Druk op onderstaande knop om een positief berichtje achter te laten in mijn gastenboek (let wel : obsceniteiten worden eruitgeflikkerd !)
Motortoerisme...mijn hobby
Motortoerisme... mijn passie Enkele korte flashes uit mijn motorrijderscarrière die begon in 1972.
Regelmatig een korte impressie van de nieuwste modellen.
Ook komen de meest gekke motoren aan bod alsmede bijzondere verkeerssituaties.
Treffens en andere activiteiten.
En niet te vergeten mijn collectie 'Politie-bikes'en badges.
12-07-2011
Moto-Taxi in Brussel
Wie in Brussel een taxi wil nemen, zal binnenkort kunnen kiezen voor een motorfietstaxi. Het Brussels gewest start met een proefproject van twee jaar en wil peilen naar het enthousiasme rond deze nieuwe, snellere en wat avontuurlijkere formule.
In het beleidsplan 2011-2014 van Brussels minister Brigitte Grouwels staat dat motortaxis het huidige aanbod van taxidiensten moeten diversifiëren. In Amsterdam en Parijs (met ondermeer 300 motortaxis) is deze vorm van vervoer alvast een succes al heeft het buitenland wel geleerd dat deze taxidienst goed omkaderd moet worden om oneerlijke concurrentie voor de taxis (autos) te voorkomen én de veiligheid van klanten te waarborgen.
Brussels Minister van vervoer Brigitte Grouwels: Het klopt dat er vandaag geen specifieke reglementering bestaat wat betreft de motortaxis, aangezien de taxireglementering enkel van toepassing is op voertuigen met vier wielen. Daarom wordt een proefproject gelanceerd om de haalbaarheid te onderzoeken. De deelnemers aan het proefproject zullen strikte voorwaarden moeten naleven, inzake de kwaliteit van de chauffeurs, inzake veiligheidsvoorschriften, etc. Als de resultaten van het proefproject positief zijn, zal een reglementering ingevoerd worden.
Honda vernieuwt haar vlaggenschip voor modeljaar 2012. Wie hoopte op een volledig nieuwe motor met DCT semiautomatische transmissie mag die hoop nog even opbergen want technisch is de nieuwe GLX 1800 Gold Wing nagenoeg identiek aan de oude.
De nieuwe Gold Wing krijgt een subtiele facelift, meer bagagecapaciteit (150 liter in totaal), een betere beschutting van de rijder, een nieuwe afstelling van de ophanging, een SRS CS Surround geluidssysteem met MP3- en iPod-compatibiliteit en een nieuw state-of-the-art GPS navigatiesysteem waarmee ook routes gedeeld kunnen worden via internet.
Een klein detail maar daarom niet minder belangrijk is de nieuwe doorschijnende laklaag op de velgen, die het reinigen zou moeten vergemakkelijken. Daarnaast is de GLX 1800 Gold Wing wederom leverbaar met airbag. Om niets aan het toeval over te laten wat betreft de lancering van het vernieuwde model, is de productie verplaatst van de Amerikaanse fabriek in Marysville naar een ultramoderne fabriek te Kumamoto (Japan). Wanneer de nieuwe Gold Wing bij ons leverbaar zal zijn is nog niet precies bekend, de Amerikaanse lancering is voor mei 2011 gepland.
De motorhelm is ongetwijfeld hèt belangrijkste accessoire van de motorrijder. Het is niet alleen belangrijk dat je helm confortabel aanvoelt, hij moet ook veilig zijn. En waarop moet je nu precies letten bij de aankoop van een motorhelm ? Net zoals kledingstukken heeft een helm een maataanduiding, maar die kan verschillen van merk tot merk, land tot land. Een goede motorhelm moet een stevige druk rondom het hele hoofd uitoefenen. Zorg ervoor dat ook de bovenkant van jouw hoofd goed aansluit aan de binnenkant van de helm. De huid van je hoofd moet mee bewegen wanneer je de helm draait of op en neer schuift. Enkel een strakzittende helm biedt immers voldoende veiligheid. Bovendien gaat de binnenvoering van de helm na verloop van tijd wa slinken, waardoor de helm zowiezo wat ruimer om het hoofd komt te zitten. Bedenk tenslotte dat een helm in felle kleuren of reflecterend materiaal ook goed opvalt in het verkeer.
