Het schrappen van koolhydraten helpt wel af te vallen, maar het is niet gezond voor je hart omdat het je slechte cholesterol verhoogt. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Cholesterol Mensen die diëten door geen koolhydraten te eten, maar wel relatief veel vet binnenspelen, verliezen evenveel gewicht als degenen die wel brood, aardappelen en pasta op het menu zetten. De onderzoekers bestudeerden de effecten van diëten bij 32 mensen met obesitas. De ene helft mocht gedurende zes weken slechts 20 gram pasta, brood of aardappelen per dag eten, de andere helft volgde een dieet waarbij 55 procent van de calorieën uit koolhydraten kwam. Beide groepen verloren ongeveer zes kilogram, degenen die koolhydraatarm aten, vertoonden een verhoging van 12 milligram slechte cholesterol per deciliter, de andere groep had een daling van 7 gram.
Diabetes De eerste groep had ook meer vetzuren in zijn bloed, die komen in het bloed vrij wanneer opgeslagen vet afgebroken wordt. Een hoog niveau van deze stof maakt het de lever moeilijker om glucose op te slaan, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. De laatste jaren winnen koolhydraatarme diëten steeds meer aan populariteit. (ep)
|