Deze jonge pauwfazant werd dood aangetrokken in de volière zonder dat de eigenaar voorafgaand symptomen had opgemerkt.
De vogel was afgemagerd, dus blijkbaar al langer ziek. Maar zoals gekend zijn vogels meester in het verbergen van hun symptomen.
Bij lijkschouwing werd de diagnose 'histomoniasis' gesteld.
Histomonas meleagridis is de veroorzaker van de ziekte ‘histomoniasis’ of ‘ black head’ en komt vooral voor bij kalkoenen, patrijsen, pauwen, fazanten en korhoenders. Kippen zijn minder gevoelig maar kunnen soms toch de ziekte ontwikkelen.
Histomonas meleagridis is een eencellige parasiet en nestelt zich in de blinde darm en de lever waar ze soms dodelijke schade aanrichten.
Deze ziekte heeft een ingewikkelde cyclus : de parasiet nestelt zich in een bepaalde wormsoort die in de darm kan voorkomen, namelijk de worm ‘heterakis gallinarum’. De parasiet histomonas zal dan naar de eitjes van de worm migreren en wanneer deze via de mest worden uitgescheiden, kunnen die dan weer opgegeten worden door regenwormen of andere ongewervelden. Wanneer dan een andere fazant die regenworm opeet, zal ze zich besmetten.
De besmetting hoeft niet persé via deze weg te gaan, en kan ook rechtstreeks via bijvoorbeeld besmet drinkwater van de ene vogel op de andere overgaan.
De behandeling gebeurt door middel van een produkt 'ronidazole' dat momenteel niet makkelijk meer te verkrijgen is.
Typische letsels bij lijkschouwing : ronde letsels op de lever (met een ingedeukte rode kern en witte rand). Deze letsels kunnen soms versmelten tot één geheel (PIJL op de foto).
Ook toont de wand van de blinde darm tekenen van ontsteking (verdikking en zweren). (STER op de foto)



|