Druk op onderstaande knop om een positief berichtje achter te laten in mijn gastenboek (let wel : obsceniteiten worden eruitgeflikkerd !)
Motortoerisme...mijn hobby
Motortoerisme... mijn passie Enkele korte flashes uit mijn motorrijderscarrière die begon in 1972.
Regelmatig een korte impressie van de nieuwste modellen.
Ook komen de meest gekke motoren aan bod alsmede bijzondere verkeerssituaties.
Treffens en andere activiteiten.
En niet te vergeten mijn collectie 'Politie-bikes'en badges.
18-12-2010
Na-oorlogse rijkswacht-motorhelm
na-oorlogse rijkswachthelm
Ik heb onlangs een na-oorlogse zwarte motardhelm van de Rijkswacht in de handen gehad en wat me er bij opvalt is het gebruik van "biljartlakengroene" webbing aan de binnenzijde. Die stof meen ik nog niet tegengekomen te hebben bij de vooroorlogse model 38 motorhelmen. Die vooroorlogse die ik gezien heb zijn steeds uigevoerd met de klassieke bleke okerkleurige stof of canvas, genaaid aan de zweetband en verder met een brede en een smalle witte canvas band.
Aan de buitenkant vertoont hij geen enkel verschil met de erkende model 1938 behalve dan de drukknoppen die over het algemeen zwart zijn en van het merk Newey brothers. De oorkappen /beschermers zijn dezelfde (ook zelfde gestikt als die van de model M1938). Dit is het enige verschil aan de buitenkant. Modellen M 1938 zijn steeds uigevoerd met de klassieke bleke okerkleurige stof of canvas, genaaid aan de zweetband en verder met een brede en een smalle witte canvas band.
De Model 1939-40 wijkt daar enkel vanaf daar het binnenwerk een iets andere kleur van leder gebruikt (maar zeker geen opvallend oranje zoals op sommige naoorlogse modellen) en dat de zweetband aan een groene stof bevestigd is ipv aan die okere bleke stof. De gekruiste banden in de kroon van de helm zijn dezelfde nl een brede witte gekruist door een smallere witte en de brede witte is dan nog eens op zijn beurt overlapt met een bleke ruwere canvasstof. Meestal is het merklogo le levior verticaal bovenaan in de zweetband genaaid. Bij de in excellente staat verkerende exemplaren kun je dan op die bredere bleke gekruiste band de drukletters ABL terugvinden.
Nu wat die Newey drukknoppen betreft: Je vindt ze zowel in bruin als in zwart maar de zwarte primeren tot hier toe nog altijd.
De nikkelen Newey drukknoppen zijn volgens mijn bescheiden mening vooroorlogs temeer daar deze drukknoppen ook voorkomen op een vooroorlogse geproduceerde Britse motohelm. Deze Britse 'HELMET CRASH DESPATCH RIDER'S' zoals ze hem noemen, is gemaakt/ ingevoerd einde 1939 zodus kan nog altijd kloppen met mijn theorie van mobilisatie nl overschakelen op Engelse leveranciers van drukknoppen ipv Duitse drukknoppen (vergeet niet dat Frankrijk en Engeland al (op papier) in oorlog waren met Duitsland vanaf september 1939 ! Vandaar de mobilisatie in alle landen. Ook kan het zijn dat het niets te maken had met patriotisme maar dat de Engelse drukknoppen goedkoper waren en mede door de mobilisatie de Belgische fabrikant Le Levior doorheen zijn voorraad Duitse drukknoppen of die met bloemmotief of whatever geraakte. Feit is dat deze drukknoppen dus bestonden en toegepast werden op Britse motorhelmen (de HELMET CRASH DESPATCH RIDER'S) De bruine en zwarte scheeltjes zijn maar een onderdeel van het geheel van de drukknop en men kan bv nog een kleine stock liggen hebben gehad van deze bruine knetsers en deze al wel op hun male female stud van Newey Brothers geplaatst hebben of . Feit is dat eveneens bij de Duitse helm M35 toen hij veranderde naar een ietswat economischere versie de M40 de stocks opgebruikt werden van de M35 binnenwerken en de onderdelen daarvan; aldus kreeg men een allegaartje aan verschillende stijlen dooreen; mod 35 helm met nieuwere type van binnenwerk nl ijzeren of zinken ring en een mod 40 helm met nog het oude type van binnenring nl de aluminium versie etc . Na-oorlogse Politie en rijkswacht motohelmen
De meeste naoorlogse politie- en rijkswacht motohelmen zijn groter (lees hoger van vorm) en bestaan niet meer uit de 4 gestikte stukken canvas aan de buitenkant maar uit een stuk. Er bestaan uiteraard de originele M1938 welke zijn doorgedragen geweest en zwart overschilderd. De meeste naoorlogse politie en rijkswacht motohelmen hebben een groot etiket in de kruin van de helm gestikt met Le LEVIOR en 'marque depose' en iets met 'casque moto brevetee civil'. Ook heb ik enkele van deze naoorlogse gemaakte politiehelmen gezien met terug Duitse Drukknoppen van het merk Prym maar nog niet met Newey drukknoppen.
Als epiloog kan ik besluiten dat de firma Le Levior na de oorlog terug herbegonnen is met de productie en vertrokken is van de laatste (verbeterde versie ) model 1939-40 om deze nog verder te modifieren (kleinere modificaties hier en daar zoals bv die riempjes die je door de wand kan schuiven en deze alzo langs de binnenkant kan bevestigen.
Ik ben Guy Vandendriessche
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is gewezen rijkswachter en veiligheidsagent.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motortoerisme, terrariumdieren, plastic modelbouw, snorrenclub,....