Kruidig stoofpotje van rundvlees en pompoen (4 p.)
- 1 kg. runderstoofvlees - 1 ui, fijngesnipperd - olijfolie - 10 tenen knoflook, fijngehakt - 4 kruidnagels, gemalen - 1 tl kaneel, gemalen - 3 tl komijn, gemalen - 6 laurierblaadjes - 1 el bruine suiker - 800 gr. gehakte pruimtomaten, uit blik - 5 dl. runderbouillon - mengsel van 2 tl gedroogde rode chili en 2 tl paprikapoeder en 2 el tomatenpuree - 2.5 dl pils - 500 gr. pompoen, met schil, zonder zaadjes, in blokjes - peper en zout
voor erbij : - gestoomde rijst en/of tortilla's - rode ui, in dunne ringen - zure room (facultatief)
De oven voorverwarmen op 180 °C.
Het vlees kruiden met peper en zout en in porties rondom goudbruin kleuren in olijfolie. Uit de pan halen.
In dezelfde pan de ui zacht fruiten. Knoflook toevoegen en dan de kruiden erdoor roeren. Ook de laurierblaadjes, de suiker, de tomaten en het chilimengsel toevoegen. Het vlees erbij doen, bouillon en bier bij gieten tot het vlees net onder staat. Afdekken en aan de kook brengen.
De pan van het vuur halen en afgedekt twee uur in de oven plaatsen (of alles in een ovenschotel overdoen en in de oven plaatsen). Halverwege de oventijd de pompoen toevoegen en verder laten gaar worden.
Lekker met gestoomde rijst of warme tortilla's, dunne ringen rode ui en eventueel een flinke toef zure room.
Wijntip : een licht kruidige rode wijn met een exotisch tintje (bijvoorbeeld een jonge Chileense Cabernet Sauvignon)
(Uit : Proeven 09/07 ; artikel 'Pompoen met power' )