gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cli�nteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Sedert 2024 plaats ik nu en dan ook eens andere gevallen (honden, katten, ...) op de blog
Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout
tel 050/216934
Op afspraak
07-05-2023
acute ademnood grijze roodstaartpapegaai door schimmelprop (aspergillose) in luchtpijp
Aspergillose werd in deze blog reeds meerdere malen besproken. Het is een agressieve schimmelziekte die vooral voorkomt bij vogels die een verzwakt immuunsysteem, zoals bij papegaaien die een zaadmengsel als bijna enige voeding krijgen. Dit leidt tot vitamine A-gebrek. De fruitsoorten die wij hier kennen (appel, peer, kiwi, ) bevatten weliswaar veel vitamine C, maar te weinig vitamine A.
Bij sommige papegaaien kunnen schimmelproppen die zich gevormd hebben in de longen, plots loskomen en vast komen te zitten in de splitsing van de luchtpijp waar ze beginnen werken als een klep die dichtslaat iedere keer als de papegaai inademt. Dit kan leiden tot acute verstikking.
Deze papegaai werd gevonden onder in de kooi met acute erge ademnood. Hij werd zo vlug mogelijk in een zuurstofkooi gestoken voor een paar uur. Indien we de vogel meteen hadden willen behandelen, zou dit wellicht slecht afgelopen zijn. Iedere inspanning kon immers de dood veroorzaakt hebben, omdat de hersenen op dat moment te weinig zuurstof kregen.
Nadat de papegaai wat gestabiliseerd was, werd hij verdoofd met een mengsel van zuurstof en isofluraan (verdovingsgas) en werd zonder te aarzelen een opening gemaakt achter de laatste rib, waar een buisje in de luchtzak werd gestoken (die met de longen in verbinding staat).
Via dit buisje werd nu zuurstof en isofluraan geblazen door het verdovingsapparaat en het buisje werd aan de huid vastgenaaid. Nu kon de papegaai na het wakker worden door dit buisje in de buik ademen. Het ademhalingsstelsel van een vogel zit immers anders in elkaar dan een zoogdier. Op die manier kon de vogel weer zonder problemen ademen.
S Avonds werd de vogel weer verdoofd via deze canule en werd een buisje in de luchtpijp geschoven tot aan de splitsing van de luchtpijp en werd de prop er uit gezogen. Na het wakker worden, werd de canule afgedicht om te kijken of de papegaai weer via de bek normaal kon ademen en of dus de luchtpijp weer volledig vrij was. Gelukkig was dit het geval en kon de canule in de buik verwijderd worden.
Het dier zal nog lange tijd medicatie moeten nemen tegen de schimmelinfectie en zal een gezondere voeding moeten eten met meer vitamine A, meer calcium, minder vet en ook wat dierlijke eiwitten. Zon voeding is bijvoorbeeld nutribird P15 van Versele-Laga.
Ook kreeg het dier ontstekingsremmers en antibiotica om infectie in de buik door de canule te voorkomen.
Deze vogel heeft veel geluk gehad want veel van deze dieren sterven op weg naar de praktijk of stikken tijdens de behandeling voor de canule kan geplaatst worden. Het vastnemen van de vogel waardoor ze zich opwinden kan al voldoende zijn.
Foto 1 : Eerst was het verdovingsapparaat aangesloten via een masker op de kop, daarna werd het aangesloten aan de canule in de buik via een darm . Op die manier blijft de vogel verdoofd en kunnen we de canule vastnaaien aan de huid.
Foto 2 en 3 en 4 : nu kan de vogel rustig wakker worden.
Foto 5 : De vogel is wakker en kan nu via de canule ademen terwijl de schimmelprop nog vastzit in de luchtpijp. Hij kreeg een kraag om zodat hij de canule niet kon losbijten. Later werd de vogel terug verdoofd om de schimmelprop er uit te halen. We mogen dit niet overhaasten want de vogel is nu uitgeput door te snakken naar adem gedurende al die tijd.