Druk op onderstaande knop om een positief berichtje achter te laten in mijn gastenboek (let wel : obsceniteiten worden eruitgeflikkerd !)
Motortoerisme...mijn hobby
Motortoerisme... mijn passie Enkele korte flashes uit mijn motorrijderscarrière die begon in 1972.
Regelmatig een korte impressie van de nieuwste modellen.
Ook komen de meest gekke motoren aan bod alsmede bijzondere verkeerssituaties.
Treffens en andere activiteiten.
En niet te vergeten mijn collectie 'Politie-bikes'en badges.
18-01-2011
De Koggenroute
De Koggenroute voert u langs veel mooie boerderijen, molens, weilanden, sloten en musea. Vooral bij hemelsblauwe luchten en bloemkoolwolken kunt u fantastische Hollandse plaatjes schieten. Maar ook Hoorn, Medemblik, Enkhuizen en de Rijp zijn niet te versmaden.
De Krekenroute is verbonden aan geweld: van het water en oorlogsgeweld uit de Tachtigjarige Oorlog. Lome vrede hangt nu over het lege platteland. Havenplaatsjes liggen veilig achter hoge deltadijken. U proeft nog overal de invloed van de zee.
Ronde vormen en kronkelige wegen zetten in Limburg de toon in het landschap van het Mergelland. Overal ziet u wel de golving van een heuvel in een vaak bosrijke omgeving. De vele kleine dorpjes en boerenhoeven met hun ronde poorten en de rondborstige Bourgondische sfeer maken het plaatje compleet.
De helm werd vanaf 1938 gedragen door motocyclisten. Je komt die ook tegen op foto's bij bemanningsleden van de gemotoriseerde anti-tankkanonnen (T-13). Normaal gezien was dit een helm voor gebruik in vredestijd. In oorlogstijd moest de standaard stalen helm gedragen worden, hoewel andere foto's aantonen dat er hier en daar een militair was die zijn kurken helm droeg in mei 1940.
Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid voerde een diepteonderzoek uit op basis van de gerechtelijke dossiers van 200 zware of dodelijke motorfietsongevallen. De studie MOTAC (MOTorcycle Accident Causation) werd mede gefinancierd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Het is de eerste keer dat er zon studie over motorfietsongevallen in België werd uitgevoerd. Het doel was om de oorzakelijke en verzwarende factoren van zware motorfietsongevallen in België vast te stellen en de typische ongevalssituaties te identificeren.Motorrijders vormen immers een kwetsbare groep binnen het verkeer. Wie een motor bestuurt, maakt twaalf keer meer kans op een dodelijk verkeersongeval dan een gemiddelde gebruiker van een motorvoertuig.
Ongevalstypes en oorzaken
Van de 200 zware of dodelijke ongevallen speelden zich 84 % af in 2010 en de overige 16% in 2009. Bij de helft van de onderzochte ongevallen waren er dodelijke slachtoffers, bij de andere helft waren er slachtoffers met zware verwondingen.56% van de ongevallen werden door de motorfietser geïnitieerd en 41% door een andere weggebruiker. Daarbij is de initiator niet noodzakelijk de (enige) schuldige (in juridische zin) voor het veroorzaken van het ongeval, maar wel de persoon die de verkeerssituatie zo heeft doen keren dat een ongeval ontstond. In 3% werd het ongeval door een extern probleem veroorzaakt (bv. een wegdekprobleem).
35% van de motorongevallen was een eenzijdig ongeval, dat wil zeggen een ongeval waarbij geen andere weggebruiker betrokken was. Eenzijdige ongevallen werden in 90% van de gevallen door de motorrijder zelf geïnitieerd. Bij eenzijdige ongevallen was er meestal een uitvoeringsprobleem, zoals controleverlies over het stuur of slippen bij het remmen (80%). Meer dan de helft (58%) van de eenzijdige ongevallen gebeurde in een bocht.
In 65% van de ongevallen botste de motorrijder met een andere weggebruiker. 42% van deze tweezijdige ongevallen vond plaats op kruispunten en 17% aan de uitrit van een privé-eigendom. In 54% van de tweezijdige ongevallen zagen de andere betrokken weggebruikers de motorrijder niet of te laat. In 10% van de gevallen hadden ze onderschat hoe snel de motorrijder eraan kwam.
Ongevalssituaties
Er werden vijf terugkerende ongevallenpatronen geïdentificeerd, waarin 86% van de ongevallen gecategoriseerd konden worden.De meest voorkomende ongevalssituaties zijn motorfietser verliest controle en andere weggebruiker ziet motorfietser over het hoofd.
32%
Profiel 1 De motorrijder verliest controle. Dit zijn ongevallen die door de motorrijder werden geïnitieerd. Dit soort ongevallen doet zich vaak voor op een moeilijk traject, veelal omwille van een scherpe bocht. Naast het traject waren overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol of een gebrek aan ervaring een belangrijke oorzaak.
30%
Profiel 2 De andere weggebruiker ziet motorrijder over het hoofd bij het afslaan naar links of bij het invoegen in een verkeersstroom. De initiator was de andere wegge-bruiker; de aandacht van de andere weggebruiker is de belangrijkste oorzakelijke factor, waarbij de snelheid van de naderende motorrijder een verzwarende factor vormt.
13%
Profiel 3 De motorrijder is onvoldoende zichtbaar tijdens het inhalen van een andere weggebruiker of een file. Een andere weggebruiker verwacht de motorrijder niet aan zijn linkerkant en snijdt hem de weg af omdat hij wil afslaan of zelf inhalen. De verant-woordelijkheid voor dit soort ongevallen is vaak gedeeld tussen de motorrijder en de andere weggebruiker.
6%
Profiel 4 De motorrijder haalt in op de verkeerde wijze. Terwijl het vorige profiel in-haalmanoeuvres omvatte die correct werden uitgevoerd, vinden we in dit profiel ongevallen die werden veroorzaakt door een inhaalmanoeuvre dat op het verkeerde tijdstip, op de verkeerde plaats of op de verkeerde wijze werd uitgevoerd.
7%
Profiel 5 De andere weggebruiker komt op het rijvak van de motorrijder. Om diverse redenen rijdt de andere weggebruiker plots op het rijvak van de motorrijder omdat hij de controle verloor, door onoplettendheid of omdat hij iemand wou inhalen en de motorrijder niet zag.
Plaats en tijd
Gewest Behalve in Brussel vond de overgrote meerderheid van de ongevallen plaats in de eigen regio van de motorrijder.
Plaats Het grootste deel van de ongevallen vond plaats buiten de bebouwde kom (65%) en op een weggedeelte zonder kruispunt (70%).
Tijdstip Ongeveer twee derde van de ongevallen (64%) vond plaats tijdens de week. Drie vierde van de ongevallen (78%) vond plaats bij daglicht; de meeste gebeurden tussen 14 en 19 uur (44%). De eenzijdige ongevallen en met name de dodelijke ongevallen vertonen een afwijkend patroon, want 63% van deze ongevallen vindt plaats tussen 19 uur s avonds en 6 uur s morgens.
Seizoen De maanden april tot en met juli zijn de maanden met de meeste ongevallen voor motorrijders. Twee derden van de ongevallen (62%) vond plaats in deze vier maanden.
Profiel
Bijna alle motorrijders in de bestudeerde ongevallen waren mannen (98%). De gemiddelde leeftijd van de motorrijders betrokken in de bestudeerde zware ongevallen was 40 jaar.
Motorfietsers in de leeftijdscategorie 25-34 hebben een verhoogd risico op dodelijke ongevallen. Ze vormen echter niet de meerderheid van de motorrijders in de ongevallen. Drie groepen 25-34, 35-44, 45-54 vormen namelijk samen drie vierde van de motorrijders in de ongevallen, en elke leeftijdsgroep is ongeveer even groot.
