Inhoud blog
  • Ondergang
  • Stuurmanskunst
  • Shame
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Zingen met je hart

    06-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guillaume Costelay

    Guillaume Costeley (1530-1606) is één van de belangrijke Franse renaissancecomponisten, vooral bekend door meer dan honderd chansons, die hij schreef tijdens de jaren dat hij in dienst was van de Franse koningen Charles IX en Henri III. Hij wordt regelmatig vermeld als hoforganist en als ‘musicien du roi’. Met zijn brede culturele interesse was hij medestichter van de Confrérie Sainte Cécile die meer dan een eeuw muziekwedstrijden zou organiseren.

    Zijn muziek verbindt de rijke Franse traditie van de chansons met de opkomende italianiserende muziek.

    Van Costeley nemen we op ons programma: Allon gay bergères.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=eoCLMoh1yFE

     






    06-04-2016 om 08:25 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    05-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Muziek begint met stilte.

    Mstilav Leopoldovich Rostopovich


    05-04-2016 om 15:31 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    04-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vooruitzicht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het kerstconcert 2016 van KORILE werd contact opgenomen met Heidi Jacobs.

    Heidi werd geboren op 10 mei 1970 te Mechelen. Zij behaalde een eerste prijs notenleer aan het koninklijk conservatorium te Brussel. Aan het Lemmensinstituut behaalde zij het pedagogisch getuigschrift notenleer, het laureaatsdiploma saxofoon, een eerste prijs harmonie en contrapunt, het laureaatsdiploma kamermuziek, het hoger diploma saxofoon en het meestergraaddiploma saxofoon. Zij is free-lance saxofoniste bij o.a. het Vlaams Radio Orkest. Heidi is directeur van de Muziekakademie van Vilvoorde. Tot voor kort was zij een bijzonder succesvolle dirigent van het Elewijts Bachkoor.

    Wij zoeken nog uit of er een combinatie mogelijk is met haar saxofoonkwartet Quatre Quart.

     


    04-04-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    03-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De proef
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor alle koorvormen geldt: het zou ideaal zijn dat de dirigent (samen met het bestuur) enige eisen stelt aan leden die zich aanmelden. Bijvoorbeeld: blijk geven van enig gevoel voor hoog en laag (behalve bij jonge kinderen), te testen door een eenvoudig melodiefragment voor te zingen en na te laten zingen; blijk geven van enige ritmische vaardigheid, op dezelfde manier te testen door voor- en naklappen of tikken; een gesprekje over de motivatie bij het koor te komen zingen en te informeren naar eventuele zangervaring kan eigenlijk bij zo’n testje niet ontbreken!

    De zwaarte van zo’n toelatingstestje hangt natuurlijk vooral af van de doelstelling en/of van de kwaliteit van het koor! Toch zou enige kwaliteitsbewaking door een eenvoudig testje, ook bij het eenvoudigste koor, niet achterwege mogen blijven!

    Heel functioneel is het om alle leden van een koor om de zoveel jaar te (her)testen en de bevindingen, aanwijzingen, adviezen en dergelijke eerlijk en open met de leden te bespreken.

    Beter eenvoudige, maar kwalitatief goede koorzang en goede koormuziek (en orgelmuziek!), dan zich vertillen aan te moeilijk ‘groot’ repertoire!

    Want: kwaliteit moeten al onze optredens hebben. Beter éénstemmige, uiterst verzorgde koorzang, dan meerstemmige koorzang die, hoe goed bedoeld ook, een beproeving voor de toehoorder is…

     


    03-04-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    02-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog eens wie ben ik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij vrouwen zijn er maar weinig zangstemmen echt sopraan of echt alt; bij veruit de meeste (koor)zangeressen zit de stem ergens daar tussenin: mezzosopraan. Zelfs bij de stemsoort mezzosopraan komen wat hogere of wat lagere varianten voor! Zo tref je bij mannen maar weinig echte tenoren en echte bassen aan. Bij veel (koor)zangers zit de stem ergens daartussenin: bariton. En ook de baritonstem heeft hogere en lagere varianten.

