Enkele weken gelden kon u hier lezen, en bekijken, de twee eerste beelden, waarvan we ons afvroegen in welke wagen Albert hier plaatsneemt. We hebben de oplossing gevonden. Deze wagen is zijn geliefde Excelcior. Naast hem Generaal Foch. Tijdens WO I gebruikte hij deze wagen eveneens om het front te bezoeken.
Hieronder dezelfde wagen in Veurne, dit maal in gezelschap van generaal Joffre. Telkens is de voorkant van de wagen niet zichtbaar in beeld, alsof de fotografen verboden werd reclame te maken voor het merk. Maar uiteindelijk werd hij dan toch betrapt toen Elizabeth eenmalig de Excelcior ter beschikking kreeg voor een bezoek aan de ziekenboeg van het rode kruis. Hiermee is het raadsel dus opgelost. Volgens het protocol mogen Koning en familieleden nooit samen in eenzelfde voertuig zitten. Meestal verplaatste Elizabeth zich met een Minerva Limousine. Hieronder een beeld van bezoek aan getroffen Landgenoten. Alsook aan de ziekenhuizen en rode kruis.
Een zeer mooi en duidelijk beeld van de voorkant van de Koninklijke Minerva ! Ook na de oorlog bleef Minerva het koningshuis dienen. Hieronder een aantal beelden van Albert die in 1928 een bezoek brengt aan Congo. Hier voelde men zich blijkbaar veilig, want Elizabeth en Albert zitten samen in dezelfde wagen. Let goed op de verschillende modellen van Minerva. Bij deze Missie wagen minstens 3 Minerva's betrokken. b De onderstaande Minerva heeft een andere voorruit dan de voorgaande, bekleed reservewiel. De onderstaande Minerva heeft dan weer geen spaakwielen zoals op de eerste foto. Ook de regeringsfunctionarissen maakten gebruik van Minerva als dienstvoertuig. Net in de hoek kan u nog een Minerva herkennen met nummerplaat A Â…. Onderstaande foto als herhalende afsluiting, begrafenis van Koningin Astrid. Nog enkele beelden van dezelfde sfeer, welke in een vorige rubriek zijn blijven hangen.
Dit Minerva nieuws zal nog verder aangevuld worden met beelden uit Noorwegen, Engeland, A1ustralië, en uit ook eigen land !
Blijven inloggen dus.
U kan foto's zonder de tekst verkrijgen op Aanvraag. Enkel voor degenen die ooit een zelf een bijdrage leverden. Dat zijn er helaas bitter weinig.
Zoals vermeld in vorig bericht is er omstreeks 1908 de overgang van Warwick Wright naar Holloway als hoofdverdeler. Hier een affiche als getuige. Er was korte tijd nog enige samenwerking met vestiging in Burlington street. Van Ernest Arnott hebben we helaas geen ander info gevonden.
In 1907 zaten Minerva dealers aan Holborn Viaduct te London. Hier staan ook de dealers voor Dublin en Belfast vermeld. Ook in Oxford street waren er Minerva dealers te vinden. Nog eentje uit 1907 Holborn Viaduct Londen.
Uit de catalogus van Holloway uit de jaren 20, in samenwerking met carrossier Salmons. Boven een Sedan uitvoering, onder een Landaulette.
En een Coupe chauffeur uitvoering. Reclame affiche voor Salmons Hieronder een zeldzame overlever van een Minerva met Salmons carros. Deze verblijft momenteel in een Canadese verzamling. Model TT. Hieronder een AC met Salmons carros. Een hele tijd geleden schreven we in dit Blog het verhaal van Violet Charlesworth, welke bekend werd omwille van haar frauduleuze praktijken. We vonden nog een foto van haar Minerva, waarmee ze later een ongeluk veinsde om zo te verdwijnen. (reed van een Clif af) Hieronder de reeds eerder getoonde foto van de Minerva van Violet.
Wat zeggen u de namen Warwick Wright, Sidney en William Holloway ? Waarschijnlijk niet zo heel veel. Toch waren het belangrijke figuren in de geschiedenisboeken van Minerva. De eerste, en aanvankelijk enige importeur van Minerva automobielen in het vereenigd koninkrijk was Mr. Warwick Wright.
Hoe lang hij dat heeft volgehouden is ons niet bekend, maar wij schatten zo tot omstreeks 1908.
Minerva House London werkte ook intensief samen met verschillende coach builders zoals Salmson en Mann Eggerton, waarvan hier (in het vervolg) ook mooie foto's uit hun cataloog. Minerva house bleef ook na de oorlog open, maar tot in welk jaar juist, is ons onbekend. Wie dat stukje van de geschiedenis kan invullen, mag het graag laten weten.
Hieronder;
Een van de eerste Minerva automobiel reclame aan de andere kant van de Noordzee, tijdens een automobielshow van 1907 in Londen.
Hieronder een beeld uit een krant van 1907 met foto van de winkel van de gebroeders Wright. Ze verkochten niet enkel Minerva, maar ook Napier, Sunbeam, Ford, Arrol Johnston, Humber....
De Holloway brothers hadden hun Minerva shop in hun eigen straat. Holloway street. de foto werd genomen in 1911. Tussendoor een foto van 1908 uit 'chronicle of the motor'. Het jaar waarin Warwick niet langer exclusief Minerva's aan de man bracht, maar samenwerkte met Holloway en Ernest Arnott. In 1911 verhuisde Holloway naar dit Paleis op cresent street in London. Let op de gebouwen links en rechts, en vergelijk met de volgende foto. Het Minerva opschrift kwam boven op het dak, alsook een Minerva beeld, en opschrift boven de deur. Hieronder een fantastische foto van het interieur, met enkele Minerva's 1911 ! Onderstaande foto werd genomen 1921, na de oorlog, voor de deur met opschrift Minerva house.
Exclusief uit het familiealbum van nazaten van William Holloway !
We zien David Citroen, Christiaan Riecken en William Holloway, het Minerva Race team op de TT 1914 !
Ze reden met startnummer 19 welke op de 2de plaats eindigde, voor team Molon met nr 12 en (3de) en Porporato nr 1 (5de)
Op deze foto de hele Minerva ploeg, 3 teams. De kleine man in het midden is David Citroen, daarnaast William Holloway. Wie de anderen kan identificeren...Â….. laat maar weten. Een foto van team '19' in Actie. Minerva nr 19 reed net voorbij. Holloway en Riecken poseren in de Minerva .
Ook nog een mooi beeld van team 12 met Molon achter het stuur; Eind 1914 kwam Minerva met deze 'Spitzkuhler' waarvan het de bedoeling was alle modellen vanaf 1915 mee uit te rusten. Jammer genoeg gooiden de Duitser roet in het eten. Een van de klanten van Minerva London was deze John Fleming, welke zich in 1906 deze 4 cilinder Minerva cadeau deed. Trotse John Flemming met zijn Minerva.
Wordt vervolgt met nog meer mooie beelden/verhalen uit de UK en Ierland.
De cyclaristen, een groep enthousiastelingen die zich bezigen met vooroorlogse sportieve wagens, lapten het weer. Het is een actieve gemeenschap welke met regelmaat van een goed draaiende Zwitserse klok activiteiten organiseert in binnen en buitenland. Afgelopen (verlengd) weekend, want het begon al op Donderdag, streken ze neer in de omgeving van Waterloo. Een vijftigtal liefhebbers konden zich inschrijven, en de organisatie zat dan ook heel snel volgeboekt. Het is een waarlijk feest deze jongens en meisjes aan het werk te zien. Op zondag verlieten ze al erg vroeg de veren, want in Waterloo stond een reenactment van de slag om de kasteelhoeve even verderop op het programma. Een lust voor het oog en oor. Napoleon en zijn 600 trawanten deden het nog eens over als herdenking van deze slag van 1815. Hier werd er nog iets meer damp en geknal geproduceerd dan bij de start van de cyclecarren. Wie nu zin gekregen heeft om ook zo een spel aan te schaffen, zeker doen, maar bedenk wel dat de prijzen van deze voituretten de laatste jaren de pan uit geswongen zijn. Leuk blijven ze wel.