44% van de motorrijders had het rijbewijs B vóór 1989 behaald en had daarom geen specifiek examen moeten afleggen om een motorfiets te besturen.Het aandeel van deze groep (die 40 jaar of ouder was in 2010) in de ongevallen was niet groter maar ook niet kleiner dan in de rijdende populatie. De beginnende motorrijders (met een rijbewijs van maximaal één jaar oud) vormen een relatief kleine groep (8%), maar in vergelijking met de rijdende populatie zijn ze in de zware, met name de dodelijke ongevallen sterk oververtegenwoordigd.
Motorfietstype
1 op 3 motorrijders in de zware ongevallen reed met een sportieve motorfiets. De sportieve motorfietsen komen in alle leeftijdsgroepen voor, maar terwijl bij de jonge bestuurders 3 op 5 met een sportieve motorfiets rijdt, is dat bij de 45-plussers nog slechts 1 op 5. Bestuurders van dit type hebben een sterk verhoogd risico op dodelijke ongevallen. De ongevallen met een sportieve motorfiets waren vaker eenzijdige ongevallen dan bij de meeste andere types. Ze vertoonden ook vaker overtredingen zoals overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol of een ongeldig rijbewijs.
Overtredingen
Minstens 1 op de 3 motorrijders in de bestudeerde ongevallen reed te snel. Overdreven snelheid houdt een drievoudig risico in: (1) controle verliezen over de motor; (2) niet meer tijdig kunnen remmen in een noodsituatie; en (3) niet of te laat gezien door andere weggebruikers.
1 op de 5 motorrijders in de zware ongevallen was onder de invloed van alcohol. Deze verhouding is lager dan bij autobestuurders betrokken in zware ongevallen. Motorrijders die onder invloed van alcohol waren, verloren vaker de controle over het stuur dan ander motorrijders.
Infrastructuur
Problemen met het wegdek hadden in minder dan 1 op de 10 ongevallen een bijdrage aan het ontstaan van het ongeval en waren dan meestal een bijkomstige oorzaak. In nog eens 10% van de ongevallen werden andere infrastructurele problemen gerapporteerd zoals slechte signalisatie, slechte verlichting of een inadequate weginrichting.
Een derde van de motorrijders in dodelijke ongevallen kwam terecht tegen een boom, paal of muur. Slechts in 3 van deze gevallen was de hindernis beveiligd door een vangrail.
Aanbevelingen
Op basis van de bevindingen werden een aantal aanbevelingen geformuleerd. De belangrijkste daarvan zijn de volgende:
Garanties bieden voor defensieve rijstijl en voertuigcontrole bij de motorrijders. Verplichte rijlessen, screenings en een aanbod van (goedkope en laagdrempelige) voortgezette opleidingen voor bestuurders van de leeftijdscategorieën 25-34 en 35-54.
Voortzetten van sensibiliseringscampagnes. Belangrijke thema´s daarbij moeten zijn: gedrag van de motorrijders, vooral snelheidsgedrag en defensief rijden, en aandacht voor de motorrijder door de andere weggebruikers.
Zorgen voor handhaving tijdens de lente en zomer, in het bijzonder snelheids- en alcoholcontroles en controle van de boorddocumenten.
Promoten van zichtbaarheidsverhogende kledij (vooral helm) bij motorrijders en verder onderzoek voeren naar specifieke verlichting die de zichtbaarheid van de motorfiets kan verhogen.
T O E R K A L E N D E R N E D E R L A N D E N B E L G I Ë 2 0 1 1
Deze toerkalender is door Alex Loef samengesteld aan de hand van gegevens van de verschillende organisaties. Hier en daar zullen nog wel enkele evenementen ontbreken, maar die waren de samensteller eind december nog niet bekend. Deze kalender telt ongeveer 400 toertochten en treffens en is daarmee wel de meest uitgebreide toerkalender van Nederland en België. De samensteller aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten in deze kalender. De telefoonnummers gelden voor het desbetreffende land. Wie van Nederland naar België wilt bellen, kiest eerst 0032 en dan het gewenste nummer zonder de eerste 0 van het netnummer. Wie van België naar Nederland wilt bellen, kiest eerst 0031 en dan het gewenste nummer zonder de eerste 0 van het netnummer.
Legende :
K telt mee voor de KNMV-Club-toercompetitie (www.knmv.nl)
L5 telt mee voor de LOOT Nationale Toercompetitie en geeft aan hoeveel punten men voor dit evenement krijgt (www.loot.nl)
B: telt mee voor de BMB-Toercompetitie (www.fmb-bmb.be)
V: telt mee voor de VMF-Toercompetitie (www.vmf-vzw.be)
Deze informatie kan men ook vinden op www.bikercity.be of op http://bikercity.mysites.nl. Informatie over startplaatsen en -tijden is te vinden op www.treffens.be en www.motobalade.be.
DOORLOPENDE EVENEMENTEN
01-03/30-11 L10 DOORLOPENDE SPONSOR RIT, Zevenbergen. 160 km. Start De Borgh, IJshof 1, Zevenbergen. St. Motorbeweging Moerdijk 0168-327944/06-53448116. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) overmaken op 105552550, Klundert o.v.v. straat en woonplaats of email-adres. Omgeving West-Brabant en België. Pas en groene kaart meenemen. Rit wordt om de 4 weken nagereden. Ook GPS.
01-03/30-11 L5 11e ALL WEATHER TOUR 2011. 200 km. MVTC Al Weer 023-5353146. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.) overmaken op 4806195 tnv MVTC Al Weer, Alphen a/d Rijn ovv naam of adres. Omgeving Noord en Zuid Holland. Route is ook per mail te bestellen. www.alweer.nl.
01-04/30-11 K/L5 6e DOORLOPEND EVENEMENT. 200 km. Baarnse MC 033-4554924/06-22549248/06-14426487. Inschrijfgeld per post 5.00 en per mail 3.50. Voor bestellen kunt u mailen of bellen met Ruben Steenland baarnse-mc@solcon.nl, www.baarnse_mc.bleuh.net. Ook GPS.
01-04/31-10 K DRIE PROVINCIËN TOERTOCHT, Drachten. 240 km. Start parkeerplaats McDonalds, Omloop 54, Drachten. Inschrijving 3,50 via webwinkel Friesche MC. Ook GPS. Friesche Motorclub, 06-22094910, webmaster@frieschemotorclub.nl, www.frieschemotorclub.nl.
01-04/31-10 K SUPERTOERTOCHT, Neede, 750/1.000/1.250 km. Start zelf te bepalen. Inschrijfgeld 7,00. Alleen GPS. Needse MC, 0545-296449, toer@needsemotorclub.nl, www.needsemotorclub.nl.
01-05/01-10 K 1e TOURSTARTPUNT MC GRATHEM, Grathem, 120/180/200 km door Limburg, Duitsland en België. Start 12.00- in café-zaal Geraats, Markt 5, Grathem. Vijf gratis routes af te halen. Ook GPS. MC Grathem, 0475-453353, secretaris@mcgrathem.nl, www.mcgrathem.nl.
ÉÉN en MEERDAAGSE EVENEMENTEN
JANUARI
09-01 K/L5 17e JAN TERMAATEN RIT, Woudenberg. 150 km. Start 09.00-12.00 in clubhuis, De Bosrand 21, Woudenberg. MC Wombarg 06-23788658/033-2865130 Inschrijfgeld 5,00 (z.h.), 8,00 (p.j.), 7,00 (j.h.) incl. koffie bij start en snert bij terugkomst. Vanaf A28 in Woudenberg 1e rotonde RE, 1e weg RE en 1e weg RE. Vanaf A12 in Woudenberg 3e rotonde LI, 1e weg RE en 1e weg RE.
23-01 K/L5 VMTC MIDWINTERRIT, Ermelo. 150 km. Start 11.30-13.00 in De Pelikaan, Russulalaan 36, Ermelo. VMTC 033-2458302/033-2986282. Inschrijfgeld 8,00 (z.h.) incl. consumptie en kom erwtensoep met roggebrood. Omgeving Veluwe. www.vmtc.nl.
