Druk op onderstaande knop om een positief berichtje achter te laten in mijn gastenboek (let wel : obsceniteiten worden eruitgeflikkerd !)
Motortoerisme...mijn hobby
Motortoerisme... mijn passie Enkele korte flashes uit mijn motorrijderscarrière die begon in 1972.
Regelmatig een korte impressie van de nieuwste modellen.
Ook komen de meest gekke motoren aan bod alsmede bijzondere verkeerssituaties.
Treffens en andere activiteiten.
En niet te vergeten mijn collectie 'Politie-bikes'en badges.
Zeg maar de voor 2014 opgewaardeerde XT 1200 Z, maar dan met de elektronisch instelbare vering van de FJR 1300 ES en AS.
In welke categorie valt hij?
De categorie des Allroads in het hogere prijssegment.
Het is een grote, zware motorfiets met veel meer lange-afstand-capaciteiten dan diep-zand-kwaliteiten.
Is hij nieuw?
Hij is vérnieuwd. Het blok is aangepakt en levert nu 112 pk en 117 Nm.
Yamaha geeft nu officieel toe dat het vermogen in de eerste drie versnellingen ingeperkt is, zodat de voorgaande opgaven daar dus niet gehaald worden.
Om dat grotere vermogen (in vier, vijf en zes) te bereiken werden de in- en uitlaatkanalen vergroot en het uitlaatsysteem aangepakt: de balanspijp verdween en de katalysator werd groter.
Ook worden er nieuwe zuigerveren toegepast. Ergonomische aanpassingen zijn een nieuw stuur op andere risers en een handmatig in vier standen te verstellen ruit.
Daardoor zit je nu wat rechter op en beter beschermd.
De zijstandaard is nu van aluminium en wat makkelijker te bedienen en het dashboard is ook nieuw: spannender en het ademt meer woestijn uit.
Ook is nu een versnellingsindicator aanwezig.
Verder hebben alle drie Super Ténérés (de Worldcrosser is er namelijk ook nog!) nu cruise control, maar alleen de ZE heeft handvatverwarming en de elektronisch instelbare vering.
Wat kun je van de veranderingen merken?
Om makkelijk te beginnen: het dasboard ziet er avontuurlijker uit dan voorheen, zonder een versnellingsindicator heb je geen leven meer als je dat eenmaal gewend bent.
De LCD toerenteller is minder goed afleesbaar dan de analoge (per definitie).
Maar het valt binnen de toleranties omdat het op zon zware Allround er minder op aan komt met welk toerental je rijdt dan op een semi-sportieve middenklasser bijvoorbeeld.
De zit en daarmee het comfort waren goed en lijken fractioneel beter, een echte beoordeling zit er pas in als je er een hele dag aan één stuk op zit, richting Sahara bijvoorbeeld.
Met die aantekening dat ook dit zadel iets naar voren afloopt zoals onbegrijpelijkerwijze op 95% van alle motoren het geval is. Hierdoor zit je (als man) net niet helemaal spanningsvrij.
Het verstelbare ruitje, dat dezelfde vorm behouden heeft, biedt meer bescherming naarmate hij hoger gepositioneerd is en wordt dan ook turbulentie armer.
Dat is goed. Alleen is de manier van verstellen wat omslachtig met een overbodig lijkend stelplaatje.
Als je dat vergelijkt met de ruitjes van de Stelvio en Multistrada (uitgerekend twee Italianen!)
En merk je de veranderingen aan het blok?
Lastig om daar gedegen uitspraken over te doen.
Dat het blok geknepen is in de eerste drie versnellingen, is wat vreemd: zo gigantisch is het vermogen niet en áls het al teveel is/wordt heb je toch het in twee standen instelbare Traction Control achter de hand?
Aan de andere kant: je merkt het alleen als je meer dan, zeg eens wat, 80% gas geeft: daaronder elimineer je het principieel mindere vermogen door ongemerkt meer gas te geven.
Wel merk je het verschil tussen de Tourmodus en Sportmodus.
In `T´ is de eerste aanzet heerlijk zacht, maar daarna zou er wel wat meer reactie op het gas mogen volgen: de XT lijkt dan wat moeilijk uit de hoek te komen.
In de ´S´ is die eerste aanzet een tikkeltje aan de pittige kant, maar het vervolg erop is een lekker onbezorgde versnelling, zonder daarmee te zeggen dat die overweldigend is.
Het zou mooi zijn dat het aanspreken in de ´S´ stand iets gematigder zou zijn en dat de XT dan gewoon vol vermogen zou leveren in de eerste drie versnellingen.
Alles bij elkaar is het vermogen natuurlijk voldoende voor 80% van de Ténéré/Allroad rijders, maar de concurrentie heeft meer
En de vering?
In één woord: super! In drie: Super-de-super. Instelbaar van lekker tot aanvaardbaar hard. De veervoorspanning van de achterveer kan in 4 standen ingesteld worden: solo, solo met bagage, met passagier en met passagier én bagage. De demping wordt daar automatisch op aangepast, maar kan samen met de voorvork 27(!) voudig op demping ingesteld worden. Voor-elck-wat-wils, maar ook voor-elcken-omstandigheid-wat-wils. Verkeersdrempel in de bocht? Lekker op zacht laten staan. Geen drempel? Fluks naar hard schakelen, bocht door rammen en daarna weer naar soft. Geweldig!
Het grootste genot?
Naast de vering het stuurgedrag. Om één of andere reden lijkt dit de fijnst en makkelijkst te sturen Allroad te zijn.
De vanzelfsprekendheid van insturen, de neutraliteit, het automatisch volgen van de ingezette lijn, het gevoel met wat er onder je gebeurt.
Totaal zorgeloos en zo gemoedelijk.
Verder goede punten?
De draai-eigenschappen van het blok: je voelt het blok, je merkt dat er eentje onderhangt, meer niet.
Licht rauw, beetje trillingen, wat mechanische geluiden, omfloerst stampen.
Het zit mooi tussen een Desmo twin en V4 in. De bak schakelt goed en zeker, cardanreacties zijn ondanks de verbluffend eenvoudig uitvoering niet aanwezig, lastwissels nauwelijks waarneembaar.
Zelfs op deellast loopt het blok mooi zuiver, lage toerentallen verdraagt hij goed hoewel het geen R 1200 GS is. Maar zéker geen Multistrada.
Wie zijn de concurrenten? Sommige zijn al genoemd. In volgorde van (discutabele) directheid: Guzzi Stelvio, R 1200 GS, Caponord, KTM 1190 Adventure, Tiger Explorer 1200 XC, V Strom, Crosstourer, Versys en Multistrada.
Ik ben Guy Vandendriessche
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is gewezen rijkswachter en veiligheidsagent.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motortoerisme, terrariumdieren, plastic modelbouw, snorrenclub,....