Te midden van de Vlaamse Ardennen, in Geraardsbergen, ligt een alleenstaande, actieve, historische vierkante abdijhoeve met veeteelt en akkerbouw, de Wambashoeve.
Via een afzonderlijke ingang, naast de monumentale inrijpoort van de hoeve, krijg je toegang tot het gedeelte met de gastenverblijven (met ruime parking). Of neem je liever de historische ingang via de granieten trap tussen de eeuwenoude lindebomen?
Er zijn 3 gastenkamers en 1 studio. Het gastenverblijf is aan de buitenzijde voorzien van een ruim bemeubeld terras, barbecue, kruidentuin, speelweide en kinderboerderij.
Op het gelijkvloers van het gastenverblijf bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte. Dit is de ontspanningsruimte waar s ochtends ook het uitgebreide ontbijt wordt aangeboden, alles bereid met hoeveverse producten.
Boerderijactiviteiten zijn mogelijk en er is een aparte tuin met terras, petanque, schommel, zandbak, speeltuigen. Voor prijzen en meer info, neem een kijkje op de site Wambashoeve.
De Wambashoeve was de laatste van de serie plattelandsvakanties met de kids
Meer dan helft kinderen wordt soms spel verboden omdat kleren vuil worden
Uit een bevraging van jeugdorganisaties blijkt dat 58 procent van de kinderen wel eens een spel verboden 'omdat de kleren vuil worden'.
De resultaten werden vandaag bekendgemaakt op de actie 'goe gespeeld' op negen plaatsen in Vlaanderen. In Leuven ravotte minister van Jeugd Pascal Smet (sp.a) mee en in Harelbeke waste acteur Wim Opbrouck achteraf de vuile kleren.
"Stilaan worden spelende kinderen een bedreigde soort: ze mogen geen lawaai maken, niks gevaarlijk doen, niet vuil worden", aldus Jo Van den Bossche van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "We ondervinden dat er te weinig ruimte en tolerantie is voor echt spelen."
Uit een online bevraging van het Steunpunt Jeugd blijkt dat 82 procent van de jeugdleiders 'soms' in contact komt met (over)bezorgde ouders. 16 procent vindt zelfs dat het 'vaak' voorkomt. Volgens ouders is het 'verkeer' de belangrijkste oorzaak voor hun bezorgdheid.
Ouders die hun kinderen verbieden om te spelen doen dat in 58 procent van de gevallen 'omdat de kleren vuil worden'. In tien procent omwille van gevaar of pijn. Opvallend: 76 procent van de ouders zegt vroeger meer buiten gespeeld te hebben dan hun kinderen. Ondanks het feit dat er een groter speelaanbod is en meer speelgoed, zegt 55 procent van de ouders dat hun kinderen minder creatief spelen. Van de kinderen zei driekwart het liefst buiten of bij vriendjes of familie te spelen. (www.goegespeeld.be/) (belga/lb)
Sinds Chanel ze op de catwalk toonde en Alexa Chung ermee in het openbaar verscheen weten we zoveel als: de klomp is hot. Met de juiste stijltips, weliswaar.
Zelden dat een zomertrend zoveel uitgesproken voor- en tegenstanders had dan de klomp. Vandaar dus ons belangrijkste advies: zie je de charme niet in van dit landelijke schoeisel, laat de klompjes dan voor wat ze zijn. Niets zo erg dan meedoen met een trend waarin je je ongemakkelijk voelt.
Verder kan je de klompjes best dragen met blote voeten, kwestie van er niet uit te glijden. Kijk dus goed of de kleur wel bij je benen past - vermijd bijvoorbeeld wit en zwart bij hele bleke benen. Oh, en neem pleisters mee. Overal. Altijd.
Combineer je klompen met lieflijke jurkjes of minimalistische A-lijn kleedjes om een tegengewicht te bieden aan het 'lompe' van de klomp. Een jeans kan ook. Aangezien klompen de onderste helft van je lichaam zwaarder maken, kan je dit bovenaan compenseren door een opvallende ketting of een jasje dat in het oog springt.