Heel vroege start op zondagmorgen, en maar goed ook want het zou er warm aan toe gaan, later op de dag.
Op weg naar avontuur.
Bij aankomt te Waterloo, was de zon ook al volle bak present.
Even ertussendoor een sfeerbeeld van de slag om Waterloo. Kanongebulder en muskettengekletter inclusief. De moeite om te bezoeken, staat voor volgend jaar weer in onze agenda genoteerd. Voor de lunch ging het dan verder naar het meer van Genval.
Het nationaal oldtimer treffen in Lelystad, is een van de weinige 'grote' evenementen die speciaal aandacht besteden aan de pre 1930 oldtimer. Dezen komen dan ook graag afgezakt naar de Hollandse havenstad, en worden er flink in de watten gelegd. Het programmaboekje was goed gevuld, en de moeite om de verplaatsing te ondernemen. Toch kwamen niet alle aangemeldden opdagen, jammer. Niet getreurd, want het gene er te zien en te horen is, is echt wel de moeite. In deze korte reportage een vluchtige blik op een en ander van mannelijke bling bling. Gaan we volgend jaar weer ? Nouw, en of.
Dit is nu wat we noemen een echte Oldtimer, die op de achtergrond zowel als die met wielen. Mechanique Aster 1904. De Batavus is enkele honderd jaar ouder. Panhard Levassor 1912gepresenteerd door de Pionier Automobielen Club. Een Mors R toneau 1904 stal de show. Stanley Steamer stuurde dit jaar 2 exemplaren, waaronder deze uit 1910. Overland Roadster. Nog steeds schitterend om te zien deze Cartercar runabout uit 1912. Eveneens uit 1912 deze gigantische Caddillac. Zoals de drie voorgaande wagens ook uit België deze extreem zeldzame Pope Hartford 1904. Dit festival van 2019 was toneel van 100 jaar Citroën, maar ook de ' La Licorne was vertegenwoordigd met enkele exemplaren. Op het centrale plein was er ook plaats voor de Amerikaanse luxe schepen uit begin jaren 30. Chrysler Packard Bentley is een merk welk op geen enkele treffen zoals dit mag ontbreken. Bentley in een race jasje.
Deze 12 cilinder mocht meermaals de show stelen met letterlijk overdonderend geluid. Bugatti was zichtbaar aanwezig met maar liefst 13 stuks, en niet van de minste.
Er was nog plaats genoeg daar in Lelystad, dus bezitters van Leuk oud spul moeten volgend jaar niet twijfelen.
Naast de slechts enkele hier getoonde voertuigen waren ook vele wagens tot de jaren 50 en 60 te bezichtigen.
Deze 12de juni rakelden we onze inspiratie op uit de laatste bladzijden van de Gazet, u weet wel de minder plezante berichten. Ergens op een eerder pagina vonden we een advertentie voor de verhuur van lijkwagens.... maar ook verkoopsbeelden van en voor Minerva automobielen. Daarnaast ook nog enkele zeeeeeer mooie shots van Minerva en concurent. Kijk and enjoy.
Uit een Gentse gazet knipten we deze advertentie van Georges Schietze, welk aanzette tot wat dieper graven.
Six foot under vonden we inderdaad het gewenste resultaat.
De auto uit de advertentie hier daadwerkelijk aan het werk tijdens een onderneming. Het betrof de begrafenis van een bekend politicus/socialist. Eveneens in Gent, begrafenis van iemand uit het Militaire milieu. Het is duidelijk niet dezelfde wagen als hierboven. zie vorm voorruit. Als registratie nummer herkennen we 15..... Onderstaand dan weer werk in de buurt van Aalst...Â….. was het ook hier dat Georges actief was? registratienummer hier is 175482. Ook nog in de Aalster omgeving Minerva 634894. Beschikte George over een hele Minerva vloot, of gaat het om andere eigenaars? Of werden de nummerplaten verwisseld ? Onderstaand dan de teraardebestelling van een politicus met militaire roots. Hij was dusdanig bekend dat deze wagen een ommetje maakte langs Brussel om begroet te worden. De Minerva draagt hier nummer 15891 Op de onderstaande foto is het niet zo duidelijk of het gaat om een Minerva lijkwagen, maar omdat het zich ook in het Gentse afspeelt, is de kans groot. Wil u weten om wie het gaat, contacteer ons. Als laatste de achterkant van de lijkwagen die gebruikt werd voor de herbegraving van Pater Damiaan in Leuven, waarvan eerder in dit blog meerdere beelden.
Nog meer uit de Gazet, vandaar de mindere kwaliteit van de foto's. Deze Minerva van 26 PK torpedo werd aangeboden in deze krant voor 8500 frank. De advertentie vermeld dat de verlichting en generator optioneel zijn, alsook 'coronet' en reservewiel. Bandenmaat 820/120. Dus daarvoor moest men bijbetalen. Krant 1912.
Een ander model in dezelfde krant, de 35 PK, gefotografeerd aan de fabriek banden 895/135. Landaulette 6 plaatsen. Omdat dit model met vele opties uitgerust kon worden prijs enkel overeen te komen. We vervolgen met een Sublieme foto waarop niet enkel een Minerva, maar ook een geduchte concurent Mercedes. Wellicht een 38 PK. OP de achterkant, groeten van nonkel Hubert...Â…. Ook nog uit 1912 hieronder een mooie familiekieker. Minerva 9645. Aan de kerk van Berlaer bij Lier stond ooit deze Minerva geparkeerd. Helaas nummerplaat niet leesbaar. Nog eens een super foto uit de jaren 20. Enkel jonge gasten aan het werk aan een Minerva. Opvallend dat de glazen uit de schijnwerpers verdwenen zijn.
In 1926 was deze Minerva torpedo te bewonderen.
Als laatste in dit bericht je een Minerva die we in de smiezen kregen op de achtergrond van een beeld uit de streek van de Semois. Pas na uitvergroten duidelijk Minerva 9909.
Zoals het wel eens gebeurt, ook hier weer enkele foto's ontsnapt aan publicatie, dat word een volgende keer goed gemaakt, samen met nog veel meer moois uit Antwerpen. Blijven inloggen is de boodschap...Â….
Niet vergeten, nog Minerva of andere Belgen op een oude foto in de lade of andere stoffige plaats, bezorg ze ons !
Steevast op de eerste zondag van het jaar, kan je al sedert 2005 terecht bij rond trekkende pioniers, als je liefhebber bent van vooroorlogse voertuigen. Dit jaar ook weer onder een stralend zonnetje, en bij ons weten is het slechts 1 keer voorgekomen dat het een ganse dag regende. En zelfs toen was er voldoende Animo. Niet groot, wel super gezellig. Dit jaar ging de tocht naar het Lummense Schulensmeer via een goed opgesteld roadbook. Een hele reeks verschillende merken konden bewonderd worden. Korte opsomming; Nash, Riley, Lagonda, Marmon, Austin, Minerva, Amilcar, MG, Gladiator, Chevrolet, Ford, Peugeot, Rovin. In totaal 18 wagens.
Meerdere beelden zullen te zien zijn op oldtimerpictures.com.
Met deze weer eens een schitterende aanvulling van de geschiedenis van Minerva, en wel met prachtige verhalen en beelden uit eigen land. En als u dacht dat daarmee de kous bijna ten einde gebreid is, dan heeft u het mis.
