- 1 kg. tomaten - 30 gr. suiker - 4 el water - sap van 1/2 citroen - 2 eiwitten - 1 bosje basilicum - worcestersaus - cayennepeper - zout - enkele takjes rode basilicum, ter versiering
De tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes snijden. De suiker met het water aan de kook brengen. Gedurende één minuut laten koken, de gesnipperde basilicum erdoor roeren en laten afkoelen.
De siroop mixen met de tomatenblokjes en het geheel op smaak brengen met citroensap, worcestersaus, zout en cayennepeper.
De eiwitten stijf kloppen met een snuifje zout en voorzichtig door de tomatenpuree scheppen.
Tot een sorbet draaien in een ijsmachine.
Of anders, het mengsel in een kom scheppen en deze in de diepvries zetten. Om het kwartier losroeren.
De sorbet garneren met rode basilicum.
(Feeling 05/07. Uit het artikel : Tafeltje dek je : Buffetrecepten)
- 1 kalfsgebraad van 1.5 kg. - 2 teentjes knoflook - 6 laurierblaadjes - 6 takjes tijm of razemarijn - 2 dl. witte wijn - 1 el paprika - olijfolie - peper en zout - citroensap
De knoflook pellen en in stukjes snijden.
Het vlees rondom inkerven en in elk gleufje een stukje look steken. De kruiden over het vlees verdelen en vastbinden met keukenkoord. Het vlees bestrooien met paprika, peper en zout. Minstens twee uur laten marineren op een koele plaats.
Het vlees ongeveer anderhalf uur laten braden in een voorverwarmde oven van 175°C. Regelmatig bedruipen met de vrijgekomen sappen.
Het vlees uit de braadslee nemen. De witte wijn in de braadslee gieten en aan de kook brengen. De aanbaksels losschrapen en de wijn nog eventjes laten inkoken.
De saus kruiden met peper en zout, enkele druppels citroensap en vier eetlepels olijfolie.
(Zie ook Mierikswortelsaus, blog 10/11/07) (Zie ook Sals rossa, blog 09/11/07)
(Feeling 05/07. Uit artikel : Tafeltje dek je : buffetrecepten)
Eén kilogram tomaten grof snijden. In een pan doen. Twee in stukjes gesneden grote wortelen, drie teentjes look, twee takjes selderij en anderhalve deciliter olijfolie toevoegen en aan de kook brengen. Een klontje suiker en vier eetlepels wijnazijn toevoegen. Alles gedurende twee en half à drie uur zachtjes laten, koken. De saus grondig mixen en op smaak brengen met olijfolie, zout en chilipeper.
Serveren bij de gemarineerde zalm (blog 09/11/07) of het gemarineerd kalfsgebraad (blog 10/11/07).
- 1/4 l. kippenbouillon - 40 gr. aardappelen - 1 bosje platte peterselie - 2 dl. room - 1/2 blaadje gelatine - peper en zout . De aardappelen schillen en in blokjes snijden. Twintig minuten zacht laten koken in de kippenbouillon. De gelatine weken in koud water, uitknijpen en oplossen in de kippenbouillon. De peterselie vier minuten blancheren in koud water en laten uitlekken. De peterselie door de bouillon mixen. De bouillon laten afkoelen en de room erdoor roeren.
Het mengsel in een sifon, geschikt voor slagroom, gieten. De sifon onder druk zetten en hem minstens vijftien minuten in de koelkast zetten. De mousse bij de zalm serveren.