30-01 K/L5 GEZELLIGHEIDSRIT, Bergeijk. 110 km. Start 10.00-12.00 in Verkeersschool van de Moosdijk, Eykereind 68, Bergeijk. MTC Bergeijk 0497-572580/0497-577135/0497-574249. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. soep en koffie of thee en gezelligheid. Ook GPS.
FEBRUARI
06-02 K/L5 21e KOUDE FEBRUARIRIT, Ede. 120 km. Start 10.00-13.00 in clubhuis, Horsterweg 9, Ede. MC De Kraats 0343-576602. Inschrijfgeld 4,00 (z.h.) incl. erwtensoep na afloop. Ook GPS. detoercommissie@mcdekraats.nl. www.mcdekraats.nl en www.mcdekraats.hyves.nl.
13-02 B 12de DRIE RIDDERSTREFFEN, Alveringem. AMC Gijverinkhove, 050/670922, amc.gijverinkhove@telenet.be, www.amc-gijverinkhove.be.
27-02 L5 KRIEBELRIT, Kampen. 150 km. Start 09.30-12.00 in KWC Hoeve, Haatlanderdijk 29/1, Kampen. MC De Steur 038-3323930/06-41547822. Inschrijfgeld 3,00 (z.h.).
27-02 B 25ste HIBERNA TREFFEN, Hoeselt. MC Hoeselt, 0496/037667, jempi.wo@skynet.be, www.mchoeselt.be.
MAART
06-03 L10 33e VOORJAARSRIT, Dordrecht. 100/180 km. Start 09.00-13.00 in clubhuis, Grote Kerksplein 1c, Dordrecht. MC Contact 078-6101174/06-11221966/078-6133538. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.).Omgeving Voorne Putten en Hoekse Waard. Vanaf invalswegen RI Centrum volgen, daarna RI. Grote Kerk aanhouden, na Grote Kerk direct RE en na 100 m clubgebouw. Diverse prijzen. Ook GPS (voorinschrijving voor GPS mogelijk van 28-02 tot 03-03 via email gps@mccontactdordrecht.nl ).
06-03 B 39ste LOTUSTREFFEN, Grote Spouwen. MC Lotus Motoren, 0477/523927, frison.bruno@telenet.be, lotus.bilzen@pandora.be, www.mclotus.be.
13-03 K/L10 KLAPPERTANDRIT, Hellendoorn. 160/250 km. Start 09.00-11.30 in clubhuis, Imminkservestraat 4, Hellendoorn. MC Nijverdal-Hellendoorn 0548-656432/06-51522548. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.) incl. koffie bij vertrek. www.mcnh.nl, benniekappert@home.nl. Ook GPS.
13-03 K VOORJAARSRIT, Tilburg. 200 km. Start 09.00-11.30. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. MC 't Motorrijerke, dre.vanspaendonk@home.nl, www.motorrijerke.nl.
13-03 B 27ste RONDE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN. KAMC Herentals/PA Antwerpen, 0495/100376, gilbert.vb@pandora.be, http://users.telenet.be/kamc-herentals.
13-03 V VOORJAARSTREFFEN, Moerbrugge. TA West-Vlaanderen, tawvl@skynet.be, www.tawvl.be.
19-03 B 23ste MOTORZEGENING, Menen. KMAC Menen, 056/518323, info@kmac-menen.be, www.kmac-menen.be.
20-03 K/L5 GOOD WILL TOUR, Vorstenbosch. 200 km. Start 09.00-11.00 in Bar de Ketel, Kerkstraat 13, Vorstenbosch. MC De Ketel 06-55344565/06-51439765. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.). Pas en groene kaart meenemen. Opbrengst gaat zoals ieder jaar naar een goed doel.
20-03 K LENTERIT, Hengelo (Gld). 225 km. Start 09.30-12.00 in Hamove-molen, Varsselseweg 34, Hengelo (GLD). Inschrijfgeld 5,00 incl. consumptie. Ook GPS. HAMOVE, 06-45456331, hamove.touring@planet.nl, www.hamove.nl.
20-03 L10 LOOT KAMPIOENSDAG. 80 km. LOOT 06-24850624. Inschrijven 09.00-10.30.
20-03 B LA PRINTANIÈRE, Bovesse. MC Saint-Servais, http://users.belgacom.net/saintservais, secretaire@mcsaint-servais.be.
20-03 V PAJOTTENLANDTREFFEN. VMF, 053/216044, vmf@skynet.be, www.vmf-vzw.be.
27-03 K/L10 STAMPPOT WORTEL RIT, Raalte. 200 km. Start 09.00-11.30 in Bar Brasserie Zwakenberg, Schoolstraat 11, Raalte. MC RAM Raalte 0572-354960/0572-356603/0570-531709 Inschrijfgeld 6,00 (z.h.). Na afloop kan men tegen vergoeding stampot wortel eten. Ook GPS. www.ramraalte.nl.
27-03 K 31e POKERRIT, Leiden. 200 km. Start 09.30-11.00 in clubhuis, Hoge Morsweg 199, Leiden. Inschrijfgeld 5,00. MC Randstad, 071-4076415/06-51021747, ellen600@casema.nl, www.mcrandstad.nl.
27-03 K GANZENRIT MET VERRASSING, Enter. 200 km. Start 10.00-12.00 in 't Clubhoes, Krompatte 2, Enter. Inschrijfgeld 6,00. Ook GPS. Enterse MC, 06-51087099, toer@entersemotorclub.nl, www.entersemotorclub.nl.
27-03 K KNMV'S OPENING VAN HET SEIZOEN / TOERHULDIGING. KNMV, 026-3528520, toer@knmv.nl, www.knmv.nl.
27-03 L5 MOTOR-UIT-HET-VET TOERTOCHT, Nijverdal. 200 km. Start 09.30-11.00 in café-restaurant De Budde, Grotestraat 167, Nijverdal. MC '93 Nijverdal 0546-571516/0546-572402/0548-688109. Inschrijfgeld 6,50 (z.h.) incl. 1 consumptie. Omgeving Achterhoek. Ook GPS.
27-03 B MACADAM BOYS MEETING. MC Macadam Boys, Avenue du Domaine 185/36, 1190 Forest, b.deweirdt@skynet.be.
27-03 V LENTERIT, Pittem. MTC Zedelgem, 050/825769, avonds_patrick@hotmail.com, www.mtczedelgem.be.
APRIL
02/03-04 W RONDE WALONNE, Ressaix. MTC Wallonie, www.mtc-wallonie.be.
03-04 K/L10 5e HAMAC-OPENINGSTOCHT, Harfsen. 150 km. Start 09.00-11.00 in café Buitenlust, Lochemseweg 132, Harfsen. MC Hamac 0573-431506/0573-432151. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. 1 consumptie. www.hamac.nl, aj.muil@hetnet.nl.
03-04 K 30e BRABANTRIT, Hilvarenbeek. 190 km. Start 09.00-12.00 in Scouting Hilvarenbeek, Bukkumweg 30, Hilvarenbeek. Inschrijfgeld 5,50 (z.h.)/ 6,50 (m.h.). Ook GPS. MAC De Grensjagers, 013-5051683, mcwdegreef@xs4all.nl, www.macdegrensjagers.nl.
03-04 K TMC's TWENTSE LENTERIT, Boekelo. 200 km. Start 09.00-11.00 in café De Buren, Beckumerstraat 2, Enschede. Inschrijfgeld 6,00. Ook GPS. Twentse Motor Club, 06-13248835, evenementen@twentsemotorclub.nl, www.twentsemotorclub.nl.
03-04 L10 26e KOEKSTADRIT, Schalkhaar. 150/250 km. Start 10.00-12.00 in restaurant De Lindeboom, Lindeboomsweg 1, Schalkhaar. MTK De IJselrijders 0570-653306/0570-617844/0570-656174. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. koffie met Deventerkoek. Omgeving Twente. Prijzen grootste club en verst komende deelnemer. Route naar start is bepijld.
03-04 L10 TULLEPETAONERIT, Roosendaal. 200 km. Start 09.00-11.00 in café Huis ten Halve, Kruisstraat 60, Roosendaal. BMW club Roosendaal 0165-552244/0165-394306. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Omgeving West-Brabant. Route op GPS op verzoek via BMW-tc@xs4all.nl. Op verzoek met voorrijder.
03-04 L5 19e VOORJAARSRIT ALKEMADE, Oude Wetering. Start 09.30-12.00 in clubgebouw, Weteringlaan 22, Oude WETERING. MC Alkemade 06-29574856. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.), 9,00 (p.j.), 7,00 (j.h.) incl. koffie bij start. Diverse prijzen. Bepijld vanaf A 4. www.mcalkemade.nl. Ook GPS.
03-04 B LA BALADE DES HUSSARDS, Tubize. MC Hussards, 069/641963, mc.hussards@quintin-assur.com, www.quintin-assur.com/MC.Hussards.
09/10-04 V 21ste TSJAMP TREFFEN, Wevelgem. MTC Tsjamp, tsjamp@pandora.be, www.tsjamp.be.
09/10-04 W CONCENTRATION SPITFIRE, Couillet. MCP Spitfire., www.mcpspitfire.be.
10-04 K/L10 21e 100 MIJLENRIT, Dedemsvaart. 180 km. Start 10.00-12.00 in clubhuis, Archimedesstraat 32, Dedemsvaart. MC De Mijlentellers 06-24655588. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Route naar start bepijld. Ook GPS. gjvandriessen@home.nl, www.mcmijlentellers.nl.
10-04 K/L10 36e MIOS-RIT, Anna Paulowna. 175 km. Start 09.00-11.30 in clubhuis, Zoutpad 1, Anna Paulowna. MC MIOS 0223-531548/06-53785942. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.), 12,50 (p.j.), 7,50 (j.h.) incl. 1 consumptie. Omgeving Noord-Holland. Route naar start bepijld. 5 prijzen oudste, jongste en verstkomende deelnemer. www.mcmios.nl.
10-04 K BATAVIERENRIT, Zevenaar. 225 km. Start 09.00-11.00 in clubhuis, Edisonstraat 3, Zevenaar. MC Asom 0316-330970. Inschrijfgeld 7,00 (m.h.), 5,00 (z.h.) incl. koffie bij start. www.mc-asom.com.
10-04 K RIJNROUTE, Wageningen. 200 km. Start 08.30-11.00 in café Onder de Linden, Haagsteeg 16, Wageningen. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. MC De Rijnridders, 06-53857056, info@rijnridders.nl, www.rijnridders.nl.
10-04 K 19e TUKKERTOCHT, Haaksbergen, 180/200 km. Start 09.30-12.00 in café Mos, Veldmaterstraat 45, Haaksbergen. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. Haaksbergse MC, 053-4619327, info@haaksbergsemotorclub.nl, www.haaksbergsemotorclub.nl.
10-04 K VALKENRIT, Dommelen. 100/200 km. Start 09.00-12.00 in café-zaal Beugelbaan, Bergstraat 32, Valkenswaard. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. MTC Cupido's Arrows, 040-2044841, j.tabak6@chello.nl. ,
10-04 L10 14e KOUWE KUITENRIT, Krommenie. 200 km. Start 09.00-11.00 in clubhuis, Hermesstraat 4, Krommenie-Ind.terr.Mercurius. MC '68 075-6218228. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Omgeving Noord Holland. Ook GPS. Volg in Krommenie borden industrie terrein Mercurius. www.mc68.nl.
10-04 L5 AMSTELLANDRIT,Amstelveen.150/175 km. Start 09.00-11.00 in KLM Sportcentrum, Wimbledonpark 2, Amstelveen. MTC Motovatie 0251-251661/06-29571673. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.), 7,00 (p.j.), 6,00 (j.h.). Route naar start via www.motovatie.nl Voorrijders aanwezig tot 10.45 uur. 06-30274398 nummer alleen tijdens rit. Ook GPS.
10-04 L5 18e VOORJAARSTOCHT, Blijham. 200 km. Start 09.00-11.00 in Hendy Bar, Hoofdweg 27, Blijham. MC Mios '93 0597-561212/0597-614904/0597-561666. Inschrijfgeld 6,00 (m.h.) incl. koffie bij vertrek. Omgeving Groningen/Drenthe/Duitsland. Pas en groene kaart meenemen. www.mcmios93.nl en info@mcmios93.nl.
10-04 B 19de KAMPER-TREFFEN, Heppen. MTC 13, 011/728078, erik.wouters4pandora.be, www.mtc13.be.
16-04 K 7e EGG RUN. Diverse locaties. Start 12.15. Inschrijfgeld 10,00 volledig voor goede doel. Stichting Egg Run Nederland, 06-53165027, info@eggrun.nl, www.eggrun.nl.
16/17-04 V COBRASTREFFEN, Gijzenzele. MC Cobra's, cobrasmc@pandora.be, www.mc-cobras.com.
17-04 K/L10 28e LICHTSTADRIT, Eindhoven. 160/200 km. Start 09.00-11.00 in café De Roef, Welschapsedijk 211, Eindhoven. EMAC 0650804695. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Omgeving Zuid Nederland. secretaris@emac-eindhoven.nl, www.emac-eindhoven.nl.
17-04 K/L10 SPONSORTOER, Koog aan de Zaan. 190 km. Start 09.00-11.00 in clubhuis, Wezelstraat 17, Koog aan de Zaan. MC Mozamo 06-22553381/06-30542133. Inschrijfgeld 10,00 (z.h.) incl. 2 consumptiebonnen en pannenkoek naar keuze. Met deelname sponsort u kinderen in Afrika met voedsel en onderwijs. memozamo@gmail.com, www.mozamo.nl.
17-04 K/L5 19e KENNISMAKINGS TOERTOCHT, Zeijen. 100 km. Start 11.30-13.30 in café-zalencentrum Hingstman, Hoofdstraat 18, Zeijen. MC Bartje 0598-452693. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.), 9,00 (p.j.), 6,50 (j.h.). Omgeving Drenthe en Groningen. Route naar start vanaf A28 afslag Assen-Noord RI Ubbena/Zeijen. In Zeijen bepijld. www.mcbartje.nl.
17-04 K 34e BLOESEMTOERTOCHT, Opheusden. 150/200 km. Start 09.00-12.00 op camping De Linie, Markstraat 3a, Opheusden. Inschrijfgeld 5,00/ 7,00 incl. consumptie. Ook GPS. MC De Buddy Rijders, 0488-491892, jonker.randwijk@hetnet.nl, www.buddyrijders.nl.
17-04 K MARTINISTAD TOERTOCHT, Delfzijl. 100/200 km. Start 09.00-12.00 in hotel-restaurant De Boegschroef, Handelskade West 12-14, Delfzijl. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Ook GPS. MC Martinistad, 06-16423912, support@martinistad.nl, www.mcmartinistad.nl.
17-04 K NEEDSE APRIL RIT (NAR), Neede. 180 km. Start 09.00-12.00 in café-restaurant De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21, Neede. Inschrijfgeld 3,50. Ook GPS. Needse MC, 0545-296449, toer@needsemotorclub.nl, www.needsemotorclub.nl.
17-04 K SPEEDY'S TOER, Etten-Leur. 200 km. Start 09.00-11.00 in Hof van Holland, Van Bergenplein 41, Etten-Leur. Inschrijfgeld 6,50. Ook GPS. MC Speedy Gonzales, 06-44404892, info@mcspeedygonzales.nl, www.mcspeedygonzales.nl.
17-04 K VOORJAARSTOERTOCHT, Zwolle. 200 km. Start 09.30-11.00 in café-restaurant Urbana, Wipstrikkerallee 213, Zwolle. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. MC Zwolle e.o., 06-50810413, arend.pinxsterhuis@tele2.nl, www.mczwolle.nl.
17-04 L10 BALIEBIKERS LENTERIT, Ameide. 175 km. Start 09.00-12.00 in clubhuis, Industrieweg 12, Ameide. MC Baliebikers 0183-600886/0183-602695. Inschrijfgeld 7,00 (m.h.), 5,00 (z.h.) incl. consumptie.