Er liggen nog heel wat extraatje's op het schap. Blijven inloggen dus. Daar we jammer genoeg constateren dat vele beelden verspreid worden zonder toestemming of credits, helaas voorzien van tekst. U kan ze bekomen zonder tekst, maar enkel op aanvraag. Dank voor uw begrip.
Deze eerste foto toont de eerste Minerva die door het Belgische leger werd aangeschaft als vervoersmiddel voor de hogere rangen. Deze aanschaf gebeurde Anno 1907. De chauffeur van dienst is hier niet bekend, maar aan boord zien we de Generaals Joffre, Foch en Balfou. Om in de groene legersfeer te blijven, een beeld van 2 Minerva's, de gepanserde versie, maar op de achtergrond ook een gesloten limousine. Ook in later jaren deden Minerva's dienst in het Belgische leger. Onderstaande opname is gemaakt in 1914 aan de ijzer. De chauffeur kreeg echter zeer slechte punten toen hij probeerde of de Minerva ook als boot gebruikt kon worden. Of misschien was hij van gedacht dat hij eerst gedoopt moest worden? Al deze mooie machinerie werd in elkaar gestoken door vele arbeiders. Op het hoogtepunt telde Minerva 1600 werknemers. Hieronder een zeer mooie opname van het personeel vlak na de Oorlog, welk bewijst dat de productie al in 1918 terug werd opgestart. Dat was natuurlijk mogelijk omdat tijdens de oorlog aan een nieuw ontwerp gewerkt werd, nml het type NN. Heeft u een type van deze reeks, dan zie u hier de mannen en jongens die uw wagen in elkaar staken. Ambachtslui aan het werk in de carrosserie afdeling op het bovenste verdiep van de fabriek. Deze is wel uit een latere periode. De mannen aan de top mochten ook op de foto. Wie ze bij naam kent, mag dat zeker laten weten. Herkennen we in het midden Dhr. de Jong? Kocht je voor 1914 een Minerva, dan was dit het afgewerkte product. Van hier uit ging je ermee naar je persoonlijke koetsenbouwer, of zoals deze klant die even stopte om passende verlichting uit te kiezen bij L.Bardin & Grumbach. Een andere dealer kon je vinden in St.-Truiden, ergens in begin jaren 30. Telefoon nummer 16 ! Belde je nr 17, dan kwam je bij een andere Minervadealer aan de andere kant van het land. Zie volgende foto !!!!!! Voor de oorlog kon je terecht voor aankoop en service bij garage Lombaert in de Panne. Hij verkocht ook Daimlers, eveneens met schuivenmotor techniek. Effe bellen naar telefoon nr 17 Â…. Voor een Minerva kon je ook terecht bij dealer J.Mes in de Kerkstraat van Dendermonde. Eind jaren 20 hield hij een tentoonstelling van de verkrijgbare modellen. Ook de takelwagen is van Minerva. Pracht beeld !
In Vroegere jaren hadden heel wat eigenaars een chauffeur in dienst. Wie al eens in Remouchamps de grotten bezocht heeft, vind daar op de hoek van de straat een Hotel. Buiten op de gevel vele mooie foto's van het gegoede volkje welke met automobiel en chauffeur op bezoek kwamen. Ondermeer ook Koning Leopold.
Hieronder een prachtfoto van zo een klant. Wij vragen ons af wat voor rare dingen op de achterwielen gemonteerd zijn. Lijkt wel op luchtgekoelde remschijven of een speciaal veersysteem want de banden lijken wel vol te zijn ipv luchtbanden zoals de voorwielen. Wie weet het ?
We beginnen meteen met een beeld van het meest spectaculaire voertuig, namelijk een unieke 'one of' Procter runabout uit 1902. Electrisch aangedreven !
Een andere ouderling, waarvan we helaas het merk niet hebben kunnen opslaan. Benz uit de 19 de eeuw. Leuk voor een familie uitje per Renault. oor de gelegenheid werd de voorruit omhoog geklapt, deze hangt tegen het plafond. Het platform 'motoren was gevuld met vele topstukken zoals deze Puch. Je ziet ze niet vaak in actie zoals deze Henderson. Het geluid alleen al...Â….. Oordopjes waren zeker welkom.. Over naar de rubriek 'grote kannonnen. Een Oakland uitgerust met Curtis vliegtuigmotor. Brasier 'Gordon Bennet' Napier.. Loraine de Dietrich Hispano Suiza ! Nog een Brasier op de parking . Crosley
2019 was toegewijd aan Alfa Romeo waar er een heel leger van aanwezig was.
Het is weer een hele tijd geleden dat we nog eens gemarteld werden met het genot om de echte prewar cars aan het werk te zien. Met pre war bedoelen we dan wel de eerste wel te verstaan. Het had echt niet veel gescheeld om er de brui aan te geven, gezien de weersvoorspellingen van zowat alle nieuwsdiensten. We spoelden zowaar bergop mee met het bluswater uit de hel, richting Cuesmes, een slaapstadje nabij Bergen. Dit viel gelukkig nog voor het startsein, iel vroeg in de morgen. De inschijflijst zag er veelbelovend uit. Maar liefst 29 voertuigen die de juiste adelbrieven konden voorleggen, stonden genoteerd. Dat was gerekend buiten enkele goed in het vel zittende behoeders van roestig erfgoed die ook nog kwamen opdagen. In de morgenstond stonden onze voeten nog in het water, maar na het vroege vertrek richting ontbijttafel waren zowaar enkele strepen zonneschijn te genieten. Dit nadat een motard nog enkele vervagende mistbanken had getrokken rondom het startpeloton.
We zweren op het communiezieltje van facebook dat wereldwijd een hemelse parade automobielen aan een horde foto/autofanaten zal voorbij trekken. De ondergetekenden kunnen dit letterlijk met stomende woorden beamen.
U weet het, iedere keer weer verheugen we ons mateloos als weer eens iets nieuws onze aandacht trekt. Dit jaar was dat een Darraque uit 1906 met Brusselse carrosserie van de bekende Avenue Louise. Ook 2 motards met Triump en AJS 1905 en 1906 hadden de euvele moed lieten zich te laten inblikken. Alle chakra's van onze fotograaf stonden weer op scherp om de meest bizarre vormgevingen van destijds en emoties van dit occulte gebeuren met meesterlijke beheersing vast te pinnen.
Voila, deze momenten zijn weer vlotjes doorgesneden met zicht op een volgend het avontuur !
Iel vroeg in de morgen terwijl alles nog kletsenat was, nog afladen op het dorpsplein van Cuesmes. Oudste voettuig Decauvile 1899.
Deze was iets drogen aangekomen Nagant de course 1907 Unic, ook motards lieten zich inblikken. Triumph 1905 In de top 5 van onze favorieten deze Darrack 1906. Voor het vertrek nog enkel rondjes mist trekken rondom het startpeloton. Corre 1905 met eigenaardig draaiende stoel om passagiers toe te laten. Op weg naar de ontbijttafel, wel nog grijs, maar toch al droog. Enkel last van opspattend water. Ook de jeugd duikt volle moed in de hobby ... Modebewust.. Nabij de Franse grens, enkele gele hesjes gespot. Luilekkerland. Oerautomobiel. Mooie collectie trapauto's te bewonderen terwijl de laatste druppels uit de lucht geperst werden Dan begon zowaar een beetje schaduw te vormen. Ai ai ai, enkele voertuigen met problemen, nog voor het goed van start ging. Slechts enkelen zaten lekker binnen zoals de bestuurders van deze Delahaye 1908
Deze opname nog uit vorig rubriek waar het plaatsen mislukte. Voor de zekerheid het dakje er op, maar echt nodig was het niet.
