Deze patagonische rotsparkiet werd acuut ziek. Aangezien infectieuze ziektes weinig waarschijnlijk waren (doordat er sedert geruime tijd geen contact met andere vogels was) werd gedacht aan intoxicatie. Naast een voedselgerelateerde intoxicatie moet ook altijd gedacht worden aan een metaalvergiftiging door opname van zink of lood.
Daarom werd een röntgenfoto gemaakt en er was een metaalpartikel in de maag te zien. Daarop wist de eigenaar zich te herinneren dat de vogel aan de ritsluiting van zijn kleding had geknabbeld en er een stukje uit die ritssluiting verdwenen was.
Enig opzoekingswerk leerde me dat de meeste ritssluitingen zijn gemaakt van messing, nikkel en aluminium. Messing is een legering van koper en zink, dus zinkvergiftiging was hier de vermoedelijke oorzaak.
Eerst werd er vocht toegediend in het beenmerg (een 'intramedullaire' injectie) in plaats van een ader, omdat de aders te klein zijn om op die manier vocht toe te dienen. Dit is nodig omdat zink de nieren kan aantasten en een nierblokkage kan veroorzaken. Er werd dus als het ware een 'baxter' toegediend.
De parkiet werd gehospitaliseerd en kreeg voeding via een maagsonde zolang hij niet zelfstandig at. Er een tegengif 2x per dag via een injectie in de borstspier toegediend (NaCaEDTA), samen met een ontstekingsremmer.
De vogel reageerde snel op de behandeling. Na 5 dagen mocht hij de praktijk verlaten.
Voor vertrek werd nog een röntgenfoto genomen. Het metaalpartikeltje was reeds uiteen gevallen in de maag, maar door de aanwezigheid van kiezel in de maag was het niet zeker of alles reeds uitgescheiden was.
Daarom werd aangeraden aan de eigenaar zelf nog 5 dagen tegengif toe te dienen. Eind goed, al goed voor Rock, de patagonische rotsparkiet....
Eerste röntgenfoto genomen bij aankomst in de praktijk, tweede na 5 dagen.



|