    Een gemengd koor in vier stemmen verdelen (S-A-T-B) is eigenlijk wat de indeling betreft veel te ‘grof’. Vrouwen- en mannenkoren hebben elk de keuze uit drie of vier stemsoorten; deze indeling doet de veelheid aan voorkomende stemsoorten meer recht! Een gemengd koor dat achtstemmig zingt (met in elke van de vier stemsoorten nog een verdeling in hogere en lagere stemmen) doet wel veel meer recht aan de veel voorkomende middenstemmen bij vrouwen en mannen.

    In het algemeen, maar zeker voor ongeoefende, of niet meer zo jonge mensen die graag willen gaan zingen, geldt dat niet de beschikbare hoogte (of laagte), maar vooral de klankkleur (het timbre) als eerste bepalend is tot welke stemsoort men hoort! Het is een moeilijke taak voor de dirigent om tot een verantwoorde stemindeling te komen; eigenlijk is hier veel ervaring voor vereist.

    Iemand die al een aantal jaren in een koor sopraan zingt, maar die eigenlijk mezzosopraan is, doet onrecht aan haar eigen stem én aan de klank van de sopranen als geheel door de hoogte er toch maar uit te ‘wringen’; veel beter even onmerkbaar ‘uitstappen’ en als de partij wat lager wordt, even onmerkbaar weer mee gaan zingen.

    Als deze sopraan toch kost wat kost in de hoge ligging wil blijven meezingen dan draagt ze met haar geforceerde hoogte niets bij aan de totale koorklank dan alleen negatiefs! Natuurlijk geldt dit ook voor de mannenstem die eigenlijk een bariton is, maar in een vierstemmig koor (omdat zijn stem toch redelijk hoog is) tenor zingt!

    Er zijn in ieder koor nu eenmaal leden die het koor dragen: ze hebben een goed gehoor, pikken tijdens de repetitie snel nieuwe dingen op, kunnen misschien noten lezen of hebben een zekere, aangename stem. Deze leden vervullen een voortrekkersrol binnen het koor en ze zijn een steun voor de anderen (bijna altijd de meerderheid) die, overigens ook heel belangrijk binnen een koor, een steuntje nodig hebben. De plaats in de kooropstelling die u als koorlid inneemt wordt mede bepaald door de rol die u daarbinnen vervult! De ‘trekkers’ staan meestal op de tweede rij, achter degenen die een steuntje in de rug nodig hebben. Ook tot de mogelijkheden behoort dat degenen die een steuntje nodig hebben, naast twee ‘trekkers’ staan (bijvoorbeeld, omdat die al jaren zo fijn op elkaar ingezongen zijn)! Een gewetensvolle dirigent laat daardoor de kooropstelling bepalen en niet door de plaats waar u nu toevallig al jaren gestaan heeft. Veel tact, inzicht en begrip én van de kant van de dirigent én van de kant van de koorzanger is vaak vereist!

    Weinig zingen is voor een (koor)zanger niet goed. Is het u ook al eens opgevallen dat de stem na een vakantie niet zo goed ‘zit’? Het duurt een aantal weken (met repetities en diensten) voor het weer net zo goed gaat als voor de vakantie! Iemand die graag zingt probeert zo veel mogelijk te zingen; hoe meer je zingt, hoe beter de stem immers blijft ‘zitten’. Iemand die de muziek al snel goed kent (zo’n trekker bijvoorbeeld) en meent daarom best eens een repetitie te kunnen overslaan, doet  er vooral niet alleen zichzelf mee te kort , maar bovendien ook degenen die de steun van genoemde ‘trekker’ node missen….

     


    02-04-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    01-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 april
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De eerste dag van april is de dag waarop men volgens een eeuwenoude traditie grappen met bekenden of minder bekenden uithaalt. In veel landen was het de gewoonte om iemand voor een niet bestaande boodschap de deur uit te sturen om op deze manier iemand te foppen.

    Het gebruik rond 1 april is al heel oud. Er zijn 1 april verhalen bekend over Romeinen. 1 april zou verwijzen naar het 'Hilariafestival' waarbij de opstanding van de god Attis werd herdacht.

    Er bestaan verschillende theorieën over de ontstaanswijze. Een theorie over het ontstaan is gerelateerd aan het begin van de lente als moeder natuur de mensheid voor de gek houdt door veranderingen in het weer en de daardoor ontstane veranderingen in de natuur.

