Deze blauwgele ara werd 'plots' dood gevonden in de volière kort na aankoop.
Bij lijkschouwing werd een kleine harde lever aangetroffen, waarop een witachtig 'beleg' te zien was.
Levercirrhose is het eindstadium van een chronische leverontsteking waarbij levercellen geleidelijk afsterven en vervangen worden door 'wild vlees' of granulatieweefsel.
Dit proces kan maanden tot jaren duren.
Elke oorzaak van chronische leverontsteking kan dit veroorzaken.
Leververvetting waarbij de vetcellen de levercellen 'platdrukken', waardoor die afsterven is één van die oorzaken. Bij navraag bleek de vogel in een veel te kleine kooi te zijn gehuisvest met een veel te vette voeding (uitsluitend zonnepitten, noten en pinda's).
Bacteriële infecties zoals psittacose (papegaaieziekte) of schimmeltoxines (gifstoffen afgescheiden door schimmels in bijvoorbeeld beschimmeld eivoer) zijn andere oorzaken.
Het is duidelijk dat deze ara al geruime tijd (mogelijks subtiele) symptomen van ziekte moet hebben vertoond. Dat blijkt ook uit het feit dat de vogel mager stond.
Op onderstaande foto's :
- De ara voor autopsie waaruit blijkt dat de vogels mager stond.
- Een duidelijk verkleinde harde lever. Het beleg op de lever zijn luchtzakken die zijn vergroeid met het oppervlak van de lever, omdat die in het ontstekingsproces werden betrokken door de nabijheid. Door de ontsteking zijn die troebel geworden.
- Ter vergelijking : een normale lever bij een autopsie van een aratinga. (pijl).



|