Schitterende Renault van de Gastheer Philippe. Het oudst deelnemende voertuig uit 1899...Â…Â….. dat maakt dus 120 jaar op de teller. Nog een mooi Renaultje in de voorraadkamer. Openlucht museum in actie.
Und dan gings loss ! Zo waar met een fris zonnetje.
Cottereau 1902.
De Dion Bouton Achter het stuur van een Hillmann roadbook volgen, niet evident. Zeer mooie opname van een Clement in Actie. De T fordjes waren niet zo heel dik gezaaid dit jaar. Die dingen lopen fantastisch. Een achteruitblik van uit de Stanley.
Wie zei daar dat auto's en moto's niet combineren ? Pracht beeld toch ! Tussenstopje ergens temidden van veel groen. In het midden van dit peloton een Zedel 1909... Mooi toch. Wordt vervolgt...Â…Â…Â….
Aangekomen aan de middagstop, enkel nog zon... Hier en dar kwam er zowaar een korte broek te voorschijn. En ook de zonnebril kreeg een plaatsje.
Warme verpakking toch aan te bevelen. T fordje nr 2 Grote daracq zonder startmotor. De Dion Bouton De Triumph van Nick deed het feilloos. Alsook de AJS van Philipe.
Sleutelmoment. Schitterende Delauney BellevilleÂ…. Reden helaas niet mee Â… dit Renaultje En deze Buggatti.
Enkele weken geleden zag u in dit blog beelden van Frits Koolhoven, Hoofd bij de motorafdeling van Minerva en Coureur.
Welnu, Frits toerde na zijn overwinning tijdens de 'kaizerspreis' van 1907rond in Europa om zijn verhaal te doen en Minerva te promoten. (waarvan ook beelden in dit blog)
Dit verhaal werd opgetekend, en wij vertellen het hier en nu nog eens na, met oude spelling. Het is echt de moeite te lezen hoe het er destijds aan toe ging, bekeken door de bril van de piloot himselve. Helaas is het verhaal niet compleet wegens niet geheel leesbare kopie. Het verhaal van de laatste ronde en overwinning ontbreekt. Mocht iemand de rest ergens hebben liggen, we ontvangen het met open armen.
Reed and enjoy !!
Frits Koolhoven
verteld.
Het circuit
des Ardennes, de jaarlijkse grote automobiel race, had voor ons Hollanders dit
jaar een bijzondere attractie. Immers, voor het eerst zou een landgenoot
mededingen in een snelheidswedstrijd. Op zich zelf is dit feit reeds belangrijk
genoeg om daar eens een artikel aan te wijden, doch wij willen verder.
We willen de
niet ingewijden in het automobilisme uitnodigen om ons verder betoog te volgen
en in het kort mededelen waarom snelheidswedstrijden nodig zijn.
Als men het
alleenlijk beschouwt uit een oogpunt van snelheidswaanzin, om maar langs een
weg gedurende enkele uren te jakkeren, en het resultaat niets dan ongelukken
kan opleveren,dan zou ik het volmaakt
eens zijn met hen, die de mening verkondigendat ze absoluut onnodig zijn. Doch denk niet geachte lezer, dat het aan 100
tot 150 km/h gaan rijden, er is, louter op de pret. Dat is immers al te
belachelijk. Zonder in technische grootdoenerij te vervallen, kan in het kort
gezegd worden waarom deze wedstrijden nodig zijn.
Eerstens
word tijdens een wedstrijd het maximum gevorderd van het merk en zijn
onderdelen. Doorstaat het merk gedurende zulk een wedstrijd de proef, deze
wagen op toeristisch gebied aanbevelen.De wagen waarvan de grootste snelheid en grootste kracht wordt gevergd,waarbij een minimum aan benzineverbruik word
geconstateerd, en die met een minimum van gewicht de grootst mogelijk sterkte
van materiaal kan geven, en die dan tenslotte zegeviert over het gehele
parcours, in een minimum van tijd volbrengt, welnu, die wagen levert het bewijs
van een in alle delen van degelijke constructie te bezitten.En alleen wanneer het maximum gevergd word,
dat is dus bij een wedstrijd het geval, kan zulks geconstateerd worden.
Niet voor
niets worden duizenden guldens uitgegeven om goede wagens voor
snelheidswedstrijden te bouwen. Want de fabrikanten weten en beseffen dat door
de meeste automobiel kopers word gelet op het behaalde succes omdat ze zulk een
fabricatie hun volle vertrouwen geven.
Als voorbeeld
noem ik het succes der Panhards, en Mars in de eerste, der Richard Brasier,
Renault en fiats in de latere jaren. Zonder races hadden deze merken niet een
wereldvermaardheid verkregen.
De Minerva fabriek.
En waar nu
een merk van Belgische makelij gezegevierd heeft, dat wel is waar van Belgisch
fabrikaat is, doch hoofdzakelijk haar groei en bloei te danken heeft aan
Nederlandse energie. Daar hebben wijmet
dit behaalde succes veel zelfvoldoening vernomen. De Heer S. de jong staat sinds de
oprichting aan het hoofd der Minerva fabrieken te Antwerpen. Begonnen met de
fabrikatie van gewone rijwielen, werd later overgegaan tot het maken van motorfietsen,
en eerst in 1904 werd begonnen met het maken van de eerste Minerva automobielen.
Van dien datum af dagtekent het feit, dat de jonge heer koolhoven bij de Antwerpse
usine als volontair werkzaam werd. Hij heeft de hoofd ingenieur Pierri, die nu
reeds 7 jaar aan deze fabriek verbonden, aan het werk gezien, en enige weken
geleden heeft hij de kroon op het werk gezet door voor een groot gedeelte me te
helpen aan het doen triompheren der MinervaÂ’s. Eerst in Maart jongstleden is de
fabriek race wagens gaan bouwen, die reeds bij den ‘kaizerspreis’ moesten
starten. Ze waren dan ook tijdig aanwezig, doch kersvers uit de fabriek.
Vandaar het niet ‘au point’ zijn; de bestuurder moet zijn wagen kennen. Dit was
nu niet het geval, en hoewel onder de favorieten behorende, had Minerva in den
Taunus, ook al door pech, weinig succes. Toch peinsde de heer de jong op een
schitterende revanche. In alle stilte werd nog een racewagen gebouwd, de gehele
machinerie en motor nagezien en de Heren Lee Guines, een bekende Engelse miljonair,
dezelfde die verleden jaar ons op Scheveningen met zijn 200pk Daracq versteld
deed staan. Moore – Brabazon een andere Engelsman, Warwick Wright en last but
not least Frits Koolhoven, uitgenodigd om duchtig te gaan traineren, ten einde
ditmaal ‘tout en point’ aan de start te verschijnen.
Frits koolhoven
Ten kantore
van zijn vader, de sportman A. Koolhoven, algemeen in Nederland bekend als een
der eerste ANWB leiders, die reeds in de prille jeugd van onze toeristenbond
het kindje hielp staande houden, en nu meemaakt welk nu geweldig lichaam van
bijna 30000 leden het is geworden. Wel nu, die vader stelde ons in de
gelegenheid om zijn zoon, zojuist uit Antwerpen terug, te vragen naar de
bevindingen van de eerste snelheidsreis. En heel kalm, leuk kletsend , werd mij
ondermeer het volgende verteld;
Reeds als
jongen zat het er bij mij in. Pure liefhebberij had ik steeds in het racen. Dat
werd mijn roeping. Als volontiar kwam ik bij Minerva en klom op in de drie
jaren tot chef der motorafdeling.
De training
heeft geduurd totdagen voor de
wedstrijd. Om nu niet de tegenstanders de werkelijke snelheid te tonen; werd na
iedere rondeminuten gestopt, dus allerminst
viel de overweldigende snelheid op.De
wagen werd weggezet de avond voor de grooten dag, nog 10 kilometer gereden,
daarna gevuld met benzine en geolied, nieuwe Engelbert banden met afneembare vinet-vellingen
er op gezet en zijn toen ondanks het leven, een weinig gaan rusten.
Koolhoven verteld van zijn race.
Ik voelde
mij in dien vroegen ochtendstond absoluut niet zenuwachtig. Vroeger heb ik dat
wel eens gehad. Heel kalm rangschikte ik mijn wagen om half vijf op de
aangegeven plaats. Van minuut tot minuut werd gestart. Ik had nr 11 en kwam dus
om 5h11 aan de beurt. Warwick Wright ook op Minerva ging het eerst weg. Toen
mijn beurt kwam ging alles zeer goed en ik was zonder stoornis ineens heel kalm
weg. Dat was een groot verschil met Jenatzydie als nr 21 startte, en volgens ooggetuigen vlogen door de vaart de
stenen tot in de tribuneÂ’s. Als een gek vloog hij weg. Ik had me voorgenomen om
in het begin niet op het snelst te rijden ten einde mijn motor te sparen. Om
mijn plos zat mijnregulator, en daarop
kon ik nagaan dat mijn eerste ronde, de 87 kilometer niet sneller dan in52 minuten moest rijden. Bedenk toch dat er 7
ronden te rijden waren, en dat jakkeren bij het begin, houdt een wagen niet uit.
In deze ronde haalde ik het eerst een Aries in, die in het midden van de weg
stond, en waaruit grote vlammen sloegen, terwijl aan iederen kant van de weg mannen
achter boomen angstvallig de dingen afwachtten die gebeuren zouden. Er was net
genoeg ruimte om te passeren. De brand werd schijnbaar gebluscht, althans later
liep die kar weer. Nog haalde ik een Imperia en een Gaganau in volle vaart voorbij.
Dat inhalen is anders geen kleinigheid. Als je er al op 100 meter achter zit,
dan voel je tegen je gezicht, lichaam en wagen de steentjes al, die je
voorgangerdoor zijn ontzettende
snelheid opgooit. En hoe dichter je nadert, hoe gevaarlijker zodat je in volle
vaart verplicht benteen hand voor je
bril te houden, anders maak je kans dat een glasscherf je blind maakt. Op 20
meter afstand krijg je grotere stenen te slikken, en zo een achtervolgingduurt somtijds langer dan een halve ronde.
Mijn Mechanicien, Henri Garcia, een handige Vlaming, werd juist tegen zijn brillenglas
getroffen. Het glas viel er uit, maar gelukkig bleef zijn oog onbeschadigd. De
ronde werd door mij gereden in 52,5 minuut.
Volgens de officiële
classificatielijsten was Koolhoven negende geworden en reed hij de eerste ronde
in 52 minuten en 22 seconden. De tweede ronde verliep zonder enig incident.
Alleen merkte ik dat langs het heele circuit, dat er ontzettend veel
belangstelling was. Met rode vlaggen werd door de commissarissen druk gewerkt,
als verschillende tekens, als voor gevaarlijk bocht enz.. enzÂ…
Koolhoven handhaafde zijn positie in de tweede ronde,
bleef negende, en reed nu, merkwaardig die regulariteit, slechts 2 seconden
langer.
In de derde
ronde heb ik voortdurend strijd gehad met die Hieronymus die een Gaggenau
bereed, en die zijn weg zeer slecht hield, en zo slingerde dat passeren zonder gevaar niet mogelijk was. Ruim
een halve ronde heb ik achter hem gezeten tot dat ik eindelijk op een lange
rechte ‘descente’ bij Offaingkans zag
om hem buitenlangs in een bocht te passeren. Dat was ook maar net aan, zijn
spatbord raakte mijn benzinereservoir, doch het was mijn enige kans, en het
lukte.
TweeAdlers passeerde ik nog, zoo ook Wright die
volgens afspraak in deze ronde moest ‘ravitailleren’. In de vierde ronde had ik
het even te kwaad bij Longliers bij de 96 ste k.m van Bastogne in een zeer
zware bocht die men niet sneller kan nemen dan 30km/h. Juist in de bocht
gekomen pakte de voetrem niet, en zag het er een ogenblik uit dat ik midden in
het volk terecht zou komen. Doch een hevige ruk aan de handrem, had ten gevolge
dat de wagen in een slag omdraaide, net op het moment dat ik door Warwick werd
gepasseerd.
Op onze
vraag bij wijze van intermezzo, hoe gewoonlijk bochten werden genomen, vertelde
Koolhoven het volgende;
Intussen
vervolgde onze zegsman; Na Longiers had ik spoedig weer Wright te pakken, en
weldra zag ik Jenatzy aan den kant staan met een gebroken stuur, en nog mag hij
van geluk spreken dat het zo is afgelopen. Op een rechten weg met boomen langs
beide zijdenbreekt zijn stuurstang, net
op een plaats waar geen bomen stonden. Nu sloeg hij tegen de baan aan links en
de wagen bleef overhellend staan. Hij en zijn mecanicien bleven ongedeerd.
Afgesproken was dat ik einde dezer ronde
zou ravitailleren. Dat gebeurde bij de tribune. Men was verplicht alles zelf te
doen met hulp van de mecanicien. Alles stond klaar. Vlug nieuwe benzine, olie
bijgevuld, twee nieuwe achterbanden uit voorzorg, motor gesmeerd, en een
glaasje natuurlijk.Victoria water
gedronken en 6,5 minuut later was ik alweer aan de 5de ronde aan het
afrekenen.Bij Longliers had ik er weer
een te pakken, het bleek de Pipe van Hautvast te zijn. Toen had ik al 2,5
minuten op hem ingelopen. Van Longliers tot Habay la Neuve ben ik tot op 5
meter gescheiden achter hem gebleven. Hoewel sneller in de korte rechte einden,
had ik toch niet snelheid genoeg om hem voorbij te lopen. Hautvast, bekend als
een der stoutste rijders, zeilde als het ware door de bochten. De voorlaatste
bocht bij Habay, alwaar het beroemde steenen bruggetje ligt, nam Hautvast met
zulk een snelheid dat hij slechts op 1 cm van de kant van de stenen waluitkwam. Door voortdurend afsluiten kwam ik
60 meter achter te liggen. Nu is er 500 meter verder weer een bocht. Weer liep
ik op hem in toen op een gegeven ogenblik een vreselijke stofwolk voor mij
oprees. Daarboven zag ik den wagen zo een 10 a 20 meter in de lucht in de lucht
vliegen, en daarna plots niets meer. Hautvast bleek over de 10 meter hoge berm
in een afgrond van 30 meter diepe met wagen en al te zijn gevallen. Onmiddellijk
stopte ik, maar gendarmes zeiden me door te rijden. Hautvast en bijrijder wagen
tijdelijk uit den wagen gesprongen waarbij hij slechts zijn oog deerde met zijn
stofbril. Van den wagen bleef niets heel. Ik verzeker u dat ik hiervan wel
degelijk ben geschrokken. Uit al mijn macht ben ik dan ook afgeremd zoals je
alleen in zulken oogenblikken kan doen.
Zonder
verder incidenten werd aan de 6de ronde begonnen. Het merkwaardige
daarvan was dat nu alle MinervaÂ’s zich bij elkaar geplaatst hadden, en ook als
eerst vier langs de tribune passeerden. In minder dan3 minuten werd ik gevolgd door Wright,
Brabazon en Guines. Bij martelange stond Deplus met zijn omgevallen Pipe langs de
weg.Dit was dus de derde Pipe die
uitviel.