Je zal nooit ergens onopvallend binnenkomen met klompen. Ze maken vreselijk veel lawaai en de aandacht wordt onmiddellijk naar je voeten gezogen. Zorg er daarom voor dat je voeten perfect verzorgd zijn als je voor een peeptoe model kiest. (nieuwsblad)
Na bijna een jaar reizen is Gella Vandecaveye terug thuis. Ze vertrok op 14 juni 2009 voor een reis door Azië, op zoek naar Vlamingen. 'Het was een fantastische ervaring, maar ik ben toch blij dat ik terug thuis ben', aldus de ex-judoka.
Lees meer over de wereldreis van Gella in uw zondagskrant.
'Ik hou de kerk het liefst in het midden. Daarom heb ik zelden zwart of wit geantwoord in De stem van Vlaanderen. Windmolens, daar sta ik wel enorm achter. Het milieu, gezonde voeding, dat spreekt me aan. Al betekent dat nog niet dat ik meteen Groen! stem.'
'Vreemd genoeg kwam ik bij Johan Vande Lanotte uit, voor wie ik mezelf niet echt zie stemmen. Misschien heeft het iets met pensioenen te maken. Mijn man weet als zelfstandige nu al dat hij maar 100 euro pensioen zal ontvangen. Hoe kan je daarvan leven? Artiesten laat men vaak zomaar vallen. Sommige acteurs breken trouwens pas op latere leeftijd door. Daarom moet je ook na je pensioen kunnen werken. Ook aan ons rechtssysteem kan ik me geweldig ergeren, zeker als criminelen vrijkomen wegens plaatsgebrek of procedurefouten.'
'Ik heb het altijd al gehad voor Rik Torfs, een heerlijke mens met een goede visie op het leven. Maar voor zijn partij heb ik nog nooit willen stemmen. Kortom, het wordt echt moeilijk op 13 juni. De juiste partij moet voor mij nog uitgevonden worden.' (lacht) (nieuwsblad)
Zeer gezellig gerestaureerd vakantieverblijf in een authentieke langgevelboerderij, gelegen in Holsbeek, in het Hageland.
Grote tuin met wijngaard en kindvriendelijke neerhofdieren, fiets- en wandelkaarten, fotozoektochten, speelgoed en stripotheek voor groot en klein. Outdoor cooking (raclette, barbecue, roken). Veel tips voor trips in omgeving met culturele, sportieve en gastronomische hoogstandjes. Voor prijzen en meer info, neem een kijkje op de site van Hageland.
Wie naar oude schoolfoto's terugkijkt, moet toegeven dat hij of zij er niet altijd op z'n paasbest uitziet met foute kleurencombinaties, vreemde kapsels en bijzondere oufits. Aan de schoolfoto's en modemissers te zien merk je meteen in welke tijdsperiode je geboren bent.
Styletoday en SchoolBANK wilden achterhalen welke modeflaters het vaakst voorkomen op oude schoolfoto's. Uit hun onderzoek stelden ze een top 10 samen met de meest voorkomende modemissers. Salopet Vooral over kleding valt er wat te vertellen, gevolgd door de kapsels en styling van het haar. Duidelijk is dat de salopet of tuinbroek, meestal in jeans, het meest verafschuwde kledingstuk blijkt te zijn. Terwijl foto's uit de jaren '70 en '80 vol met foute kledingkeuzes staan, sieren vreemde kapsels vooral de jaren '80. Top 10 modeflaters 1. Opvallende prints 2. Opmerkelijke kleurencombinaties 3. Salopet 4. Kuif 5. Gepermanent haar 6. Plateauzolen 7. Broek met wijde pijpen 8. Fluorkleuren 9. Legging 10. Gebreide trui (lvl)
Noord Koreaanse superdrank maakt slimmer en mooier
Noord Korea beweert over een superdrank te beschikken dat hersencellen weet te vermenigvuldigden en huidveroudering tegengaat.
Volgens het officiële nieuwsagentschap KCNA bevat de drank meer dan 60 verschillende soorten 'micro-elementen' met extracten van 30 verschillende soorten planten. Vooral Chinese, Duitse en andere zakenlui zouden interesse tonen in het goedje dat vorige maand op een handelsmarkt werd getoond. Genezend Het drankje werkt zowel preventief als curatief voor een verbeterde hersenwerking door de hersencellen te vermenigvuldigen. Volgens het nieuwsagentschap heeft het intussen zijn doeltreffendheid al bewezen bij werknemers in de industriële als medisch centra. Rimpels Ook op beautyvlak heeft het wat te bieden. Rimpels en donkere vlekjes maken minder kans, ook werkt het doeltreffender tegen allerlei huidziekten waaronder allergisch eczeem. De huid wordt er bovendien mooier en zachter door. Ook oudersdomskwaaltjes als hersenbloedingen en herseninfarcten zouden de kop ingedrukt worden. (lvl)
Sexy ochtend met Gaëlle Six.U was vorig jaar niet weg te branden bij het scherm tijdens Mijn Restaurant! En dat had niets te maken met de cuisson, ene Peter Goossens of de garing van een lamsbout. Laten we gewoon eerlijk zijn: de frisse Gaëlle Six (21) van restaurant DellAnno was daar in haar eentje verantwoordelijk voor.