Motorrijbewijs vanaf 24 jaar: de zoveelste onaanvaardbare poging om motorrijden te ontmoedigen !
Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) grijpt een nieuwe Europese wet aan om het grote aantal motorongevallen in te dijken. Hij verhoogt de minimumleeftijd om met zware motoren over onze wegen te mogen rijden tot 24 jaar, staat in de Coreliokranten.
Momenteel kunnen jongeren al op hun 21ste hun motorrijbewijs halen, maar Schouppe wil daar drie jaar aan toevoegen. In januari 2011 zouden de wetteksten daarvoor klaar zijn, maximaal twee jaar later zal de nieuwe regelgeving van kracht worden, aldus de kranten.
"Overlijdensrisico niet negeren"
Het gaat om de uitvoering van een Europese richtlijn, die nu ook in ons land werkelijkheid wordt en de motorsector zwaar treft. "Tussen 2000 en 2007 is het aantal omgekomen motards op onze wegen met 7 procent gestegen", verdedigt Schouppe zijn beslissing. "Het overlijdensrisico is 20 keer groter op de motor dan in de auto. Zoiets kan je niet negeren."
"Motor-onvriendelijk"
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) grijpt de nieuwe Europese regelgeving aan om het aantal motorongevallen in te dijken. 'Tussen 2000 en 2007 is het aantal omgekomen motards op onze wegen met zeven procent gestegen', stelt hij. 'Het klopt dat er ook meer motards zijn bijgekomen, maar de motor blijft nog altijd veel gevaarlijker dan de auto. Het risico om te sterven op een motor is twintig keer groter. Dat kan je niet negeren. Daarom zullen jongeren nu langer op een lichter model moeten rijden, vooraleer van het échte werk te mogen proeven', zegt Schouppe. 'Ervaring is nu eenmaal de beste leerschool.'
De Belgische motorbond is niet te spreken over de plannen van Schouppe. 'Op die manier sluit je de motor voor een pak jongeren af', zegt Erwin Steegmans van deMotorcycle Action Group. 'Dit is motoronvriendelijkheid van de ergste soort. Dit past helemaal in de ontmoedigingsstrategie van de motor, waar de overheid al langer mee bezig is. Op hun 24ste hebben jongeren nu eenmaal andere prioriteiten dan wanneer ze 21 zijn.'
En het stopt niet voor de motorrijders. Iemand met een rijbewijs B mag vandaag nog altijd met een lichte motor te rijden. Vanaf 2013 zal ook dat gedaan zijn. Zelfs voor het lichtste model zal je dan een motorrijbewijs nodig hebben.
Ook het Vlaams Belang is niet te spreken over deze zoveelste anti-motor demarche van de Staatssecretaris. Reeds jaren wordt in dit land een waar anti-motorbeleid gevoerd, waarbij het rijden met een motor ontmoedigd in plaats van aangemoedigd wordt. In plaats van jongere motorrijders te straffen voor het cowboygedrag van enkelen, zou men beter tijd en energie steken in het sensibiliseren van jongeren en motorverkopers. Vandaag de dag stappen heel wat motorrijders die net hun rijbewijs haalden (jong en oud) de motorwinkel binnen om een 650cc motor te kopen en worden door sommige verkopers overhaald om toch maar direct een 1150 cc motor te kopen. Het probleem ligt dus niet bij de leeftijd van de bestuurders, maar bij de ervaring, of het gebrek er aan.
Vlaams Belang zal bij monde van volksvertegenwoordiger Tanguy Veys in de Kamer dan ook de Staatssecretaris ondervragen over diens nieuwe plannen. Het VB blijft bij het standpunt dat motorrijden niet mag ontmoedigd worden, en dat bekwaamheid weinig met leeftijd maar des te meer met ervaring te maken heeft.
De artsen hadden hem opgegeven, maar de familie blijft erin geloven. Harun Kuzugudenler (21) ligt in coma, acht maanden na een motorongeval.
Een vegetatieve coma, vertelt zijn zus Gulcan (25). Hij heeft een dag- en nachtritme en soms reageert hij.
Harun Kuzugudenler, toen 20, kreeg een zwaar ongeval toen hij met zijn motor op de weg van Kortessem naar Hasselt reed.