(Feeling, 05/07 ; artikel 'Tafeltje dek je : buffetrecepten')
- 1 zalmfilet met vel, zonder graten - 100 gr.zout - 100 gr. suiker - 1 bosje dille - peper
voor de peterseliemousse :
- 1/4 l. kippenbouillon - 40 gr. aardappelen - 1 bosje platte peterselie - 2 dl. room - 1/2 blaadje gelatine - peper en zout
De zalm in twee gelijke stukken verdelen. Het zout met de suiker vermengen. De dille grof hakken. Het zoutmengsel over de stukken vis verdelen. Kruiden met peper en de dille over de stukken vis verdelen. Eén stuk vis in een schotel leggen, velkant naar beneden. Het tweede stuk vis er bovenop leggen, velkant naar boven. Een stuk plasticfolie over de vis leggen en er een gewicht op zetten. De zalm achtenveertig uur laten marineren op een frisse plek. Na het marineren de dille en uitgelekt vocht verwijderen. De zalm droogdeppen en in dunne plakjes snijden.
De aardappelen schillen en in blokjes snijden. Twintig minuten zacht laten koken in de kippenbouillon. De gelatine weken in koud water, uitknijpen en oplossen in de kippenbouillon. De peterselie vier minuten blancheren in koud water en laten uitlekken. De peterselie door de bouillon mixen. De bouillon laten afkoelen en de room erdoor roeren.
Het mengsel in een sifon, geschikt voor slagroom, gieten. De sifon onder druk zetten en hem minstens vijftien minuten in de koelkast zetten. De mousse bij de zalm serveren.
(Zie ook Mierikswortelsaus, blog 10/11/07) (Zie ook Sals rossa, blog 09/11/07)
(Feeling, 05/07 ; artikel 'Tafeltje dek je : buffetrecepten')
- 6 gedroogde shii-take paddenstoelen (= 15 gr.) - 1/2 gekookte kip - 3 el plantaardige olie - 4 lente-uitjes, dun gesneden - 1 el bloem - 125 ml. kippenboillon - 1 el sojasaus - 1 el oestersaus - 1 el hoi sin of pruimensaus - 3 el gehakte korianderblaadjes - 16 velletjes bladerdeeg (diepvries) - 1 eierdooier, losgeklopt met 1 el melk - jonge Aziatische bladsla
De shii-takes dertig minuten in heet water. De paddenstoelen afgieten, de steeltjes verwijderen en in dunne plakjes snijden.
Het kippenvlees fijn hakken (er is 260 gram nodig).
De lente-uitjes in olie fruiten tot ze zacht zijn. Bestrooien met de bloem, nog één minutt laten doorbakken. Geleidelijk de kippenbouillon erdoor roeren. De paddenstoelen en de sauzen toevoegen en het geheel twee minuten laten indikken op een zacht vuurtje. De kip en de koriander erdoor roeren. Het mengsel laten afkoelen.
Het kipmengsel over acht velletjes bladerdeeg verdelen en de randen bestrijken met het eier-melkmengsel. Afdekken met de rest van de deegvelletjes. Rond de vulling goed aandrukken.
Met een uitsteekvormpje van tien centimeter de pasteitjes rondom bijsnijden.
Bestrijken met de rest van het eier-melkmengsel, twee kleine inkepingen in de bovenkant maken en de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.
De pasteitjes vijftien minuten bakken in een op 200°C voorverwarmde oven. Ze zijn dan goudbruin en de vulling is door en door warm.
- 450 gr. pompoen (nettogewicht) - 80 gr. rozijnen - 500 gr. bloem - 20 gr. boter - 1 tl gedroogde gist - 2 el donkerbruine suiker - 1 kl kaneel - 1 el vloeibare honing - 2 dl. water - 2 el melk - extra bloem om te kneden
De pompoen zacht stomen. De gestoomde pompoen samen met de boter fijnprakken.
De gist oplossen in enkele eetlepels lauw water. Twintig minuten laten gisten.
De bloem bij het pompoenmengsel voegen en een deegbal vormen. De gist en de overige ingrediënten (behalve de rozijnen) toevoegen.
Het deeg een tiental minuten kneden tot het soepel aanvoelt.
Het deeg in een mengkom, bestrooid met bloem, leggen, afdekken met folie en één uur op een warme plaats laten rijzen.