    Een andere verklaring voor de dag vindt zijn oorsprong in de verandering van de Gregoriaanse kalender in 1582. In dit jaar werd nieuwjaarsdag verplaatst naar 1 januari. Diegenen die hiervan niet op de hoogte waren, of te conservatief waren om mee te gaan met hun tijd bleven vasthouden aan de oude nieuwjaarsdag op 1 april. Zij werden vervolgens door mensen op één of andere manier voor schut gezet.

    Sommige historici geloven dat de traditie in Frankrijk is gestart. Daar werden de nieuwjaarsfestiviteiten acht dagen gevierd, van 25 maart tot 1 april. De feesten eindigden met het uitwisselen van cadeaus. De Fransen meenden trouwens dat ze de duivel van het lijf konden houden door hem voor de gek te houden op 1 april.

    De Duitsers noemen het 'Narrentag', de Engelsen 'Allfools-day', de Belgen 'Allergekkendag' en de Amerikanen noemen het 'April Foolsday". In Frankrijk heeft de dag niet echt een naam maar spreken ze wel over een 'poisson d'avril', wat zoiets betekent als 'april vis'. Dit komt bij de Franse gewoonte vandaan om op 1 April een papieren vis op iemands rug te plakken.


    01-04-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    31-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat ben ik?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je een koor binnenkomt als nieuweling, moet je eerst je plaats krijgen tussen de verschillende stemmen.

    Er spelen allerlei aspecten een rol bij het bepalen van de stemsoort. Het ´bereik´ van de stem (hoe hoog en hoe laag), de kracht, het volume, waar de stem het krachtigst en het meest glanzend is (boventoonrijk), hoe soepel en beweeglijk de stem is, het timbre… Niet al die dingen zijn meteen al hoorbaar. Een stem kan zich ontwikkelen. Als je niet gewend bent hoog te zingen, zijn de spieren in de stemplooien onderontwikkeld met betrekking tot het aanspannen voor hogere tonen. Als je oefent, kan die hoogtevrees overwonnen worden. De stem komt als het ware tevoorschijn. Dan begint de echte kleur van een stem hoorbaar te worden. En je kunt versteld staan van je eigen stem!

    Die kleur is een verhaal op zichzelf. Een alt klinkt echt totaal anders dan een mezzosopraan. En niet elke mezzosopraan klinkt even lyrisch. Sommige sopranen kunnen gemakkelijk hoog zingen, andere kunnen niet per se heel hoog, maar ze kunnen wel op een typische sopraanhoogte lekker blijven zingen. Sommige tenoren zijn vol en prachtig in de laagte, andere juist in de hoogte. De ene bariton zingt een hoge la met gemak, een ander vreest al voor de fa.

    De klankkleur is niet alleen een gevolg van stemplooibouw, maar ook van je klankkast: de welving van je harde gehemelte, de souplesse van je zachte verhemelte, je neusholte, je wangen, kaken, tanden, tong, keelwand, lengte van het ´aanzetstuk´ (ruimte vanaf je stemplooien naar je mondholte) etc etc.

    En dan, stel dat je eindelijk weet waar jouw stem het krachtigste en meest boventoonrijk is, en je hebt te horen gekregen dat je sopraan bent… Dan nog zijn er diverse soorten sopraan. Voor elke soort sopraan is er een andere naam. Afhankelijk van de beweeglijkheid, lichtheid of juist dramatiek in je stem, of je luid kunt zingen, of je lange noten makkelijk kunt aanhouden. Voor het zingen in een koor is dat niet zo relevant, behalve dat je moet weten of je kunt worden ingedeeld bij de sopranen of de alten, de tenoren of de bassen. Voor veel baritons en mezzi is dat af en toe lastig.


    31-03-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    30-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zingen voor ouderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 2012 schreef Vic Nees in Stemband (het magazine van Koor & Stem) mooie dingen over het zingen met ouderen:

    “ Net als alle vaardigheden kent het samenzingen, naast een opgang en een hoogtepunt, ook een periode van decline and fall. Naast de lente en zomer, ook herfst en winter. Als de Indian Summer overgaat in een troosteloze herfst verliezen de stemmen hun kleur zoals de bomen hun bladeren. Het volume is nog net toereikend voor ’s zondags in de kerk en voor bijeenkomsten van Okra. Maar er wordt gezongen. Niet voor het artistiek genot maar voor het primaire genoegen van samen in klanken uit te ademen. De verbeelding vult aan wat de longen niet meer presteren.