Hier moeten
we voorlopig het verhaal beëindigen wegens niet leesbaar van het vervolg. We
hopen dat iemand van de lezers dit vervolg toch kan vinden en opstuurt.
Frits Koolhoven
verteld.
Het circuit
des Ardennes, de jaarlijkse grote automobiel race, had voor ons Hollanders dit
jaar een bijzondere attractie. Immers, voor het eerst zou een landgenoot
mededingen in een snelheidswedstrijd. Op zich zelf is dit feit reeds belangrijk
genoeg om daar eens een artikel aan te wijden, doch wij willen verder.
We willen de
niet ingewijden in het automobilisme uitnodigen om ons verder betoog te volgen
en in het kort mededelen waarom snelheidswedstrijden nodig zijn.
Als men het
alleenlijk beschouwt uit een oogpunt van snelheidswaanzin, om maar langs een
weg gedurende enkele uren te jakkeren, en het resultaat niets dan ongelukken
kan opleveren,dan zou ik het volmaakt
eens zijn met hen, die de mening verkondigendat ze absoluut onnodig zijn. Doch denk niet geachte lezer, dat het aan 100
tot 150 km/h gaan rijden, er is, louter op de pret. Dat is immers al te
belachelijk. Zonder in technische grootdoenerij te vervallen, kan in het kort
gezegd worden waarom deze wedstrijden nodig zijn.
Eerstens
word tijdens een wedstrijd het maximum gevorderd van het merk en zijn
onderdelen. Doorstaat het merk gedurende zulk een wedstrijd de proef, deze
wagen op toeristisch gebied aanbevelen.De wagen waarvan de grootste snelheid en grootste kracht wordt gevergd,waarbij een minimum aan benzineverbruik word
geconstateerd, en die met een minimum van gewicht de grootst mogelijk sterkte
van materiaal kan geven, en die dan tenslotte zegeviert over het gehele
parcours, in een minimum van tijd volbrengt, welnu, die wagen levert het bewijs
van een in alle delen van degelijke constructie te bezitten.En alleen wanneer het maximum gevergd word,
dat is dus bij een wedstrijd het geval, kan zulks geconstateerd worden.
Niet voor
niets worden duizenden guldens uitgegeven om goede wagens voor
snelheidswedstrijden te bouwen. Want de fabriekanten weten en beseffen dat door
de meeste automobiel kopers word gelet op het behaalde succes omdat ze zulk een
fabricatie hun volle vertrouwen geven.
Als voorbeeld
noem ik het succes der Panhards, en Mars in de eerste, der Richard Brasier,
Renault en fiats in de latere jaren. Zonder races hadden deze merken niet een
wereldvermaardheid verkregen.
De Minerva fabriek.
En waar nu
een merk van Belgische makelij gezegevierd heeft, dat wel is waar van Belgisch
fabrikaat is, doch hoofdzakelijk haar groei en bloei te danken heeft aan
Nederlandse energie. Daar hebben wijmet
dit behaalde succes veel zelfvoldoening vernomen. De Heer S. de jong staat sinds de
oprichting aan het hoofd der Minerva fabrieken te Antwerpen. Begonnen met de
fabrikatie van gewone rijwielen, werd later overgegaan tot het maken van motorfietsen,
en eerst in 1904 werd begonnen met het maken van de eerste Minerva automobielen.
Van dien datum af dagtekent het feit, dat de jonge heer koolhoven bij de Antwerpse
usine als volontair werkzaam werd. Hij heeft de hoofd ingenieur Pierri, die nu
reeds 7 jaar aan deze fabriek verbonden, aan het werk gezien, en enige weken
geleden heeft hij de kroon op het werk gezet door voor een groot gedeelte me te
helpen aan het doen triompheren der MinervaÂ’s. Eerst in Maart jongstleden is de
fabriek race wagens gaan bouwen, die reeds bij den ‘kaizerspreis’ moesten
starten. Ze waren dan ook tijdig aanwezig, doch kersvers uit de fabriek.
Vandaar het niet ‘au point’ zijn; de bestuurder moet zijn wagen kennen. Dit was
nu niet het geval, en hoewel onder de favorieten behorende, had Minerva in den
Taunus, ook al door pech, weinig succes. Toch peinsde de heer de jong op een
schitterende revanche. In alle stilte werd nog een racewagen gebouwd, de gehele
machinerie en motor nagezien en de Heren Lee Guines, een bekende Engelse miljonair,
dezelfde die verleden jaar ons op Scheveningen met zijn 200pk Daracq versteld
deed staan. Moore – Brabazon een andere Engelsman, Warwick Wright en last but
not least Frits Koolhoven, uitgenodigd om duchtig te gaan traineren, ten einde
ditmaal ‘tout en point’ aan de start te verschijnen.
Frits koolhoven
Ten kantore
van zijn vader, de sportman A. Koolhoven, algemeen in Nederland bekend als een
der eerste ANWB leiders, die reeds in de prille jeugd van onze toeristenbond
het kindje hielp staande houden, en nu meemaakt welk nu geweldig lichaam van
bijna 30000 leden het is geworden. Wel nu, die vader stelde ons in de
gelegenheid om zijn zoon, zojuist uit Antwerpen terug, te vragen naar de
bevindingen van de eerste snelheidsreis. En heel kalm, leuk kletsend , werd mij
ondermeer het volgende verteld;
Reeds als
jongen zat het er bij mij in. Pure liefhebberij had ik steeds in het racen. Dat
werd mijn roeping. Als volontiar kwam ik bij Minerva en klom op in de drie
jaren tot chef der motorafdeling.
De training
heeft geduurd totdagen voor de
wedstrijd. Om nu niet de tegenstanders de werkelijke snelheid te tonen; werd na
iedere rondeminuten gestopt, dus allerminst
viel de overweldigende snelheid op.De
wagen werd weggezet de avond voor de grooten dag, nog 10 kilometer gereden,
daarna gevuld met benzine en geolied, nieuwe Engelbert banden met afneembare vinet-vellingen
er op gezet en en zijn toen ondanks het leven, een weinig gaan rusten.
Koolhoven verteld van zijn race.
Ik voelde
mij in dien vroegen ochtendstond absoluut niet zenuwachtig. Vroeger heb ik dat
wel eens gehad. Heel kalm rangschikte ik mijn wagen om half vijf op de
aangegeven plaats. Van minuut tot minuut werd gestart. Ik had nr 11 en kwam dus
om 5h11 aan de beurt. Warwick Wright ook op Minerva ging het eerst weg. Toen
mijn beurt kwam ging alles zeer goed en ik was zonder stoornis ineens heel kalm
weg. Dat was een groot verschil met Jenatzydie als nr 21 startte, en volgens ooggetuigen vlogen door de vaart de
stenen tot in de tribunes. Als een gek vloog hij weg. Ik had me voorgenomen om
in het begin niet op het snelst te rijden ten einde mijn motor te sparen. Om
mijn plos zat mijnregulator, en daarop
kon ik nagaan dat mijn eerste ronde, de 87 kilometer niet sneller dan in52 minuten moest rijden. Bedenk toch dat er 7
ronden te rijden waren, en dat jakkeren bij het begin, houdt een wagen niet uit.
In deze ronde haalde ik het eerst een Aries in, die in het midden van de weg
stond, en waaruit grote vlammen sloegen, terwijl aan iedereen kant van de weg mannen
achter boomen angstvallig de dingen afwachtten die gebeuren zouden. Er was net
genoeg ruimte om te passeren. De brand werd schijnbaar gebluscht, althans later
liep die kar weer. Nog haalde ik een Imperia en een Gaganau in volle vaart voorbij.