Een SUV met aanhangwagen, die uit de tegenovergestelde richting kwam, wilde links indraaien, vertelt Hasan, de vader van Harun.
Hij had mijn zoon niet gezien. Harun is frontaal op de wagen gebotst en werd door de lucht gekatapulteerd.
Hij had twee open armbreuken, een klaplong, zijn schedel was op verschillende plaatsen gebroken.
Hij had een hersentrauma opgelopen en raakte in coma.
De dokters van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt bereidden de familie voor op het ergste.
Ze vonden dat we de machines beter konden uitzetten. Uit ervaring wisten ze dat het niet meer zou goedkomen.
Als ik naar hen geluisterd had, lag mijn zoon nu onder de grond. Maar ik wilde de moed niet opgeven.
In het begin deed Harun ook totaal niets. Hij sliep, werd beademd en er werd bloed toegediend.
Na vijftig dagen mocht Harun intensieve zorgen verlaten. Eind september werd hij overgebracht naar het revalidatiecentrum Sint- Ursula in Herk-de-Stad.
Toen reageerde hij nog altijd op niets. Zijn ogen waren nog steeds gesloten.
Maar anderhalve maand geleden begon hij stilletjes aan een dag- en nachtritme te krijgen.
Dat ging heel langzaam, vertelt zus Gulcan. Intussen slaapt hij s nachts en zijn zijn ogen overdag open.
Ze noemen dit vegetatieve status. Het is net alsof hij gewoon wakker is. Hij reageert ook op prikkels.
Als hij een spuit krijgt, reageert hij op de pijn. Als je aan zijn voeten kriebelt, schrikt hij. Hij heeft zelfs al geweend.
Morgen wordt Harun naar de gespecialiseerde coma-afdeling in Luik overgebracht.
We hebben een artikel over professor Steven Laureys in Humo gelezen, vertelt Hasan.
Hoewel ik vreesde dat hij het toch veel te druk had, heb ik hem een mailtje gestuurd.
Binnen de week kwam er een antwoord. Hij wilde Harun onderzoeken.
Ik verwacht niet dat mijn zoon ooit terug helemaal de oude wordt, zucht Hasan. Maar wie weet kan hij ooit terug praten..."
Brandweer in grootsteden test blusmotoren. (Weliswaar 10 jaar na datum van enkele buurlanden...)
Voor alle duidelijkheid : op de foto hierboven staat een afbeelding van een Engelse brandweermotor.
-----------------------------
In Nederland zijn ze dan weeral enkele stapjes voor...
Brandweer Maarssen test nieuw type (blus)motor BMW C1 25 augustus 2000 De Brandweer Maarssen is in samenwerking met BMW Nederland gestart met een innovatief concept om de nieuwe BMW C1, aangepast als blusmotor, te testen op geschiktheid voor brandweerdoeleinden. De motor is in brandweerkleuren uitgevoerd, voorzien van optische en geluidssignalen alsmede blusapparatuur. Gelet op een steeds vaker verstopte infrastructuur in relatie met de activiteiten van deze hulpdienst zal snelheid van handelen gewaarborg dienen te blijven ter voorkoming van verergering van een eventueel incident. Vooruitlopend op eventuele wijziging van de wetgeving in Nederland omtrent de helmplicht, heeft minister Netelenbos als experiment, aan de commandant van de brandweer Maarssen Jack Ruibing, toestemming verleend om Maarssense brandweerlieden zonder helm met de BMW C1 te laten rijden. In vele landen is de plicht tot het dragen van een veiligheidshelm voor dit éénsporig voertuig inmiddels niet meer van toepassing. Door de veiligheidsconstructie en de beschermende maatregelen voor de berijders(sters) van dit ontwikkeld voertuig is het dragen van een helm niet meer nodig. De ontheffing van de helmplicht voor dit motorvoertug is verleend en zal in het najaar ook voor geheel Nederland zijn geformaliseerd.