    Als de zingende mens zwijgt is het winter. Wat daar op volgt, wordt verwoord door de dichter Han van der Vegt: Wanneer de stem zeker weet dat de dood is ingetreden, pelt ze zich los van het strottenhoofd en als een vliesje, onzichtbaar voor de omfloerste ogen van de rouwenden, stijgt ze op, op de stuwing van de kaarsenvlammen.

    Zingen is in alle levensfasen een gezonde, zinvolle bezigheid. Artistiek in de eerste plaats, maar zo nodig ook als troost en therapie.


    30-03-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    29-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ouder wordende stem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lichamelijke veranderingen leiden bij het ouder worden tot vermindering van precisie, snelheid, bereik, uithouding, coördinatie, stabiliteit, kracht. Bij de stem verandert de omvang, hoge tonen zijn moeilijker onder controle te houden of verdwijnen zelfs geheel; lage tonen breiden uit. Verder wordt de stemkleur donkerder, de vitaliteit van de stem wordt minder, de glans of helderheid neemt af en er ontstaat dikwijls meer vibrato. Daarnaast neemt de longcapaciteit af, het op één adem uitzingen van een regel wordt moeilijker, men is eerder vermoeid, er kan heesheid ontstaan. De articulatie wordt slapper en ook kan de stem onvast worden. Verder kan de stem gaan  vibreren. Oudere koorzangers zijn bovendien vaak niet meer in staat langdurig fortissimo te zingen.

    Opvallend is dat de vrouwenstem eerder last heeft van het ouder worden dan de mannenstem. Het gebruik van de spreekstem blijkt daarbij van grote invloed te zijn op de mogelijkheden van de zangstem. Wanneer een sopraan altijd een lage spreekstem heeft gehad zal ze bij het ouder worden meer moeite hebben met hoog zingen. Een sopraan met een hogere spreekstem daar en tegen zal gemakkelijker hoog kunnen blijven zingen. Als gevolg van het verouderingsproces verliest de vrouwenstem veelal aan hoogte, terwijl de mannenstem dikwijls juist hoog en ijl wordt. We kunnen dit duidelijk horen aan de spreekstemmen van bejaarde mensen.

    Wat betekent dit voor de praktijk? De gemiddelde leeftijd binnen onze koren neemt steeds meer toe, maar hoe gaan we daar mee om? Het aanwezige stemmenmateriaal moeten we immers zo goed mogelijk op peil houden. Dikwijls heeft de oudere stem niet genoeg aan 'gewone' inzingoefeningen. Dit betekent dat het inzingen nog meer doelgerichte oefeningen moet bevatten om de conditie van de stem te behouden. Dat wil zeggen, oefeningen die gericht zijn op:

    • Meer aandacht voor een goede houding. Ouderen hebben een natuurlijke neigen om wat gebogen te gaan lopen en staan; voor zover mogelijk moet dat bij het zingen voorkomen worden. Oudere koorzangers zullen minder lang achter elkaar kunnen staan en er zal relatief vaak zittend worden gezongen; aandacht voor een goede zanghouding bij het zitten is dus ook van belang.  

    • Meer aandacht voor een natuurlijk ademhaling; vanuit de uitademing wachten op een nieuwe impuls (niet 'adem halen' maar 'adem laten komen').

    • Aandacht voor het spreekgedrag; we zagen al dat het spreekgedrag van grote invloed is op de (on)mogelijkheden van de zangstem. De spreekstem wordt qua omvang kleiner en het is van belang dus ook de spreekstem te trainen: afwisselend hoog en laag spreken. Het middenrif wordt daarbij zo los mogelijk gehouden.

    • Aandacht voor de flexibiliteit van de stem; oefeningen die de souplesse van de stem bevorderen zoals glij-oefeningen vanuit het midden van de stem.

    Voor de praktijk zelf is verder ook van belang:

    • Zorg dat tekst en muziek goed leesbaar zijn. Zorg voor vergrotingen voor die zangers die dat nodig hebben.

    • Let op de omvang van de muziek; zeer lage of zeer hoge noten vallen buiten de mogelijkheden van de oudere stem.

