Een valkparkiet vertoonde sedert 's morgens symptomen van diarree en was lethargisch (suf).
Er werd gevraagd de uitwerpselen gedurende een drietal uur te verzamelen op krantenpapier in zijn oorspronkelijke kooi. Het verzamelen van uitwerpselen in een transportkooi voor hulp bij diagnose is minder betrouwbaar omdat vogels in een niet vertrouwde omgeving stress ondervinden waardoor uitwerpselen er anders (bijvoorbeeld waterig) kunnen uitzien.
Bij aankomst was de vogel stervend en kreeg bij het vastpakken een epileptiforme aanval en stierf.
De uitwerpselen op het krantenpapier bleken niet in de richting van diarree te wijzen, maar wel op urine met een chocolademelkachtige kleur (de eigenaar sprak van uitwerpselen met de kleur van cécémel).
Dit is sterk verdacht van vergiftiging door zware metalen, zoals lood of zink.
Ter bevestiging werd een röntgenfoto genomen wat de diagnose bevestigde.
Nog te dikwijls wordt deze diagnose gesteld, zonder dat de eigenaar enig idee heeft waar de vogel deze stukjes metaal zou kunnen opgegeten hebben.
Bronnen van zink in huis :
de meeste kooien zijn gegalvaniseerd. Dit betekent dat er op de kooi een laagje zink wordt aangebracht onder een bepaalde druk en temperatuur. Dit gebeurt niet altijd onder ideale omstandigheden, waardoor dit kan afschilferen en acute of chronische zinkvergiftiging kan geven. Ook bellen, drinkpotten,...kunnen een bron van zink vormen.
Bronnen van lood in huis :
soldering, loden gewichtjes aan de gordijnen, Tiffanylampen, metaal rond kurken aan bijvoorbeeld champagneflessen,....
Bij intoxicatie met lood of zink worden lever, nieren en hersenen aangetast.
De behandeling bestaat uit het geven van een ondersteunende behandeling en injecties met tegengif (NaCaEDTA). Tijdig ingrijpen is uiteraard de boodschap. De prognose is afhankelijk van het soort metaal, de hoeveelheid en het gewicht en weerstand van de vogel.




|