gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cli�nteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Sedert 2024 plaats ik nu en dan ook eens andere gevallen (honden, katten, ...) op de blog
Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout
tel 050/216934
Op afspraak
27-08-2021
fractuur tibiotarsus bij een melkuil
De melkuil is een Afrikaanse oehoe en is de grootste uilensoort van Afrika.
Deze majestueuze vogel van 6 maand oud werd aangeboden met een fractuur van de tarsometatarsus. Een spalk bood te weinig stabiliteit, een intramedullaire (in het beenmerg) was niet mogelijk zonder het gewricht te doorboren. Daarom werd gekozen voor dwarspinnen, waarbij er 2 boven en onder de breuk moeten geboord worden om de breuk volledig te immobiliseren. Tijdens de anesthesie was het niet makkelijk om de exacte positie van de pinnen in te schatten, maar het resultaat is bevredigend.
Het voordeel is dat deze uil na de operatie zijn buig-en strekpezen normaal kan gebruiken, zodat er weinig kans is dat de pezen in het granulatieweefsel ('wild vlees') van de genezende breuk vastgroeien. Dit is namelijk een groot probleem bij de genezing van fracturen bij vogels : indien door bijvoorbeeld een spalk een vogel zijn pezen niet normaal kan buigen of strekken, treden er vlug vergroeiingen op, waardoor het dier een stijve poot of stijve tenen overhoudt. Vandaar dat kinesitherapie tijdens na de genezing in zo'n gevallen heel belangrijk is.