    • Houd er rekening mee dat lang aan te houden noten om goede ademsteun vragen, terwijl dat bij de oudere stem juist een probleem is. Stukken met hoofdzakelijk ‘lange-noten-passages’ zijn minder geschikt.  

    • Bouw in de repetitie voldoende rust in want de oudere stem heeft regelmatige rust nodig.

    • Laat alle koorleden een flesje water meenemen om regelmatig iets te drinken; ook dat heeft de oudere stem nodig.

    Ook voor de stem geldt het spreekwoord 'rust - roest', dus om zo lang mogelijk te kunnen blijven zingen is bezig blijven, actief zijn, je stem blijven gebruiken, van het grootste belang. Blijf dus uitdagingen aanbieden. Zolang iemand zich prettig voelt, bewust met zijn of haar stem omgaat, zal hij of zij met plezier in het koor kunnen blijven zingen.

     


    29-03-2016 om 14:12 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    28-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog over Pasen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al sinds tien, twintig of misschien wel dertigduizend jaar staan mensen stil bij de wisseling der seizoenen. In onze gebieden waren onze voorouders (van ver voor het begin van onze jaartelling) bij de overgang naar een jaargetijde gewoon het bestaande vuur te doven en nieuw vuur te ontsteken. Dat deden ze door hout op hout te wrijven.  Zo ontstond zuiver vuur, het zogeheten ‘noodvuur’. Van dit gebruik stammen de nieuwjaarsvuren en paasvuren of lentevuren.

    Uit de verre oudheid zijn de feesten van midzomer rond 21 juni en van midwinter rond 23 december bekend, maar ook de lente equinox rond 20 maart en de herfstequinox rond 23 september  werden gevierd. In de zuidelijke landen verwijst het Sint-Jansfeest van 24 juni naar het midzomerfeest. Het midwinterfeest versmolt vanaf de vierde eeuw tot het kerstfeest, terwijl het voorjaarsfeest Pasen werd. De herfstfeesten zijn bekend onder de naam van oogstfeesten en wijnfeesten.

    De Angelsaksen vierden in de prehistorie hun lentefeest dat gewijd was aan de lentegodin Ostaro. Vermoedelijk dat het Duitse Ostern daar nog naar verwijst. Ostaro was de godin van het licht en stond symbool voor nieuw leven. Ook dat was reden om vuur te ontsteken: nieuw licht, nieuw leven.

    Germanen verstopten bij het begin van de lente eieren. Ze begroeven die in de grond om zo hun levenskracht aan de aarde te geven. Ook zwaaiden ze ermee over de grond om boze geesten te verdrijven en ervoor te zorgen dat er een vruchtbare oogst kwam. Paaseieren en paastakken lijken als symbolen van lente en nieuw leven onuitroeibaar. De haas was voor de Germanen een heilig dier vanwege zijn vruchtbaarheid. Lentefeesten zijn bij uitstek vruchtbaarheidsfeesten, van groei en bloei en de komst van het nieuwe leven. Volgens de Germanen konden hazen met open ogen slapen en stonden daardoor in contact met het ontluikende licht.

     


    28-03-2016 om 10:13 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    27-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.





    27-03-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    26-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede Vrijdag in Mechelen

    De Goede Vrijdagviering waarbij Mgr. Lemmens voorging in de Sint Pieterskerk te Mechelen werd muzikaal omlijst door het Sint Janskoor. In de homilie was de rode draad het thema “liefde en barmhartigheid”. Het koor, lichtjes aangevuld door enkele leden van Korile,  omkaderde op een stijlvolle manier het geheel. Zij verdienen een welgemeend proficiat.

    Sint Jan neemt nu een weekje rust om dan te beginnen aan de voorbereiding van twee vieringen: ééntje in de meimaand en één in juni ter gelegenheid van het feest van Sint Jan, de patroonheilige van hun voorlopig gesloten kerk. De heropstart van de repetities zou een mooie gelegenheid zijn om de vier onderdelen van het koor aan te vullen met enkele zangers. De wekelijkse repetitie gaat door in de Sint Pieterskerk te Mechelen, iedere vrijdag van 19.00 uur tot 20.15 uur.






