Deze legkip werd aangeboden met een moeilijke gang. Bij palpatie van de buik werd een massa gevoeld die zo groot was als een sinaasappel. De eigenaar wist te vertellen dat het dier al enige tijd abnormale eieren legde. Daarom werd in eerste instantie gedacht aan een eileideronsteking waarbij etter zich had opgestapeld in de eileider. Etter is bij vogels vast en kan zich in de eileider vastzetten als harde grote 'brokken' en de indruk van een tumor geven. Bij betasten van de buik kwamen ook resten van een eischaal uit de cloaca te voorschijn. Dat maakte een eileiderontsteking minder waarschijnlijk omdat kippen met zo'n erge eileiderontsteking normaal geen eieren meer leggen.
Ook werd in de krop een gezwel gevoeld ter grootte van een druif.
Aangezien de kip niet extreem vermagerd was, en gezien de motivatie van de eigenaar, werd besloten de kip te opereren om de massa in de buik te verwijderen.
De kip werd verdoofd met gasanesthesie en het werd meteen duidelijk dat het om een grote tumor ging, die redelijk vlot verwijderd kon worden. De tumor was immers niet vergroeid met de organen in de buik. Indien dit niet het geval zou geweest zijn, was euthanasie onvermijdelijk.
De kip herstelde vlot van de algemene verdoving en moet nu nog enkele dagen onstekingsremmers en antibiotica krijgen.
Dergelijke tumoren bij kippen worden meestal door een virus veroorzaakt. Twee virussen kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn : een herpesvirus dat ook de ziekte van Marek veroorzaakt. Naast verlamming van de poten, kan deze ziekte immers ook aanleiding geven tot tumoren op verschillende plaatsen in het lichaam. Een ander virus dat 'aviaire leucose' veroorzaakt en ook tumoren kan doen ontstaan, is hier wellicht meer waarschijnlijk. De ziekte van Marek komt immers meestal op jongere leeftijd voor en deze kip is toch al enkele jaren oud.
Deze kip zal zich in elk geval veel gelukkiger voelen. Of dit een definitieve oplossing is op lange termijn, is natuurlijk de vraag. De tumor in de krop kan later in haar leven problemen geven en ook op een andere plaats in haar lichaam kan zich weer een tumor vormen. Het virus in haar lichaam is hier mee natuurlijk niet verdwenen.
Toch maakt het mij, de kip, en de eigenaars gelukkig om haar weer in haar normale doen te zien en wie weet is ze toch weer voor langere tijd vertrokken.
Toch even vermelden dat de beslissing om tot operatie over te gaan voor het grootste deel bepaald wordt door de graad van vermagering. Te fel vermagerde kippen overleven een dergelijke operatie meestal niet !
En zoals reeds zoveel vermeld hier : vogels gaan instinctief hun ziekte proberen te verbergen, omdat het prooidieren zijn. Dus alert zijn en vlug ingrijpen is de boodschap !
We hopen dat ze nog zo lang mogelijk kan genieten van de liefde waarmee ze omringd is !
Voorlaatste foto : kort na de operatie. Laatste foto : de dag nadien









|