17-04 L10 15e BRABANTSE LANDSCHAPSRIT, Den Bosch. 200 km. Start 09.30-11.00 bij Motoport Den Bosch, Reitscheweg 33, Den Bosch. BMW MTC 's Hertogenbosch 0486-472701. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. koffie met cake bij start. Omgeving Brabant. Route naar start A2 afslag 20 en pijlen 'BMW MTC' volgen. Ook GPS. www.bmwmtc.nl en toercoordinator@bmwmtc.nl.
17-04 L10 TORENTJES RIT, Berghem. 200 km. Start 09.00-11.00 in herberg D'n Dort, Harensweg 3, Berghem. MC De Torenrijders 06-13207052. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. 1 consumptie. Omgeving Brabant/Gelderland/Duitsland. Ook GPS via mail of bij inschrijving. www.torenrijders.nl, torenrijders@xs4all.nl.
17-04 L10 20e ZEEPAARDJESRIT, Noordwijk. 200 km. Start 09.30-12.00 in clubhuis, Duinwetering 104, Noordwijk. MC Noordwijk 06-22500040. Inschrijfgeld 6,00 (m.h.), duo 3.00 incl. koffie. www.motorclubnoordwijk.nl.
17-04 RONDJE ACHTERHOEK, Nijverdal. 500 km. Start 08.00-11.00 in café-restaurant De Budde, Grotestraat 167, Nijverdal. MC '93 Nijverdal 0546-571516/0546-572402/0548-688109. Inschrijfgeld 6,50 (z.h.) incl. 1 consumptie. Omgeving Achterhoek. Ook GPS.
17-04 DISCOVERY DAY. BMW Motorclub Vlaanderen, 053/808158, voorzitter@bmw-mc-vl.be , www.bmw-mc-vl.be/nl/.
17-04 W TOUR DE HAINAUT, Dottignies. RAMCF Mouscron, www.ramcfmouscron.be.
23-04 MOTORZEGENING EN TOERTOCHT, Milheeze. 100 km. Start 09.30-11.00 in St. Willibrorduskerk, Past. Simonisplein 3, Milheeze. MC Laurentia 0492-342257. Omgeving Brabant, Limburg en Gelderland. Motorzegening bij kerk Milheeze.
23/24-04 V VLIEGENDE SCHOTELTREFFEN, Sint-Maria-Oudenhove. MC Devil Rowlers, 0495/230957, devilsven@pandora.be, www.mcdevilrowlers.be.
23/24-04 W CONCENTRATION MCP PUMA. MCP Puma, http://46mcp46puma.skyrock.com.
23/25-04 K/L5 32e BENELUX TROPHEE, Heerlen. 325 km. Start 09.00-11.00 op camping In den Hof, Musschenbroek 27, Heerlen. Maastrichtse Motorclub '72 024-6412651. Inschrijfgeld 7,00 (z.h.). Omgeving Ardennen (België en Luxemburg). Voorinschrijving zaterdag 16.00-22.00. Kamperen 5,00. Toertocht op Paaszondag, feestavond met muziek op zondag en afsluiting op maandag. Diverse bekers. GPS voorinschrijving via tourinfo@mmc72.nl, www.mmc72.nl. Pas en groene kaart meenemen.
24-04 K/L5 26e PAASTOERTOCHT, Lemele. 165/225 km. Start 09.30-13.00 in clubhuis, Korteveldsweg 18b, Lemele. MC Salland 06-51167589/06-41806371. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. koffie. Voorinschrijving GPS mogelijk via internet. www.mcsalland.nl.
24-04 K 31e Int. DIJKENTOCHT, Kerk-Avezaath. 200 km. Start 09.00 in dorpshuis De Avezathen, Daver 46, Kerk-Avezaath. Inschrijfgeld 7,00 (z.h.)/ 10,00 (m.h.). Ook GPS. MSV Ophemert, 06-14019787, robdejong16@gmail.com, www.msvophemert.nl.
24-04 K PAASTOERTOCHT, Ruurlo. 250 km. Start 09.00 in clubgebouw, Vosheuvelweg 1, Ruurlo. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. MC Ruurlo, 06-22919280, bogt0037@planet.nl, www.mcruurlo.nl.
24-04 K RONDJE TECKELENBURG, Winschoten. 450 km. Start 07.30-08.00 bij Klijnstra Motoren, Papierbaan 2g, Winschoten. Deelname gratis. Ook GPS. MTC Veendam e.o., 0597-423701, info@mtcveendam.nl, www.mtcveendam.nl.
24-04 K 52e TULPENRIT, Wieringerwerf. 190 km. Start 09.30-12.00 in café Bij de Buren, Brinkweg 15, Wieringerwerf. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.)/ 8,00 (m.h.). Ook GPS. Stichting Tulpenrit, 06-24705573, tulpenrit@quicknet.nl, www.tulpenrit.nl.
24-04 L10 21e MCZ PAAS PUZZELRIT, Nieuwveen. 175/200 km. Start 10.00-11.00 in café Merakels, Kerkstraat 10, Nieuwveen. MC Zevenhoven 0172-617432/0297-593665/0297-530644. Inschrijfgeld 5,00 (p.j.) incl. koffie bij vertrek. Omgeving Poldergebied/landelijk. Ook puzzelrit voor liefhebbers met mooie prijzen.
24-04 L5 EIERRIT, Mariahout. 200 km. Start 09.00-11.00 in café De Vijfeijken, Mariastraat 21, Mariahout. MTC Mariahout 0499-422638. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.) incl. 1 consumptie. Ook GPS. Voorinschrijving gewenst i.v.m. verschillende versies. Routes worden dan gemaild.
24-04 B LES ESCARGOTS DE PÂQUES, Warisoulx. MC Les Petits Gris, 081/510187, mclpg@belgacom.net, www.mc-les-petits-gris.be.
24/25-04 V HOUTLANDTREFFEN, Torhout. MTC Houtlandrijders, houtlandrijders@pandora.be, www.houtlandrijders.be.
25-04 K/L10 32e KAASSTADRIT, Driebruggen. 200 km. Start 09.30-12.00 in dorpshuis Custwijc, Laageind 1, Driebruggen. Boreftse MC 0182-522649. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Route naar start A12 afslag 13 Nieuwerbrug, door Waarder rijden tot startpunt Verloting 1 kg kaas per 10 deelnemers. www.boreftse-motorclub.nl, info@boreftse-motorclub.nl.
25-04 K/L5 VOORJAARSTOERTOCHT, Alkmaar. 110 km. Start 10.00-13.00 bij Zaanstad Motoren, Koedijkerstraat 29, Alkmaar. MAC Alkmaar 06-28929803/072-5610827. Inschrijfgeld 5,00 (p.j.). Omgeving Kop van Noord-Holland. toer@mac-alkmaar.nl.
25-04 K MC BARONIE SPONSORRIT, Breda. 200 km. Start 09.00-11.00 in hotel Campanile, Minervum 7090, Breda. Inschrijfgeld 3,00. Ook GPS. MC Baronie, 0162-456659, info@mcbaronie.nl, www.mcbaronie.nl.
25-04 K 17e HAMAC VOORJAARSKLASSIEKERRIT, Harfsen. 80 km. Start 10.00-10.30 in clubhuis, Deventerdijk 7, Harfsen. Inschrijfgeld 5,00. MC HAMAC, 0573-431506, aj.muil@hetnet.nl, www.hamac.nl.
25-04 L5 GIRO DI PASQUETTA, Maarssen. 120 km. Start 09.30-12.00 bij McDonald's, Planetenbaan 200, Maarssen. Inschrijfgeld 4,00 (z.h.). MTC De Horizonrijders. Omgeving Het Utrechtse landschap. Route naar start N230 afslag Maarssen-broek. www.horizonrijders.nl. Alleen GPS. Voorrijders voor motorrijders zonder GPS.
29-04 K/L5 AVONDRIT MC ZEEUWS VLAANDEREN, Sas van Gent. 100 km. Start 19.30-21.00 in clubgebouw, Albert van Milstraat 2, Sas van Gent. MC Zeeuws Vlaanderen 0115-452304/0618-842675. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.) met na afloop soep. Omgeving Zeeuws en Belgisch Vlaanderen. Pas en groene kaart meenemen. Prijs verst komende deelnemer, jongste deelnemer en grootste club. www.motorclubzeeuwsvlaanderen.com, toercommissaris@demotorrijder.nl.
25-04 B LES SABOTIERS, Nismes. AMC Eau Noire Nismes, 060/751088, amcennismes@mail.be.
30-04 K/L10 32e ORANJERIT, Baarn. 180 km. Start 08.30-12.00 in De Kleurvogel, Tolweg 1, Baarn. Baarnse MC 033-4554924/06-14426487/06-22549248. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Prijs grootste deelnemende club, oudste deelnemer en verstkomende deelnemer. Ook GPS. baarnse-mc@solcon.nl, www.baarnse_mc.bleuh.net.
30-04 K/L10 TOER DE KETEL, Vorstenbosch. 200 km Start 09.00-11.00 in bar De Ketel, Kerkstraat 13, Vorstenbosch. MC De Ketel 06-55344565/06-51439765. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.). Pas en groene kaart meenemen. apple-ellis@home.nl, www.mcdeketel.nl.
30-04 K KONINGINNERIT, Veendam. 150 km. Start 10.00-11.00 bij Kielman, Kerkstraat 18, Veendam. Deelname gratis. Ook GPS. MTC Veendam e.o., 0597-423701, info@mtcveendam.nl, www.mtcveendam.nl.
30-04 K VOORJAARSRIT, Ruinen. 200 km. Start 09.30-11.00 in café Kuik, Brink 15, Ruinen. Inschrijfgeld 5,00. Ook GPS. MC '80, 0522-472640, info@mc80.nl, www.mc80.nl.
30-04/
01-05 VETPOMPETREFFEN, Wingene. MC De Vetpompe.
MEI
01-05 K/L10 ´t BERGEIJKS LENTERITJE, Bergeijk. 200 km. Start 09.00-12.00 in café De Gouden Leeuw, Hof 6, Bergeijk. MTC Bergeijk 0497-574249/0497-577135 Inschrijfgeld 5,00 (z.h.) incl. consumptie en soep. Prijs grootste club, verstkomende deelnemer/ster en oudste deelnemer/ster. Ook GPS.
01-05 K/L10 25e MARIKENRIT, Alverna. 200 km. Start 09.00-12.00 in café-zaal De Markies, Graafseweg 600, Alverna (Wijchen). MC Keizer Karel 0412-612213/0485-470579. Inschrijfgeld 3,50 (z.h.), 6,00 (p.j.), 5,00 (j.h.). Omgeving regio Nijmegen. Start ligt aan parallelweg N321 van Nijmegen naar Grave. www.mckeizerkarel.nl.
01-05 K DRENTHE TOERTOCHT, Hoogeveen, 175 km. Start 09.00-11.00 in clubhuis, Achteromsedijk 8a, Hoogeveen. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Ook GPS. MC Hoogeveen e.o., 0528-342128, motorclubhoogeveen@live.nl, www.motorclubhoogeveen.nl.
01-05 K 31e MEITOERTOCHT, Nieuwleusen. 200 km. Start 09.30 in clubhuis, Bosmansweg 103, Nieuwleusen. Inschrijfgeld 7,50 (z.h.). Ook GPS. MC Nieuwleusen, 06-53698768, toursecretaris@mc-nieuwleusen.nl, www.mc-nieuwleusen.nl.
01-05 K 29e MOLENRIT, Twello. 200 km. Start 09.00-12.00 in clubhuis, Stinzenlaan 81, Twello. Inschrijfgeld 3,00 (z.h.)/ 4,00 (m.j.)/ 5,00 (p.j.). Ook GPS. MC De Megafoon, 06-29078138, info@demegafoon.nl, www.demegafoon.nl.
01-05 K 2e TOUR DE l' AMANT, Breda. 100/200 km. Start 09.00-12.00 in café De Ganzerik, Ganzerik 1, Breda. Inschrijfgeld 6,50 incl. koffie/thee bij start en bij finish soep. Ook GPS. Culinair Bikers Breda, 06-20100341, secretaris@culinairbikers.nl. www.culinairbikers.nl. Omgeving Nederland en België. Pas en groene kaart meenemen.
01-05 K VOORJAARSTOERTOCHT, Hellendoorn. 200 km. Start 09.00-11.30 in clubhuis, Imminkservestraat 4, Hellendoorn. MC Nijverdal-Hellendoorn 0548-612487/06-16500310. Inschrijfgeld 6,00 (z.h.) incl. koffie bij start. www.mcnh.nl, benniekappert@home.nl. Ook GPS.
01-05 L10 14e BONIFATIUS TOERTOCHT, Dokkum. 200 km. Start 09.00-11.30 in hotel De Posthoorn, Diepswal 21, Dokkum. MTC Bonifatius 06-28063806. Omgeving Friesland, Groningen en Drenthe. www.mtcdokkum.nl.
01-05 5e HAMALAND MEIRIT, Groenlo. 200 km. Start 09.00-11.30 in café Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6, Groenlo. MC Hamaland. Inschrijfgeld 5,00 (z.h.). Omgeving Gelderland, Achterhoek en Duitsland. Pas en groene kaart meenemen. Ook GPS. http://www.mchamaland.nl.
Aan de buitenkant vertoont hij geen enkel verschil met de erkende model 1938 behalve dan de drukknoppen die over het algemeen zwart zijn en van het merk Newey brothers. De oorkappen /beschermers zijn dezelfde (ook zelfde gestikt als die van de model M1938). Dit is het enige verschil aan de buitenkant. Modellen M 1938 zijn steeds uigevoerd met de klassieke bleke okerkleurige stof of canvas, genaaid aan de zweetband en verder met een brede en een smalle witte canvas band.
De Model 1939-40 wijkt daar enkel vanaf daar het binnenwerk een iets andere kleur van leder gebruikt (maar zeker geen opvallend oranje zoals op sommige naoorlogse modellen) en dat de zweetband aan een groene stof bevestigd is ipv aan die okere bleke stof. De gekruiste banden in de kroon van de helm zijn dezelfde nl een brede witte gekruist door een smallere witte en de brede witte is dan nog eens op zijn beurt overlapt met een bleke ruwere canvasstof. Meestal is het merklogo le levior verticaal bovenaan in de zweetband genaaid. Bij de in excellente staat verkerende exemplaren kun je dan op die bredere bleke gekruiste band de drukletters ABL terugvinden.
Nu wat die Newey drukknoppen betreft: Je vindt ze zowel in bruin als in zwart maar de zwarte primeren tot hier toe nog altijd.
