gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cli�nteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Sedert 2024 plaats ik nu en dan ook eens andere gevallen (honden, katten, ...) op de blog
Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout
tel 050/216934
Op afspraak
05-01-2025
Zinkvergiftiging bij een tamme patagonische rotsparkiet
Deze patagonische rotsparkiet werd acuut ziek. Aangezien infectieuze ziektes weinig waarschijnlijk waren (doordat er sedert geruime tijd geen contact met andere vogels was) werd gedacht aan intoxicatie. Naast een voedselgerelateerde intoxicatie moet ook altijd gedacht worden aan een metaalvergiftiging door opname van zink of lood.
Daarom werd een röntgenfoto gemaakt en er was een metaalpartikel in de maag te zien. Daarop wist de eigenaar zich te herinneren dat de vogel aan de ritsluiting van zijn kleding had geknabbeld en er een stukje uit die ritssluiting verdwenen was.
Enig opzoekingswerk leerde me dat de meeste ritssluitingen zijn gemaakt van messing, nikkel en aluminium. Messing is een legering van koper en zink, dus zinkvergiftiging was hier de vermoedelijke oorzaak.
Eerst werd er vocht toegediend in het beenmerg (een 'intramedullaire' injectie) in plaats van een ader, omdat de aders te klein zijn om op die manier vocht toe te dienen. Dit is nodig omdat zink de nieren kan aantasten en een nierblokkage kan veroorzaken. Er werd dus als het ware een 'baxter' toegediend.
De parkiet werd gehospitaliseerd en kreeg voeding via een maagsonde zolang hij niet zelfstandig at. Er een tegengif 2x per dag via een injectie in de borstspier toegediend (NaCaEDTA), samen met een ontstekingsremmer.
De vogel reageerde snel op de behandeling. Na 5 dagen mocht hij de praktijk verlaten.
Voor vertrek werd nog een röntgenfoto genomen. Het metaalpartikeltje was reeds uiteen gevallen in de maag, maar door de aanwezigheid van kiezel in de maag was het niet zeker of alles reeds uitgescheiden was.
Daarom werd aangeraden aan de eigenaar zelf nog 5 dagen tegengif toe te dienen. Eind goed, al goed voor Rock, de patagonische rotsparkiet....
Eerste röntgenfoto genomen bij aankomst in de praktijk, tweede na 5 dagen.
Dit is niet het eerste geval van kliermaagdlilatatie dat hier op deze blog te vinden is. Toch is het (gelukkig) al weer een tijdje geleden dat ik de ziekte tegen kwam.
Het betreft hier een blauwgele ara. De eigenaar belde me op oudejaarsavond dat hij 'van zijn stok gevallen' was, toen hij in de volière binnenkwam. Het duurde een tijdje voordat de vogel terug op zijn zitstok zat, maar uit het gesprek de dag nadien kon ik afleiden dat zijn gedrag niet normaal was en hij coördinatiestoornissen had. De vogel was 2 jaar oud, kreeg een papegaaienmengeling als voeding. Een thrombose of hartprobleem leek me weinig waarschijnlijk.
In zo'n geval denken we aan zware metaalvergiftiging (lood, zink,...) of kliermaagdilatatie. De vogel had de laatste tijd nogal fanatiek aan de metaaldraad geknaagd, dus met het eerste moesten we zeker rekening houden.
Alleen een röntgenfoto kon uitsluitsel geven. De vogel werd daarvoor kort verdoofd met een mengsel van een verdovingsgas (isofluraan) en zuurstof via een masker. Dit is heel veilig, zelfs voor zieke vogels en wanneer dit mengsel afgekoppeld wordt, is de vogel na 5 tot 10 minuten terug wakker.
Röntgenfoto's brachten uitsluitsel : de ara was ziek door het kliermaagdilatatiesyndroom. Een virusziekte die de zenuwen van hersenen en maag/darmen kan aantasten. In het eerste geval zien we coördinatiestoornissen, flauwtes, abnormale gedragingen (bvb. stereotype bewegingen), in het andere geval krijgen we verlamming van de kliermaag en eventueel ook darmen. Beide vormen kunnen voorkomen, zoals in dit geval.
Op de foto's zien we een uitzetting van de kliermaag, gevuld met zaden. De maag is verlamd,vult bijna de hele buikholte en er is bijna geen darmtransiet meer. De vogel werd geëuthanaseerd.
De ziekte wordt beschouwd als een ongeneeslijke ziekte. Een papegaai kan getest worden om te kijken of hij drager is van de ziekte. Jammer genoeg zijn er veel vals negatieve uitslagen. Dat betekent dat de vogel drager is, maar dat de test toch negatief is. Is de test positief, dan is de vogel zeker drager van het virus.
Om het nog ingewikkelder te maken : niet elke vogel die besmet is met het virus, zal ook effectief de ziekte krijgen....
Op de foto's : röntgenfoto's waarbij de kliermaag sterk is uitgezet. Op autopsie zien we ook een fel uitgezette kliermaag (verlamde maag) met opstapeling van zaden.
Calciumtekort bij huiskamerpapegaaien : een onderschat probleem
Lange tijd was het voor mij een raadsel waarom huiskamerpapegaaien die al geruime tijd hoofdzakelijk een gezonde pelletvoeding eten, toch een abnormaal laag gehalte aan calcium in het bloed hebben.
Maar eigenlijk is de oorzaak niet zo ver te zoeken....Mensen en dieren maken in hun huid onder invloed van UV-B- licht, afkomstig van zonlicht, het vitamine D aan.
Vitamine D zorgt er voor dat calcium gemakkelijker vanuit de darm wordt opgenomen uit de voeding, en zorgt er tevens voor dat calcium uit het bloed in de botten wordt opgeslagen.
Calciumtekort geeft bij jonge vogels skeletafwijkingen (rachitis), bij volwassen vogels botontkalking (osteoporose) en kan ook zenuwstoornissen geven. Calcium is namelijk nodig voor een normale zenuwprikkeloverdracht. Hierdoor kunnen (vooral grijze papegaaien) aanvallen van epilepsie krijgen. Of ze kunnen, zoals bij een recente patiënt van mij, nu en dan eens van hun stok 'vallen'. Een papegaai die nu en dan van zijn stok valt, ook al haalt hij akrobatentoeren uit, dat is geen normale situatie.....ook al vinden sommige eigenaars van wel.
Calciumtekort kan ook aanleiding geven tot verenplukken. Een theorie zegt dat de huid dan kan gaan 'tintelen', wat voor de nodige irritatie zorgt.
Calcium kan worden aangeboden onder verschillende vormen. De ene vorm zal echter makkelijker opgenomen worden door de darm dan de andere. De best opneembare vorm is onder de vorm van calciumlactaat, terug te vinden in het produkt calcilux.
Erge vormen van calciumtekort worden best eerst behandeld met calciuminjecties in de borstspieren.
Houders van reptielen hangen meestal een lamp boven het terrarium dat UV-B licht uitstraalt. Ze worden onder andere verkocht onder de naam 'true light' omdat ze het spectrum van het zonlicht immiteren. Deze lampen kunnen uiteraard ook boven een papegaaiekooi gemonteerd worden.
Op de foto's :
-bloedanalyse van een papegaai met een te laag calciumniveau in het bloed
-een goed opneembare calciumbron : calcilux
-Een mogelijke oorzaak van vederpikken is een te laag calciumgehalte in het bloed
-Verrijking in de kooi van mijn blauwvoorhoofdamazone : het plaatsen van stokken van een wilg. De meeste papegaaien zijn constant bezig met die volledig kapot te bijten. Op die manier fixeren ze zich minder op hun veren. Uiteraard moeten de stokken dan regelmatig vervangen worden.
Roodstaartraafkaketoe (Calyptorhynchus banksii) met gebroken dijbeen (femur)
Een roodstaartraafkaketoe werd binnengebracht met evenwichtsstoornissen. De vogel werd eenzijdig gevoederd met zonnepitten omdat het dier, ondanks verschillende pogingen, alleen maar deze voeding wilde eten.
De kaketoe had in het verleden al heel wat eieren gelegd, vandaar dat er in het begin werd gedacht aan zenuwstoornissen door calciumtekort, temeer omdat de vogel bij aankomst nog een ei gelegd had in de transportkist.
Het dier werd gehospitaliseerd en calciuminjecties werden toegediend. Toen bleek dat de toestand van het dier snel verachterde en het dier eerder mankte op één poot, werden röntgenfoto's genomen.
Het bleek een fractuur van het dijbeen met sterke verplaatsing van de twee delen van het bot. (foto 1 : cijfer 1 in het bovenste fractuurdeel van de femur, cijfer 2 in het onderste fractuurdeel).