    26-03-2016 om 09:16 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    25-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewetensonderzoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb op deze blog al meerdere keren, al dan niet expliciet, gepleit voor het volgende adagium: “Het is niet omdat je een amateurvereniging bent, dat je de vereniging amateuristisch kan leiden”. Bij de koepels van verenigingen is men zich daarvan maar al te goed bewust. Zij organiseren regelmatig vormingsmomenten voor bestuursleden die helaas veel te weinig of niet bijgewoond worden door bestuursleden van de plaatselijke verenigingen.

    Ik heb in mijn bijna 50-jarige praktijk als dirigent talloze bestuursvergaderingen meegemaakt: besturen die draaien op enkele goed menende mensen en die zich concentreren op de kleine dagdagelijkse probleempjes. Nooit (of bijna nooit) vond ik echter de grondregels terug van een goed management.

    • Het formuleren van een heldere doelstelling

    • Een doordacht financieel plan met jaarlijkse begrotingen en een lange termijn visie

    • Een SWOT-analyse waarin sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen aan bod komen

    • Een communicatieplan naar de stakeholders toe

    Natuurlijk is er een zekere intelligentie nodig om een vereniging te besturen. Natuurlijk is er voluntarisme nodig. Natuurlijk is de grote vijand van dynamiek het vastklampen aan een bestuurspostje. Maar ook is er de verplichting van elk van de bestuursleden om zich regelmatig bij te scholen.

    Het zou een erezaak moeten zijn om de opleidingen en bijscholingen te volgen en hiervan in de bestuursvergaderingen concreet werk te maken. Doen we dit niet dan treedt er in het beste geval sclerose op, in het slechtste geval zijn we bezig met een langdurig en pijnlijk proces van stervensbegeleiding. Wat dan weer heel jammer is voor al die leden die iedere week een stukje vreugde zouden moeten vinden in het samen musiceren.

     

    Ik ben heel benieuwd wie er met de volgende aankondiging van Koor & Stem iets doet:

     

    Workshops voor koorbesturen en dirigenten tijdens de Koor- en Dirigentendag op 24 april 2016, Overpelt → Het aantrekken van jongere zangers en mannenstemmen is en blijft een bekommernis van vele koren. Nathalie Winters van Kwadraet vzw geeft je nieuwe tips en ideeën voor ledenwerving! En dankzij de praktische workshop door Kristof D'hanens van I Like Media haal je meer uit je digitale communicatie.

     

    http://www.koorenstem.be/index.php?action=agendadetail&agenda=8669&titel=Koor-%20en%20Dirigentendag%202016&utm_medium=email&utm_campaign=KoorStem%20maart%202016&utm_content=KoorStem%20maart%202016+CID_044e4b0b7becffd72d7b2ad151d12bc2&utm_source=Via%20Campaign%20Monitor&utm_term=Tickets%20en%20info


    25-03-2016 om 09:37 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    24-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dringend

    Tot nu toe heb ik gezwegen over de verschrikkelijke gebeurtenissen in Zaventem en Brussel. De sociale media en de reguliere berichtgeving overstelpen ons met informatie, opinies, gevolgtrekkingen. Vandaag wordt er beweerd (op basis van gevonden videomateriaal) dat de kerncentrales in ons land op de lijst van doelwitten staan/stonden voor een terroristische aanslag. Dat we hierop niet voorbereid zijn is algemeen geweten. Denk alleen nog maar aan het totaal gebrek aan evacuatieplannen en het tekort aan jodiumtabletten. Onderstaande tabel geeft een indruk over de grootte van het probleem.

     

    Tabel1.JPG

     


    24-03-2016 om 13:31 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor (echte) mannen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wie het gemist zou hebben op de website van Koor & Stem

      Op Paasmaandag 28 maart (10.00 tot 12.30) organiseert Koorlink Gent i.s.m. Koor&Stem een workshop o.l.v. de ervaren Duitse topdirigent Jan Schumacher (Camerata Musica – Limburg a.d. Lahn). In de voormiddag oefen je repertoire in (plaats van het gebeuren: Koninklijk Conservatorium – Hoogpoort 64, Gent) , in de namiddag kan je enkele stukken meezingen op het concert in de Sint-Niklaaskerk in Gent. Mis dit niet en schrijf je snel in.
    Het concert wordt opgedragen aan Monique Lesenne en Gilbert Martens, het onvergetelijke duo dat de VFJK groot maakte en de Vlaamse koorpraktijk hielp schragen.