Om nu reeds ervaring op te doen bij de brandweer met dit unieke mobiliteitsconcept o.a. als vooruitgeschoven verkenningspost met de mogelijkheid aan te vangen met blusactiviteiten, is de BMW C1 motor ingericht als blusmotor. Uiteraard zal te allen tijde de te doen gebruikelijke back-up plaatsvinden door de reguliere brandweervoertuigen. Met name de snelheid van het inwinnen van informatie en handelen "in geval van" wanneer zich files voordoen op de A2, is reden geweest dat de Brandweer Maarssen in samenwerking met BMW Nederland het innovatieconcept van de nieuwe tweewieler voor brandweerdoeleinden wil gaan testen. Brandweer Maarssen richt zich wat dat betreft veel op de toekomst op het gebied van mobiliteit en tracht de bedrijfsvoering alert aan te passen aan bereikbaarheid. Zo is ondermeer de bereikbaarheid van b.v. hoogbouw in ogenschouw genomen, met als resultaat dat onlangs ook het innovatieve proefproject helicopterblussing is gestart.
Ervaringen met de BMW C1, niet alleen voor blussing, maar ook voor controlerende taken t.b.v. de preventie zullen tijdens de pilot worden geëvalueerd. De bijzondere eigenschappen van de C1 maken het dus mogelijk om zonder helm en speciale regenkleding aan het verkeer deel te nemen, waarbij de parkeerproblematiek in de binnensteden zoals thans met de huidige personenauto´s het geval is ook wordt verminderd.
De overhandiging van de blusmotor aan de Brandweer Maarssen heeft ondetussen plaatsgevonden op vrijdag 25 augustus 2000 om 10.00 uur bij de brandweergarage aan de Gaslaan 4 te Maarssen.
-----------
Blusmotor - BMW R 1200 RT
De Firexpress brandweer motor heeft een onafhankelijk systeem met 2 gekoppelde tanks van 25 liter met een premix van water en schuim. Het systeem wordt aangedreven door perslucht wat komt uit een kunststof ademluchtfles met een inhoud van 6.8 liter en een druk van 300 bar. De druk wordt gereduceerd naar 20 bar voordat het naar een van de tanks gaat. Een terugslagklep is gemonteerd tussen drukregelaar en de watertank om drukval te voorkomen als de ademluchtfles wordt losgekoppeld terwijl het systeem onder druk staat. Een veiligheid klep (40 bar) is in de drukregelaar gemonteerd. Wanneer de lucht de bovenkant van de 1e tank bereikt wordt de Premix / water naar beneden, door een slang, naar de 2e tank gedrukt. Van onder uit de 2e tank wordt de premix / water door een slang naar de slangenhaspel gedrukt. Op de tank is een veiligheidsklep (26 bar) gemonteerd. Door deze constructie wordt vanuit de bodem van de 2e tank alleen premix / water in de haspel gedrukt. Er kan geen lucht in de slang worden geblazen zolang er premix / water in de tanks aanwezig is. Vanuit de watertank wordt de premix / water in de 30 meter haspel gedrukt welke is voorzien van de gepatenteerde bluslans. De lans wordt bediend met een pistoolgreep. De maximale capaciteit is voor water 22 liter / minuut en voor premix 110 liter / minuut met een bereik van 11 meter. De brandweer motor is een optimale oplossing als de brandweer te maken heeft met grotere afstand vanaf de brand, kleine nauwe straatjes, inzet in een tunnel. Hij is zeer wendbaar en makkelijk door druk stadsverkeer te loodsen waardoor het brandobject veel eerder wordt bereikt dan met een blusvoertuig. Het Firexpress brandblussysteem is gemonteerd op een Duitse BMW R 1200 RT en is de enige brandweermotor die in samenwerking met de motorfabrikant is ontwikkeld. Als basis dient de BMW politie motor en wordt geleverd met optische en geluidsignalen.
----------------------------------
Ook in Griekeland blussen ze sinds 2002 brandjes met behulp van motorfietsen. De Griekse brandweer is de verkeersellende in de steden zat en zet voortaan motorfietsen in bij het blussen van de branden. Het zijn vooral de files die ervoor zorgen dat de zware brandweerwagens moeilijk ter plaatse komen wanneer het ergens brand. De oplossing lag een beetje voor de hand, dus werden motorfietsen uitgerust om de branden te bestrijden. Met dit doel werden enkele BMW's , RT 1200 motorfietsen, omgebouwd tot brandweermotors.