Er werd besloten tot een operatieve ingreep met het plaatsen van een intramedullaire pin (in het beenmerg) én een bijkomende pin met schroefdraad in het onderste deel van het dijbeen, waarbij beide pinnen met elkaar werden verbonden met een plastiek buisje gevuld met een snelhardende polymeer. (beschrijving en tekeningen van de procedure : foto's 2 en 3)
De operatie werd sterk gecompliceerd door het fragiele dijbeen doordat het hele skelet gedemineraliseerd was door langdurig calciumtekort in de voeding en door het feit dat het een erg schuine breuk was. Na een zenuwslopende operatie was dit het best mogelijke resultaat (te zien op de foto nr 4). De schuine fractuur zorgt er mede voor dat er voldoende contact is tussen de fractuureinden om aan elkaar te groeien ondanks de niet perfecte stand. Er zal een verkorting van het dijbeen optreden, maar dat zal gecompenseerd worden door het iets meer strekken van het kniegewricht.
Op foto 5 zie je hoe de omgebogen pinnen uit het bot steken. God zij dank was het niet nodig de vogel een kraag om te doen, wat extra stress voor het dier zou hebben teweeg gebracht.
Foto 6 en 7 : gedurende de hospitalisatie werd dagelijks een papje op basis van pelletvoeding (met extra calcium gesupplementeerd) via een kropnaald toegediend. Injecties met onstekingsremmer en een antibioticum werden eveneens toegediend voor pijnbestrijding en het voorkomen van infectie van het bot.
Foto 8 : controlefoto na 3 weken : er is reeds een goede verkalking aanwezig tussen de 2 fractuureinden.
Na 4 weken werden de pinnen verwijderd onder anesthesie.
Foto 9 : röntgenfoto na verwijderen van de pinnen
Foto 10 : de verwijderde pinnen en de brug die de pinnen verbond
Op de laatste foto's zie je dat de vogel de behandelde poot reeds heel goed kan gebruiken.
Na in totaal 5 weken hospitalisatie mag de vogel naar zijn partner terugkeren.
Deze jonge pauwfazant werd dood aangetrokken in de volière zonder dat de eigenaar voorafgaand symptomen had opgemerkt.
De vogel was afgemagerd, dus blijkbaar al langer ziek. Maar zoals gekend zijn vogels meester in het verbergen van hun symptomen.
Bij lijkschouwing werd de diagnose 'histomoniasis' gesteld.
Histomonas meleagridis is de veroorzaker van de ziekte ‘histomoniasis’ of ‘ black head’ en komt vooral voor bij kalkoenen, patrijsen, pauwen, fazanten en korhoenders. Kippen zijn minder gevoelig maar kunnen soms toch de ziekte ontwikkelen.
Histomonas meleagridis is een eencellige parasiet en nestelt zich in de blinde darm en de lever waar ze soms dodelijke schade aanrichten.
Deze ziekte heeft een ingewikkelde cyclus : de parasiet nestelt zich in een bepaalde wormsoort die in de darm kan voorkomen, namelijk de worm ‘heterakis gallinarum’. De parasiet histomonas zal dan naar de eitjes van de worm migreren en wanneer deze via de mest worden uitgescheiden, kunnen die dan weer opgegeten worden door regenwormen of andere ongewervelden. Wanneer dan een andere fazant die regenworm opeet, zal ze zich besmetten.
De besmetting hoeft niet persé via deze weg te gaan, en kan ook rechtstreeks via bijvoorbeeld besmet drinkwater van de ene vogel op de andere overgaan.
De behandeling gebeurt door middel van een produkt 'ronidazole' dat momenteel niet makkelijk meer te verkrijgen is.
Typische letsels bij lijkschouwing : ronde letsels op de lever (met een ingedeukte rode kern en witte rand). Deze letsels kunnen soms versmelten tot één geheel (PIJL op de foto).
Ook toont de wand van de blinde darm tekenen van ontsteking (verdikking en zweren). (STER op de foto)
Deze oude perzikkoppapegaai (agapornis roseicolli) is de lieveling van het gezin en krijgt reeds gedurende 1 jaar een speciale behandeling nadat hij door een thrombose werd geveld. Het kopje van 'Polleke' is bij momenten 180° gedraaid, maar desondanks trekt hij zijn plan, kan eten en klimmen...Toch wordt hij regelmatig wat bijgevoederd met een papje voor handopfok papegaaien om zijn gewicht op peil te houden en krijgt hij nu en dan een vitamine-injectie.
Verder krijgt hij medicatie voor arthrose (druppels in de bek met ontstekingsremmer), 2 soorten 'bloedverdunnende' middelen, waaronder een verdunde aspirine-oplossing en veel TLC (tender loving care) van zijn eigenaars. Polleke voelt zich blijkbaar nog goed in zijn vel, geeft aan en krijgt van zijn baasjes nog heel veel liefde. Hopelijk nog voor een hele tijd...
Door zijn speciale behandeling komt hij nu en dan eens op logement in de dierenartsenpraktijk, wanneer zijn baasjes er eens voor een weekendje op uit trekken...