De rozijnen door het deeg werken, een twintigtal balletjes vormen, deze bestrijken met melk en op een ingeboterde bakplaat leggen.
Gedurende twintig minuten in een voorverwarmde oven van 200°C bakken.
Deze broodjes zijn perfect voor een ontbijt, besmeerd met echte boter.
De gemiddelde Vlaming at in 2006 thuis 38.3 kg verse aardappelen. Het al dan niet regelmatige frietkraambezoekje werd dus niet meegerekend. Dit is een status quo. Aardappelen blijven daarbij veruit de belangrijkste aardappel begeleider met 79.6 %. De belangrijkste bereidingswijzen zijn koken, pureren en bakken. Info : VLAM
De Internationale Diabetesfederatie verwacht dat tegen 2025 één Belg op tien aan diabetes zal lijden. Momenteel lijden 600.000 volwassen Belgen (7.9 %) aan diabetes. En de helft weet dat niet eens. Dus, doe de test :
- 100 gr. courgette, grof geraspt, drooggedept met een handdoek - 180 gr. zelfrijzende bloem - 80 gr. maïsmeel - 1 kl. bakpoeder - 1,9 dl. melk - 1 ei - 2 tl zout - 1 kl komijnzaad - 1kl chilivlokken
Alle ingrediënten mengen met een vork, niet kneden. Het deeg in een ingevette bakvorm leggen en gedurende ongeveer 35 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220 °C.
Het brood uit de vorm halen en nog 10 minuten verder bakken zonder vorm.
Tip : een snede van dit brood belegd met verse geitenkaas
Finettes zijn hapklare lapjes uit het brede middenstuk van de varkensrug. Ze zijn mals, sappig en mager. Lekker klaargemaakt in de pan, op de grill of uit de wok.
- 250 gr. bloem - 1 tl. zout - 2 kl. gedroogde gist - 0.5 dl. water - 2 el olijfolie - takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt - 40 gr. zwarte olijven, ontpit, in stukjes
De korrelgist oplossen in wat lauw water.
Het zout met de bloem mengen, in een kuiltje in het midden het gistmengsel doen.
Een bal van het mengsel vormen en 0.5 deciliter water toevoegen. Het deeg tien à vijftien minuten kneden.
De rozemarijn en de olijven eronder werken.
Het deeg in een ingeoliede mengkom leggen en afgedekt op een warme plaats één uur laten rijzen (het deeg moet in volume verdubbelen).
Balletjes van het deeg maken. Op een ingeoliede bakplaat leggen, bestrijken met olijfolie en vijftien à twintig minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C bakken.
- 1 kg. pruimtomaten, in 4 plakken - 1 el fijne suiker - olijfolie - takje tijm - takje rozemarijn - paar teentjes look
De oven voorverwarmen op 150 °C.
De tomaten uitspreiden over een bakplaat en bestrooien met de suiker. Twee tot drie uur in de oven plaatsen. Af en toe keren maar zeker niet op elkaar leggen.
Laten afkoelen, in een potje doen en er olijfolie bijgieten tot ze onder staan. Een takje tijm en/of razemarijn, of enkele teentjes look.
Afsluiten, koel en donker bewaren (maar niet in de koelkast)
Na een week zijn de tomaatjes klaar voor consumptie, ze blijven twee maand goed.
Crème van pastinaak met Sint-Jakobsvruchten (4 p.)
- 500 gr. pastinaak - 1 aardappel - 2 sjalotten - boter - 2.5 dl. room - 1 l. runderbouillon - 8 Sint-Jakobsvruchten - 1 el bloem - olijfolie - nootmuskaat, vers geraspt - een paar takjes groen - peper en zout
De pastinaak en de aardappel schillen en in blokjes snijden. De sjalotten snipperen. De groenten aanstoven in een klontje boter zonder ze te laten kleuren.
