Teflon is het product dat verwerkt zit in de aanbaklaag van bepaalde pannen die in het huishouden worden gebruikt. Bij een bepaalde temperatuur komen dampen vrij die giftig zijn bij vogels en longbloedingen veroorzaken. Behandeling komt meestal te laat, vandaar dat preventie hier heel belangrijk is.
Deze grijze roodstaart werd aangeboden omdat hij ademhalingsproblemen had. Eerst werd gedacht aan aspergillose, een veel voorkomend probleem (schimmel) bij papegaaien, roofvogels en watervogels, waarbij de luchtpijp ter hoogte van de splitsing geblokkeerd kan zijn door schimmelproppen.
Toen tijdens behandeling de problemen verergerden, werd een tube rechtstreeks in de luchtzakken gestoken onder verdoving. De ingeademde lucht kan dan via de luchtzakken de longen bereiken, zonder eerst de luchtpijp te moeten passeren.
Uiteindelijk is de vogel overleden en werd een autopsie gedaan.
Toen werd duidelijk dat de longen vol bloed zaten.
De eigenaar werd gevraagd of de kooi van de papegaai in de keuken stond. Toen kwam het verhaal dat de broodrooster enkele dagen terug hevig begon te roken na gebruik en dat hij alle ramen moest openen, omdat de rookontwikkeling zo hevig was.
De stof teflon wordt niet alleen gebruikt in braadpannen, maar ook in ovens, pannetjes voor fondue, in broodroosters en enkele andere huishoudapparaten.
Beter is een papegaai niet in de keuken te zetten, zeker niet als er gekookt wordt.
Ongetwijfeld zijn reeds veel vogels overleden terwijl de eigenaar dacht dat hij een beroerte had gekregen, omdat de vogels meestal acuut sterven. Zelfs bij vogels die een tijdje overleven, is de schade aan de longen meestal zo groot dat elke behandeling te laat komt.
Voorkomen is hier dus ook belangrijker dan genezen !
Op de foto's :
- de geïntubeerde overleden vogel
- de autopsie : let op de bloedingen in de longen (witte pijlen), het stemorgaan of syrinx bij een papegaai (pijl zonder kleur), luchtpijp (zwarte pijl).


|