Gaëlle Six (21), bekend als sidekick van Claudio Dell'Anno met wie ze vorig jaar 'Mijn Restaurant' won, laat zich hier van haar meest sexy kant zien.
Claudio is intussen niet langer haar vriendje, en ook hun restaurant in Kortrijk ging onlangs failliet, maar de mooie West-Vlaamse heeft nog andere troeven in huis, waarmee ze liefhebbers wat lekkers serveert.
HLN.BE biedt u alvast exclusief een kleine 'amuse' aan. Meer prentjes vindt u op clint.be.
Echte Ardennen vind je ook in het uiterste zuiden van ons land, in de Gaumestreek - vaak de Belgische Provence genoemd - en de regio rond Aarlen en Bastenaken, waar je nog sporen van de Tweede Wereldoorlog vindt. Een ontdekking meer dan waard.
Verken de Ardennen met Europ'Aventure de specialist om de Ardennen te voet, met de fiets, de mountainbike of de auto te ontdekken.
Een heerlijke gezinsvakantie wacht je in Houffalize in vakantiedomein Ol Fose d'Outh.
Zalig kamperen op een verzorgde en erkende camping enz... Mijn volgend artikeltje zal gaan over de streekproducten.
Benieuwd wat de Gaumestreek nog te bieden heeft? bekijk de bijlage en geniet van de Belgische Provence
Ex-VRT-sportjournalist Jan Wauters is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg twee weken geleden een hartaanval en lag sindsdien in het ziekenhuis.
Wauters werd al een tijdje kunstmatig in coma gehouden, nadat hij tijdens opnames van 'Phara' in mei onwel was geworden. Zijn gezondheidstoestand geraakte niet meer stabiel.
Wauters begon zijn carrière in 1964 bij de toenmalige BRT. Anderhalf jaar later maakte hij de overstap van de algemene nieuwsdienst naar de sportdienst, waar hij de leiding kreeg. In het begin van zijn carrière werkte hij samen met de reporter Piet Theys (1927-1974).
Hij volgde 25 Rondes van Frankrijk op de motor, 8 Wereldkampioenschappen voetbal en 4 Olympische Spelen. Nederlandse radioluisteraars maakten kennis met de journalist toen hij de uitvaart van Koningin Elisabeth in 1965 versloeg. Hij stond bekend om zijn nuchtere en gedreven stijl.
Toen Eddy Merckx betrapt werd op doping tijdens de Giro in 1969, legde Wauters een uitspraak van de jonge renner vast op band. "Ik weet niks meer, helemaal niks", zei Merckx.
Analist Tot enkele jaren geleden bleef Wauters radiocommentaar geven bij voetbalwedstrijden. Dat deed hij op zijn eigen gekende lyrische, zelfs prozaïsche stijl. Na zijn pensioen bleef hij nog wel regelmatig opdraven als analist in de voetbaltalkshows 'Studio 1' en 'Extra Time'. (vandaag)
Dit pluizige bolletje vertedert de hele zomer groot en klein in dierenpark Planckendael. Sneeuwluipaard Laila, oogappel in het Hindi, komt voor het eerst buiten en zal voortaan drie keer per dag (om 10, 13 en 16 uur) als een volleerd model haar opwachting maken. Helaas in haar eentje want goed een maand na haar geboorte op 4 april, stierf moeder Maili. Vader Kedal wordt op afstand gehouden.
'Het is een brutaaltje', zegt dierenverzorgster Anne-Marie Meulemans. 'Ze speelt heel graag, is nieuwsgierig, eet zeer goed en durft wel eens uit te halen met de nageltjes. Mijn handen stonden vol krabben en beten, daarom draag ik voortaan handschoenen als ik haar flesje geef.'
