de 5 km lange piste in Biddinghuizen. 'Hoe meer je erover praat, hoe kleiner de kans dat hij doorgaat', zegt de barman. Al slaat de koorts nu al voor de derde keer toe in amper een maand tijd. 'Eerst hadden we die vroege ijsdagen in november: alle sportwinkels zaten in geen tijd door hun voorraad schaatsen. Maar even snel smolt die hoop weer weg.'
'Begin december wakkerden de weermannen het vuur opnieuw aan. Met hun voorspelling dat het een bijzonder strenge winter wordt. Tot er een pak sneeuw uit de lucht viel, want op zo'n deken kan je niet schaatsen. Maar nu lijken hun voorspellingen toch uit te komen: de komende zes, zeven dagen vriest het keien uit de grond. De voorbije koudeprikken hebben de watertemperatuur al zodanig verlaagd dat de rivieren en kanalen razendsnel dichtvriezen. De kans is groot dat we tegen het jaareinde de minimumdikte van 15 centimeter halen.'
Schilderachtig
Elke woensdag wordt er in Biddinghuizen - aan de oevers van het Veluwemeer - een Superprestigewedstrijd geschaatst op Flevonice. De langste ijsbaan ter wereld: een sproeisysteem en koelbuizen onder een macadambaantje zorgen ervoor dat de ze minstens honderd dagen per jaar geopend is. 'Met een schilderachtig parcours langs bruggen, vijvers en rietkragen komen we het dichtst bij wat marathonschaatsers het allermooist vinden: natuurijs', zegt de folder.
Mallezie kwam hier vorig jaar al een kijkje nemen, maar toen heeft hij slechts twee rondjes meegedraaid. Vijfhonderd kilometer rijden voor een kwartiertje schaatsen. Hij behoort nochtans tot de Vlaamse top. Skeeleren is zijn zomersport en schaatsen is zijn wintertraining. Vorig jaar werd hij Vlaams kampioen op natuurijs. Het was twaalf jaar geleden dat de wedstrijd nog eens gereden werd. Het zegt alles over de faciliteiten in Vlaanderen.
'Bij ons kan je alleen maar kleine rondjes schaatsen. Op overvolle ijsbanen. Als vissen in een bokaal', zucht Mallezie. 'In Nederland hebben ze schitterende wedstrijdbanen, ze hebben meer dan twintig 400-meterbanen en van zodra het hard genoeg vriest zetten ze laaggelegen weiden onder water. Bij ons moeten we geduldig wachten tot de poelen, kreken en kanalen dichtvriezen. Als dat al gebeurt.'
Het is kwart na vijf in de vooravond als Svan Mallezie zijn schaatsen mag aanbinden. Samen met de andere deelnemers van de eerste landelijke divisie van Nederland. Het niveau net onder de topschaatsers.
De zon en de vijf graden zijn al lang weg. Het is donker, er staat een bijtende wind, het is barkoud en op enkele familieleden na staat er geen kat meer langs de aankomststrook. Oranjemutsen en jeneverkraampjes zijn ver te zoeken. Maar de speaker schreeuwt alsof hij een massa moet opzwepen. De thermometer wijst min zes.
'Het valt eigenlijk best mee', pept Mallezie zich op na de opwarming op een 400-meterbaan. 'Alles is beter dan regen. Dan is het afzien van begin tot einde. Maar wat doe je dan als je zover gekomen bent? Schaatsen hé. Doorweekt, verkleumd, met verstijfde spieren.' Met een kus en een voorzichtig hé van vriendin Helena gaat hij de baan op. De vuurpijl als startschot zet de omgeving even in een fel licht en dan zijn ze weg.
Het spektakel heeft iets onaards en sprookjesachtigs: een bevroren polderlandschap van waterplassen, zandduinen en rietkragen; het gele spookachtige licht van de lantaarnpalen en dan dat lint van felgekleurde schaatsers dat zich als een slang doorheen dat decor slingert. Zwijgend, geruisloos bijna. Enkel een zacht gekras van schaatsen op de ijsspiegel. Twaalf ronden lang.
Elke ronde nemen enkele deelnemers de afrit voor de aankomstlijn, maar Sven Mallezie blijft moeiteloos overeind in het uitdunnende peloton.
Mallezie Hij rijdt de wedstrijd netjes uit. Eén keer gaat hij zelfs mee in een ontsnapping, maar de volgende ronde laat hij zich weer afzakken naar zijn vaste, veiligere stek in de tweede helft van het peloton.
Mallezie staat al onder de douches, wanneer de eerste drie op een podiumpje met bloemen gelauwerd worden. Terwijl in de cafetaria tientallen schaatsers zich over grote borden stoemp met worst buigen, laadt Mallezie zijn spullen in de wagen. Nog 250 km naar huis. En morgenvroeg opnieuw voor de klas. (Willy DeBuck nieuwsblad)
Telkens als ik na een doktersconsultatie buitenkom, heb ik het gevoel dat ik iets heb vergeten te vragen. Wat kan ik daaraan doen? Een gemiddelde raadpleging bij een arts verloopt meestal volgens een patroon. Het is dus belangrijk om vooraf eens na te denken hoe je de klacht(en) het best kan verwoorden. Je moet weten hoe lang je het al hebt, door wat het wordt uitgelokt. Heb je het al eens vaker gehad? Hoe meer je over de klacht weet te vertellen, hoe sneller het duidelijk wordt wat je hebt.
Je zult ongetwijfeld ook de vraag krijgen of je vroeger al eens ernstig ziek bent geweest, je operaties hebt ondergaan en of je momenteel een behandeling krijgt. Als je al voor een ziekte een behandeling krijgt, is het essentieel voor een arts om te weten waaruit die bestaat. Neem je medicatie? Maak vooraf een lijstje met de naam van al de pillen die je neemt en in welke dosis. Het is ook belangrijk om weten of er in je familie bepaalde ziekten voorkomen, want erfelijke factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij je klachten.
Ook de omgeving waar je woont (of gewoond hebt) of werkt (of gewerkt hebt) kan van belang zijn. Als vooraf al onderzoeken zijn gebeurd door een andere arts, breng daar dan de resultaten van mee, net als recente of oude bloeduitslagen.
Ook oude foto's of scans die met je klachten te maken hebben, zijn belangrijk. Gooi die dus nooit weg. Na dit gesprek over je klachten en je verleden volgt een fysiek onderzoek. De arts bespreekt dan met jou zijn bevindingen. Er wordt een plan opgesteld van wat er nog te doen valt om een juiste diagnose te stellen. Dat kan gaan om bijkomende onderzoeken of een advies van een collega. Als je iets niet begrijpt, moet je dit altijd vragen.
Soms is de informatie die je krijgt bij je eerste bezoek zo overdadig dat je een stuk alweer vergeten bent als je buitenkomt. Schrijf dat dan op en vraag het bij een volgend bezoek. Als je goed bent voorbereid, kan een arts sneller tot een diagnose komen en heb je minder kans op frustraties achteraf. (nina)