Bek-en vederrot (of PBFD = psittacine beak and feather disease) is een virusziekte die je zou kunnen omschrijven als 'aids' bij vogels. Eigenlijk is dit een verkeerde benaming want het virus behoort tot een heel andere familie dan het hiv-virus, maar het heeft wel één ding gemeen : het tast de immuniteit van de vogel aan, waardoor de meeste vogels sterven binnen het jaar aan secundaire bacteriële en schimmelinfecties. De ziekte komt nagenoeg alleen bij krombekken voor.
Dit betekent dat er wellicht veel meer krombekken sterven aan PBFD dan gedacht, omdat bij sommige vogels die sterven aan longonsteking, darmonsteking, enz...de onderliggende oorzaak PBFD kan zijn. Daarom zijn laboratoriumtesten belangrijk.
PBFD is een raar beestje. Hoe jonger de vogel is op het moment dat hij besmet wordt, hoe groter de kans dat hij het virus niet meer kwijtraakt en zal ziek worden. Dit komt omdat bij jonge vogels het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en zijn lichaam dat virus niet als lichaamsvreemd herkent en er dus niet op zal reageren. Het virus kan dan ongemerkt het immuunsysteem aantasten. Bij sommige soorten zien we ook bekafwijkingen (afbrokkelende bek) en abnormale veren. Vandaar de naam. Maar dat is, volgens mijn bescheiden mening, eerder een minderheid !
Bij de ene soort verloopt de ziekte chronisch, bij de andere meer acuut. Bij grijze roodstaarten zien we bijvoorbeeld ook extreme bloedarmoede.
Het ziektebeeld van PBFD is dus niet altijd die van een vogel met abnormale veren, maar is soms heel vaag.
Een groot deel van de aangetaste vogels sterft binnen het eerste levensjaar. Ondertussen zijn er al verschillende varianten gevonden waarbij de ene variant al vlugger sterfte geeft dan de andere.
Deze grijze roodstaart werd gehospitaliseerd omdat hij niet meer wilde eten. Ondanks de goede zorgen, antibiotica, onstekingsremmers en zelfs antischimmelmiddelen omwille van kortademigheid, bleef de vogel zwakker worden en vermageren. Er werd een bloedstaal genomen voor onderzoek van lever, nieren, enz...en wat opviel :
het bloed was precies water met een rode kleur. Dit wees op extreme bloedarmoede. Genoeg om ook een staal op te zenden voor onderzoek op PBFD naar een gespecialiseerd laboratorium. Met een positief resultaat als gevolg.
Vandaar het belang om bij aankoop de nodige testen te laten uitvoeren door de verkoper, waaronder PBFD. Zeker bij vogels jonger dan 3,5 jaar is dit aan te raden.
Op onderstaande foto's :
- autopsie : enorm bleke borstspieren (kan ook voorkomen bij infestatie met bloedmijt, maar deze vogel was een huiskamervogel)
- ter vergelijking : een autopsie van een amazonepapegaai met normale kleur borstspieren
- analyseresultaat




|