Het is niet de bedoeling dat de motorrijder op zijn eentje de brand zal bestrijden, maar wel dat hij aan de klus kan beginnen om de steun te krijgen van de grote brandweerwagens, wanneer die een tijdje later ter plaatse komen. Ook voor kleine branden zullen deze motorfietsen ingezet worden. Een brandend voertuig kan dan met behulp van een enkele motorfiets geblust worden.
De uiteraard rode BMW heeft twee tanks aan boord die tussen de 20 en de 25 l blusvloeistof bevatten. Onder een druk van 20 bar kan er per minuut 22 l blusvloeistof gebruikt worden en dat zou voldoende zijn om binnen de minuut een brandende monovolume te blussen.
Nog enkele toepassingen van brandweermotoren in Nederland
Deze motor van brandweer Lelystad (Nl) stond bij het 25jarig jubileum van jeugdbrandweer Ermelo-Putten geshowed, aug 2010
Brandweer Kampen...
Brandweer Maarssen : Een vloeistofgekoelde BMW 125 cc 1-cilinder (11 kW/15 pk bij 9.250
1/min; 12 Nm bij 6.500 1/min), volautomatische versnellingsbak en een geregelde
3-weg katalysator zorgt voor de aandrijving. ABS behoort tot de
standaarduitrusting.
SCHIPHOL - Bij het nieuwe opleidingscentrum van de Amsterdamse brandweer op Schiphol was maandag een nieuw vervoermiddel te zien: de brandweerscooter.
De scooter, compleet met blauw zwaailicht, moet de oplossing worden voor de fileproblemen. Tot nu toe werden Smart-auto's gebruikt voor bijvoorbeeld inspecties en het vervoer tussen kazernes. De scooter is voorzien van twee voorwielen, wat de stabiliteit ten goede komt. (ANP)
Scooters zijn al langer te vinden bij de brandweer, alleen tot dusver niet in deze vorm.
---------------------
Dit is een Ducati Multistrada 1000DS door de importeur uitgevoerd als brandweermotor om Nederlandse korpsen te interesseren een dergelijke motor aan te schaffen. Gewoon een promotiemodel dus. (foto's van MrDuc)
In de reeks 'hulpverstrekkende' motoren, naast de brandweer-moto's, deze gespot in Engeland, en wel op kazerne Cheltenham, bij de Gloucestershire Fire and Rescue service. Wordt gebruikt voor bloeddonor transport.
Wat als een zonnige morgen begon, zou al vlug uitdraaien op een dagje regenen, en nog niet zo'n klein beetje. En om het volledig als een klein drama af te ronden, ben ik met een gedeeltelijke panne onverrichterwijze naar huis moeten vertrekken, zo ongeveer halverwege de rondrit.
De afspraak was gemaakt aan de gemeentelijke basisschool te Bassevelde alwaar we onze motoren op de speelplaats konden stallen.
Signaalgevers zorgden voor de goede gang van zaken. Enfin... enkelen dan : het is algemeen bekend dat die bepaalde soort verkeerscommissarissen altijd een vreselijke dorst hebben.
Aan de inschrijftafel een gelukzak...
Voor de hongerige magen : broodjes waren reeds ter beschikking voor diegenen die er eentje lustten onderweg...
Er heerste een gezellige drukte daar in de cafetaria.
Je kon je voor 10 euro lid maken van die MTC Bass Field Bikers (goed gevonden) en kreeg dan zo'n t-shirt kadoo. Hoe ze aan dat ezelsstatuut komen weet ik van het volgende... De inwoners van Bassevelde worden "ezels" genoemd omdat de Basseveldse boeren vroeger hun graan met ezels naar de molenaar brachten en die zei: "Daar zijn de Basseveldse ezels weer..."
Een Goldwing-Trike hebben we al eerder gezien, maar een met ZIJWIELTJES ?
Van bij de start werden we geconfronteerd met honderden wandelaars (hier enkele stappers uit Belsele-Sinaii) : wekelijks zijn er daar van die grote manoeuvers
Watervliet... StLaureins.. Bentile (Kaprijke) ... De ene beton- en asfaltboerewegel na de andere. Het had hier al flink gegoten en die baantjes lagen er gevaarlijk glad bij.