Op een van de foto's krijgt hij zijn vitamine-injectie.
kitten met perforatie en infectie oog : enucleatie (verwijderen oogbol)
Tijdens het spelen met andere kittens belandde een nagel in de oogbol van dit jong katje. Door het 'leeglopen' van de oogbol valt de inwendige druk in het oog weg en komt automatisch het netvlies los, waardoor het dier blind wordt op dat oog. Daarenboven was er daardoor een infectie in de oogbol aanwezig wat zorgde voor heel veel pijn. De beste oplossing in dergelijke gevallen is de oogbol verwijderen en de oogleden (na het verwijderen van een reepje ooglid van beide oogleden, zodat ze aan elkaar kunnen groeien) aan elkaar hechten. Het diertje moest tijdens het genezingsproces gedurende 14 dagen een halskraag dragen om krabben aan de hechtingen te vermijden.
Eerste 4 foto's : het kitten tijdens de operatie onder anesthesie
Laatste 2 foto's : 14 dagen later. De hechtingen zijn pas verwijderd.
Kip met harde krop en complicerende schimmelinfectie krop (candidiasis)
Deze kip liep al enkele maanden rond met een hangkrop en bij palpatie van de krop kon een grote ronde harde massa gevoeld worden. De kip was echter in een nog redelijk goede conditie. Er werd gedacht aan een 'harde' krop waarin zich samengekoekt materiaal bevindt dat niet meer kan doorschuiven naar de slokdarm of aan een grote tumor.
Tijdens de operatie bleek het te gaan om afgemaaid gazongras (wat niet verteert in de krop, maar pas in de blinde darm) dat zich gedurende lange tijd had samengekoekt. Deze massa werd verwijderd, maar de krop bleek zodanig verdikt door een chronische schimmelinfectie (candidiasis) dat deze na het hechten onmogelijk weer aan elkaar zou groeien. Er bleken ook grote delen van het slijmvlies van de krop 'weggevreten' door de schimmelinfectie (grote pijl op de foto). Op een verslagje op datum van 30/7/2024 kan je zien hoe de binnenkant van de krop er normaal uitziet.
Het toedienen van medicatie bij een grijze roodstaart met aspergillose
Aspergillose is een schimmelinfectie die bij papegaaien meestal wijst op verminderde weerstand en verschillende organen, maar vooral het ademhalingsstelsel,aantast.
Een van de meest voorkomende oorzaken is vitamine A-tekort en dit door het eenzijdig aanbieden van zaden.
Deze grijze roodstaart was zijn stem verloren en had verminderde tot geen eetlust.
Op röntgenfoto's was een verdichting van het longweefsel en de luchtzakken te zien (te zien als een witte waas over de longen en luchtzakken).
De vogel werd een 5-tal dagen in hospitalisatie gehouden en werd tweemaal daags verneveld in een vernevelkamer met medicatie die hij op die manier rechtstreeks inademde via een fijne nevel. Ook ontstekingsremmer en antibiotica werd per injectie toegediend om bacteriële bijbesmetting te voorkomen.
Omdat aspergillose een lange nabehandeling vergt (maanden) moet een methode gevonden worden om dit oraal toe te dienen, liefst zonder dwang.
Daarom is het nodig om creatief te zijn.
In dit geval lukte het om de siroop in een buggle te druppelen, waarna de papegaai die met smaak opat.
Dit is uiteraard geen oproep om je papegaai chips te laten eten, maar hier wegen de nadelen niet op tegenover de voordelen.
Hormonale inplant 'suprelorin' bij hormonale stoornissen edelpapegaai
Deze vrouwelijke edelpapegaai had last van zijn hormonen : krijsen, masturberen op de handen van de eigenaar,...en wellicht zal het vederplukken ten minste voor een deel te maken hebben met de hormonen die haar parten spelen. Destructief gedrag (alles willen kapotbijten) is een onderdeel van hormonaal gedrag en heeft te maken met het feit dat papegaaien in het wild de nestholte vergroten door de binnenkant van bijvoorbeeld een holte in een boomstam af te bijten. Soms kan dat destructief gedrag zich ook richten naar zijn eigen veren wanneer een papegaai in gevangenschap geen natuurlijk gedrag kan vertonen.
In erge gevallen kan het inplanten onderhuids van een staafje dat hormonen bevat, dit gedrag temperen. Deze inplant werkt in principe 3 maand waardoor de vogel rustiger wordt.
Als de dagen het volgende jaar weer langer worden, kan het gedrag zich weliswaar weer herhalen. Hou er rekening mee dat de papegaaien die we hier in de huiskamer houden, nog altijd hun natuurlijke instincten behouden hebben en op een bepaald moment een partner willen zoeken om mee te kweken. Het feit dat ze dat niet kunnen kan de nodige frustratie geven, wat ook weer aanleiding kan geven tot vederplukken.
Op de foto's zie je hoe de huid, na ontsmetting, ter hoogte van de nek opgetild wordt en het hormonale staafje met een dikke naald onderhuids wordt geschoven. Dit kan zonder verdoving gebeuren en de papegaai heeft er nadien helemaal geen last van.
Zijdehoen met harde krop door zand (kropverstopping)
Een studie bevestigt dat kippen die een zandbad kunnen nemen 50% minder uitwendige parasieten hebben dan kippen die dat niet kunnen.
Toch is niet iedere zandsoort geschikt hiervoor. Deze zijdehoen kon een zandbad nemen in een zandbak die oorspronkelijk bedoeld was om kinderen in te laten spelen. Deze zandsoort wordt hard als ze nat wordt, zodat kinderen hiermee zandkastelen kunnen bouwen. Als kippen hiervan teveel opnemen kan dit een harde massa vormen in de krop die de vernauwing tussen krop en slokdarm niet kan passeren en een verstopping teweeg brengt.
In dit geval was operatie (openen van de krop) en het verwijderen van het zand uit de krop, de enige mogelijkheid om de kip te redden.
Krop en huid dienen afzonderlijk gehecht te worden. Het dichtnaaien van de krop is een secuur werkje, aangezien die waterdicht moet zijn.
Kort na de operatie heeft de kip nog een ei gelegd.
Eerste foto : geopende krop
Tweede foto : hier is de krop met resorbeerbare ('verteerbare') draad reeds dichtgenaaid.
valkparkiet met prolaps eileider na legnood door ei zonder kalkschaal
Na een paar eitjes met schaal te hebben gelegd, zat deze valkparkiet op de bodem van zijn kooi. Hij was verdacht van legnood en dat bleek ook zo te zijn. Met een naald (verbonden aan een spuit) werd het ei doorheen de buikwand leeggezogen waardoor het ei collabeerde. Door de geringe weerstand die de naald ondervond was duidelijk dat het om een 'windei' ging (een ei zonder kalkschaal). Eieren zonder kalkschaal worden moeilijker gelegd omdat de eileider het ei nauwelijks kan voortduwen richting cloaca. De reden waarom het ei geen kalkschaal had, is duidelijk : zaden bevatten te weinig calcium. Daarenboven is calcium nodig voor een goede zenuwprikkeloverdracht en werken de gladde spieren van de eileider ook minder.
Pas na een tweetal dagen kwamen de eivliezen uit de cloaca te voorschijn, maar toen bleek dat de eileider naar buiten puilde (prolaps van de eileider). Gelukkig waren de weefsels nog niet erg beschadigd en was het mogelijk de eileider met een vochtig wattenstaafje terug naar binnen te duwen. Er werden twee fijne hechtingen gezet op de buitenkant van de cloaca om die wat nauwer te maken in de hoop dat de eileider niet terug naar buiten kwam. De vogel werd gehospitaliseerd want, indien de vogel eerstdaags weer een ei zou leggen, zou dat zeker niet de vernauwde cloaca kunnen passeren. Dan zouden we de hechtingen vervroegd terug moeten verwijderen.
Na een tweetal dagen werden de hechtingen terug verwijderd. Ondertussen was de eileider terug wat 'gekrompen' en bleef die op zijn plaats.
Gelukkig zal in de meeste gevallen de eierleg stoppen als er zich problemen voordoen bij het leggen van een ei. De natuur wil op die manier de moeder beschermen. Maar dit is niet altijd het geval.
Voor meer uitleg over 'hormonale problemen bij huiskamervogels' zie ook het document op datum van 1/5/22
Op een van de foto's zie je de hechtingen op de cloaca.
Verstopping van de krop bij een legkip door het voederen van stukjes vlees (harde krop)
De krop bij vogels is een verwijding van de slokdarm en is de plaats waar voedsel wordt geweekt. De krop bevat weinig tot geen enzymes zodat er daar niet echt vertering plaats vindt. Het voedsel wordt door samentrekking van de krop in de kliermaag geduwd waar wel vertering plaats vindt. De kliermaag komt eigenlijk overeen met onze maag. Daarna komt het voedsel in de spiermaag terecht waarin zich (bij de kip) steentjes bevinden. Daardoor kan het voedsel nog verder fijner gemaakt worden. Uiteindelijk komt het terecht in de darm voor verdere vertering (enzymes uitgescheiden door de pancreas en de lever). In de darm worden de voedingstoffen uiteindelijk opgenomen in het bloed.
Aangezien er een vernauwing is tussen de krop en de kliermaag (zie foto) en aangezien het voedsel in de krop alleen verweekt en niet verteerd wordt, kan het zijn dat bijvoorbeeld gras of in dit geval stukjes vlees de overgang krop-kliermaag blokkeren. De inhoud van de krop blijft dan stil staan en kan beginnen verzuren. Dit zuur irriteert de binnenkant van de krop waardoor deze minder de neiging heeft om samen te trekken. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel en de inhoud van de krop kan behoorlijk beginnen stinken en een broeihaard van bacteriën worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot een bloedvergiftiging en de dood.
Deze kip had een kropverstopping door stukjes vlees en werd gelukkig op tijd geopereerd. Op een van de foto's tijdens de operatie, zie je hoe de krop terug dicht wordt genaaid.
Na een weekje binnenshuis in de warmte te hebben doorgebracht, voelt ze zich terug kiplekker en kan ze zich bezighouden met haar favoriete bezigheid : lustig in de tuin rondscharrelen....
Deze legkip werd aangeboden met een moeilijke gang. Bij palpatie van de buik werd een massa gevoeld die zo groot was als een sinaasappel. De eigenaar wist te vertellen dat het dier al enige tijd abnormale eieren legde. Daarom werd in eerste instantie gedacht aan een eileideronsteking waarbij etter zich had opgestapeld in de eileider. Etter is bij vogels vast en kan zich in de eileider vastzetten als harde grote 'brokken' en de indruk van een tumor geven. Bij betasten van de buik kwamen ook resten van een eischaal uit de cloaca te voorschijn. Dat maakte een eileiderontsteking minder waarschijnlijk omdat kippen met zo'n erge eileiderontsteking normaal geen eieren meer leggen.
Ook werd in de krop een gezwel gevoeld ter grootte van een druif.
Aangezien de kip niet extreem vermagerd was, en gezien de motivatie van de eigenaar, werd besloten de kip te opereren om de massa in de buik te verwijderen.
De kip werd verdoofd met gasanesthesie en het werd meteen duidelijk dat het om een grote tumor ging, die redelijk vlot verwijderd kon worden. De tumor was immers niet vergroeid met de organen in de buik. Indien dit niet het geval zou geweest zijn, was euthanasie onvermijdelijk.
De kip herstelde vlot van de algemene verdoving en moet nu nog enkele dagen onstekingsremmers en antibiotica krijgen.
Dergelijke tumoren bij kippen worden meestal door een virus veroorzaakt. Twee virussen kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn : een herpesvirus dat ook de ziekte van Marek veroorzaakt. Naast verlamming van de poten, kan deze ziekte immers ook aanleiding geven tot tumoren op verschillende plaatsen in het lichaam. Een ander virus dat 'aviaire leucose' veroorzaakt en ook tumoren kan doen ontstaan, is hier wellicht meer waarschijnlijk. De ziekte van Marek komt immers meestal op jongere leeftijd voor en deze kip is toch al enkele jaren oud.
Deze kip zal zich in elk geval veel gelukkiger voelen. Of dit een definitieve oplossing is op lange termijn, is natuurlijk de vraag. De tumor in de krop kan later in haar leven problemen geven en ook op een andere plaats in haar lichaam kan zich weer een tumor vormen. Het virus in haar lichaam is hier mee natuurlijk niet verdwenen.
Toch maakt het mij, de kip, en de eigenaars gelukkig om haar weer in haar normale doen te zien en wie weet is ze toch weer voor langere tijd vertrokken.
Toch even vermelden dat de beslissing om tot operatie over te gaan voor het grootste deel bepaald wordt door de graad van vermagering. Te fel vermagerde kippen overleven een dergelijke operatie meestal niet !
En zoals reeds zoveel vermeld hier : vogels gaan instinctief hun ziekte proberen te verbergen, omdat het prooidieren zijn. Dus alert zijn en vlug ingrijpen is de boodschap !
We hopen dat ze nog zo lang mogelijk kan genieten van de liefde waarmee ze omringd is !
Voorlaatste foto : kort na de operatie. Laatste foto : de dag nadien
Een jonge bosduif (synomiem voor houtduif) werd binnengebracht voor een eerste verzorging. Jammer genoeg was de duif bij aankomst reeds overleden. Bij het openen van de bek was het extreme, gelig beleg duidelijk. Wellicht was de vogel gestorven door verstikking doordat dit de opening van de luchtpijp kan blokkeren.
Trichomonas of bij duivenmelkers 'het geel' genoemd wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Wanneer duivenmelkers met hun duiven op controle komen, wordt een uitstrijkje van de keel genomen om de beweeglijke parasieten onder de microscoop te zoeken. Bij een geringe besmetting is nog geen geelachtig beleg in de keel te zien, maar dit kan wel de prestaties bij sportduiven ondermijnen. Tegen deze ziekte bestaan effectieve geneesmiddelen, die door duivenmelkers veelal preventief worden gegeven. De besmetting kan via drinkwater overgedragen worden.
Het verband tussen de concentratiekampen in WO2 en '(vogel)diergeneeskunde
Soms worden vogels binnengebracht die extreem zijn afgemagerd door een chronische ziekte. Wanneer deze dieren 20% of meer van hun normaal lichaamsgewicht hebben verloren, wordt de prognose gereserveerd. Want door de snelle vermagering moeten alle afvalstoffen die vrijkomen, weggefilterd worden door de lever en de nieren. In veel gevallen zijn deze organen al in het ziekteproces betrokken, waardoor nier-en leverfalen optreedt. Dat maakt het heel moeilijk (maar niet onmogelijk) om deze vogels er door te krijgen.
Maar er speelt nog een ander fenomeen, wat men het 'refeeding syndrome' noemt in het Engels.
Door de vermagering en uitputting verliezen de cellen veel stoffen, zoals magnesium, fosfor, kalium en calcium. Stoffen die levensnoodzakelijk zijn voor de normale werking van de cel. Wanneer we nu te snel (dwang)voeding en vooral koolhydraten gaan geven aan de vogel, wordt er plots veel insuline geproduceerd, waardoor niet alleen glucose maar ook veel mineralen de cel worden ingepompt. Door die plotse verschuiving van die stoffen, raakt de normale werking van de cellen ontregeld en dat heeft zijn gevolgen voor een normale werking van het hart, de hersen, de ademhaling....en dat kan tot een plotse dood leiden.
Dit fenomeen kennen we sedert het einde van de tweede wereldoorlog. Toen werd in veel gevallen te veel en te vlug voeding gegeven aan de uitgehongerde en uitgemergelde bevrijde krijgsgevangenen. Een groot deel van die mensen is nadien alsnog gestorven door dat hun lichaam dit niet meer aankon.
Bij uitgemergelde vogels houden we daar rekening mee, maar het risico kan nooit volledig uitgesloten worden. En geen dwangvoeding geven bij vogels die niet meer eten is ook al geen optie...
Vandaar....het belang om zo vlug mogelijk te reageren als een vogel niet goed zit, als hij veel slaapt, zich 'dik' zet of abnormale uitwerpselen produceert. Het is immers niet altijd te beoordelen als een vogel mager geworden is, doordat hij zich dik zet. Het normale gewicht van je vogel kennen als referentie en hem regelmatig wegen kan daarom een hulpmiddel zijn. Hem eens vastpakken als je twijfelt en voelen of zijn borstbeen niet te scherp aanvoelt, kan ook helpen om niet te laat in te grijpen en een dierenarts te raadplegen.
En zoals ik reeds vroeger vermelde : vogels vermageren sowieso enorm snel als ze niet of onvoldoende eten omdat hun lichaamstemperatuur van nature al 40°C of hoger is.
Hieronder ook een afbeelding hoe je de voedingstoestand van een vogel aan de hand van de 'filet' of de vliegspieren naast het borstbeen kan beoordelen.
Ook een foto terwijl ik een agapornis aan het dwangvoeden ben én een archieffoto uit 1945 bij de bevrijding van een concentratiekamp om het 'refeeding syndrome' te illustreren.
Dit is eens iets anders : operatie tumor/abces buik kat
Alhoewel ik in mijn dierenartsenpraktijk heel veel vogels behandel, ben ik eigenlijk gestart als dierenarts gemengde praktijk en dit is het nog altijd. Ik behandel dus ook honden, katten, konijnen,... Geen grote huisdieren (koeien, varken, schapen,...) of reptielen.
Aangezien ik geen speciale website heb aangemaakt in verband met kleine huisdieren (die zijn er al genoeg), andere dan vogels, wil ik hier toch eens een aparte, onlangs uitgevoerde operatie, voorstellen.
Het betreft een zwerfkat, die enkele jaren terug werd opgevangen door een vrouw, die zich al jarenlang het lot van zwerfkatten aantrekt.
Een zekere Tania van Torhout, die ik hierbij ook eens in de bloemetjes wil zetten op deze manier.
Zwerfkatten en kittens die soms door onverantwoordelijke mensen worden achtergelaten, komen heel dikwijls bij haar terecht en vinden bij haar een (tijdelijke) warme thuis. Ik ken niemand die zich op zo'n enthousiaste manier inzet voor deze dieren, die anders in veel gevallen een eenzame hongerdood zouden sterven.
Deze zwerfkatjes krijgen bij haar alle medische verzorging en liefde die ze nodig hebben. Geen inspanning is haar te veel. Kortom, dit is haar leven...Ze krijgen de nodige vaccinaties, worden gechipt en gecastreerd/gesteriliseerd en zijn dus volledig in orde.
Daarom, beste lezers van deze blog : wanneer je op zoek ben naar een kat/kitten en haar/hem een warme thuis kan en wil bieden...denk dan eens aan Tania van Torhout (telefoonnummer 0496/933142 - 050/222428). Het heeft haar de nodige voldoening om met enthousiasme haar werk voor te zetten en je krijgt er ongetwijfeld veel kattenliefde voor terug.
Terug naar deze kat....Ze werd indertijd als zwerfkat opgevangen door Tania en ze is daar gebleven...Ze heeft haar naam niet gestolen : 'Lieverd', en lief is ze zeker...ook al kan ze wat nors kijken :)
Haar leeftijd wordt geschat op 9 jaar. Onlangs kwam Tania bij mij op consultatie omdat ze niet ok was, haar eetlust was de laatste dagen verminderd. Bij palpatie bleek een appelsiengrote tumor in de buik te zitten. Dit werd op een röntgenfoto bevestigd.
Ook al was de prognose eerder slecht, toch wilde Tania het dier alle kansen geven en werd overgegaan tot een operatie. Wat we vonden : een combinatie van een tumor/abces waarin een darm zodanig vergroeid zat, dat we er een stuk darm van tussen moesten halen en de twee uiteinden aan elkaar naaien. Je kan je voorstellen dat dit een heel secuur werkje is, want de verbinding tussen de twee darmuiteinden moet 'waterdicht' zijn.
Lieverd heeft het gered. Hij begon direct na de operatie te eten en een paar dagen later werd de eerste stoelgang gemaakt.
De foto's spreken voor zich...niet voor gevoelige kijkers....
Wat een voldoening heeft zoiets niet...., maar jammer genoeg heeft de medische wereld nog niet voor alles een oplossing. En om nog eens terug te komen op de vogels : dat blijven nog net iets meer delicatere wezens...Maar we blijven ons best doen !!
Update edelpapegaai zonder bovenbek, zie bericht datum 10/10/2023
Een 3-tal maand na het traumatisch ongeval waarbij deze edelpapegaai zijn bovenbek verloor, ziet Rocco er al heel wat beter uit. Zonder problemen eet deze lieveling zonder hulp vochtig gemaakte pellets B14 van nutribird. Het intensieve werkje waarbij de open wonden ter hoogte van de geamputeerde bovenbek en neusholtes moesten gereinigd worden na iedere voederbeurt is zo goed als niet meer nodig. Door de veel gezondere en meer complete voeding kunnen we zelfs stellen dat de levensverwachting van Rocco nu verlengd is !
Ter gelegenheid van een controlebezoek werd een scherpe punt aan één kant van de onderbek met een dremel weggevijld.
Zoals blijkt uit deze foto's na de korte verdoving, is Rocco een fotogenieke papegaai die met reden (samen met zijn eigenaars) een standbeeld van moed en doorzetting verdient !
Deze dwergooruil werd aangeboden met een uitpuilend oog (bloeding achter oog ?), en een kwetsuur ter hoogte van de kop. Het dier had sinds 24uur geen enkele eetlust meer en was apatisch. Geleidelijk was het dier minder gaan eten en was uitgemergeld.
Gelukkig kwam het dier door middel van dwangvoeding (vleespap toegediend door middel van een maagsonde), antibiotica en onstekingsremmer er terug bovenop en won tijdens de 5 dagen hospitalisatie ongeveer 20 gr aan gewicht (van 180 naar 200gr = 10% gewichtstoename).
Er werd voorgesteld in plaats van alleen eendagskuikens ook versneden babymuisjes als voedsel te geven met regelmatige toediening van vitamines (bijvoorbeeld Kasper CarniZoo Carnivorenmix, 5dagen per maand op de voeding).
Alleen eendagskuikens geven aan roofvogels zorgt voor vitamine-en mineralengebrek. Eendagskuikens hebben bijvoorbeeld nog geen volledig verkalkt skelet waardoor deze onvoldoende calcium bevatten. De spieren van eendagskuikens zijn ook niet volledig ontwikkeld waardoor ze bepaalde essentiële voedingsstoffen missen.
Deze foto's werden genomen kort voor de vogel terug naar huis mocht.