De nikkelen Newey drukknoppen zijn volgens mijn bescheiden mening vooroorlogs temeer daar deze drukknoppen ook voorkomen op een vooroorlogse geproduceerde Britse motohelm. Deze Britse 'HELMET CRASH DESPATCH RIDER'S' zoals ze hem noemen, is gemaakt/ ingevoerd einde 1939 zodus kan nog altijd kloppen met mijn theorie van mobilisatie nl overschakelen op Engelse leveranciers van drukknoppen ipv Duitse drukknoppen (vergeet niet dat Frankrijk en Engeland al (op papier) in oorlog waren met Duitsland vanaf september 1939 ! Vandaar de mobilisatie in alle landen. Ook kan het zijn dat het niets te maken had met patriotisme maar dat de Engelse drukknoppen goedkoper waren en mede door de mobilisatie de Belgische fabrikant Le Levior doorheen zijn voorraad Duitse drukknoppen of die met bloemmotief of whatever geraakte. Feit is dat deze drukknoppen dus bestonden en toegepast werden op Britse motorhelmen (de HELMET CRASH DESPATCH RIDER'S) De bruine en zwarte scheeltjes zijn maar een onderdeel van het geheel van de drukknop en men kan bv nog een kleine stock liggen hebben gehad van deze bruine knetsers en deze al wel op hun male female stud van Newey Brothers geplaatst hebben of . Feit is dat eveneens bij de Duitse helm M35 toen hij veranderde naar een ietswat economischere versie de M40 de stocks opgebruikt werden van de M35 binnenwerken en de onderdelen daarvan; aldus kreeg men een allegaartje aan verschillende stijlen dooreen; mod 35 helm met nieuwere type van binnenwerk nl ijzeren of zinken ring en een mod 40 helm met nog het oude type van binnenring nl de aluminium versie etc . Na-oorlogse Politie en rijkswacht motohelmen
De meeste naoorlogse politie- en rijkswacht motohelmen zijn groter (lees hoger van vorm) en bestaan niet meer uit de 4 gestikte stukken canvas aan de buitenkant maar uit een stuk. Er bestaan uiteraard de originele M1938 welke zijn doorgedragen geweest en zwart overschilderd. De meeste naoorlogse politie en rijkswacht motohelmen hebben een groot etiket in de kruin van de helm gestikt met Le LEVIOR en 'marque depose' en iets met 'casque moto brevetee civil'. Ook heb ik enkele van deze naoorlogse gemaakte politiehelmen gezien met terug Duitse Drukknoppen van het merk Prym maar nog niet met Newey drukknoppen.
Als epiloog kan ik besluiten dat de firma Le Levior na de oorlog terug herbegonnen is met de productie en vertrokken is van de laatste (verbeterde versie ) model 1939-40 om deze nog verder te modifieren (kleinere modificaties hier en daar zoals bv die riempjes die je door de wand kan schuiven en deze alzo langs de binnenkant kan bevestigen.
Ik heb onlangs een na-oorlogse zwarte motardhelm van de Rijkswacht in de handen gehad en wat me er bij opvalt is het gebruik van "biljartlakengroene" webbing aan de binnenzijde. Die stof meen ik nog niet tegengekomen te hebben bij de vooroorlogse model 38 motorhelmen. Die vooroorlogse die ik gezien heb zijn steeds uigevoerd met de klassieke bleke okerkleurige stof of canvas, genaaid aan de zweetband en verder met een brede en een smalle witte canvas band.
Wildfire Tours, noted for their unique Harley Davidson transport services for conferencing groups and special events have unveiled the Limo-Bike, certain to turn heads. Seating 8 people, this quirky vehicle must be seen to be believed.
Je moet iets doen om klanten te trekken. Uitgekeken op de standaard zwarte of witte uitgerekte Mercedes? Neem een Harley Limotrike. Een schot in de roos voor touroperators Chris en Rhonda McCredie uit Perth, Australië.
Kan het comfortabeler
In eerste instantie verzorgen de McCredies tochten op motoren waar maar een, hooguit twee bezoekers op passen. Vanuit het idee dat ook hele gezinnen tegelijk vervoerd moeten worden, voegden ze trikes toe aan hun vloot Harley-Davidsons. Op deze manier kunnen ook gasten zonder motorrijbewijs genieten van de tours in de stad.
Het kan nog gekker, nog comfortabeler bedachten ze. Het model Limotrike ontstond en is momenteel de absolute blikvanger op de weg. Langer dan een standaard limousine en geschikt voor maximaal zeven personen.
Gedreven door Australische trots
Alhoewel de voorkant van een Harley afkomstig is, heeft de v-twin plaats gemaakt voor een traditioneel Australische Holden 3.8-liter V6 motor. Het chassie is bestaat uit compartimenten van gegalvaniseerd staal met een opbouw van fiberglass dat later tot 16 keer toe is overgeschilderd met parelmoer witte pianolak.
Het interieur liegt er niet om in deze luxste trike ter wereld, Australische witte lederen bekleding, een Jarrah-houten bar, een gesloten stereocircuit en digitale video disc TV, airconditioning, kristallen glazen, en een surround sound-systeem van 10.000,-. Communicatie gaat via intercom systeem met de bestuurder, net als in de film eigenlijk.
Het duurde vijf jaar om de limotrike te bouwen. Desondanks is een bewijzen dat door hard werken, vaardigheid en vindingrijkheid een bijzonder voertuig is onstaan. Als je ook zon limotrike in je garage wil passen, verwacht dan een complete verbouwing want deze versie is 2 meter breed en 6,5 meter lang!
Ben je in de buurt, dan moet je beslist een ritje maken met de Limotrike ( 35,- p.p. per uur)
Motorrijder gereanimeerd na ongeval op E19 in Brecht
Motorrijder gereanimeerd na ongeval op E19 in Brecht
Op de E19 tussen Breda en Antwerpen is vanochtend een zwaar ongeval gebeurd waarbij vier vrachtwagens en een motorrijder betrokken waren. De motorrijder werd ter plaatse gereanimeerd en het ongeval zorgt voor heel wat hinder. Dat bevestigt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.
"Het ongeval speelde zich kort voor 7.00 uur af ter hoogte van Brecht. Een eerste vrachtwagen voerde om nog onduidelijke reden een remmanoeuvre uit, waarop een achterliggende vrachtwagen naar links moest uitwijken. Daarbij reed hij in op een motorrijder, die vervolgens onder de eerste vrachtwagen werd geslingerd. Ten gevolge van dat ongeval botsten nog eens twee vrachtwagens, zonder veel erg, op de eerste twee vrachtwagens."
Bij het ongeval raakte de motorrijder levensgevaarlijk gewond. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. De rechterrijstrook is nog altijd versperd, waardoor het verkeer slechts over één rijvak richting Antwerpen kan. Momenteel staat er zeven kilometer file, goed voor een verliestijd van 45 minuten. Op het hoogtepunt van de file was het aanschuiven tot in Nederland.
Omrijden via Bergen op Zoom en de A12 is door wegwerkzaamheden helaas geen optie. Wel is er een lokale omleiding voorzien via de afrit Loenhout tot de oprit Brecht. Volgens Beeckman blijft de hinder nog wel een tijd duren. "Het parket moet nog ter plaatse afstappen om de precieze omstandigheden te onderzoeken. Daarvoor wordt de snelweg richting Antwerpen mogelijk een tijd afgesloten", besluit Beeckman.
Moderne motoren kunnen niet meer geflitst worden !
Moderne motoren kunnen niet meer geflitst worden !
Wie vandaag een nieuwe motorfiets koopt, moet zich een pak minder zorgen maken over flitscontroles. De nieuwste types van motors worden niet altijd gedetecteerd door onze flitscameras met lusdetectie, zegt Joke De Rocker van het departement Elektromechanica en Telematica, de afdeling van het Agentschap Wegen en Verkeer dat instaat voor de goede werking van de flitspalen.
"Moderne motorfietsen bevatten weinig ferrometaal, legt woordvoerster Joke De Rocker uit. Daardoor worden ze soms niet gezien door het magnetische veld van de lussen.
Het probleem stelt zich lang niet bij alle nieuwe motorfietsen, legt Joke uit. Bovendien valt het niet te voorspellen of een motor al dan niet gezien zal worden. Die enkelingen die door de mazen van het net glippen, wegen niet op tegen de miljoeneninvesteringen die nodig zijn om alle flitspalen te vervangen.
Fantastisch filmpje doorgestuurd gekregen van mijn besnorde vriend Eddy uit Antwerpen over een motorrijders-eenheid van de Italiaanse Politie tijdens een jubileum te Rome ergens in de jaren '50... http://www.youtube.com/watch?v=kTYGmjgSMv8
Telt voor : BMB - VMBB - Open Beker van Vlaanderen
Een koude maar zonnige droge zondagmorgen. Bij aankomst viel het meteen op dat de stuntelende signaalgevers niet goed voorbereid waren op hun taak : het drukke verkeer stilleggen om motorrijders de parking van Hoge Duin te laten oprijden en daarbij nog de voorbijrijdende fietsers erop attent maken dat er moto's aankwamen, dit alles gecombineerd met de GSM aan het oor... dat vraagt om moeilijkheden.