Reeds kregen we een eerste controlepost in Cafe Poggio.
We volgen een tijdje het Hellepad.
Deze wandelroute van iets meer dan 7 kilometer kwam tot stand op initiatief van de Heemkring GHK Soetendaelle. Het pad is bewegwijzerd door middel van een horizontale rode en witte streep maar het is mogelijk dat deze aanduidingen op sommige plaatsen verdwenen zijn. Het grootste deel van de wandeling gaat over veldwegen. De natuur is hier nog prachtig maar niet altijd makkelijk te bereiken. Wandelschoenen of laarzen zijn absoluut nodig, vooral bij vochtig weer. We zitten hier in de vallei van de Puttenbeek ende bezienswaardigheden in de omgeving zijn de "Trappenhoeve" of "Hof van Pede" met Ichelgemmolen of Ukkelgemmolen en de watermolen Mollem.
Het gaat verder naar Kleit en het aan te zien dat daar veel paardenliefhebbers wonen, want de ene weide na de andere is er 'bevolkt' met deze edele viervoeters.
Altijd een plezant plaatje... nu even tussen het lijnzaad.
We rijden met de N499 naar Aalter en passeren (voor de zoveelste keer) aan het vliegveldje van Ursel. Toch nog even goedendag gaan zeggen en een praatje maken met helikopter-instructeur Ludo.
Dat het een toeristische streek is bewijzen de vele kleine restaurantjes die er gevestigd zijn...
Het gaat dan verder naar Knesselare en het begint opnieuw te regenen. Zo erg zelfs dat de meeste motards gingen schuilen. Het is niet alleen on-plezant om met de motor in de plezende buien te rijden, het is ook nog eens gevaarlijk.
Een excuus om even te schuilen bij deze Snatch Supermarkt : het was reeds 12.00 uur, dus even halt houden voor een natje en een droogje.
Verder naar StJoris ten Distel... StMaria-Aalter en een eindje Bulskampveld fietsroute. Deze 43 kilometer lange Bulskampveldroute verkent de ruimere omgeving van
het Bulskampveld, het door bossen en parklandschappen gedomineerde parklandschap
ten zuidoosten van Brugge. Oorspronkelijk werd het hele gebied beheerst door
heide. In de 19de eeuw zette men de heide grotendeels om in bos. Slechts enkele
overblijfselen van de heide bleven bewaard. De uitvalsbasis voor deze tocht is
het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. Andere groendomeinen die op de
route worden aangedaan zijn het Hooggoed in Aalter en het Nieuwenhovebos in
Oostkamp. De oevers van het kanaal Brugge-Gent vormen het landschapkader op de
terugweg.
En dan zien we plotseling dit... Er waren nog kapers op de kust... met dezelfde pijlen. Gelukkig was er een snuggere ritmedewerker die er (waarschijnlijk nog de avond ervoor) vlug overal een E-tje aan hun pijlen heeft toegevoegd !
In Wingene rijden we langsheen een uitgebrande zaak...