    Inschrijven kan nog : www.koorlink.be/28-maart-workshop-mannenkoor/


    24-03-2016 om 09:38 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    23-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bach in de kathedraal

    Op 16 april (20.15 uur) zingt het Mechels kathedraalkoor o.l.v. Johan Van Bouwelen 4 cantates van Johan Sebastian Bach.

    • BWV 4: Christ lag in Todesbanden

    • BWV 68: Also hat Gott die Welt geliebt

    • BWV 73: Herr, wie Du willt, schick’s mit mir

    • BWV 131: Aus der Tiefen rufe ich

    Vvk: 15 euro/ Boekhandel Salvator Befferstraat 5 – Mechelen


    23-03-2016 om 09:31 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    22-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-03-2016 om 14:09 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziek en werken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terese Lesiuk van de universiteit van Miami toonde recent aan dat muziek onze productiviteit op de werkvloer verbetert. Volgens Lesiuk zijn werknemers die geen muziek te horen krijgen minder vrolijk en – bijgevolg – minder nuttig. Zo werkten mensen tijdens een van haar onderzoeken veel langer aan een taak als er geen muziek te horen was.

    De reden voor het positieve effect van muziek, menen gedragswetenschappers, is het feit dat er dopamine vrijkomt bij het luisteren naar muziek. Het ‘beloningshormoon’ zorgt voor een geluksgevoel. “Het feit dat we sneller en beter werken dankzij muziek, heeft een puur biologische oorzaak”, stelt wetenschapper Amit Sood in The New York Times. “Door muziek verbetert je gemoedstoestand en dat beïnvloedt je werk”, gaat Lesiuk daarop verder. “Daardoor kan je sneller werken en kom je ook met betere ideeën.”

    Naast een geluksgevoel zorgt dopamine er ook voor dat we ons veiliger voelen. In dat geval dient ons brein niet voortdurend de omgeving te scannen voor gevaren en dus slagen we er in om onze aandacht beter gefocust te houden


    22-03-2016 om 08:21 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    21-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citaat

    “Muziek is het voedsel van de liefde”

    William Shakespeare


    21-03-2016 om 08:54 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    20-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuur met een grote C
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezellig met zijn tweetjes een avondje uit en vanuit een gemakkelijke fauteuil dromen dat je met de jetset Covent Garden bezoekt in Londen, of eventjes een uitgebreid bezoek brengt aan de pauselijke basilieken in Rome? Maak het je dan niet te moeilijk en te duur: ga naar Kinepolis bvb. op één van de volgende avonden:

    • Zaterdag 2 april 19.00 uur: vanuit de Metropolitan Opera in New York: het onsterfelijke liefdesdrama van Puccini: Madama Butterfly. Roberto lagna schittert als de harteloze Pinkerton

    • Woensdag 6 april  20.15 uur: het ballet Gisele, live vanuit Covent Garden (Londen)

    • Donderdag 23 juni 20.15:  Een unieke film naar aanleiding van het Heilig Jaar dat werd afgekondigd door paus Franciscus. Het wordt een exclusief bezoek aan de vier grote basilieken van Rome om de verborgen schatten van de “Eeuwige Stad” te ontdekken.


    20-03-2016 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)

    Archief per maand
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 09-2005

    Ik ben Carlo (Carlo Claes), geboren op 20 september 1944. Als je goed telt weet je hoe oud / jong ik ben. Enkele jaren geleden gaf ik mijn job als resoc-coördinator van Waas en Dender op om met brugpensioen te gaan. Sindsdien kan ik mij aan mijn echte passie wijden: de koormuziek. Ik dirigeer twee koren:   Fiori Musicali uit Sint-Niklaas en  het Hanswijkkoor in Mechelen. Zo ontmoet ik iedere week een hoop fijne, lieve mensen. Maar hier is de wereld nog veel groter. Dus kom ik nu ook jou tegen.
    Foto

    Gastenboek
  • Hallo medeblogvriend(en)
  • Een gezegende midweek voor de feestdagen
  • Groetjes aus Entenhausen
  • fijn lief
  • nieuw kleurtje

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs