'Met peper en zout maak je alles af' Jurgen (28) & Ludo (26) - Halle
Waarom doen jullie mee? Jurgen: 'Ludo en ik zijn al jaren goede vrienden. In mijn laatste zaak, een danscafé, hebben we al samengewerkt en dat bleek goed te klikken. Toen begonnen we ons af te vragen: misschien moeten we samen iets doen.'
Wat is jullie sterke kant? Jurgen: 'Het feit dat we uit de horeca komen en dat ik een eigen zaak heb gehad zal in ons voordeel spelen.' Ludo: 'Plus het feit dat we al hebben samengewerkt. We weten hoe we op elkaar kunnen inspelen. Hoe goed je elkaar ook kent, als je samen zaken doet, kan dat wel eens mislopen.'
En jullie zwakke kant? Ludo: 'Mijn wijnkennis is niet echt uitgebreid.' Jurgen: 'En door het feit dat ik geen echte kok ben, heb ik zeker wat te leren. We gaan dus op zoek naar een hele goede chef.'
Wie is de beste chef? Jurgen: 'We zouden ooit eens graag gaan eten in het Hof Van Cleve. (lacht)' Ludo: 'Als Peter Goossens het niet weet, wie wel? Ik heb al gehoord van mensen dat het echt abnormaal goed is.'
Wat wil je geserveerd krijgen als laatste avondmaal? Ludo: 'Steak tartaar.' Jurgen: 'Steak bleu chaud of saignant, met verse bearnaisesaus, verse frietjes en een slaatje met notenolie.'
Wat is jullie favoriete koppel uit 'Mijn restaurant'? Jurgen: 'Moeilijk om te kiezen. Iedereen had goede en slechte kanten.'
Wat is het belangrijkste ingrediënt in de keuken? Jurgen: 'Peper en zout. Omdat je alles daarmee afkruidt. Je gebruikt het in elk gerecht.'
Ben je ergens bang voor? Ludo: 'Aanvankelijk voor het financiële aspect. Maar we weten inmiddels dat we daar enorm in begeleid worden.'
Voor wanneer is de eerste Michelinster? Jurgen: 'Dat hoeft niet voor ons. We hebben liever gewoon een restaurant waarbij de mensen naar buiten komen en zeggen: we hebben een keitoffe avond gehad en lekker gegeten.' Ludo: 'We zijn nog niet open en nu al streven naar een ster? Dat is een beetje onrealistisch.' (nieuwsblad)
Wie aan olifanten denkt, denkt aan trompetgeschal. Maar wetenschappers van de zoo in San Diego hebben ontdekt dat deze dieren nog een andere taal spreken, eentje die mensen niet kunnen horen.
De onderzoekers zijn er in geslaagd om met speciale apparatuur het gegrom van olifanten op te nemen, een klank die zo laag is, dat hij slechts zelden door het menselijk oor kan waargenomen worden.
Met een uiterst gevoelige microfoon en een gps-systeem vastgebonden op acht van hun vrouwelijke olifanten, gingen de wetenschappers van de zoo na bij welke activiteiten olifanten grommen. 'We zijn op die manier meer te weten gekomen over de hiërarchie binnen de vrouwelijke kudde en hoe ze onderling communiceren', reageerde projectleider Matt Anderson.
Zo blijkt dat zwangere vrouwtjes lage frequenties uitzenden om aan te kondigen dat ze gaan bevallen. 'We hebben vastgesteld dat ze in de laatste 12 dagen van hun zwangerschap een gegrom voortbrengen dat mensen niet kunnen horen.' De onderzoekers vermoeden dat het geluid niet alleen dient om de rest van de kudde op de hoogte te stellen van de geboorte, maar dat het de anderen ook aanmaant om op de uitkijk te staan voor roofdieren.
Het team van Anderson hoopt in de nabije toekomst nog meer te leren uit geluidsfragmenten van de 'geheime taal' van olifanten. (nieuwsblad loa (bbc)
Katerina en haar partner Peter baten al vijf jaar, met veel enthousiasme, restaurant Picasso in Merelbeke uit.
Hoewel Katerina een diploma boekhouden heeft, beschouwt ze klanten bedienen als de job van haar leven. Ze vindt zelfs dat ze voor dit vak is geboren. Peter staat in de keuken. Hij werkte vroeger als banketbakker en heeft geen opleiding als kok genoten. Zijn keukenhulp Ali heeft dat wel.
Ondanks hun enthousiasme en hun ambitie draait de Picasso niet zoals het hoort. De vernieuwde zaak trekt amper volk en de culinaire reputatie van de Picasso is niet je dat. Sterrenchef Stéphane Buyens is vastbesloten om de Picasso een nieuwe creatieve en lucratieve toekomst te geven.
Bij een eerste kennismaking met het bruisende koppel, is het niet meteen duidelijk wat er mis is. De zaak oogt gezellig en Katerina ontvangt de klanten met een brede glimlach. Maar als Stéphane Buyens de gerechten van Peter proeft, komt de aap uit de mouw. Bij elke hap wordt duidelijk dat de kok van de Picasso zondigt tegen zowat alle regels van de kookkunst. Zo serveert hij tongschar terwijl er tongrolletjes beloofd waren op de menukaart. De pepersaus is zo dik dat een lepel erin blijft rechtstaan en de galgbrochette, de specialiteit van de Picasso, blijkt een smakeloos allegaartje van verschillende vleessoorten.
Chef Buyens staat voor een gigantische opgave. Hij wil van de Picasso een goede brasserie maken met een uitstekende keuken. Maar dan moet hij Peter wel eerst heel wat productenkennis en kooktechnieken bijbrengen. De chef ontwerpt een volledig nieuwe menukaart en stap voor stap probeert hij van Peter een betere kok te maken. Voor sterrenchef Stéphane Buyens is falen geen optie.
Net voor de opening van de vernieuwde Picasso laat hij Peter zn kookkunsten demonstreren in hotelschool Ter Duinen. De genodigden zijn niet de eerste de beste. Vier meesterkoks, onder wie een collega tweesterrenchef van Stéphane Buyens, gaan de gerechten van Peter proeven en beoordelen. Slaagt Peter voor deze ultieme kooktest? (TV-Visie)
'Chef In Nood', donderdag 25 februari 2010 om 20.40 uur op vtm.
Dat je last krijgt van opvliegers, dat is je waarschijnlijk wel bekend. Maar hoe lang duurt de overgang eigenlijk en wat voor periodes maak je mee?
De overgang (of climacterium) begint bij de meeste vrouwen tussen hun veertig en vijftig jaar. Je kan er drie perioden in onderscheiden: de peri-overgang, de overgang, en de post-overgang.
De peri-overgang In de eerste periode, de peri-overgang, verandert langzaam het menstruatiepatroon. De aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron begint dan te schommelen. In deze tijdspanne hebben vooral vrouwen met een stressvol leven meer last van vermoeidheid, hoofdpijn en neerslachtigheid.
Stress kost het lichaam veel energie en kan de hormoonhuishouding danig verstoren. Probeer daarom spanningen zo veel mogelijk te vermijden door prioriteiten te stellen en niet te veel hooi op je vork te nemen. Een flink stuk fietsen of wandelen is een ideale manier om opgebouwde spanning kwijt te raken.
Gezond en verantwoord eten helpt om je hormoonhuishouding in balans te houden. Daarnaast kun je een natuurlijk supplement innemen om je lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden.
De overgang De tweede periode is de overgang. In deze periode vindt de menopauze plaats. Het woord menopauze is opgebouwd uit de Griekse woorden voor 'maand' en 'ophouden'. Het betekent dus letterlijk dat de laatste menstruatie een feit is.
Tijdens de overgang ontwikkelen zich langzaam lichamelijke klachten door een tekort aan oestrogeen. Omdat het lichaam minder vrouwelijke hormonen produceert, krijg je te maken met lichamelijke en geestelijke ongemakken. De verstoorde hormoonhuishouding leidt onder meer tot opvliegers, vaker moeten plassen en stemmingswisselingen.
De post-overgang De laatste periode wordt ook wel de post-overgang genoemd. Ook in deze periode doen zich nog steeds hormonale veranderingen voor, maar de klachten verminderen snel. Het lichaam heeft zich bijna ingesteld op de nieuwe situatie.
Natuurlijke oplossingen Veelal wordt door vrouwen gedacht: de overgang is een natuurlijk proces en het gaat vanzelf wel weer over. Ze gaan niet naar de dokter, omdat ze dat eng vinden. Bang voor hormoonsuppletie.
Maar de overgang is een proces dat zich jaren voortsleept. Opvliegers, neerslachtigheid, innerlijke onrust, slecht slapen, droge huid. Maar ook een vaginale droogheid en slechter slapen door nachtzweten.
Voor de partner kan het soms wat moeilijk te begrijpen zijn en dat kan relatieproblemen opleveren. Zeker als daar ook nog eens emotionele aspecten bijkomen door de hormoonschommelingen.
Maar je kunt zelf heel veel doen, waardoor je je weer fitter en beter in balans voelt. Wees goed voor jezelf en ga eens kijken naar natuurlijke oplossingen. (gezondheidsnet)
Gepocheerde eieren worden ook verloren eieren genoemd, omdat ze een na een in een grote hoeveelheid water met azijn worden gekookt. Maar als ze met groenten, saus of toost worden geserveerd, zijn ze helemaal niet verloren. Zelfs als men de eieren uiterst voorzichtig in het water laat glijden, rafelt de rand wel eens lichtjes uit. Wie dus een perfect uitzicht op prijs stelt, knipt de randjes voor het serveren bij.
De aangegeven hoeveelheden volstaan voor 4 personen. Bereiding: 20 tot 30 minuten Basisrecept : 1 liter water 1 el azijn 4 kleine verse eieren
Bereiding 1. Water en azijn aan de kook brengen. 2. De apart gebroken eieren na elkaar in het water laten glijden en in 4 minuten garen.
3. De gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water scheppen, volgens het recept opmaken en direct opdienen.
Per persoon: calorieën (kcall 530 eiwit (gl 10 vet Igl 52 koolhydraten Ig) 1
Eieren in het water laten glijden Elk ei in een schaaltje breken, vervolgens voorzichtig in het net niet meer kokend azijnwater laten glijden.
Ei vorm geven.
Ei met behulp van een lepel in vorm houden en 4 minuten pocheren. Het water mag alleszins niet meer koken. Met een schuimspaan eruit halen en meteen serveren.
Later meer over wat kan je zoal doen met gepocheerde eitjes.↓
Eieren op Florentijnse wijze, eieren in gelei, eieren met garnalen, eieren met rode-wijnsaus
Inge en Catherine uit de nieuwe reeks mijn Restaurant
'We kunnen geen van beiden koken' Catherine (39) & Inge (44) - Aalst
Waarom doen jullie mee? Inge: 'Het is al een paar jaar onze droom om als goede vriendinnen samen een restaurant op te bouwen en uit te bouwen. De horeca is als een microbe. Een roeping. Dat zit in je vel.'
Wat is jullie sterke kant? Inge: 'Onze levenservaring en onze horeca-ervaring. Ik heb altijd graag mensen bediend en hen gezelligheid, een aangenaam moment en een warm gevoel willen geven.'
En jullie zwakke kant? Inge: 'De kok. We kunnen geen van beiden koken. We moeten er eentje zoeken. Maar we geloven erin. We denken niet negatief.'
Wie is de beste chef? Inge: 'We verslinden beiden allerlei kookprogramma's. Ik kijk met passie naar de Brit Rick Stein of naar Nigella Lawson.' Catherine: 'Lieven Lootens van het Aards Paradijs.'
Wat wil je geserveerd krijgen als laatste avondmaal? Catherine: 'Gebakken foie gras met gekaramelliseerde appeltjes.' Inge: 'Kreeft, simpel klaargemaakt, Belle-Vue.'
Wat is jullie favoriete koppel uit 'Mijn restaurant'? Inge: 'Jelle en zijn mama. Ik vond hem een goede kok. Iemand met passie, die bezig was met eten.' Catherine: 'Yanaika en Stephanie.'
Wat is het belangrijkste ingrediënt in de keuken? Inge: 'Kruiden.'
Ben je ergens bang voor? Inge: 'De tijdsdruk. Alles moet heel snel gaan voor dit programma. Er moet heel veel gebeuren in korte tijd. Ik vraag me af of we alles wel op tijd gaan klaar krijgen. Alles komt uiteindelijk altijd wel goed. Maar voor het zover is...'
Voor wanneer is de eerste Michelinster? Catherine: 'Ik zou het zeer leuk vinden, maar die lat ligt hoog. Ik zal al blij zijn als we een lekkere en eerlijke keuken kunnen brengen. Dat je voelt dat de passie erin zit.' (nieuwsblad)
Cindy zag het levenslicht op 24 februari 1976 te Turnhout. Ze was amper zes jaar toen ze als Madonna deelnam aan playbackshows, en op haar twaalfde waagde ze haar kans in de soundmixshow met Een eindeloos liefdesverhaal van Petra. Cindy liet geen enkele kans voorbij gaan om te kunnen zingen.
Ze volgde zangles, zong op huwelijken en verjaardagsfeesten, benefieten en braderieën en nam deel aan talrijke zangwedstrijden. Ze behaalde in 1988 de zesde plaats op het Belgisch kampioenschap voor opkomend talent in Diepenbeek, toch wel een puike prestatie.
Lovende commentaren In 2003 eindigde ze bij de laatste 100 voor de selecties van Idool op VTM en in 2007 behaalde ze zelfs een tweede plaats in The Voice of the Crew, in Danscafé The Crew te Baal-Tremelo, waar deze wedstrijd jaarlijks wordt georganiseerd. Nog in 2007 nam ze deel aan het programma Can You Duet op VT4. De jury was zeer lovend, doch Cindy had niet de stem die ze zochten om een duet mee te vormen, en dus kwam ze niet door de selectie. Verder zong ze de pannen van het dak tijdens de Haachtse Feesten, stond ze in het voorprogramma van verschillende artiesten waaronder Milc Inc, Jessy (ex-MacKenzie) enz. en in 2008 was ze onder meer te gast bij Johnny White. (zangtalent)
Rokers hebben een lager IQ dan niet-rokers. Ook blijkt uit een studie
bij 20.000 militairen dat hoe meer een persoon rookt, hoe dommer hij
is.
IQ Professor Mark Weiser en zijn
collega's ontdekten dat jonge mannen die een pakje sigaretten of meer
per dag rookten qua intelligentie 7,5 punten lager scoorden dan
niet-rokers. De onderzoekers bestudeerden 20.211 18-jarige mannen bij
het Israëlische leger. 28 procent van de deelnemers rookte minstens één
sigaret per dag, 3 procent zei een ex-roker te zijn, 68 procent raakte
nog nooit een sigaret aan. Het gemiddelde IQ van niet-rokers bedroeg
101 punten, bij degenen die al rookten voor ze in het leger stapten was
dit 94. Dit cijfer daalt naarmate het aantal gerookte sigaretten
stijgt. Een gemiddelde intelligentie ligt tussen 84 en 116 punten. Broers Ook
bestudeerden de militairen het IQ van mannen die niet rookten voor het
leger, maar die wel met de gewoonte begonnen tijdens hun legerdienst.
Zij scoorden gemiddeld 97 punten, wat dus ook lager is dan bij
niet-rokers. De onderzoekers vergeleken eveneens de intelligentie van
70 broers waarvan de ene rookte en de andere niet. Ook daaruit blijkt
dat het gemiddelde IQ van de onthouder hoger is dan dat van de roker.
De onderzoekers denken eerder dat 'domme' mensen sneller voor
sigaretten kiezen, in plaats van dat roken je minder intelligent maakt.
(ep)
Gebakken frietjes bevatten acrylamide, een stof die vermoedelijk
kankerverwekkend is. Belgische wetenschappers slaagden erin te met
nieuwe technieken het gehalte van deze stof te verlagen in het
lievelingseten van veel Vlamingen. Twee technieken Tijdens
het frituren van aardappelen ontstaat acrylamide, een stof die
vermoedelijk kanker veroorzaakt. Wetenschappers aan de Gentse
universiteit ontwikkelen momenteel technieken die de productie van deze
stof drastisch moeten verminderen. Dit begint bij een betere
kwaliteitscontrole tijdens het selecteren van de aardappelen. Uit
onderzoek bleek namelijk dat het mogelijk is exemplaren te
identificeren die gevoeliger zijn voor de vorming van acrylamide.
Daarnaast pasten de wetenschappers het productieproces van
diepvriesfrietjes aan. Ze behandelen namelijk de niet-gebakken frieten
met een bepaald enzym, wat volledig de vorming van de kankerverwekkende
stof voorkomt. De onderzoekers verzekeren dat dit geen impact of smaak
of houdbaarheid heeft.
Niet te lang bakken Daarnaast
waarschuwen de onderzoekers dat je ook zelf frietjes minder
kankerverwekkend kan maken. Onderzoek toonde namelijk aan dat goudgele
exemplaren gezonder zijn dan donker gekleurde of aangebakken frieten.
Frituur daarom nooit te lang of op een te hoge temperatuur je
aardappelen. (ep)
Bijna helft vrouwen spaart milieu door minder vlees te eten
92 procent van de Franse vrouwen probeert ecologischer te leven door regelmatig te wachten tot de afwasmachine en vaatwasser vol is voor hem te laten draaien. Verder denkt 10 procent dat de Kerstman zijn rode pak moet inruilen voor een groen model voor een meer ecologisch imago.
Minder de auto De onderzoekers ondervroegen 1000 Franse vrouwen tussen 23 en 60 jaar. 81 procent zegt dat zij het meest om het milieu geeft van het gezin. 86 procent recycleert het huishoudelijk afval, 87 procent draait de kraan toe tijdens het tanden poetsen, 64 procent gebruikt de eco-optie op de vaatwasser en evenveel vrouwen zet elektrische apparaten met stand-bymodus uit. 58 procent zet de thermostaat in de winter op 19 graden. Iets meer dan de helft laat nu de auto staan voor een korte trip, bijna evenveel reist met de trein in plaats van het vliegtuig of auto voor langere trips. De helft ontdooit minstens één keer per zes maanden de diepvriezer. 45 procent vermijdt producten te kopen met veel verpakking, 42 procent eet minder vlees, 18 procent koopt biologische producten.
Producten Verder blijkt uit het onderzoek dat 62 procent van de ondervraagden groene poetsproducten koopt, 58 procent biologische voeding, 53 procent ecologische huishoudtoestellen, 38 procent kiest voor groene cosmetica. Slechts 10 procent draagt organische kledij. 97 procent vindt dat 'ecologisch gedrag' een vak op school moet worden, 10 procent meent dat de Kerstman zijn rode pak moet inruilen voor een groen voor een meer ecologisch imago. Het onderzoek werd uitgevoerd door Whirlpool. (ep)
Interview: Marie-Rose Morel doorbreekt Cordon met kankerdagboek.
Goed een jaar geleden begon Vlaams Belang-politica Marie-Rose Morel aan haar 'grote kankeravontuur', zoals ze het zelf op haar blog omschreef. Nu ligt haar kankerdagboek in de winkel. Het is het eerste boek van een Belanger dat door een algemene uitgever op de markt wordt gebracht. De opbrengst gaat rechtstreeks naar Kom op tegen Kanker.
