Druk op onderstaande knop om een positief berichtje achter te laten in mijn gastenboek (let wel : obsceniteiten worden eruitgeflikkerd !)
Motortoerisme...mijn hobby
Motortoerisme... mijn passie Enkele korte flashes uit mijn motorrijderscarrière die begon in 1972.
Regelmatig een korte impressie van de nieuwste modellen.
Ook komen de meest gekke motoren aan bod alsmede bijzondere verkeerssituaties.
Treffens en andere activiteiten.
En niet te vergeten mijn collectie 'Politie-bikes'en badges.
Ja, soms vlammen motards gevaarlijk dicht bij je wagen en schrik je je af en toe halfdood als er plots één tegen gestoorde snelheid voorbijraast (er zullen altijd cowboys op stalen rossen bestaan).
Maar dat geeft je nog niet het recht om de snelle tweewielers van de weg te rammen.
Een lesje dat onderstaande chauffeur nu wel geleerd heeft...
Jake en Daniel zijn twee Amerikaanse motorrijders die regelmatig samen de baan op gaan.
Onlangs liep dat bijna helemaal fout toen een vierwielige tegenligger op de verkeerde kant van de weg reed en de motomakkers bijna overhoop vlamde.
Op de koop toe sprong de roekeloze chauffeur uit zijn wagen en gaf hij de motard op zijn flikker omdat zijn kinderen in de auto zaten en die dus ontsnapt waren aan een levensgevaarlijk ongeval.
Dat eigenlijk híj in fout was, kwam niet aan bod in zijn onzinnige boutade.
Gelukkig dat de andere motard tussenbeide komt en een meer dan terechte kopstoot geeft aan de dwaze chauffeur.
De politie heeft de motorrijder gevat die twee weken geleden een kilometer lang op één wiel over de Brusselse Ring reed met 120 kilometer per uur.
Op een tweede filmpje dat van de man gemaakt werd, was zijn nummerplaat wel leesbaar.
Hierdoor kon hij geïdentificeerd worden.
Het eerste filmpje, gemaakt door een automobilist die het zag gebeuren, was niet bruikbaar omdat de nummerplaat niet leesbaar was.
Het incident werd echter ook nog door een andere automobilist gefilmd. En op dat filmpje is de nummerplaat wel duidelijk leesbaar.
"Uit de beelden hebben ze een nummerplaat kunnen destilleren en dan is de man uitgenodigd voor verhoor", bevestigt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.
"Op zich kan hij een kleine boete krijgen, maar het zou ook kunnen dat er later beslist wordt dat de motor verbeurd verklaard wordt."
De dertiger uit Brussel is een motorfreak.
"Hij doet deze kunstjes normaal gezien op privéterrein, maar hij heeft zich toen naar eigen zeggen laten gaan en dat ook op de openbare weg gedaan.
Dat is een inbreuk waar wij niet mee lachen."
Of de man die het filmpje opnam zich gaat melden, is nog maar de vraag, want hij filmde tijdens het rijden en is daardoor zelf in overtreding.
Gek genoeg valt deze overtreding onder hetrzelfde artikel van de wegcode en hangt de filmer dezelfde boete boven het hoofd...
Groot feest gisteren in woon- en zorgcentrum Demerhof in Bilzen.
Bewoonster Liske Fuchs werd honderd jaar en dat ging niet onopgemerkt voorbij.
De kwieke dame, die vroeger steevast op haar motor door de straten van de stad te vinden was, herbeleefde haar jeugd toen ze als verrassing een rondje met de motor mocht maken.
"Jammer dat ik zelf niet meer kan rijden", klinkt het.
De eeuwige jeugd is Liske Fuchs uit Bilzen kennelijk gegeven.
Gisteren werd de nog zeer kwieke dame 100 jaar, maar de leeftijd heeft weinig vat op haar.
Netjes gekapt, mooi geschminkt en met vuurrode lippen werd ze in haar rolstoel van op haar kamer in het woon- en zorgcentrum Demerhof, waar ze sinds een jaar verblijft, tot aan de ingang van het zorgcentrum gereden.
Daar stond haar 'Jeanne' haar op te wachten, de motor waarmee Liske jarenlang rondreed in en rond Bilzen.
"Dat ik mijn oud ros nog mag zien, doet me veel deugd", zegt ze enthousiast.
Liske beleefde een prachttijd op haar oude motor van Duitse makelij uit 1931.
"Mijn man Lowie had de motor tweedehands gekocht", vertelt Liske.
"We reden er vaak mee rond. Eerst zat ik achterop maar als ik mijn man op café afzette en hij pintjes ging pakken, maakte ik een toerke in de omgeving."
Maar er was gisteren nog een extra verrassing weggelegd voor haar.
Ze werd in de zijspan van een BMW 900 cc motor gehesen en mocht een ritje rond het Demerhof maken.
"De ritjes op mijn Jeanne kwamen weer terug. Ik had de leren jas aan van toen ik nog met 'Jeanne' reed en het voelde net als toen", zegt ze.
"Het is alleen jammer dat ik zelf niet meer kan rijden."
Zelf heeft Liske een eenvoudige uitleg waarom ze honderd jaar is geworden.
"Ik ben altijd een braaf meisje geweest. Ik heb niet gerookt en bier lustte ik niet, al dronk ik af en toe wel eens een borrel."
Maar volgens kleinzoon Bart Rombouts was zijn grootmoeder wel een 'straffe madam'.
"Mijn oma sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet, met name Het Geheim Leger", vertelt hij.
"Ze is een heldin want ze heeft meer dan honderd mensenlevens gered. Tijdens een inval van de Gestapo in een huis kon ze ontsnappen met de ledenlijst van verzetsmensen waar de Gestapo jacht op maakte.
Ze rende met de dossiers naar de smidse van haar pa waar ze de papieren in het vuur gooide.
Hiermee voorkwam ze dat verzetsmensen naar Duitsland zouden weggevoerd worden."
Liske knikt bij het horen van het verhaal. "Aan sabotagedaden deed ik niet mee, en ik heb ook geen mensen verklikt."
Dat het altijd een ondernemende dame geweest is, blijkt ook uit het feit dat ze al van toen ze nog een meisje was hielp in het café annex smederij en wapenwinkel van haar ouders.
"Ik was amper 15 toen ik achter de toog stond, pinten tapte en met een plateau de klanten bediende", zegt ze.
"Ik bleef wel van het bier af, en ik rookte niet. In de winkel verkochten we wapens en munitie.
De meeste klanten waren boeren die speciaal naar de winkel kwamen voor de cartouches die ik zelf vulde met lood en poeder.
Ik maakte ze extra zwaar, en dat hadden die mannen graag."
En de mannen? "Ik en mijn zussen waren als een pot stroop voor de vliegen. Dat kan je wel denken. Maar ik was een brave!"
Gisteren werd in Demerhof dus een groot feest gebouwd in aanwezigheid van Frieda Brepoels en Peter Simons, burgemeester en schepen in Bilzen.
Een reuze taart van drie op één meter werd tot in de feestzaal gebracht en flessen met bubbels werden door de senioren in Demerhof soldaat gemaakt.
En Liske genoot, net zoals ze haar hele leven deed: genieten van de fijne en mooie dingen.
Het filmpje van Liske op de moto is te bekijken op www.hln.be/liske.
De lente komt steeds dichterbij. Voor vele motorrijders nu pas het teken om hun favoriete vervoermiddel terug van stal te halen.
Maar motorrijden is niet zonder gevaar, vooral na een aantal maanden inactiviteit.
Daarom worden de komende weken, al dan niet met steun van de overheid, verschillende initiatieven georganiseerd om motorrijders veilige rijgewoonten bij te brengen of ze op te frissen.
En, als ondanks alle voorzorgsmaatregelen, een ongeval niet kan vermeden worden, kan een goede verzekering op maat soelaas brengen.
Steeds meer Belgen schaffen zich een motorfiets aan. Volgends de meest recente cijfers van de FOD Mobiliteit en van Febiac, is het aantal inschrijvingen van motorfietsen tussen 2006 en 2011 gestegen van 94.000 naar 102.000 per jaar, een stijging met 8%. De motorfiets biedt dan ook heel wat voordelen: een lager benzineverbruik, handig in de file, makkelijk te parkeren Maar wel zonder koetswerk als bescherming en dus bijzonder kwetsbaar bij een ongeval.
De statistieken zijn duidelijk: terwijl in België slechts 1% van alle rijkilometers per motor wordt afgelegd, zijn 12% van alle verkeersdoden motorrijders. Volgens de meest recente BIVV-studie over motorongevallen, was het totaal aantal verkeersdoden tussen 1997 en 2007 gedaald met 26%, terwijl het aantal motorrijders dat in het verkeer omkwam, steeg met 7%. Een typisch seizoenfenomeen is dat in het voorjaar, wellicht door een gebrek aan rijpraktijk, heel wat motorongevallen gebeuren zonder betrokken tegenpartij: in de maand april zijn er zelfs 20% meer van dit soort ongevallen ten opzichte van de rest van het jaar1.
Rijgedrag optimaliseren
Aan dit laatste fenomeen kan wel degelijk worden verholpen. Deze dagen worden immers verschillende initiatieven georganiseerd die de motorrijder helpen om, na een lange periode van inactiviteit, het juiste, lees veilig, rijgedrag en -gevoel terug te vinden. Het meest bekende initiatief is wellicht het "Opstartweekend", een organisatie van de vzw MAG (Motorcycle Action Group Belgium) in samenwerking met de Vlaamse overheid. Die organisatie vindt dit jaar voor de 9de maal plaats op 29 en 30 maart en dit op 8 locaties in Vlaanderen. Het hele weekend kan elke motorrijder er gratis en van ervaren rijinstructeurs tal van praktische tips krijgen en, onder hun begeleiding, zijn rijtechniek terug inoefenen en bijschaven op een afgesloten parcours.
De juiste uitrusting dragen
Om het risico op een ongeval en de gevolgen ervan te beperken, gelden enkele eenvoudige basisregels: anticiperen op mogelijke reacties van andere weggebruikers, ver en met een breed zicht vooruitkijken, zo zichtbaar mogelijk zijn, de lichten van de motor ook overdag aansteken, zijn remtechniek verfijnen en, niet in het minst, beschermende kledij dragen. Een K.B. van 1 september 2011 verplicht elke motorrijder trouwens om volgende uitrusting te dragen:
een motorhelm in een schokdempend materiaal en die hoofd, kin en schedel correct beschermt;
een motorvest of motorpak uit leer of kunststof met versterkte elementen en retroreflecterende banden;
een lange broek die beter beschermt tegen schaafwonden;
motorhandschoenen;
laarzen of hoge schoenen die de enkels beschermen.
Goed verzekerd zijn
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het risico van een ongeval nooit uit te sluiten. Of het nu enkel gaat om blikschade of ook om kwetsuren, een goede verzekering kan je veel narigheid besparen. Wettelijk ben je verplicht om minimaal je burgerlijke aansprakelijkheid (B.A.) te verzekeren. Maar zoals gezegd loopt de motorrijder, meer dan welke weggebruiker ook, nog heel wat andere verkeersrisicos. Risicos waarvoor het niet altijd eenvoudig is om een passende verzekering te vinden, omdat slechts een beperkt aantal verzekeringsmaatschappijen aan deze doelgroep een totaaloplossing bieden. AG Insurance stelt motorrijders het meest volledige aanbod op de markt voor: zowel ruime basiswaarborgen als aanvullende dekkingen die beantwoorden aan de behoeften van de klant. Naast de verplichte dekking B.A. omvat dit aanbod ook:
onmiddellijke bijstand 24u/24 indien de motor onbruikbaar is als gevolg van een ongeval in België (en tot 30 kilometer voorbij de Belgische grenzen);
een beperkte (Multirisk) of een volledige Omniumdekking (één van de weinige Omniumdekkingen op de markt, met 2 opties: Aanrijding met derden of Alle ongevallen);
het Pack Moto+, dat een aantal zeer nuttige aanvullingen bevat op de Multirisk of Omnium, waaronder een dekking voor lichamelijke letsels tot 50.000 EUR voor blijvende invaliditeit en tot 6.250 EUR voor medische kosten;
Een Top Bijstand die, als aanvulling op de dekking B.A., een wereldwijde dekking biedt van bijstand aan personen en een dekking depannage van de motor (tot 10 jaar) in alle landen vermeld op de groene kaart.
Een motorrijder uit Sint-Niklaas is vrijdagavond om 17.30 uur om het leven gekomen bij een verkeersongeval in de Patotterijstraat.
De bestuurder, een dertiger, reed tijdens een inhaalmanoeuvre op de brug over de E17 in de flank van een tegenligger die op dat moment afdraaide in de richting van de snelweg.
De man kwam zwaar ten val en overleed ter plaatse.
Dodelijk ongeval met motorrijder op Assesteenweg te Herne
Deze avond iets voor 20u is een motorrijder om het leven gekomen bij een aanrijding met een tractor op de Assesteenweg in Herfelingen.
Bij een inhaalmaneuver van een rij voertuigen kon de motorrijder, Jean V.B. uit Kester, niet tijdig meer invoegen op de rijstrook van zijn rijrichting en kwam zo frontaal in botsing met een tegemoetkomende tractor uit de andere rijrichting.
Voor het 48-jarig slachtoffer kon geen hulp meer baten.
Volgens ooggetuigen haalde de motorrijder aan een hoge snelheid een rij voertuigen in die reden in de richting van Edingen.
Die voertuigen reden achter een voertuig met een trailer.
De motorrijder zou te laat gemerkt hebben dat hij niet meer tijdig opnieuw kon invoegen op zijn rijstrook om de tegemoetkomende tractor van het landbouwbedrijf Derijcke die in de richting Herfelingen reed te ontwijken.
De motorrijder kwam in botsing met het linker voorwiel van de tractor.
Hierdoor werd hij met zijn moto weggeslingerd en kwam zo naast de rijbaan terecht.
In eerste instantie kwamen de hulpdiensten van de brandweer van Edingen ter plaatse en kort nadien ook deze van de brandweer van Tollembeek.
Ook een MUG-ploeg kwam in versterking. De reanimatiepogingen waren echter tevergeefs.
Het slachtoffer overleed dan ook ter plaatse.
De jonge bestuurder van de tractor verkeerde door het gebeuren in shock.
Gelet op de verschillende getuigenissen oordeelde de dienstdoende magistraat van het parket van Halle-Vilvoorde dat er geen verkeersdeskundige diende ter plaatse te komen.
Door het ongeval was de Assesteenweg enige tijd voor alle verkeer afgesloten.
Ik ben Guy Vandendriessche
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is gewezen rijkswachter en veiligheidsagent.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motortoerisme, terrariumdieren, plastic modelbouw, snorrenclub,....