Zes keer per dag moet kleine Laila nog een flesje krijgen, sinds kort krijgt ze ook al een beetje vlees. 'Helaas is er geen moeder meer om haar op te voeden', zegt Anne-Marie. 'Dus zijn we moeten tussenkomen. We hadden het liever anders gezien, maar zo is het nu eenmaal. Ook papa Kedal laten we niet bij de kleine. In de natuur helpen de vaders bij de opvoeding. Tenminste, ze spelen met de kleintjes, maar als het een beetje te bruut en te onstuimig wordt, grijpt de moeder in. Die zet vader dan op zijn plaats. Omdat er hier geen moeder meer is, zijn we bang dat Kedal een beetje te onstuimig zou kunnen worden in het spel en Laila kan verwonden. Spijtig, want het zou haar heel goed helpen om te leren hoe ze een sneeuwluipaard moet zijn.'
Ouderdom Maili is wellicht overleden van ouderdom, ze was al veertien. Nochtans ging het goed bij de geboorte, maar na enkele weken ging het bergaf en weigerde ze nog langer te eten. Even werd gevreesd dat het jong te zwak zou zijn om te overleven en Planckendael komt ook liever niet tussen bij de opvoeding van jonge dieren. 'Maar in dit geval was het van cruciaal belang om Laila alle mogelijke overvlevingskansen te geven', zegt Sander Hofman, curator van Planckendael.
'In Europees overleg hebben we besloten om het sneeuwluipaardje met de hand groot te brengen omdat ze zeer belangrijke genen heeft. De diersoort is heel erg bedreigd. Er zijn slechts tweehonderd dieren in Europese dierentuinen en 4.000 tot 6.500 in het wild levende sneeuwluipaarden. Het kweekprogramma gaat heel moeizaam. Laila is de eerste telg van Kedal, het mannetje dat speciaal van de Verenigde Staten is overgekomen om voor een nieuwe bloedlijn in de Europese parken te zorgen. Het is zeer belangrijk dat zij zich kan voortplanten. Veruit het beste zou zijn dat we nog een pleegmoeder vinden voor Laila, maar die kans is zeer gering. Mocht het toch nog zo zijn, dan verhuist Laila naar een andere zoo.'
Tot zolang blijft Laila in Planckendael en kunnen bezoekers deze hele zomer haar capriolen volgen. Laila, wat zoveel betekent als oogappel in het Hindi, heeft alvast de harten veroverd van de eerste bezoekers. Elke dag om 10, 13 en 16uur is er een ontmoetingsmoment met het publiek. Voor de rest kan je Laila live volgen op de site van het dierenpark. (nieuwsblad)
Tom Dice heeft een lief. Op het Songfestival werd hij verliefd op Weronika Bochat, zangeres bij de Poolse deelnemer Marcin Mroziñski. 'Het is allemaal nog heel pril, maar het is grote liefde.' 13 juli staat met een grote cirkel aangeduid in de agenda van Tom. 'Dan komt ze naar Eeklo. Zo lang moet ik nog wachten.'
Tom werd vorige week in Oslo overdonderd door de liefde. 'Je verwacht zoiets niet. Je trekt naar het Songfestival om te zingen en om alles te geven op het podium. En je komt naar huis met een nieuw lief. Maar ik voel me super bij haar. Vanaf de eerste keer dat we elkaar ontmoetten, was er een enorme aantrekkingskracht tussen ons. Ik viel meteen voor haar looks, en snel bleek dat ze helemaal mijn type is: Weronika heeft een schitterend karakter, en ze is ontzettend lief. Ik kan ontzettend goed met haar babbelen.'
De vrouwen waren geen topprioriteit voor onze Songfestivalkandidaat. 'Ik heb hier al veel mooie vrouwen gezien', vertrouwde hij ons halfweg zijn verblijf in Oslo toe. 'Maar ik hou het voorlopig bij kijken alleen.'