Van redactrice standaard (foto Jimmy Kets)
Het is aanschuiven voor de interviews, bij haar thuis in Schoten. De koffie staat klaar, het haardvuur brandt en de hond Amber is niet de enige die daarvan geniet. 'De uitgever stelde voor om de pers te woord te staan op een plek die verband houdt met mijn ziekte. Ik ging toch liever niet weer in het ziekenhuis zitten', zegt Marie-Rose Morel (37). En dus werd het het Wouwersnest, de nieuwe thuis die ze voor zichzelf en haar twee zonen heeft gemaakt na haar vechtscheiding. Het is voor die twee jongens, Alexander van net zes en Marnix die drie is, dat ze is begonnen met schrijven.
'Toen ik de diagnose kreeg, was mijn eerste gedachte: Help, als ik nu wegval, weten zij later helemaal niets over mij! Temeer omdat ik er niet op moet rekenen dat hun vader de herinnering aan mij zal helpen te koesteren. Vanaf dag één schreef ik mijn dagboek dus voor hen.'
Al snel kreeg ze zoveel vragen en mails, niet alleen van familie en vrienden, dat ze ze niet allemaal kon beantwoorden. Daarom: een blog over kanker, nu gebundeld in het dagboek 'Leve het leven!'.
Wat zegt u tegen mensen die menen dat u uw ziekte 'exploiteert'?
'Dat ik duizend keer liever niet ziek was geworden. Ik kan het niet helpen als mensen per se negatief over mij willen denken. Ik heb in elk geval alles gedaan om dit verhaal niet te vermengen met de politiek. Daarom heb ik mijn kankerblog bewust duidelijk afgescheiden van mijn politieke blog. Veel mails begonnen trouwens met de zin: Ik ben helemaal geen Vlaams Belanger, maar..., Op ziek zijn staat geen kleur of partij. Ik heb echt van overal steunbetuigingen gekregen. Van joden, van moslims, van katholieken, van de hare krisjna: allemaal hebben ze voor mij gebeden. Ook mijn eigen tante nonnekes. Kanker is de ziekte van deze tijd, die velen treft en daardoor erg aanspreekt.'
'Ik wil ook helemaal niets aan dit boek verdienen. De hele opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker. Ik heb het afgelopen jaar veel gekost aan de sociale zekerheid. Ik ben blij dat ik in een land woon waarin zo goed voor je wordt gezorgd als je het nodig hebt. En omdat ik zoveel heb gekregen, geef ik nu ook graag iets terug.'
Tijdens uw behandeling bent u in het openbaar blijven verschijnen, onder meer op een partijcongres en ook op tv. Waarom?
'Ik had een enorme behoefte om te blijven meedraaien. Om te zeggen: hé, ik ben hier nog! Niet voor honderd procent, maar toch. Als je ziek bent, ben je nog niet dood, hoor. Ik heb zelfs mee campagne gevoerd, al stond ik niet op een verkiesbare plaats. Ik deed dat allesbehalve om munt te slaan uit mijn ziekte. Ik had dat zelf heel erg nodig.'
U moest ook sterk zijn voor de kinderen.
'Ze hebben mij elke keer weer over mijn grenzen doen gaan. Dan wilde ik per se even met hen naar zee of de Efteling, en lag ik de dag erna weer voor pampus. Tegelijk: er is geen beter medicijn dan kinderen! Zoals Alexander vroeg om onder mijn pruik te mogen kijken -een hindernis waar ik enorm tegenop zag- en hij vervolgens zei dat het er erg lief, uitzag, daar kan niets tegenop.'
'Het moeilijkste in verband met de kinderen was die voortdurende angst dat ik ze niet zou zien opgroeien: ze zouden leren lezen, hun communie doen, leren voetballen, en de kans bestond dat ik dat allemaal niet zou meemaken. Bovendien zouden ze, als ik zou sterven, vanzelf aan hun vader worden toegewezen. De familieraad van vroeger, die in werking trad als een van de ouders sterft, is immers afgeschaft.'
U hebt zelfs een scenario vastgelegd over wat er gebeuren moest na uw eventuele dood.
'Welja, omdat ik nog niet formeel gescheiden was en wel dit huis al had gekocht, wilde ik enkele dingen op papier laten zetten. Mijn ouders sloegen in een kramp toen ik daarover begon, de notaris trok bleek weg en de bankdirecteur pakte mijn hand vast en zei dat ik niet mocht opgeven. Het is een van de weinige onderwerpen die ik als een taboe heb ervaren: de angst van een alleenstaande ouder om te sterven. Iedereen is precies gegeneerd in je eigen plaats. Mij stelde het gerust om die zaken te regelen. Zoals een omniumverzekering de autobestuurder gerust stelt. Je neemt zo'n verzekering niet omdat je wílt botsen.'
In uw blog/boek duiken steevast twee partijgenoten op, die u bijzonder hard gesteund hebben.
'Als je ziek bent, heb je echt goeie vrienden nodig. Jurgen Ceder en Frank Vanhecke zijn zulke vrienden. Dat zijn nu toevallig twee mannen. Ik heb ook veel goeie vriendinnen hoor.'
Over uw relatie met oud-VB-voorzitter Frank Vanhecke is al veel gezegd en geschreven...
'Allemaal kwaadsprekerij in het kader van mijn vechtscheiding. Frank heeft mij vele keren naar het ziekenhuis gebracht. Jurgen ging met mij mee naar de gynaecoloog, omdat hij goed kan luisteren. Ach, laat de mensen maar praten. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn, maar ik heb op dit moment geen amoureuze relatie. Ik heb wel hele goeie vrienden. Zonder hen zou het mij niet gelukt zijn.'
Op politiek vlak was het ook een zwaar jaar voor u.
'Ik doe al aan politiek sinds ik 15 jaar ben en ik zal dat blijven doen. Voor mij hangt dat niet af van een mandaat. Ik maak mij geen illusies: deze partijtop gunt mij niets meer. Maar er is gelukkig nog een brede basis, met wie ik wel goeie contacten heb. Beroepshalve kan ik ook gelukkig zijn in de privé: ik heb mijn zaak heropgestart en dat lukt behoorlijk, ondanks de crisis. Ik zit nog met veel plezier in de gemeenteraad in Schoten, ik schrijf een blog op de website van de VRT en ik blijf schrijven voor mezelf en mijn kinderen: ik heb ontdekt dat ik dat heel graag doe.'
'En intussen duimen dat ik de volgende drie jaar kankervrij blijf. Pas dan kunnen ze mij echt genezen verklaren.
Marie-Rose Morel, Leve het leven!, dagboek over kanker en kinderen, Standaard Uitgeverij, 254 blz.,
Omdat lingerie als outfit een grote trend is deze lente, wordt de aankoop van een beha nu nog belangrijker voor vrouwen. Daarom helpen we jullie op weg om het juiste model en de correcte maat te kopen.
Catwalk We zagen elementen van lingerie op de catwalk bij Christian Dior en Stella McCartney. Gelukkig hoef je deze lente er niet als Lady Gaga bij te lopen, een klein streepje lingerie is al genoeg. Uit onderzoek blijkt dat slechts één vrouw op drie de juiste behamaat draagt, daarom deze tips:
Te groot De meest gemaakte fout bij de aankoop van lingerie is een te grote rugmaat. De steun komt namelijk voornamelijk van de band, het is dus essentieel dat lingerie goed aan je rug zit. Als de beha aan de rug omhoog kruipt en de cups naar beneden zakken, is hij waarschijnlijk te groot. Passen Omdat ieders borsten anders van vorm zijn, is het goed dat je naar een gespecialiseerde lingeriewinkel gaat waar de ervaren verkoopsters je kunnen helpen. Ze helpen je bij je maat, maar kiezen ook de juiste cup, vorm en stijl. Pas altijd elk model, elke stijl en stof ziet er anders uit en voelt anders. Wanneer je je beha aantrekt, buig je dan voorover en schud even met je bovenlichaam, zodat je borsten beter in de cups zitten, vervolgens pas je de schouderbandjes aan.
Stijl Je hebt verschillende stijlen van beha's: zoals een balconet en een push-up. Als je volle borsten hebt, werkt een balconet het beste, deze duwt namelijk van onder. Als je een kleinere boezem hebt, kies je best voor een gevuld exemplaar, die duwen aan de zijkant en creëren een vollere, ronde look.
Beugel Als je een A- of een B-cup hebt, kun je kiezen voor een beha zonder beugel. Vanaf een C-cup heb je sowieso een beugel nodig. Er bestaat een mythe dat dit ongezond is, maar dat is allesbehalve waar. Zolang je een model hebt dat goed past, zal dit geen problemen veroorzaken. De cups mogen nooit op zacht weefsel steunen, de beugel mag ook nergens in duwen. (ep)
In België lukte het haar niet, maar in het modemekka Londen gooit ze hoge ogen. De Gentse studente Elke Baert is er genomineerd voor de meest beloftevolle modestudent van Groot-Brittannië. Ze showde haar bekroonde collectie gisteren tijdens de London Fashion Week.
De modecarrière van de 22-jarige Elke Baert had evengoed kunnen eindigen in 2007, toen ze niet slaagde voor haar eerste jaar aan de Antwerpse modeacademie. 'Maar ik zette door', vertelt de jonge Gentse. 'Tijdens de zomer volgde ik een zomerstage in Londen bij het Istituto Marangoni, dat ook nog een vestiging heeft in Milaan en in Parijs. Het klikte meteen, waarop ik naar de Britse hoofdstad ben getrokken. Hier zit ik nu in mijn derde en laatste jaar en ik vind het nog altijd even fantastisch.'
