Soms worden vogels binnengebracht die extreem zijn afgemagerd door een chronische ziekte. Wanneer deze dieren 20% of meer van hun normaal lichaamsgewicht hebben verloren, wordt de prognose gereserveerd. Want door de snelle vermagering moeten alle afvalstoffen die vrijkomen, weggefilterd worden door de lever en de nieren. In veel gevallen zijn deze organen al in het ziekteproces betrokken, waardoor nier-en leverfalen optreedt. Dat maakt het heel moeilijk (maar niet onmogelijk) om deze vogels er door te krijgen.
Maar er speelt nog een ander fenomeen, wat men het 'refeeding syndrome' noemt in het Engels.
Door de vermagering en uitputting verliezen de cellen veel stoffen, zoals magnesium, fosfor, kalium en calcium. Stoffen die levensnoodzakelijk zijn voor de normale werking van de cel. Wanneer we nu te snel (dwang)voeding en vooral koolhydraten gaan geven aan de vogel, wordt er plots veel insuline geproduceerd, waardoor niet alleen glucose maar ook veel mineralen de cel worden ingepompt. Door die plotse verschuiving van die stoffen, raakt de normale werking van de cellen ontregeld en dat heeft zijn gevolgen voor een normale werking van het hart, de hersen, de ademhaling....en dat kan tot een plotse dood leiden.
Dit fenomeen kennen we sedert het einde van de tweede wereldoorlog. Toen werd in veel gevallen te veel en te vlug voeding gegeven aan de uitgehongerde en uitgemergelde bevrijde krijgsgevangenen. Een groot deel van die mensen is nadien alsnog gestorven door dat hun lichaam dit niet meer aankon.
Bij uitgemergelde vogels houden we daar rekening mee, maar het risico kan nooit volledig uitgesloten worden. En geen dwangvoeding geven bij vogels die niet meer eten is ook al geen optie...
Vandaar....het belang om zo vlug mogelijk te reageren als een vogel niet goed zit, als hij veel slaapt, zich 'dik' zet of abnormale uitwerpselen produceert. Het is immers niet altijd te beoordelen als een vogel mager geworden is, doordat hij zich dik zet. Het normale gewicht van je vogel kennen als referentie en hem regelmatig wegen kan daarom een hulpmiddel zijn. Hem eens vastpakken als je twijfelt en voelen of zijn borstbeen niet te scherp aanvoelt, kan ook helpen om niet te laat in te grijpen en een dierenarts te raadplegen.
En zoals ik reeds vroeger vermelde : vogels vermageren sowieso enorm snel als ze niet of onvoldoende eten omdat hun lichaamstemperatuur van nature al 40°C of hoger is.
Hieronder ook een afbeelding hoe je de voedingstoestand van een vogel aan de hand van de 'filet' of de vliegspieren naast het borstbeen kan beoordelen.
Ook een foto terwijl ik een agapornis aan het dwangvoeden ben én een archieffoto uit 1945 bij de bevrijding van een concentratiekamp om het 'refeeding syndrome' te illustreren.



|