Door een felle brand zijn in de Kaplotestraat drie rijwoningen onbewoonbaar en liep een vierde woning schade op. De bewoners van het huis waar de brand uitbrak, een gezin met drie kinderen, raakten lichtgewond. De brand ontstond zaterdagmiddag 10 december 2010, iets na 11 uur, in de huurwoning met het huisnummer 22 in de Kaplotestraat. Vermoedelijk is de brand ontstaan nadat de verwarmingsketel is ontploft maar het parket komt ter plaatse om de omstandigheden te onderzoeken en hierover zekerheid te verschaffen', verduidelijkt politiecommissaris Filip Feraux. De woning werd gehuurd door het koppel Thierry Haeck (33) en Kelly De Boever (34) en hun drie kinderen die tussen vijf en negen jaar zijn. Het hele gezin was op het moment dat de brand uitbrak thuis maar kon de woning tijdig verlaten. Ze zijn allen met lichte verwondingen, zoals schrammen en ademhalingsproblemen, overgebracht naar het Sint-Andriesziekenhuis.' Het vuur verspreidde zich razendsnel, niet enkel in de woning zelf maar ook naar de aanpalende woningen. Het betreft oude woningen die met veel hout zijn ingericht. De gewelven tussen de gelijkvloerse verdieping en de eerste verdieping lopen door over de hele rij woningen zodat het vuur zich zo vlug kon verspreiden. Daarnaast is er ook veel rook- en waterschade. Behalve de woning van het gezin Haeck zijn ook de twee aanpalende woningen links en rechts onbewoonbaar en een vierde huis liep schade op. Het is een groot geluk dat er niemand gewond raakte want in alle vier de huizen waren de bewoners thuis. Voor het getroffen gezin wordt in samenspraak met slachtofferhulp en het gemeentebestuur een opvang gezocht. De bewoners van de overige huizen kunnen bij familie terecht', aldus nog Feraux. De brandweer van Wingene had er een stevige klus aan om de brand te blussen Toen wij arriveerden, stond het huis al in lichterlaaie', verduidelijkt korpschef Marnix Deroo van brandweer Wingene. Het is haast ongelooflijk dat het vuur zo snel om zich heen sloeg.' Het Wingense korps kreeg versterking van de korpsen van Meulebeke en Tielt die net hun patroonheilige Sint-Barbara vierden. Het Meulebeekse korps kwam ter plaatse met perslucht en het Tieltse korps met hun tankwagen omdat er aanvankelijk een probleem was om aan water te geraken.' Het gezin Haeck huurde de woning van Dirk en Veronique De Roust. Dit is eigenlijk ons ouderlijk huis dat we verhuren sinds onze moeder gestorven is en onze pa in het rusthuis verblijft', verduidelijken broer en zus terwijl ze aangeslagen de ravage overzien. Onze ouders hebben hier 25 jaar gewoond, sinds 4 jaar werd het huis verhuurd aan het gezin Haeck dat van Wingene afkomstig is.' (Het Nieuwsblad)
We rijden naar Ruiselede waar deze lama onverstoord zijn middagdutje verder deed, ondanks het motorgeronk die voorbijraasde.
Ja, en niet alleen in Roeselare hebben ze hun 'krottegem'...
Even afslaan naar de Molenberg waar deze in onbruik-geraakte molen staat te verkommeren. Een zogenaamde Brusselaar zou eventueel bezig zijn met restauratiewerken, maar de buren verklaarden dat ze diene tiep daar nooit meer zagen !
Het gaat om de "Vlaagtmolen", ook wel "Branders Molen" genoemd, aan de Oude Tieltstraat op een molenberg gelegen. De eerste vermelding van deze molen zou teruggaan tot 1457. Hij behoort als dwangmolen toe aan de heerlijkheid Ter Vlaagt (cf. Abeelstraat nr. 37), eigendom van de Ridders van Malta. De Kortrijkse landmeter P.J. Lemaieur beeldt de molen in 1774 op een kaart af als houten teerlingmolen. Ca. 1868 wordt deze staakmolen vervangen door de huidige bakstenen bergmolen. Het binnenwerk van de houten molen wordt hergebruikt in de bakstenen molen. Bij een storm in 1940 verliest de molen zijn kap. Er wordt met een dieselmotor verder gemaald. In 1941 worden het vangwiel en kamwiel aangekocht voor de Knokmolen (cf. Knokstraat nr. 10). Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er door de Duitse bezetter een uitkijkpost en soldatenwoonst ingericht. Bij hun terugtrekking vernielen Duitse troepen het interieur van de molen. Bruinbakstenen, conische molenromp van bovenkruier met benedenverdieping, eerste zolder, tweede zolder en kapzolder. Rondboogvormige muuropeningen met omlopende fijne waterlijst. Kleine rondboogvormige beeldnis boven de ingang.
Even verder de kapel van de Heilige Apolonia.