Bij het binnenrijden wisten de begeleiders blijkbaar niet goed waar de ingang van de zaal was, want ze lieten de motorrijders eerst heel het gebouw rondlopen, terwijl het inschrijvingen direct om de hoek was... soit.
Er was trouwens geen communicatie met de parking aan de achterkant van het gebouw (waar er plaats genoeg was) zodat er op sommige tijdstippen chaos dreigde te ontstaan wanneer er een groepje van 10 of meer motoren zich kwam aandienen. Dan liep het verkeer daar aan de inrit helemaal in het honderd. Dus, in het vervolg geen inschrijvingen meer aan de oprit van de parkings, heren organisatoren !
Mij werd door zo'n pipo een plaatsje aangeduid, met het risico weggetakeld te worden...
De koffie stond klaar en er kon zelfs al soep gedronken worden. Het was al 10.00u in de morgen.
Aan de inschrijvingstafel was het met momenten zeer druk.
Men kon er ook, wat de dag van vandaag ook bij motorrijders zeer in trek is, je GPS met de route laten opladen. Interessant want als je in het 'buitenland' rijdt, kan het al eens gebeuren dat er pijltjes 'verdwijnen'... Er was ook een verkoopsstandje.
Voor het vertrek nog vlug even een foto nemen van dit eigenaardig vihikel : een cam-am Spider RT Roadster. Zie je niet veel op onze wegen. En 'twas gene jonge gast die erop reed !
Eerst nog even onze tank bijvullen aan deze POWER in Koksijde, want in noord-Frankrijk rondrijden op een zondag... je weet maar nooit.
In De Panne was er een dierenwijding van StHubertus aan de gang. Eventjes rechtsomkeer en het ritueel van dichterbij bekijken.
Eventjes dacht ik dat meneer pastoor mij ook ging zegenen...hij kwam vervaarlijk dicht met zijne kwispel !
Dan waren we niet ver meer van de Franse grens en het vroegere douanelokaal is nu omgetoverd in een Leonidas-pralinenzaak !
Voor we de richting Rexpoëde nemen, komen we in Bray-Dunes deze eigenaardige watertoren (Chateau d'eau) tegen.
Over het Canal des Chats en dan is er daar een meisje een restant van een molen aan het restaureren. Nu een privéwoonst die vroeger Moulin du Rat heette.
Dan gaat het richting Warhem waar je natuurlijk tekenen van het Vlaams in deze noordelijke streek van Frankrijk tegenkomt : Le Koestal !
In Bergues botsen we op de 'Marathon de Dunkerque'... Die 'bevoorradingstafel' zag er appetijtelijk uit : gedroogd fruit, bekertjes fruitsap, flesjes water, vitaminenkoekjes,... genoeg om even halt te houden en en ik mocht zelfs meeproeven ! Het was trouwens kilometerstand 25.
Voor we de versterkte 'Vauban'-stad Bergues verlaten, nog even een kiekje nemen van dit eigenaardig 'politiek' cafe.
Dan via Hoymille naar Faubourg de Cassel, Steene en Le Grand Millebrugghe.
Even voor we Broukerque binnenrijden krijgen we de aanduiding : FOTO BINNEN 500 METER ! En als ik één fotograaf voor motortreffens mag aanbevelen, dan is het wel degelijk Ivan Crombez van 'tFotohuis, hier met zijn drie dochters.
Het was reeds 13.00u en dus tijd voor een snack : in Broukerque was ik bij een traiteur binnengesprongen voor enkele lekkere gebakjes en een fles puur sinaasappelsap en installeerde me even buiten het centrum op een bankje in een gezellig park met zicht op de voorbijrazende moto's.
Verder naar Craywick, Loon-Plage en Gravelines waar we eerst de jachthaven tegenkwamen en even later zicht op de Noordzee.
Voor we naar het uiterste puntje van de kust werden gezonden, eerst nog een stempeltje ophalen in Cafe-Pizzeria.
Het uitzicht was er wondermooi : zeilboten en waterscooters vaarden op en af en er was daar een klein, maar opvallend bedevaartsoord : Ave Maris Stella.
Ave Maris Stella is een populaire liturgische hymne van onbekende oorsprong. Het kan worden terggevonden in de 9e eeuw, want het is bewaard in de Codex Sangallensis, een 9e eeuwse manuscript, nu in het Zwitserse klooster van St. Gallen. De hymne wordt vaak toegeschreven aan St. Bernard van Clairvaux (1090-1153) en soms aan koning Robert (1031), beiden Het is ook toegeschreven aan Venantius Fortunatus (d 609) en Paul de Diaken (d 787). Het werd gevonden in de oude codices van het Goddelijke Bureau voor de Vespers van Maria's feesten. Vandaag de dag is nog steeds in gebruik in de Goddelijke Bureau en in het kleine kantoortje van de Heilige Maagd.
Even verder op weg naar Oye-Plage komen we deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog tegen : la Tour Penché...
Op het strand is daar in 2003 een potvis aangespoeld.
Dan verlaten we dit stadje over de Oye-rivier..
Dan gaat het verder naar Nouvelle-Eglise en Vieille-Eglise, StOmer-Capelle, St Folquin en rijden we langs de rivier Aa naar Bourbourg.
Terwijl ik een foto sta te nemen van deze mooie gerenoveerde kerk met beiaardtoren (met dat verschrikkelijk lelijk roestig 'ding' voor de ingang !!!!) trekt een 'hoopje mens' mijn aandacht.
Ik snel die sukkelaar onmiddellijk te hulp (je weet maar nooit... hartinfarct, overvallen en doodgeslagen,...), maar het bleek alleen een - verschrikkelijk stinkende - dronkaard te zijn die rustig in het zonnetje zijn roes lag uit te slapen !
Even buiten het centrum was er een (sinds 14 april splinternieuwe) brigade van 'la gendarmerie' en heb ik de permanentie daarvan maar op de hoogte gebracht.
Ze zouden eens een kijkje gaan nemen...
Dan maar verder naar Looberghe, Drincham, Crochte, Socx, Haeghe Meulen (Warhem), Killem en in Hondschoote gaan we terug over de grens, België binnen. Even verder eens halt houden bij deze mooie (draaiende) stalijzer-staakmolen van Leisele. (Lees er alles over op http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=892)
Via Isemberghe komen we in Alveringem waar een tweede (geheime) controle plaatsvond in cafe 'tWieltje.
Over de Lo-vaart komen we in Lampernisse, waar we enkele kilometers langsheen deze beekjes reden.
We komen uit in Eggewaartskapelle, rijden langs deze vissersboot in Wulpen...
... en de het OnderhoudsCommando Smd van de luchtmachtbasis van Koksijde...
... terug naar Oostduinkerke, waar deze monumentale garnaalvisser dienst doet als rondpunt-garnituur...
We arriveerden omstreeks 16.00u aan onze eindbestemming en moeten daar horen dat de tombola al afgelopen is. Foutje van de organisatie, gezien we maar tegen 16.00 uur moesten binnen zijn en de prijsuitdeling om half-vijf was ( zie affiche) !!! Maar ze hadden in ieder geval reeds de trofeeën uitgepakt.
Ondanks de 655 inschrijvingen was het een niet-beneidenswaardige rondrit. Afgezien van enkele kilometertjes landelijke wegen (met de gebruikelijke modder) reden we hoofdzakelijk op goed berijdbare wegen door veel stedelijke agglomeratie en met weinig bezienswaardigheden. Weer zo'n 'niet-toeristische' rit waar het waarschijnlijk weer gaat om de kilometers en de clubrangschikking. Een herinnering aan de rit (sticker, badge, medaille,...) kon er blijkbaar ook al niet meer van af. Jammer... vroeger al betere 'Noorzeetreffens' meegemaakt.
Ik ben Guy Vandendriessche
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is gewezen rijkswachter en veiligheidsagent.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motortoerisme, terrariumdieren, plastic modelbouw, snorrenclub,....