Dat inhalen is anders geen kleinigheid. Als je er al op 100 meter achter zit,
dan voel je tegen je gezicht, lichaam en wagen de steentjes al, die je
voorgangerdoor zijn ontzettende
snelheid opgooit. En hoe dichter je nadert, hoe gevaarlijker zodat je in volle
vaart verplicht benteen hand voor je
bril te houden, anders maak je kans dat een glasscherf je blind maakt. Op 20
meter afstand krijg je grotere stenen te slikken, en zo een achtervolgingduurt somtijds langer dan een halve ronde.
Mijn Mechanicien, Henri Garcia, een handige Vlaming, werd juist tegen zijn brillenglas
getroffen. Het glas viel er uit, maar gelukkig bleef zijn oog onbeschadigd. De
ronde werd door mij gereden in 52,5 minuut.
Volgens de officiële
classificatielijsten was Koolhoven negende geworden en reed hij de eerste ronde
in 52 minuten en 22 seconden. De tweede ronde verliep zonder enig incident.
Alleen merkte ik dat langs het heele circuit, dat er ontzettend veel
belangstelling was. Met rode vlaggen werd door de commissarissen druk gewerkt,
als verschillende tekens, als voor gevaarlijk bocht enz.. enzÂ…
Koolhoven handhaafde zijn positie in de tweede ronde,
bleef negende, en reed nu, merkwaardig die regulariteit, slechts 2 seconden
langer.
In de derde
ronde heb ik voortdurend strijd gehad met die Hieronymus die een Gaggenau
bereed, en die zijn weg zeer slecht hield, en zo slingerde dat passeren zonder gevaar niet mogelijk was. Ruim
een halve ronde heb ik achter hem gezeten tot dat ik eindelijk op een lange
rechte ‘descente’ bij Offaingkans zag
om hem buitenlangs in een bocht te passeren. Dat was ook maar net aan, zijn
spatbord raakte mijn benzinereservoir, doch het was mijn enige kans, en het
lukte.
TweeAdlers passeerde ik nog, zoo ook Wright die
volgens afspraak in deze ronde moest ‘ravitailleren’. In de vierde ronde had ik
het even te kwaad bij Longliers bij de 96 ste k.m van Bastogne in een zeer
zware bocht die men niet sneller kan nemen dan 30km/h. Juist in de bocht
gekomen pakte de voetrem niet, en zag het er een ogenblik uit dat ik midden in
het volk terecht zou komen. Doch een hevige ruk aan de handrem, had ten gevolge
dat de wagen in een slag omdraaide, net op het moment dat ik door Warwick werd
gepasseerd.
Op onze
vraag bij wijze van intermezzo, hoe gewoonlijk bochten werden genomen, vertelde
Koolhoven het volgende;
Intussen
vervolgde onze zegsman; Na Longliers had ik spoedig weer Wright te pakken, en
weldra zag ik Jenatzy aan den kant staan met een gebroken stuur, en nog mag hij
van geluk spreken dat het zo is afgelopen. Op een rechten weg met boomen langs
beide zijdenbreekt zijn stuurstang, net
op een plaats waar geen bomen stonden. Nu sloeg hij tegen de baan aan links en
de wagen bleef overhellend staan. Hij en zijn mecanicien bleven ongedeerd.
Afgesproken was dat ik einde dezer ronde
zou ravitailleren. Dat gebeurde bij de tribune. Men was verplicht alles zelf te
doen met hulp van de mecanicien. Alles stond klaar. Vlug nieuwe benzine, olie
bijgevuld, twee nieuwe achterbanden uit voorzorg, motor gesmeerd, en een
glaasje natuurlijk.Victoria water
gedronken en 6,5 minuut later was ik alweer aan de 5de ronde aan het
afrekenen.Bij Longliers had ik er weer
een te pakken, het bleek de Pipe van Hautvast te zijn. Toen had ik al 2,5
minuten op hem ingelopen. Van Longliers tot Habay la Neuve ben ik tot op 5
meter gescheiden achter hem gebleven. Hoewel sneller in de korte rechte einden,
had ik toch niet snelheid genoeg om hem voorbij te lopen. Hautvast, bekend als
een der stoutste rijders, zeilde als het ware door de bochten. De voorlaatste
bocht bij Habay, alwaar het beroemde steenen bruggetje ligt, nam Hautvast met
zulk een snelheid dat hij slechts op 1 cm van de kant van de stenen waluitkwam. Door voortdurend afsluiten kwam ik
60 meter achter te liggen. Nu is er 500 meter verder weer een bocht. Weer liep
ik op hem in toen op een gegeven ogenblik een vreselijke stofwolk voor mij
oprees. Daarboven zag ik den wagen zo een 10 a 20 meter in de lucht in de lucht
vliegen, en daarna plots niets meer. Hautvast bleek over de 10 meter hoge berm
in een afgrond van 30 meter diepe met wagen en al te zijn gevallen. Onmiddellijk
stopte ik, maar gendarmes zeiden me door te rijden. Hautvast en bijrijder wagen
tijdelijk uit den wagen gesprongen waarbij hij slechts zijn oog deerde met zijn
stofbril. Van den wagen bleef niets heel. Ik verzeker u dat ik hiervan wel
degelijk ben geschrokken. Uit al mijn macht ben ik dan ook afgeremd zoals je
alleen in zulken oogenblikken kan doen.
Zonder
verder incidenten werd aan de 6de ronde begonnen. Het merkwaardige
daarvan was dat nu alle MinervaÂ’s zich bij elkaar geplaatst hadden, en ook als
eerst vier langs de tribune passeerden. In minder dan3 minuten werd ik gevolgd door Wright,
Brabazon en Guines. Bij Martelange stond Deplus met zijn omgevallen Pipe langs de
weg.Dit was dus de derde Pipe die
uitviel.
Hier moeten
we voorlopig het verhaal beëindigen wegens niet leesbaar van het vervolg. We
hopen dat iemand van de lezers dit vervolg toch kan vinden en opstuurt.
In deze Minerva box deel 13 weeral zeer mooi beeld nieuws uit Holland, en enkele uit Amerika.
Deze eerste is niet enkel een heel mooie foto, maar erachter ook een zeer bijzonder verhaal. Deze Minerva werd namelijk geschonken aan een ziekenhuis door een 70 jarige, die wellicht zeer tevreden was voor bewezen diensten. De auto werd in gebruik genomen in 1924. Origineel was hij met volle banden uitgerust. Echter, toen enkele patiënten tegen het plafond waren blijven plakken, werden luchtbanden aangebracht. De heren op de foto zijn bekend, de man achter het stuur een familielid van de gulle gever.
Onze tweede foto ook alweer met verhaal; zoals we het het liefst zien. Aan het stuur zien we eigenaar Gerrit H. welke zich opwerkte van klussenier bij een paardentram/koets verhuurder tot zelfstandig chauffeur. hij verhuurde zijn Minerva uit 1910 aan 5 cent per kilometer. Voor tien gulden stond hij een hele week paraat. Uiteraard werd de wagen ook door de familie gebruikt, waarvan hier een beeld voor een bezoekje aan België. Zijn broer Nick, was een inventief ventje, hij maakte tijdens de oorlog anti 'plof' banden voor hun voertuigen. Maar dat vonden de Duitsers ook tof. Toen ze er naar op zoek gingen namen ze 40 banden mee en ook een aantal motorfietsen die op zolder verborgen lagen.
Hieronder een selfie van Gerrit, trots in zijn Minerva !
Ook uit Holland hieronder een zeer mooie phaeton, in gebruik door het Nederlandse leger voor grensbewaking.