De bouillon erbij gieten en vijfentwintig minuten zacht laten koken.
Mixen (eventueel zeven of door een roerzeef draaien), room toevoegen en kruiden met peper en zout.
De Sint-Jakobsvruchten halveren en bestuiven met bloem. Kort aan beide zijden goudbruin bakken in een nootje boter. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De hete soep over vier borden verdelen, de Sint-Jakobsvruchten er middenin leggen. Afwerken met een blaadje groen en een streepje extra vierge olijfolie.
Serveren.
Wijntip : een stevig wit wijntje, bvb. een Chardonnay.
Kruidig stoofpotje van rundvlees en pompoen (4 p.)
- 1 kg. runderstoofvlees - 1 ui, fijngesnipperd - olijfolie - 10 tenen knoflook, fijngehakt - 4 kruidnagels, gemalen - 1 tl kaneel, gemalen - 3 tl komijn, gemalen - 6 laurierblaadjes - 1 el bruine suiker - 800 gr. gehakte pruimtomaten, uit blik - 5 dl. runderbouillon - mengsel van 2 tl gedroogde rode chili en 2 tl paprikapoeder en 2 el tomatenpuree - 2.5 dl pils - 500 gr. pompoen, met schil, zonder zaadjes, in blokjes - peper en zout
voor erbij : - gestoomde rijst en/of tortilla's - rode ui, in dunne ringen - zure room (facultatief)
De oven voorverwarmen op 180 °C.
Het vlees kruiden met peper en zout en in porties rondom goudbruin kleuren in olijfolie. Uit de pan halen.
In dezelfde pan de ui zacht fruiten. Knoflook toevoegen en dan de kruiden erdoor roeren. Ook de laurierblaadjes, de suiker, de tomaten en het chilimengsel toevoegen. Het vlees erbij doen, bouillon en bier bij gieten tot het vlees net onder staat. Afdekken en aan de kook brengen.
De pan van het vuur halen en afgedekt twee uur in de oven plaatsen (of alles in een ovenschotel overdoen en in de oven plaatsen). Halverwege de oventijd de pompoen toevoegen en verder laten gaar worden.
Lekker met gestoomde rijst of warme tortilla's, dunne ringen rode ui en eventueel een flinke toef zure room.
Wijntip : een licht kruidige rode wijn met een exotisch tintje (bijvoorbeeld een jonge Chileense Cabernet Sauvignon)
(Uit : Proeven 09/07 ; artikel 'Pompoen met power' )
voor de puree : - 350 gr. eekhoorntjesbrood, in stukjes gesneden - 1 sjalot, gesnipperd - 1 kleine ui, gesnipperd - 1 teentje knoflook, geperst - 1 dl. kippenbouillon - 1 el dragon, gehakt - 1 el pistachenoten, grof gehakt - peper en zout - olijfolie
voor de salade : - 2 handvol gemengde salade - 1 el witte balsamicoazijn - 3 el olijfolie
Bloem kruiden met peper en zout. De Sint-Jakobsvruchten er in wentelen en ze in hete olijfolie aan beide kanten lichtjes bakken.
Voor de puree ui, sjalotten en knoflook fruiten in olijfolie. Het eekhoorntjesbrood toevoegen en even laten meebakken. Blussen met de bouillon en nog even laten sudderen. Dragon toevoegen, kruiden met peper en zout en tot een puree mixen.
De salade aanmaken met de balsamicoazijn, olifolie, peper en zout.
De Sint-Jakobsvruchten serveren op de salade met de puree apart in een kommetje er naast.
Het is bewezen : knoflook is gezond. Aan de universiteit van Alabama toonden onderzoekers aan dat de chemische bestanddelen van knoflook door onze rode bloedcellen worden omgezet tot zwavelwaterstof H2S. Zwavelwaterstof ontspant de bloedvaten en verbetert op die manier de bloedcirculatie, en vermindert daardoor meteen ook het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarden.