Sergio Herman is de kok die restaurant Oud Sluis in het Zeeuws-Vlaamse Sluis bestiert. De (Michelin-)ster van deze man steeg met de jaren: in 1995 kreeg zijn restaurant één ster, in 1999 werden dat er twee en in 2005 volgde de ultieme waardering met drie Michelinsterren.
Door restaurantgids Gault Millau werd Herman in 2004 en 2009 ook uitgeroepen tot Chef van het jaar. Sergio was dit jaar, samen met Peter Goossens, te zien in het programma Beste Hobbykok van Vlaanderen.Was je als kind met cultuur begaan? Nee niet echt , ik was ook toen al meer bezig met eten.
Heb je een concrete eerste culturele herinnering? Ik bezocht vaak met mijn ouders steden zoals Parijs, Amsterdam en London. Dat vond ik altijd indrukwekkend. We gingen daar ook naar musea en natuurlijk goed uit eten.
Als je thuis als kind af en toe iets cultureels deed, wat was dat dan? Speelde je toneel, las je veel, ? Nee niet echt. Ik was met andere dingen bezig. Maar mijn opa was kunstenaar en ik herinner me nog goed dat hij vaak met mij schilderde.
Als je een artistiek talent zou mogen kiezen, waar zou je dan heel goed in willen zijn? Kunst maken en design ontwerpen.
Welke kunstdiscipline bekoort jou wel? En wat ligt je minder? Ik probeer zoveel mogelijk de combinatie van eten en kunst visueel terug te laten zien op het bord. Dit vergt perfectionisme. Waar ik het minst goed in ben, weet ik niet. Mijn vak vraagt discipline in alle opzichten.
Welke drie kunstenaars vraag je mee voor een gezellig avondje tafelen? Studio Job, Tadao Ando en Bono.
Zou je het gesprek in een bepaalde richting sturen? Ik zal altijd de link naar eten maken. Dat is mijn passie!
In welke periode had je graag willen leven? Ik zou het niet weten. Ik vind de 20e eeuw wel boeiend: de vernieuwingen in mijn vakgebied gaan razendsnel en dat houdt me scherp.
Stel dat in de hemel drie kamers gevuld zijn met kunst of met artistieke taferelen. Wat zou je daar dan willen aantreffen? Een kamer die is ontworpen door Jef Koons en Armani Casa. En een kamer ontworpen door Piet Boon, zodat ik in een omgeving kan verblijven die lijkt op het hier en nu. Welke Vlaamse kunstenaar verdient volgens jou een standbeeld? Matthieu Ronse. Welke artiest/kunstenaar zou je voor één dag uit de dood willen terughalen? En wat zou je hem of haar vragen? Keith Haring. Hij is de grondlegger van de street art. Ik zou hem vragen waarom hij in New York al die muurschilderingen maakte. En Andy Warhol zou ik het hemd van zijn lijf vragen over alles eigenlijk. Hij is een fascinerende man. (uit in Vlaanderen)
Om een orgasme te bereiken, is het niet noodzakelijk dat je de geslachtsdelen stimuleert. Ook door hypnose kan je een orgasme bereiken, zowel door een hypnotiseur als door zelfhypnose, eventueel met je partner. Hoe dat gebeurt? 'Simpelweg' door het opbouwen van innerlijke erotische spanning. Dat schrijft Gazet van Antwerpen op haar website.
Erotische hypnose steunt op het geloof dat het kan, en dan lukt het ook. Een soort 'self fulfilling prophecy' dus. Ook de gekende hypnotische trucjes worden toegepast zoals de monotone stem en het denkbeeldige touw.
Het verschil met gewone hypnose is dat erotische hypnose drijft op vertrouwen en zelfkennis. Hoe beter je de ander (of jezelf) kent, hoe sneller je resultaten zal boeken.
Het begin Hoe begin je daar concreet aan? Je bouwt innerlijke erotische spanning op, door seksuele fantasieën te bespreken en opwindende gedachten te herhalen. Als je dit als koppel toepast, is het de persoon onder hypnose die 'luistert', en de andere die vertelt.
Oefenen maar Door het ophalen van deze erotische gedachten en het scheppen van een erotische sfeer, bouwt de seksuele spanning in het lichaam zich op en kan een orgasme bereikt worden. Oefening baart kunst, zeggen experts. "Hoe meer je oefent, hoe meer kans op een intens orgasme." (edp)
Een monitor dat het gehuil van baby's ontcijfert zodat je weet wanneer hij moe of hongerig is, wordt momenteel door Japanse onderzoekers ontwikkeld.
Toonhoogte en patroon Japanse wetenschappers ontwikkelden een computerprogramma dat de toonhoogte en het patroon van het gehuil van baby's analyseert. Het zou heel accuraat zijn, maar hiervoor moeten de onderzoekers wel vertrouwen op het oordeel van de ouders want de baby kan dit natuurlijk niet bevestigen. "Ouders krijgen geen woordenboek waarin ze het gehuil van hun baby kunnen oopzoeken. Deze monitor kan huilconcerten vertalen zodat ouders zeker weten wat er aan de hand is."
Eigenaars van een iPhone kunnen al een huilvertaler installeren op hun gsm die werd ontwikkeld door een Spaanse kinderarts. Deze zou 96 procent accuraat zijn, maar krijgt wel wat kritiek.
Geen vervangmiddel Volgens Britse opvoedingsexperte Siobhan Freegard zal dit toestel heel populair zijn bij kersverse moeders en vaders. "Vooral mannen houden van gadgets en kant-en-klare oplossingen. Het kan hem meer vertrouwen geven en betrokkener maken als ouder. Ook perfectionistische moeders zullen hier voor te vinden zijn. Heel veel opvoedingsboeken zeggen dat je als mama snel leert het gehuil van je kind te interpreteren, maar gehuil blijft gehuil voor velen. Naarmate ze ouder worden, gaat dit makkelijker. Dit gadget is echter geen vervangmiddel voor de intuïtie van een moeder. Het leren interpreteren van het gehuil is een deel van het proces van het kweken van een emotionele band met je kind." (ep)
Lore Van de Weyer volgt haar vriend Tom Boonen naar Monaco, waar hij sinds dit weekend opnieuw een vaste stek heeft. Boonens vriendin geeft dit keer haar job in Mol op om samen met hem in het prinsdom te wonen.
Boonen vloog vanuit Oman vorige week zaterdag rechtstreeks op Zuid-Frankrijk, waar zijn vriendin Lore Van de Weyer hem in Nice stond op te wachten om naar hun nieuw nestje in Monaco te rijden. Terwijl 's lands populairste renner in Azië de conditie voor het voorjaar zocht, richtte zijn vriendin de nieuwe flat in. Amper één jaar nadat ze in Mol gingen samenwonen, koos het populaire koppel opnieuw voor Monaco. Nieuw is wel dat Lore loopbaanonderbreking aanvroeg in het Rijksinstituut van Mol, waar ze als sociaal assistente deeltijds werkte.
Precies dat is het grote verschil met de eerste passage van Tom Boonen in Monaco. In 2005 besloot hij naar het trainings- én fiscale paradijs te verhuizen, zonder al te veel medezeggenschap van zijn vriendin. Op dat ogenblik leefde hij nog bij zijn ouders André en Agnes thuis in Balen. De relatie met Lore verzeilde in een crisis en het kwam zelfs tot een breuk. In de winter van 2007-2008 kwam het opnieuw goed tussen de twee. Omdat Lore haar job had en de afstand te ver was, besloot Tom Boonen in september 2008 om Monaco de rug toe te keren.
Anoniemer leven
De twee zochten en vonden een huis in Mol, waar ze vorig jaar dit tijdstip voor het eerst gingen samenwonen. Lore was ondertussen best wel de ontspannen sfeer van Monaco gewoon, want tijdens een interview met ons zei Tom nog: 'Het zal raar doen want we hadden het hier allebei naar onze zin. Lore kwam af en toe wel eens langs als haar job het toeliet.'
Het stond dus in de sterren geschreven dat de twee zouden terugkeren naar 'le beau monde' van Monaco, waar het landschap uitstekend terrein is voor topatleten, en waar ze ook een veel anoniemer leven slijten tussen de Michael Schumachers van deze wereld dan in de 'stille Kempen'.
Het voorbije najaar vertelde Tom Boonen nog dat hij respect had voor mensen die in de sociale sector werken en voor een handvol euro's hun boterham verdienen in heel moeilijke omstandigheden. De job is voor Lore dus tijdelijk van de baan. Hun huis in Mol is ondertussen opnieuw verhuurd.
Boonen zelf bevestigde nog niet officieel dat hij opnieuw een Monegaskisch resident is. Tijdens de Ronde van Oman vorige week gaf hij wél aan dat een verhuis nakend was. 'Ik ben zelfs volle bak bezig om een eigen stulpje te vinden in het zuiden', lichtte hij toen een tip van de sluier op. 'Ik heb een hele winter krikkel gelopen omdat ik mijn appartementje in Monaco van de hand deed. Een blunder van formaat was dat.
Trainen met 'rivaal' Gilbert
'In de winter zit je die maanden toch veel op winterstage. Ik was enkel thuis tussen Kerstdag en Nieuwjaar, maar op twee januari was ik opnieuw weg om in degelijke weersomstandigheden te trainen. Dan kan je beter een vaste honk hebben. Als ik dat nu niet doe, wanneer dan wel? Als renner is dit sowieso geen slechte investering. Om hetzelfde trainingsresultaat bij ons te hebben als in Monaco, moet je in België al véél doen. Je kan tenslotte niet elke dag met de auto naar de Ardennen rijden.'
De vader van Tom Boonen, André, draaide gisteren niet rond de pot. 'Tom is er goed aan het trainen. Dat doet hij ook niet alleen. Dat is het grote verschil met het seizoen 2008. Toen was er van zijn vaste kliek trainingsmaten niet veel meer over geschoten. Enkel nog de Australiër Baden Cooke en de Noor Thor Hushovd. Tom is geen mens die graag alleen traint. Nu wonen Philippe Gilbert, Filippo Pozzato en ook Gert Steegmans in de buurt. Tom schiet zeer goed op met Philippe Gilbert. Buiten de wedstrijden zijn het vrienden, maar in de koers zelf is het natuurlijk hard tegen hard. 's Avonds zit hij ook niet langer eenzaam op zijn flatje. Nu is Lore er.'
Silke en Kristof uit Nieuwpoort van mijn Restaurant 2010
'Wij houden werk en privé gescheiden' Silke (21) & Kristof (28) - Nieuwpoort Waarom doen jullie mee? Kristof: 'We willen echt ons eigen restaurant. Ik heb ooit al geproefd van het leven als zelfstandige en dat wil ik opnieuw. Ik wil mijn eigen ding doen, samen met Silke.'
Wat is jullie sterke kant? Silke: 'Dat we al gewend zijn om samen te werken. De voorbije zeven maanden stonden we in hetzelfde restaurant. Samen gaan werken, samen naar huis en volgende dag weer samen gaan werken. Op die momenten werk en privé gescheiden houden is het moeilijkste. Wij zitten al een stadium verder: het is ons gelukt om het te doen.'
En jullie zwakke kant? Silke: 'Ik. (lacht) Ik had geen hotelschoolopleiding. Ik wil in de zaal iemand naast mij die wel die opleiding had. Om als zaalteam sterk naar voren te komen.' Kristof: 'Ik heb in een gastronomische bistro gewerkt. Nu zullen we een niveau hoger gaan. Ik zal er nog aan moeten werken. We leggen de lat hoog.'
Wie is de beste chef? Kristof: 'Peter Goossens, Sergio Herman en natuurlijk Heston Blumenthal.'
Wat wil je geserveerd krijgen als laatste avondmaal? Kristof: 'Kabeljauw gemarineerd met miso - dat is pasta van gefermenteerde sojabonen - en dat in de oven geroosterd.' Silke: 'Taboulé met groenten.'
Wat is jullie favoriete koppel uit 'Mijn restaurant'? Kristof: 'Claudio en Gaëlle. Om de simpele reden dat ik Claudio van vroeger ken, van het uitgaansleven.'
Wat is het belangrijkste ingrediënt in de keuken? Kristof: 'Vis. We zitten in Nieuwpoort. Die troef moeten we uitbuiten.'
Ben je ergens bang voor? Silke: 'Iets wat je op voorhand weet: dat je op tv anders kan overkomen dan je in het echt bent.'
Voor wanneer is de eerste Michelinster? Kristof: 'Dat is een absolute droom. Ik wil er voor gaan. Maar eerst gaan we zien of we kunnen openblijven.' Silke: 'We zullen er minstens vijf jaar voor nodig hebben. We zijn nog jong.' (nieuwsblad)
Tegen 2020 zou in Vlaanderen geen enkele energieverslindende woning mogen overblijven. Dat is het ambitieuze doel van de Vlaamse regering.
Daartoe heeft ze een Energierenovatieprogramma 2020 heeft opgesteld, dat 4 prioriteiten heeft.
"Elke woning moet dak- of zoldervloerisolatie hebben, alle bestaande enkele beglazing moet vervangen worden door dubbele, elke centrale verwarmingsketel moet een rendement van 90 procent hebben, en de vierde prioriteit zijn zogenaamde andere maatregelen, waarbij we vooral aandacht hebben voor de isolatie van muren en de vervanging van elektrische verwarmingen", zegt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap.
Besturen en particulieren Om haar doelstelling te bereiken bereidt de Vlaamse regering een aantal begeleidende maatregelen voor. Ze zal ook samenwerken met de betrokken bedrijfssectoren en de lokale besturen maar hoopt vooral de bevolking te bereiken.
"Onze doelgroep is niet de particulier die al aan verbouwen denkt, maar elke huiseigenaar die aan één of meerdere van de prioriteiten niet voldoet", gaat Geert Flipts verder.
"Die kunnen vanaf vandaag terecht op de website www.renovatie2020.be, waar ze per prioriteit alle informatie krijgen over mogelijke oplossingen, steunmaatregelen, kosten en terugverdientijd, verdelers en plaatsers. Ze kunnen er ook getuigenissen lezen van mensen die bepaalde werken al hebben laten uitvoeren". (belga/edp)
Video van het afscheid. Een volgepakte Antwerpse kathedraal heeft vandaag donderdag afscheid genomen van Bob Davidse, alias Nonkel Bob, die op 16 februari op 89-jarige leeftijd overleed. Ruim 1.200 mensen kwamen samen met familie, vrienden en televisiefiguren van vroeger en nu afscheid nemen van de man die de jeugdtelevisie in Vlaanderen introduceerde.
Om elf uur werd de sobere kist van Bob Davidse de kathedraal binnengedragen. Rudi Mannaerts, de flamboyante priester van de Antwerpse wijk Sint-Andries, leidde de ruim twee uur durende afscheidsplechtigheid. Ook 'Tante' Terry Van Ginderen en Bart Peeters namen het woord. Zij roemden de persoonlijkheid van Nonkel Bob en zijn verwezenlijkingen. (standaard)
Het schrappen van koolhydraten helpt wel af te vallen, maar het is niet gezond voor je hart omdat het je slechte cholesterol verhoogt. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Cholesterol Mensen die diëten door geen koolhydraten te eten, maar wel relatief veel vet binnenspelen, verliezen evenveel gewicht als degenen die wel brood, aardappelen en pasta op het menu zetten. De onderzoekers bestudeerden de effecten van diëten bij 32 mensen met obesitas. De ene helft mocht gedurende zes weken slechts 20 gram pasta, brood of aardappelen per dag eten, de andere helft volgde een dieet waarbij 55 procent van de calorieën uit koolhydraten kwam. Beide groepen verloren ongeveer zes kilogram, degenen die koolhydraatarm aten, vertoonden een verhoging van 12 milligram slechte cholesterol per deciliter, de andere groep had een daling van 7 gram.
Diabetes De eerste groep had ook meer vetzuren in zijn bloed, die komen in het bloed vrij wanneer opgeslagen vet afgebroken wordt. Een hoog niveau van deze stof maakt het de lever moeilijker om glucose op te slaan, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. De laatste jaren winnen koolhydraatarme diëten steeds meer aan populariteit. (ep)
'Met peper en zout maak je alles af' Jurgen (28) & Ludo (26) - Halle
Waarom doen jullie mee? Jurgen: 'Ludo en ik zijn al jaren goede vrienden. In mijn laatste zaak, een danscafé, hebben we al samengewerkt en dat bleek goed te klikken. Toen begonnen we ons af te vragen: misschien moeten we samen iets doen.'
Wat is jullie sterke kant? Jurgen: 'Het feit dat we uit de horeca komen en dat ik een eigen zaak heb gehad zal in ons voordeel spelen.' Ludo: 'Plus het feit dat we al hebben samengewerkt. We weten hoe we op elkaar kunnen inspelen. Hoe goed je elkaar ook kent, als je samen zaken doet, kan dat wel eens mislopen.'
En jullie zwakke kant? Ludo: 'Mijn wijnkennis is niet echt uitgebreid.' Jurgen: 'En door het feit dat ik geen echte kok ben, heb ik zeker wat te leren. We gaan dus op zoek naar een hele goede chef.'
Wie is de beste chef? Jurgen: 'We zouden ooit eens graag gaan eten in het Hof Van Cleve. (lacht)' Ludo: 'Als Peter Goossens het niet weet, wie wel? Ik heb al gehoord van mensen dat het echt abnormaal goed is.'
Wat wil je geserveerd krijgen als laatste avondmaal? Ludo: 'Steak tartaar.' Jurgen: 'Steak bleu chaud of saignant, met verse bearnaisesaus, verse frietjes en een slaatje met notenolie.'
Wat is jullie favoriete koppel uit 'Mijn restaurant'? Jurgen: 'Moeilijk om te kiezen. Iedereen had goede en slechte kanten.'
Wat is het belangrijkste ingrediënt in de keuken? Jurgen: 'Peper en zout. Omdat je alles daarmee afkruidt. Je gebruikt het in elk gerecht.'
Ben je ergens bang voor? Ludo: 'Aanvankelijk voor het financiële aspect. Maar we weten inmiddels dat we daar enorm in begeleid worden.'
Voor wanneer is de eerste Michelinster? Jurgen: 'Dat hoeft niet voor ons. We hebben liever gewoon een restaurant waarbij de mensen naar buiten komen en zeggen: we hebben een keitoffe avond gehad en lekker gegeten.' Ludo: 'We zijn nog niet open en nu al streven naar een ster? Dat is een beetje onrealistisch.' (nieuwsblad)
Wie aan olifanten denkt, denkt aan trompetgeschal. Maar wetenschappers van de zoo in San Diego hebben ontdekt dat deze dieren nog een andere taal spreken, eentje die mensen niet kunnen horen.
De onderzoekers zijn er in geslaagd om met speciale apparatuur het gegrom van olifanten op te nemen, een klank die zo laag is, dat hij slechts zelden door het menselijk oor kan waargenomen worden.
Met een uiterst gevoelige microfoon en een gps-systeem vastgebonden op acht van hun vrouwelijke olifanten, gingen de wetenschappers van de zoo na bij welke activiteiten olifanten grommen. 'We zijn op die manier meer te weten gekomen over de hiërarchie binnen de vrouwelijke kudde en hoe ze onderling communiceren', reageerde projectleider Matt Anderson.
Zo blijkt dat zwangere vrouwtjes lage frequenties uitzenden om aan te kondigen dat ze gaan bevallen. 'We hebben vastgesteld dat ze in de laatste 12 dagen van hun zwangerschap een gegrom voortbrengen dat mensen niet kunnen horen.' De onderzoekers vermoeden dat het geluid niet alleen dient om de rest van de kudde op de hoogte te stellen van de geboorte, maar dat het de anderen ook aanmaant om op de uitkijk te staan voor roofdieren.
Het team van Anderson hoopt in de nabije toekomst nog meer te leren uit geluidsfragmenten van de 'geheime taal' van olifanten. (nieuwsblad loa (bbc)
Katerina en haar partner Peter baten al vijf jaar, met veel enthousiasme, restaurant Picasso in Merelbeke uit.
Hoewel Katerina een diploma boekhouden heeft, beschouwt ze klanten bedienen als de job van haar leven. Ze vindt zelfs dat ze voor dit vak is geboren. Peter staat in de keuken. Hij werkte vroeger als banketbakker en heeft geen opleiding als kok genoten. Zijn keukenhulp Ali heeft dat wel.
Ondanks hun enthousiasme en hun ambitie draait de Picasso niet zoals het hoort. De vernieuwde zaak trekt amper volk en de culinaire reputatie van de Picasso is niet je dat. Sterrenchef Stéphane Buyens is vastbesloten om de Picasso een nieuwe creatieve en lucratieve toekomst te geven.
Bij een eerste kennismaking met het bruisende koppel, is het niet meteen duidelijk wat er mis is. De zaak oogt gezellig en Katerina ontvangt de klanten met een brede glimlach. Maar als Stéphane Buyens de gerechten van Peter proeft, komt de aap uit de mouw. Bij elke hap wordt duidelijk dat de kok van de Picasso zondigt tegen zowat alle regels van de kookkunst. Zo serveert hij tongschar terwijl er tongrolletjes beloofd waren op de menukaart. De pepersaus is zo dik dat een lepel erin blijft rechtstaan en de galgbrochette, de specialiteit van de Picasso, blijkt een smakeloos allegaartje van verschillende vleessoorten.
Chef Buyens staat voor een gigantische opgave. Hij wil van de Picasso een goede brasserie maken met een uitstekende keuken. Maar dan moet hij Peter wel eerst heel wat productenkennis en kooktechnieken bijbrengen. De chef ontwerpt een volledig nieuwe menukaart en stap voor stap probeert hij van Peter een betere kok te maken. Voor sterrenchef Stéphane Buyens is falen geen optie.
Net voor de opening van de vernieuwde Picasso laat hij Peter zn kookkunsten demonstreren in hotelschool Ter Duinen. De genodigden zijn niet de eerste de beste. Vier meesterkoks, onder wie een collega tweesterrenchef van Stéphane Buyens, gaan de gerechten van Peter proeven en beoordelen. Slaagt Peter voor deze ultieme kooktest? (TV-Visie)
'Chef In Nood', donderdag 25 februari 2010 om 20.40 uur op vtm.
Dat je last krijgt van opvliegers, dat is je waarschijnlijk wel bekend. Maar hoe lang duurt de overgang eigenlijk en wat voor periodes maak je mee?
De overgang (of climacterium) begint bij de meeste vrouwen tussen hun veertig en vijftig jaar. Je kan er drie perioden in onderscheiden: de peri-overgang, de overgang, en de post-overgang.
De peri-overgang In de eerste periode, de peri-overgang, verandert langzaam het menstruatiepatroon. De aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron begint dan te schommelen. In deze tijdspanne hebben vooral vrouwen met een stressvol leven meer last van vermoeidheid, hoofdpijn en neerslachtigheid.
Stress kost het lichaam veel energie en kan de hormoonhuishouding danig verstoren. Probeer daarom spanningen zo veel mogelijk te vermijden door prioriteiten te stellen en niet te veel hooi op je vork te nemen. Een flink stuk fietsen of wandelen is een ideale manier om opgebouwde spanning kwijt te raken.
Gezond en verantwoord eten helpt om je hormoonhuishouding in balans te houden. Daarnaast kun je een natuurlijk supplement innemen om je lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden.
De overgang De tweede periode is de overgang. In deze periode vindt de menopauze plaats. Het woord menopauze is opgebouwd uit de Griekse woorden voor 'maand' en 'ophouden'. Het betekent dus letterlijk dat de laatste menstruatie een feit is.
Tijdens de overgang ontwikkelen zich langzaam lichamelijke klachten door een tekort aan oestrogeen. Omdat het lichaam minder vrouwelijke hormonen produceert, krijg je te maken met lichamelijke en geestelijke ongemakken. De verstoorde hormoonhuishouding leidt onder meer tot opvliegers, vaker moeten plassen en stemmingswisselingen.
De post-overgang De laatste periode wordt ook wel de post-overgang genoemd. Ook in deze periode doen zich nog steeds hormonale veranderingen voor, maar de klachten verminderen snel. Het lichaam heeft zich bijna ingesteld op de nieuwe situatie.
Natuurlijke oplossingen Veelal wordt door vrouwen gedacht: de overgang is een natuurlijk proces en het gaat vanzelf wel weer over. Ze gaan niet naar de dokter, omdat ze dat eng vinden. Bang voor hormoonsuppletie.
Maar de overgang is een proces dat zich jaren voortsleept. Opvliegers, neerslachtigheid, innerlijke onrust, slecht slapen, droge huid. Maar ook een vaginale droogheid en slechter slapen door nachtzweten.
Voor de partner kan het soms wat moeilijk te begrijpen zijn en dat kan relatieproblemen opleveren. Zeker als daar ook nog eens emotionele aspecten bijkomen door de hormoonschommelingen.
Maar je kunt zelf heel veel doen, waardoor je je weer fitter en beter in balans voelt. Wees goed voor jezelf en ga eens kijken naar natuurlijke oplossingen. (gezondheidsnet)
Gepocheerde eieren worden ook verloren eieren genoemd, omdat ze een na een in een grote hoeveelheid water met azijn worden gekookt. Maar als ze met groenten, saus of toost worden geserveerd, zijn ze helemaal niet verloren. Zelfs als men de eieren uiterst voorzichtig in het water laat glijden, rafelt de rand wel eens lichtjes uit. Wie dus een perfect uitzicht op prijs stelt, knipt de randjes voor het serveren bij.
De aangegeven hoeveelheden volstaan voor 4 personen. Bereiding: 20 tot 30 minuten Basisrecept : 1 liter water 1 el azijn 4 kleine verse eieren
Bereiding 1. Water en azijn aan de kook brengen. 2. De apart gebroken eieren na elkaar in het water laten glijden en in 4 minuten garen.
3. De gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water scheppen, volgens het recept opmaken en direct opdienen.
Per persoon: calorieën (kcall 530 eiwit (gl 10 vet Igl 52 koolhydraten Ig) 1
Eieren in het water laten glijden Elk ei in een schaaltje breken, vervolgens voorzichtig in het net niet meer kokend azijnwater laten glijden.
Ei vorm geven.
Ei met behulp van een lepel in vorm houden en 4 minuten pocheren. Het water mag alleszins niet meer koken. Met een schuimspaan eruit halen en meteen serveren.
Later meer over wat kan je zoal doen met gepocheerde eitjes.↓
Eieren op Florentijnse wijze, eieren in gelei, eieren met garnalen, eieren met rode-wijnsaus
Inge en Catherine uit de nieuwe reeks mijn Restaurant
'We kunnen geen van beiden koken' Catherine (39) & Inge (44) - Aalst
Waarom doen jullie mee? Inge: 'Het is al een paar jaar onze droom om als goede vriendinnen samen een restaurant op te bouwen en uit te bouwen. De horeca is als een microbe. Een roeping. Dat zit in je vel.'
Wat is jullie sterke kant? Inge: 'Onze levenservaring en onze horeca-ervaring. Ik heb altijd graag mensen bediend en hen gezelligheid, een aangenaam moment en een warm gevoel willen geven.'
En jullie zwakke kant? Inge: 'De kok. We kunnen geen van beiden koken. We moeten er eentje zoeken. Maar we geloven erin. We denken niet negatief.'
Wie is de beste chef? Inge: 'We verslinden beiden allerlei kookprogramma's. Ik kijk met passie naar de Brit Rick Stein of naar Nigella Lawson.' Catherine: 'Lieven Lootens van het Aards Paradijs.'
Wat wil je geserveerd krijgen als laatste avondmaal? Catherine: 'Gebakken foie gras met gekaramelliseerde appeltjes.' Inge: 'Kreeft, simpel klaargemaakt, Belle-Vue.'
Wat is jullie favoriete koppel uit 'Mijn restaurant'? Inge: 'Jelle en zijn mama. Ik vond hem een goede kok. Iemand met passie, die bezig was met eten.' Catherine: 'Yanaika en Stephanie.'
Wat is het belangrijkste ingrediënt in de keuken? Inge: 'Kruiden.'
Ben je ergens bang voor? Inge: 'De tijdsdruk. Alles moet heel snel gaan voor dit programma. Er moet heel veel gebeuren in korte tijd. Ik vraag me af of we alles wel op tijd gaan klaar krijgen. Alles komt uiteindelijk altijd wel goed. Maar voor het zover is...'
Voor wanneer is de eerste Michelinster? Catherine: 'Ik zou het zeer leuk vinden, maar die lat ligt hoog. Ik zal al blij zijn als we een lekkere en eerlijke keuken kunnen brengen. Dat je voelt dat de passie erin zit.' (nieuwsblad)
Cindy zag het levenslicht op 24 februari 1976 te Turnhout. Ze was amper zes jaar toen ze als Madonna deelnam aan playbackshows, en op haar twaalfde waagde ze haar kans in de soundmixshow met Een eindeloos liefdesverhaal van Petra. Cindy liet geen enkele kans voorbij gaan om te kunnen zingen.
Ze volgde zangles, zong op huwelijken en verjaardagsfeesten, benefieten en braderieën en nam deel aan talrijke zangwedstrijden. Ze behaalde in 1988 de zesde plaats op het Belgisch kampioenschap voor opkomend talent in Diepenbeek, toch wel een puike prestatie.
Lovende commentaren In 2003 eindigde ze bij de laatste 100 voor de selecties van Idool op VTM en in 2007 behaalde ze zelfs een tweede plaats in The Voice of the Crew, in Danscafé The Crew te Baal-Tremelo, waar deze wedstrijd jaarlijks wordt georganiseerd. Nog in 2007 nam ze deel aan het programma Can You Duet op VT4. De jury was zeer lovend, doch Cindy had niet de stem die ze zochten om een duet mee te vormen, en dus kwam ze niet door de selectie. Verder zong ze de pannen van het dak tijdens de Haachtse Feesten, stond ze in het voorprogramma van verschillende artiesten waaronder Milc Inc, Jessy (ex-MacKenzie) enz. en in 2008 was ze onder meer te gast bij Johnny White. (zangtalent)
Rokers hebben een lager IQ dan niet-rokers. Ook blijkt uit een studie
bij 20.000 militairen dat hoe meer een persoon rookt, hoe dommer hij
is.
IQ Professor Mark Weiser en zijn
collega's ontdekten dat jonge mannen die een pakje sigaretten of meer
per dag rookten qua intelligentie 7,5 punten lager scoorden dan
niet-rokers. De onderzoekers bestudeerden 20.211 18-jarige mannen bij
het Israëlische leger. 28 procent van de deelnemers rookte minstens één
sigaret per dag, 3 procent zei een ex-roker te zijn, 68 procent raakte
nog nooit een sigaret aan. Het gemiddelde IQ van niet-rokers bedroeg
101 punten, bij degenen die al rookten voor ze in het leger stapten was
dit 94. Dit cijfer daalt naarmate het aantal gerookte sigaretten
stijgt. Een gemiddelde intelligentie ligt tussen 84 en 116 punten. Broers Ook
bestudeerden de militairen het IQ van mannen die niet rookten voor het
leger, maar die wel met de gewoonte begonnen tijdens hun legerdienst.
Zij scoorden gemiddeld 97 punten, wat dus ook lager is dan bij
niet-rokers. De onderzoekers vergeleken eveneens de intelligentie van
70 broers waarvan de ene rookte en de andere niet. Ook daaruit blijkt
dat het gemiddelde IQ van de onthouder hoger is dan dat van de roker.
De onderzoekers denken eerder dat 'domme' mensen sneller voor
sigaretten kiezen, in plaats van dat roken je minder intelligent maakt.
(ep)
Gebakken frietjes bevatten acrylamide, een stof die vermoedelijk
kankerverwekkend is. Belgische wetenschappers slaagden erin te met
nieuwe technieken het gehalte van deze stof te verlagen in het
lievelingseten van veel Vlamingen. Twee technieken Tijdens
het frituren van aardappelen ontstaat acrylamide, een stof die
vermoedelijk kanker veroorzaakt. Wetenschappers aan de Gentse
universiteit ontwikkelen momenteel technieken die de productie van deze
stof drastisch moeten verminderen. Dit begint bij een betere
kwaliteitscontrole tijdens het selecteren van de aardappelen. Uit
onderzoek bleek namelijk dat het mogelijk is exemplaren te
identificeren die gevoeliger zijn voor de vorming van acrylamide.
Daarnaast pasten de wetenschappers het productieproces van
diepvriesfrietjes aan. Ze behandelen namelijk de niet-gebakken frieten
met een bepaald enzym, wat volledig de vorming van de kankerverwekkende
stof voorkomt. De onderzoekers verzekeren dat dit geen impact of smaak
of houdbaarheid heeft.
Niet te lang bakken Daarnaast
waarschuwen de onderzoekers dat je ook zelf frietjes minder
kankerverwekkend kan maken. Onderzoek toonde namelijk aan dat goudgele
exemplaren gezonder zijn dan donker gekleurde of aangebakken frieten.
Frituur daarom nooit te lang of op een te hoge temperatuur je
aardappelen. (ep)