Fantastisch, zo luidt ook het oordeel van het Fashion Awareness Direct (FAD) over het werk van Elke Baert. Voor de London Fashion Week, die nog loopt tot woensdag, gaat het FAD op zoek naar jong talent. Uit meer dan 100 inzendingen van 34 Britse modescholen selecteerde de organisatie de 14 meest beloftevolle modestudenten van het land. Elke is een van hen. Als ze de wedstrijd wint, ontvangt ze 2.000 pond en een stageplaats in een befaamd Brits modehuis. 'Dat is gewoon fantastisch, een erkenning voor wat ik doe. Voor mijn collectie, Traceability, haalde ik mijn inspiratie uit herinneringen uit mijn kindertijd.' Het resultaat zijn fantasierijke stukken met kleurrijke prints.
Hippe modestad 'Ik werk altijd grondig aan mijn research. Veel modestudenten tekenen uit hun hoofd, maar ik kijk echt naar de dingen die ik zie. Daaruit ontstaat een dik boek, mijn bijbel, en van daaruit vertrek ik.'
Intussen voelt de Gentse studente zich helemaal thuis in de hippe Britse hoofdstad. Maar makkelijk was het niet altijd. 'Je bent hier alleen, ver weg van familie en vrienden. Ik heb zeker traantjes gelaten tijdens de elefoontjes aan het thuisfront, zo'n opleiding is best wel intens. Maar als ik huilde, was het omdat ik mijn ouders miste, niet omdat ik de opleiding niet graag deed.'
Niets overhaast Over een gedroomde stageplaats hoeft de ontwerpster niet lang na te denken: 'Ralph Lauren of Hermès, zonder twijfel. Ik kijk enorm op naar hun kwaliteit en afwerking. Een eigen modelabel zou natuurlijk nog beter zijn, maar ik wil niets overhaast doen. Ik wil eerst meedoen aan de toelatingsproef van het Institut Français de la Mode in Parijs, om mij daar 15 maanden lang te bekwamen in het ambacht van met de hand naaien.' (nieuwsblad) foto NO CREDIT
Ik moet hier weg of doe domme dingen. Vroeger was Sergio de vrolijkheid zelve, tegenwoordig heeft de Brabander het een pak moeilijker. Als tv-figuur of zanger komt hij niet meer aan de bak, terwijl er roddels de ronde doen als zou Sergio gaan scheiden en hij zijn huis moet verkopen omwille van geldproblemen. "Sommige mensen hebben me zo kwaad gemaakt, dat ik vrees dat ik stommiteiten ga doen", zegt Sergio in de krant 'Het Laatste Nieuws'. "Ik kan niet meer tegen dat onrecht. Voor mij hoeft het niet meer."
Zijn vrouw Sofie, zoon Gill (18) en dochter Steffi (12) hebben door dat Sergio het moeilijk heeft. "Omdat ze weten dat ik onvoorspelbaar ben. Met mijn auto tegen een boom knallen? Ik zou dat durven, ja. Maar ik zou het laf vinden, omdat ik mijn gezin dan achterlaat. Voor de daad zou ik wel eerst een pak anderen mee de dood in sleuren. 'Sergio the serial killer', wees gerust."
Sergio overweegt België de rug toe te keren en met zijn gezin naar Benidorm te trekken. "Al die stress hier, mijn gezondheid lijdt eronder. Het is dat of domme dingen doen. Ik voel me daar goed tussen de oude mensen, in die mooie streek. Ik zie het niet als een vlucht. Ik wil gewoon dat thuisgevoel terug, kunnen leven als iedereen. Weg van de roddels en geruchten. Er is echt te veel gebeurd de laatste jaren." (odbs)
Ons huwelijk was een hel. Ze was een hardvochtige, egocentrische feeks." Dirigent Jan van den Broeck haalt in ' jaar scheiding.
"Altijd ging het om geld" "Eén jaar is het goed gegaan, maar vooral de laatste drie waren een hel. Ik heb al die tijd gezwegen, maar nu wil ik eerlijk zijn. Ik kan bijna niet anders dan onfraaie dingen zeggen over Greet. Voor mij was het een trauma. Toen we uit elkaar gingen, had ik niks meer. Geen bed, geen kast, geen stoel, niets. Greet wilde een vechtscheiding, maar dat heb ik kunnen afwenden. Bij haar ging het altijd om geld. Daarom is het ook fout gelopen tussen ons: ik verdiende niet genoeg naar haar zin."
"Mocht niks van haar" "Ik mocht niks van haar", gaat Van den Broeck verder. "Mijn vrienden en zelfs mijn familie mochten niet op bezoek komen. Greet was half hysterisch toen ik mijn zus en schoonbroer eens binnengelaten had. Op café gaan mocht ik ook niet. Als ik naar het voetbal op tv wilde kijken, moest ik dat weken op voorhand aanvragen. Soms mocht het, en dan zat Greet in de keuken te mokken. En dat terwijl ik alles gedaan heb voor die vrouw. Het huishouden, de was, de boodschappen, koken,... Ik was gewoon haar butler." (svm)
Bij warenhuisketen Carrefour verdwijnen 1.672 van de 15.000 banen in België.
Supermarkten zouden heropenen onder franchise. Dat is vanmorgen aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere, waar ruim 100 mensen aanwezig zijn. De directie van Carrefour organiseert om 15 uur een persconferentie. Jan De Weghe van de socialistische bediendevakbond BBTK heeft het banenverlies bevestigd, net als de sluiting van 21 winkels. De Weghe voegt eraan toe dat 2.992 jobs gered moeten worden aan de hand van looninleveringen.
Van de veertien hypermarkten die Carrefour wil sluiten, bevinden er zich negen in Vlaanderen. De zeven supermarkten die gesloten worden, bevinden zich allen in Vlaanderen. Dat zegt LBC-NVK-secretaris Chris Van Droogenbroeck. De hypermarkten in Vlaanderen die met sluiting bedreigd worden, zijn die van Genk, Westerlo, Sint-Pieters Leeuw, Mechelen Noord, Zwijnaarde, Brugge Sint-Kruis, Middelkerke, Kuurne en Ronse. De zeven supermarkten zijn die van Maasmechelen, Maaseik, Genk Centrum, Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Gent Groene Vallei en Kortrijk Walle. Zeven supermarkten zullen gefranchiseerd worden: het gaat om Antwerpen Lange Lozana, Brugge Scheepsdaal, Brussel Tomberg, Grimbergen, Hoboken, Oostende en Tielt.
Champion Nog eens 3 hypermarkten en 17 supermarkten zouden worden verkocht aan de groep Mestdagh, die de Champion-supermarkten uitbaat. Champion is vooral in het zuiden van het land actief. Ontrafeling Het herstructureringsplan omvat voor het personeel ook een wijziging van het paritair comité, met loonsverminderingen en verlies van voordelen. De directie zou ook haar intentie bekendgemaakt hebben om de zetel in Evere te filialiseren, zegt Myriam Delmée van BBTK. "Er is niets geloofwaardigs gepresenteerd voor een relance van het commercieel beleid", aldus Delmée. "Het personeel moet voor alles opdraaien. Het is een ontrafeling."
Acties? Indien het herstructureringsplan niet zou uitgevoerd worden, zal het aantal ontslagen volgens de directie uitkomen op 4.664. De vakbonden laten weten dat spontane acties in de winkels vandaag niet uit te sluiten zijn. De BBTK organiseert alvast om 16.30 uur een persconferentie op zijn hoofdzetel in Brussel.(lpb/belga)
'We zijn het koppel dat het anders doet' Jimmy (24) & Lucie (22) - Genk
Waarom doen jullie mee? Jimmy: 'We dromen allebei al heel ons leven van een eigen zaak. Nu kunnen we het proberen met de centen van iemand anders. (lacht) Ik zie dit als een snelcursus mét tips van de top.'
Wat is jullie sterke kant? Jimmy: 'Wij zijn het koppel dat het anders doet: het meisje in de keuken en de jongen in de zaal.'
En jullie zwakke kant? Lucie: 'Dat hij weinig ervaring heeft en dat ik heel jong ben. Ik kan niet zeggen dat ik een volleerde topchef ben. Ik weet wel dat mijn smaken goed zijn en dat ik kan koken. We beseffen dat we een sterke rechterhand nodig zullen hebben. Het gaat om het team. Als je alleen staat, sta je nergens.' Jimmy: 'Zet Peter Goossens in een keuken met vijf bouwvakkers en dat loopt ook fout af.'
Wie is de beste chef? Lucie: 'Ik heb veel respect voor mijn eerste chef Jan Menten van De Mijlpaal in Tongeren. Je eet er super en de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Je zit er ook gezellig. Natuurlijk is Peter Goossens de top, maar dat ligt niet binnen ons budget.'
Wat wil je geserveerd krijgen als laatste avondmaal? Lucie: 'Iets exclusiefs: langoustines en foie gras.' Jimmy: 'Entrecote met steppegras.'
Wat is jullie favoriete koppel uit 'Mijn restaurant'? Lucie: 'Ann en Tom waren uit Limburg en natuurlijk hebben wij als Limburgers toen voor Limburg gestemd. (lacht)' Wat is het belangrijkste ingrediënt in de keuken? Lucie: 'Boter.'
Ben je ergens bang voor? Jimmy: 'Dat de cameramannen onze zwakke kanten zullen tonen. Je hebt er geen idee van wat zij filmen en wat zij knippen. Stel: we maken honderd gerechten en daar zijn er 99 perfect van en ééntje niet. Wat als zij alleen dat ene gerecht uitzenden?' Voor wanneer is de eerste Michelinster? Lucie: 'Daar streven wij niet naar. Wij willen een goede prijs-kwaliteitverhouding, een aangename bediening en een fijne sfeer. We staan nog maar in de kinderschoenen. Eerst werken en ons bewijzen.' Wordt vervolgd (nieuwsblad)