Apollonia van Alexandrië was een heilige uit Egypte over wie vrijwel alles onzeker is. Haar moeder zou haar gekregen hebben na een vurig gebed tot de Heilige Maria. Ze zou geleefd hebben in de 2e eeuw en in het jaar 249 zou ze gevangen zijn genomen door de heidenen ten tijde van de Romeinse soldatenkeizer Decius, omdat ze haar geloof niet wilde afzweren. Ze zou toen omstreeks 50 jaar oud zijn geweest. In dit jaar werd het duizendjarig bestaan van het Romeinse Rijk gevierd, waarvan de Christenen zich afzijdig hielden, wat tot rellen en onrust aanleiding gaf. Ze werd vreselijk gefolterd en bisschop Dionysius beweerde dat men bij haar alle tanden uit de mond heeft getrokken en haar kaakbeen verbrijzeld. Hierna zou ze levend verbrand worden maar, toen haar bewakers niet opletten, sprong ze zelf in het vuur.Haar verering verspreidde zich zeer snel door het Midden-Oosten en sedert de 16e eeuw ook naar West-Europa. De heilige Apollonia wordt vaak afgebeeld met een tang in de ene en een palmtak in de andere hand. In de tang zit vaak een tand of kies. Ze wordt dan ook aangeroepen bij kiespijn en is ook de patrones van de tandartsen. Haar feestdag is op 9 februari.
In Tielt komen we aan de Poelbergmolen.
Toen deze molen in 1980 eigendom van de stad werd, verkeerde hij in vervallen toestand. In 1993 werd hij door het stadsbestuur maalvaardig hersteld en is momenteel op zondagnamiddag meestal in werking. De omgeving van de Poelberg, en het Tieltse gehucht de Poelberg, één van Vlaanderens mooiste molengezichten, is sedert 1993 beschermd als dorpsgezicht. Aan beide zijden genieten we van prachtige panoramas op Groot-Tielt en bij ideale weersomstandigheden reikt het zicht tot aan de Vlaamse Ardennen !
We zitten op een toeristisch stukje weg : Molenlandroute, Beverroute, Fietsen langs Vlaamse Wegen, Landbouw Leerpad, enz...
Dit kruis in de Lijsterstraat staat toch wel een heel klein beetje laag bij de grond, niet ?
Een bijna-blind konijntje zwalpte over de rijbaan. De sukkel zat met gezwollen ogen (ziek) en zal een van die dagen misschien toch wel verongelukken...
En weer die melkkit-postbussen...
Oostrozebeke ... Wielsbeke... Aan de Moerdijkstraat deze kapel OLV van Smarten
Tank meer dan halfleeg... toch maar even bijtanken bij de plaatselijke Power.
Even buiten Oostrozebeke deze mooie en verzorgde OLV-kapel.
We komen aan de sluis van Ooigem.
Dit is één van de grootste sluizen in de Leiestreek en wordt dagelijks gebruikt voor de economische activiteit op het kanaal Roeselare-Leie. Hij werd in dienst genomen in 1973, ter vervanging van de oorspronkelijke drietrapssluis die gebouwd werd bij de aanleg van het kanaal in de 19e eeuw.
Deze historische sluis uit 1872, die ondertussen als monument beschermd is, werd in het kader van het Europees project 'Canal Link' gerestaureerd ten behoeve van de pleziervaart. Op die manier kunnen de plezierbootjes toch het kanaal op en af op tijdstippen dat de grote sluis dicht is.
Een tweede controle vindt plaats in de Klokke aan het rondpunt van Ooigem
Richting Desselgem, vlak over de Leiebrug, staat deze Houwitser. (ik heb nog foto's van de voorganger, de koepel van een andere tank... zie andere ritverslagen)
En dan begon de miserie !!!! de hendel van mijn versnelling krijgt rare kuren en ik besloot niet meer verder te rijden aan de rit, maar vanuit Deerlijk rechtstreeks naar Izegem terug te keren. Het zou maar moeten lukken dat ik bij aankomst in Bassevelde in panne klets !
In Izegem krijg ik dan nog maar eens een echte stortvlaag op mijn dak en kletsnat parkeer ik mijn ijzeren ros om 14u30 op stal.
Jammer dat ik de rit niet heb uit kunnen rijden... het beloofde nochthans een mooie uitstap te worden.
In elk geval : een grote proficiat aan de organiseren motorclub. Plezante route, af en toe een bezienswaardigheid, de moeite om even te stoppen. Zeer goede bepijling (ze hebben dat daar nog gedaan) en de algemene organisatie (vriendelijke ontvangst, controle, bevoorrading,...) zelf zat puik in elkaar.
Ik ben Guy Vandendriessche
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is gewezen rijkswachter en veiligheidsagent.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motortoerisme, terrariumdieren, plastic modelbouw, snorrenclub,....