Oorsprongkelijk was deze wagen eigendom van een Notaris. De Majoor hier achter het stuur was ook lid van de motorbrigade. Ze reden met Excelcior's, waarvan we ook een foto hebben. De Majoor vertelde dat hij ooit in volle vaart aan 100 km/h op de slechte nederlandse wegen te val kwam. Hij kwam daarbij onder de motor terecht, en schoof zo over de kiezelweg. Toen hij tot stilstand kwam had hij tot zijn verbazing enkel nog wat vodden om het lijf.
Degenen die vinden dat Minerva's toch maar stomme strontkarren zijn krijgen met onderstaand beeld ook alweer gelijk. Deze Minerva was namelijk de zogenaamde faecaliën wagen van de stad. Ook nog eens een kieker van Minerva …. 46 welke we al dikwijls getoond hebben, en nog steeds overleefd. In een eerder Nederlands verhaal vertelden we over ene Heere van der Schaar, Architect en Aannemer. Wel nu vonden we van deze welliswaar een mooie opname van diens Minerva, En het opschrift boven de deur liegt er niet om. En dan nog eens een vervolgverhaal. We ontdekten al vroeger een foto van Willem Mengelberg, welke voor zijn 50ste verjaardag een Minerva cadeau kreeg van zijn fans. We dachten dat dat de enige opname van deze wagen was, maar dit bewijst weeral dat er nog een en ander verborgen ligt. Deze 8 cilinder ging door het leven met kenteken G80444. Willem kreeg deze wagen omdat zijn vorige, ook een Minerva, tot op de draad versleten was. Hiervan hebben we ook een foto, maar deze wilde hier effe niet plakken. Wordt vervolgt...…..
Wie een heel klein beetje aan Minervisme doet en wat opspoorwerk verricht in Holland, komt dikwijls dhr. Rijswijck tegen. Hieronder een afbeelding van deze belangrijke importeur van ons geliefde merk ik Holland; de meneer met nummertje 8. Fille's zijn van alle tijden, en zowaar hieronder eentje met rechtsboven een reclame door dhr van Rijswijck.
We hebben het een beetje gehad in Holland. We vonden ook nog wat materiaal van Autosalon 1925 in New York. Minerva was ook vertegenwoordigd.
En als allerlaatste een zeer mooie Minerva Taxi in new york, welke je kon huren aan een dollar per mijl, dat was anno 1910 ! Best duur Â….
Hoewel de 2de rit van het jaar is van de RVCCB, leek het wel alsof men in de omgekeerde volgorde werkt. De winterrally leek op een zomers uitstapje vergeleken met deze vroege uitgave van de 100 km van Ophain. Het was koud, koud en nog eens koud. Wel droog en met schaarse momenten zelfs zonnig. Maar al dat belette niet dat er dik 50 deelnemers aan de start verschenen. Een fantastische opkomst die maar weer eens bewijst dat heel wat liefhebbers niet konden wachten om hun paardekrachten van stal te halen. Ook 2 motorrijders dit jaar. Het gros van de chauffeurs reed ook met open wagens. Ook in deze uitgave weer enkele wagens die we nog niet eerder zagen, waaronder ook het oudste voertuig, een Sizaire Naudin. Een wondermooie DFP in originele patina maakte ook zijn debuut.
Naar gewoonte waren ook de goed gekozen wegen weer nieuw voor ons, met voor allen wat wils. Kasseien, zandwegen, holle wegen, snelle route's afdalingen en hellingen. Voor de middagpauze stopte men aan een kleine luchthaven waar er veel actie was door aankomende en vertrekkende vliegtuigen. En, het begon zowaar een beetje sneeuw te miezeren. We hebben dus alles gehad, behalve warmte van de zon.
Volgende rit; Deblock BiellesÂ…..
Gezellige drukte aan de start voor 100 km ten zuide van Brussel
Waarschijnlijk het oudst deelnemende voertuig; Sizaire Naudin.
Deze mooie Citroen met Normandie carosserie, hadden we nog niet eerder ontmoet op een rally van RVCCB Alsook deze Bentley. Een van de weinige saloons op deze rally was deze Chevrolet. Twee bijna identieke AJS motoren bestuurd door vader en zoon waren van de partij. Ook nog niet eerder gezien deze Fiat Weymann. Goed vertegenwoordigd; Modellen van A- Ford. Voor het vertrek kon men zich opwarmen aan een lekkere tas koffie. Readdy to take of... Zowel klein als groot word geapprecieerd. Maar liefst 3 Citroën Treffles namen deel. Ford, DFP en Talbot..
Ook niet eerder tegengekomen de Reo, tussen 2 A Fords. Ook deze Bugatti was een nieuwe verschijning. Maar liefst 3 Bentley's op de startlijst. (nr 2 op deze foto is een Lagonda)
Zoals beloofd, en om deze maand af te sluiten, hier weer een vervolg van schitterende Minerva Beelden uit eigen land. Telkens als we nieuwe beelden vinden of krijgen, denken we
' Dat is Boenk er op'.
Vandaar deze eerste foto van Minerva 51777 die niet zachtjes in aanraking komt met een Ford Â…Â… Wie heeft het meeste schade? Als dit geen schitterend foto is, om duimen en vingers van af te likken, dan weten we het ook niet meer.
Hieronder een prachtfoto van de Burgemeester Hertogs van Antwerpen in 1907. Hij was slechts 1 jaar burgemeester, omdat hij het jaar daarop overleed. Zijn medepassagier is Generaal Willaert en de foto werd genomen tijdens maneuvers te Spa.
Uit een krant van 1907 deze reclame voor Van den Plas. En eveneens uit 1907 van concurrent d'ieteren. De Minervisten die een wagen bezitten uit het jaar 1919, mogen zich verheugen met deze foto. Dit zijn namelijk de arbeiders uit 1919 die hun auto in elkaar gestoken hebben. (Dat jaar verscheen het model NN) De foto komt uit een Italiaanse krant van 1919, artikel betreffende de heropstart van de fabriek. Fantastische vondst ! Hieronder dan een mooie tekening van Minerva Filiaal te Brussel, opgericht na WO I. Ontworpen door Architect M. Polak in opdracht van Van Hamme. Hieronder nog een beeld van een Minerva van d'ieteren. We vervolgen met een mooie opname van het Minervateam te Spa 1929, waarvan we in een eerder artikel een foto toonden met Koning Leopold III Hieronder dan nog eens zo een fantastisch portret van 2 Trotse Heren bij hun Minerva 70865. Dat waren de mannen die het gemaakt hadden. Let even op de radiatordop, geen mascotte, maar een gevleugelde thermometer. Helaas zijn de personen niet bekend door de inzender. Volgend decenia, 1930, vond er een tentoonstelling van alle modellen plaats in Namen. Wij ontdekten 2 opname's. Zelfde als hierboven vanuit de andere kant. Hieronder een opnamen van een Minerva Rapide, gemaakt in de jaren 70. Mocht de huidige eigenaar zijn wagen herkennen, hij mag het laten weten. We vonden ook nog een beeld van het interieur van de Minerva voor de missies welke we in een eerder artikel toonden. Op de achterkant van deze kaart enkele religieuze bedenkingen genoteerd door de pater die verantwoordelijk was voor deze wagen.
Als voorlaatste in deze aflevering, een foto van de wagen van Archtect Emile de Boelpaepe. Het is geweten dat deze een lierfhebber en bezitter was van een Minerva, maar toch hebben we onze twijfels of onderstaande wagen een Minerva is. Waarschijnlijk niet, maar mocht iemand een beeld hebben van Emils Minerva, laat maar komen.
En als afsluiter nog eens een Minerva welke de laatste rit betekende voor de onfortuinlijke passagier. Mogelijk is dit een opname van de herbegrafenis van Jozef de Veuster Alias Pater Damiaan 1934 in Leuven.
In dit blog verscheen reeds eerder een duidelijk foto hiervan...Â… even gaan zoeken.