Vroeger was het leven gemakkelijk, misschien wel omdat de bijhorende fases duidelijk afgelijnd waren. Kind, adolescent, volwassen, bejaard, dat was het zowat. Maar de grenzen tussen die 'duidelijke' fases zijn beginnen vervagen. Volgens de Britse krant The Times onderscheiden we nu zes belangrijke stadia in een leven. Een luchtig overzicht.
Zijn er nog kinderen?
Het begint, nog steeds, bij de kindertijd. Lang kan je er niet van genieten, zo ongeveer tot je twaalfde. De jeugd van tegenwoordig is daarenboven niet half zo goedgelovig of onschuldig als een paar generaties terug. Televisie, dvd's en internet hebben hun wereld enorm verruimd. Tekenfilms en speelgoedfiguurtjes overheersen de leefwereld, de belangrijkste discussies met de ouders gaan over voedsel ("nee, je krijgt geen chips als avondeten"), kledij ("je bent veel te jong voor een minirok") en computerspelletjes ("geen schietspelletjes in dit huis).
Vrienden
Bij de overgang naar de middelbare school, kom je in de jongvolwassenheid. Een fase die duurt tot vlak je hogere studies, ongeveer 23 jaar. Vrienden zijn cruciaal, zowel in de echte als de virtuele wereld. De meeste vrije tijd gaat op aan chatten, spelletjes en shoppen of rondhangen. Muziek, kledij en kapsel bepalen je imago maar je hoort niet echt tot één subcultuur. De grootste ruzies gaan over uitgaan, zakgeld en gsm-rekeningen. De opmerking om te werken voor je geld valt slecht: je gaat al zolang moeten werken!
Proberen, wie zijn best doet zal het leren
Tussen je grofweg 24ste en 35ste maak je deel uit van de 'Odyssey'-generatie. Uitproberen is het toverwoord, en dat geld voor job, huis, partner, seks en benevelende middelen. Je proeft niet van het leven, maar klokt het gulzig naar binnen 'nu het nog kan'. Met de jaren (en tegenslagen) groeit de wijsheid en de angst voor een lening, huwelijk, kind of extra kledingmaat wordt in het licht van de wereldproblemen belachelijk. Met je ouders maak je ruzie over bijdragen aan het huishouden (als je nog thuiswoont) of waarom je zo weinig op bezoek komt (als je de vleugels hebt uitgeslaan).
Crisis
Tussen je 35ste en 60ste bereik je de volwassenheid, maar niet iedereen is er gelukkig mee. Midlifecrissisen komen dan ook het frequentst voor in deze fase. Je doet er alles aan om er (veel) jonger uit te zien dan je bent. Maar je kennis en woordgebruik verraden ten minste gedeeltelijk je leeftijd. De grootste ruzies heb je met je ex (over je gedrag en de slechte invloed op de kinderen) en met je kinderen, die beschaamd zijn mama of papa op dezelfde fuif aan te treffen.
Rust roest
Na je zestigste mag je eindelijk stoppen met werken, maar het is niet bepaald tijd voor rust. Rust roest en dus blijf je actief. Reizen, uitstappen, sociale netwerken onderhouden: het is geen probleem. De kleinkinderen zie je liefst enkel voor een dagje, anders verstoren ze he leven. Alleen die technologie wil maar niet stilstaan, vervelend is dat. En je lichaam kan je geest niet altijd meer volgen: dubbel vervelend. Op een dag geraak je zo toch nog op 'bejaarde' leeftijd. Proficiat.edp