Tom en Weronika leerden elkaar kennen in de backstage van de Telenor Arena, de zaal waar het Songfestival vorige week heeft plaatsgevonden. 'Polen zat net vóór ons in de halve finale. Voor en na de talrijke repetities hebben we elkaar dus heel vaak gezien. Urenlang hebben we met elkaar gebabbeld. Over muziek, maar vooral over andere zaken. Want muzikaal komen we niet echt overeen. Ik luister vooral naar alternatieve muziek, terwijl zij vooral naar - ahum - mij luistert.' (lacht)
Het duurde tot na die halve finale voor het écht iets werd. 'Plots was er die eerste kus', zegt Tom. Hij liep Weronika tegen het lijf in Smuget, de club in Oslo waar elke avond Songfestival-afterparty's werden georganiseerd. De twee voelden meteen dat het meer was dan zomaar een flirt. 'Maar we wilden onze liefde nog niet van de daken schreeuwen. De klemtoon moest op de muziek liggen, want ik was net geplaatst voor de finale.'
Als er geen pottenkijkers in de buurt waren, kropen Tom en Weronika bij elkaar. Ze logeerden in hetzelfde hotel, afspreken was dus niet zo moeilijk.
Na de finale was er in dat hotel, het Radisson Blu Plaza, een groot afscheidsfeest. 'Ik vond het niet zo leuk en ben om twee uur al naar mijn kamer getrokken', zei Tom Dice achteraf. Nu weet iedereen wel beter. 'We hadden maar één nacht meer en die hebben we samen beleefd. Als ik zei dat ik de minibar had geplunderd, was dat niet gelogen. Maar ik heb dat dus niet alleen gedaan. (lacht) 's Morgens heeft iemand van de VRT ons fruitsap op bed gebracht.'
Tom beseft zeer goed dat het geen makkelijke relatie wordt. 'Polen is ver, hé. Voorlopig moeten we het doen met Skype en Facebook. Weronika werkt in Polen mee aan theaterproducties en heeft net als ik een ontzettend drukke agenda. Elkaar bezoeken wordt moeilijk. De eerste keer dat we elkaar opnieuw zullen zien, is op 13 juli, dan komt ze bij mij op vakantie.' De afstand is een hindernis, maar die denkt Tom makkelijk te kunnen nemen. 'Ik heb nooit voor de makkelijkste weg gekozen. Nu ook niet. Maar ik ga helemaal voor Weronika. Als ik nu al zou opgeven omwille van de afstand, dan zal ik het me later misschien beklagen dat ik het niet geprobeerd heb.'
Mama en papa Dice zijn in Oslo al voorgesteld aan de nieuwe schoondochter. 'Mama vindt het raar', zegt Tom. 'Ze is blij voor mij, maar ze vraagt zich af of het zal lukken.' (nieuwsblad)
Eén week nog en de opvolgers van Claudio en Gaëlle zijn bekend. Sergio Herman heeft zijn keuze al gemaakt. Voor de Nederlandse driesterrenchef mag 'Karnivale' volgende donderdag winnen. Met dank aan de chocoladetaart van Ken. 'Subliem. Ik zou ze zelfs in mijn eigen restaurant serveren.'
De recensent der recensenten was nog niet langsgeweest. Tot gisteren. Sergio Herman, driesterrenchef van restaurant Oud Sluis in Nederland én van deze (weekend)krant, ging lunchen in Aalst en dineren in Terrae. 'Ze kunnen rug aan rug staan', zei hij in zijn eindoordeel. 'Maar als ik moet kiezen, dan Karnivale in Aalst.' De chocoladetaart van Ken gaf duidelijk de doorslag.
Vieze vis Het zag er eerst niet goed uit voor Ken en Karel in Aalst. Sergio ontdekte een darmkanaaltje dat niet was verwijderd in een langoustine. 'Goor en vies', zei hij daarover. En de griet die hij daarna als hoofdgerecht kreeg, was al helemaal niet te eten. 'De vis ruikt naar ammoniak', zei de sterrenchef. 'Hij heeft zo'n vieze diepvrieskleur en is niet vers. Volgens mij heeft hij al eens onder de grond gelegen. Bah. Ik word gek van slechte vis. Als zo iets in mijn restaurant binnenkomt, stuur ik het onmiddellijk terug.'
Ook in Terrae in Genk, bij Jimmy en Lucie, was Sergio Herman niet meteen lovend. Hij walgde van de marsepein waarmee de kommetjes voor de amuses waren vastgekleefd aan het onderbord. 'Nog nooit meegemaakt op restaurant!' De tartaar als voorgerecht vond hij prima. 'Eten met power, je voelt dat dit geen mietjeskeuken is, dat er een vrouw met ballen achter het fornuis staat.' Maar de hoofdgerechten vond hij te sterk gekruid. 'Met peper en zout moet je voorzichtig zijn. Het is geen poedersuiker die je over een pannenkoek strooit. Lucie kan een goeie chef worden, maar ze moet nog leren doseren.'
Sublieme taart Sergio Herman leek zijn beslissing te laten afhangen van de desserts. In Genk was hij wat ontgoocheld. 'Een dessert moet je van tafel blazen. Het moet verrassend en sexy zijn.' En dat was de dame blanche van Lucie in Genk duidelijk niet. In tegenstelling tot de chocoladetaart van Ken in Aalst.
'Lekker en luchtig', was zijn eerste en voorzichtige oordeel. Tot hij nog eens proefde. 'Hier moet je niet over lullen. Dit is gewoon top, driesterrenchocoladetaart. Subliem, zelfs. Ik zou het zo in mijn eigen restaurant serveren. Als Ken een zaak opent en enkel deze taart verkoopt, is hij binnen.'
De taart van Ken zorgde dus voor de doorslag. 'Karnivale' is de favoriet van Sergio voor de eindoverwinning. En dat is straf. Want Karel en Ken stapten met vertraging in de wedstrijd, en ze werden al twee keer genomineerd. (nieuwsblad)
In het hartje van de boerenbuiten en temidden van het groene heuvelland ligt een 17de eeuwse hoeve verscholen tussen de knotwilgen: Jos Theys Boerderij.
Deze geklasseerde hoeve werd stijlvol omgebouwd tot een riante hoeve met een glazen orangerie, uitkijkend op de stallen waar het beroemde Junior Beef gekweekt wordt.
De eet- en kijkboerderij is het hele jaar open. En gastheer en gastvrouw Jos en Uguette Theys laten u graag genieten van een heerlijk mals en sappig stukje vlees, van de vredig groene omgeving, de gezonde lucht van weilanden en velden, de rustgevende sfeer van herkauwende runderen.
Voor de kinderen is een bezoekje een ware belevenis: de kalfjes zien voeren, de jonge runderen over de kop strelen, in de oude omgevallen boom klimmen, go-cart rijden.
Vanaf donderdag tot en met zondag kunnen gasten ontbijten, lunchen of dineren in het restaurant, waar ook speciale kinderporties worden voorzien.
De woningen, waar je kan overnachten, horen bij de boerderij en zijn zeer luxueus ingericht. Villa Oma heeft 4 slaapkamers, Villa Krat heeft 3 slaapkamers. In de grote en mooie tuin zijn er barbecue, tuinmeubelen en verwarmde zwem(bad)vijver met aparte douche voorzien. Beide logies hebben ruime garage. Voor prijzen of meer info, neem een kijkje op de site van Jos Theys Boerderij.
Platelandsvakanties 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 Je kan ze ten allentijdig bekijken in de rechterkolom
Wie is de beste bekende papa van België? Liefst 40 procent van de Vlamingen kiest voor Kürt Rogiers, Walen kiezen massaal voor prins Filip. Eigen papa Drogisterijketen Kruidvat wil op zoek naar de 'Beste Papa van België'. De meeste gezinnen waren het er roerend over eens dat de beste papa in eigen huis woont. Ondanks zijn dramatische kookkunsten, het vergeten op te halen van de kinderen of het feit dat hij te weinig thuis is, blijft de eigen papa het goed doen.
Koen Wauters Op de vraag welke bekende papa het best lijkt, kiest 4 op 10 voor Kürt Rogiers. Koen Wauters volgt meteen daarna. In Wallonië staat de prins overduidelijk op nummer 1, 55 procent vindt hem de ideale papa. (lvl)
An Nelissen heeft duidelijk het gat in de markt gevonden. Haar vuile klap over vaginas en andere obscene verhalen lokken massaal veel mensen naar de theaters. Openhartig, recht voor de raap en herkenbaar. Zo zijn haar voorstellingen. Even peilen met ons vragenlijstje of ze zelf ook zo is
Kwam je als kind al vaak in aanraking met kunst en cultuur? Ik ging heel graag naar Jeugd & Muziek als kind, maar mijn ouders steunden me daar hoegenaamd niet in. Musea deed ik ook heel graag, omdat ik me dan in een andere wereld waande. En ik spaarde om naar het theater te kunnen gaan. Maar dat werd dus niet gepromoot thuis. Wel in de stadsscholen waar ik naartoe ging, die steunden die interesse wel heel erg.
Heb je een herinnering die je speciaal is bijgebleven? Toen ik 12 à 13 jaar was, zag ik Coriolanus van Shakespeare in de KNS. Ik was zwaar onder de indruk en ik wist meteen: dit wil ik ook gaan doen. Eigenlijk was het niet zon goede voorstelling, maar het was de betovering van het theater die me in zijn greep kreeg.
Als je je acteertalent zou mogen ruilen met een ander artistiek talent, wat zou je dan verkiezen? Balletdansen had ik heel graag willen doen, omdat het een universele taal is. Je moet geen taalbarrière overwinnen.
Welke kunstdiscipline kan jou het meest bekoren? Welke het minst? Het meest: schilderkunst. Er is niks in de kunst dat mij niet interesseert.
Als je eens een avond lang mag gaan tafelen met drie kunstenaars naar keuze. Wie zijn dan de uitverkorenen? Welke vraag zou je hen stellen? Ensor. Ik zou willen te weten komen hoe het kwam dat hij de wereld op zon verrassende manier kon zien ondanks zijn nochtans heel burgerlijke, beschermde milieu. Ten tweede John Lennon. Van hem wil ik horen waar hij de kracht van zijn overtuiging vandaan bleef halen. En tenslotte Stieg Larsson. Uit nieuwsgierigheid om te weten hoe hij vrouwen zo goed heeft kunnen doorgronden in zijn trilogie.
Naar welke kunstzinnige plaats uit het verleden wil je wel eens teruggeflitst worden? Ik had wel eens willen rondlopen in het atelier van Rubens, toen daar ook Jordaens en Van Dyk aan het werk waren. Als ik in London ben, loop ik altijd binnen in de National Gallery om ze samen te zien en dat maakt altijd weer indruk.
Stel dat er in de hemel veel kunst aanwezig is, wat wil je daar dan voor eeuwig en altijd rondom je hebben? De hemel bestaat niet. Als volleerde atheïst ga ik daar echt niet op zitten hopen. Maar op een onbewoond eiland zou ik graag een schilderij van Gaugin meenemen. Daar word ik goed gezind van.
Welke Vlaamse kunstenaar verdient volgens jou een standbeeld? Panamarenko verdient dat dubbel en dwars. Ik bewonder hem om zijn consequente mengeling van naïviteit en betoverende fantasie. Zijn werk is groots. (uit in Vlaanderen)
OMEGA, het Zwitserse horlogemerk, wist wereldwijd al George Clooney te verleiden maar in eigen land wordt Erik Van Looy het nieuwe campagnegezicht. "Tijd is belangrijk, ik ben iemand die veel naar het uurwerk kijkt", motiveert hij zijn nieuwe uitdaging. "Erik vertolkt in zijn werk en in zijn leven een visie die sterk aansluit bij onze waarden", vertelt Eric Vanderhoeven OMEGA België en Luxemburg. "Hij houdt van uitdagingen en streeft naar uitmuntendheid. In onze eerste gesprekken voelden we onmiddellijk aan dat er opvallend veel parallellen te trekken zijn tussen zijn leefwereld en die van OMEGA. Tijd beheerst niet alleen zijn leven, hij is er als filmmaker voortdurend mee bezig. Wij zijn vereerd dat Erik met OMEGA wil samenwerken en we hopen dat zijn nieuwe OMEGA Seamaster PloProf hem als een trouwe bondgenoot zal helpen om zijn deadlines nog scherper te timen!".
Stiptheid "Tijd speelt inderdaad een zeer belangrijke rol in mijn leven," stelt Erik Van Looy. "Mijn stiptheid is volgens mensen die het kunnen weten bijna maniakaal en als filmmaker is tijd tegelijk je grootste vriend en vijand. Je kunt er dus maar beter nauwkeurig mee omspringen. Laten we het zo samenvatten: ik ben iemand die héél veel op z'n uurwerk kijkt. Dus toen OMEGA me vroeg om hun nieuwe boegbeeld te worden, hoefde ik niet lang na te denken. Ik voel me goed bij die keuze en beschouw het als een groot voorrecht om met zo'n fraai merk in zee te gaan. Bovendien zal ik me heel veilig voelen in die zee, want mijn Seamaster PloProf laat me toe om tot 1.200 meter diep te gaan als het moet! "(lvl)