Druk op onderstaande knop om een positief berichtje achter te laten in mijn gastenboek (let wel : obsceniteiten worden eruitgeflikkerd !)
Motortoerisme...mijn hobby
Motortoerisme... mijn passie Enkele korte flashes uit mijn motorrijderscarrière die begon in 1972.
Regelmatig een korte impressie van de nieuwste modellen.
Ook komen de meest gekke motoren aan bod alsmede bijzondere verkeerssituaties.
Treffens en andere activiteiten.
En niet te vergeten mijn collectie 'Politie-bikes'en badges.
14-08-2008
Nederlandse motoragenten ook voortaan in geel uniform
Motoragenten ook voortaan in geel uniform
In de politieregio Twente hebben vanaf vandaag de vertrouwde witte tenues van de motoragenten plaats gemaakt voor knalgele pakken en helmen. Vanaf maart van dit jaar zijn alle politieregios bezig om in het gele tenue stapsgewijs in te voeren. In Twente rijden vanaf vandaag alle motorrijders in het geel met gele helm.
De kleding van de verkeers-, water- en spoorwegpolitie en agenten te paard is aangepast aan de Europese richtlijn voor opvallende kledij bij werk langs de weg. Gewone agenten blijven blauw dragen, maar hebben wel een geel vest dat ze over het uniform kunnen aantrekken.
Beetgumermolen - Zondagavond is een motorrijder op de Menamerdyk in Beetgumermolen zwaar gewond geraakt. Op de kruising met de Franskeleane nam de auto waarschijnlijk de binnenbocht waarna de motor frontaal bovenop de auto knalde. Twee ambulances en een aantal politievoertuigen kwamen ter plaatse om eerste hulp te verlenen, daarna is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
Het was alsnog een zonnige start en we waren nog geen 10 minuten aan het rijden of een eerste bezienswaardigheid dook voor ons op : een machtige 'Witte Molen' gelegen aan de Osseweg op de grens van Roksem en Bekegem, aan de oude Zeeweg.
Oorspronkelijk was dat een stookmolen die de naam "Rockxem-molen" had meegekregen. De huidige bakstenen bergmolen werd gebouwd in 1843 door Pieter Dierickx Visschers en zijn echtgenote Francisca Strubbe. In de molenromp zit een steen waarop staat "PDV/FS/1843" (PDV = Pieter Dierickx Visschers, FS = Francisca Strubbe). Deze bouwheer had in 1841 in een openbare verkoping "een woonhuys, koorn-wind-molen en oliestandaert-molen, oliekelder, roskot en verder gerief" gekocht van de gebroeders Monteyne. Bij de herbouw werden vele balken uit voorgaande houten molen opnieuw gebruikt. Enkele inscripties wijzen hier op. In drie hoekstukken van het vroegere vangwiel - voorheen een armwiel - staat "Pieter Vieubled 1793" en op een balk op de steenzolder lezen we "1796". De Witte Molen is een bergmolen oorspronkelijk ingericht als graan- en oliemolen met een oliekelder in de wal. De staande as of koningsspil draait op een balk op de benedenverdieping en was voorzien van een schijfloop om het steen- en wentelwiel aan te drijven. Er zijn twee maalgangen, haverplet en buil. Boven iedere maalstoel is een kleine stelling met een as die voorzien is van vier handspaken voor het uittrekken van het klauwijzer. Nadat de molen lange tijd in het bezit was van de familie Dierickx Visschers werd die in 1965 gekocht door handelaar-landbouwer Edouard Gailliaert. In 1994 nam de stad Oudenburg de molen in erfpacht voor 27 jaar, met de bedoeling de molen maalvaardig te herstellen. In 2002-2003 werd de restauratie beëindigd. Nu pronkt "De Witte Molen" terug in het Oudenburgse landschap. Je kan de Witte Molen elke eerste zondag van de maand in de namiddag bezoeken. De toegangsprijs bedraagt 1,50 euro per persoon en kinderen (tussen 8 en 15 jaar) betalen 0,75 euro.
Vervolgens liep het traject over tal van fietsroutes :
De Utfanc-route.
Utfanc is een Middeleeuwse naam voor een uitgestrekt heidegebied langs de noord westelijke rand van het Wijnendaalse plateau.
Aan de kerk van Ichtegem kan men de stalen coureur bewonderen die doet terugdenken als wielerhelden Jules Van Hevel en Richard Depoorter.
De Boskapelroute (44 km)
De Boskapel werd in de 19de eeuw gebouwd door de edelman Auguste de Tserclaes de Wommersom als dank voor een genezing. In 1875 werd het gebouwtje eigendom van de Bekegemse kerkfabriek. Sinds 1948 is er op Pinkstermaandag een jaarlijkse bedevaart naar de kapel. Deze werd ingericht door Pastoor Nijs. In de meimaand wordt er de rozenkrans op zondag om 19.00 u. op maandag, woensdag en vrijdag om 20.00 u gebeden. Op de eerste zondag van oktober wordt er een bedevaart gehouden van de kerk van Bekegem naar de Boskapel.
In het bosdomein van 'Tudor' in St Michiels-Varsenare kon je extra zuurstof opsnuiven.
De Yperleetroute.
Het Land van Permeke heeft de fietser voldoende gelegenheden om bewegwijzerde fietsroutes te fietsen. Jabbeke is een ideale plaats om 2 mooie fietsroutes aan te vangen. Zo heb je de fietsroute 'Permeke Achterna' en de 'Yperleetroute'.
De 'Yperleetroute' loopt grotendeels om en rond de route 'Permeke achterna' maar is iets langer qua afstand. Permeke Achterna Route
De fietsroute Permeke Achterna is gemaakt naar Kunstenaar Constant Permeke die geboren werd te Antwerpen op 31/07/1886. Zijn landhuis met ateliers te Jabbeke werd door de provincie West Vlaanderen aangekocht en tot provinciaal museum Constant Permeke ingericht. Aan dit museum start de fietsroute.
Tegen dat we aan de A10-brug te Jabbeke waren begon het jammergenoeg te regenen.
Tegen de middag trokken de regenwolken gelukkig iets weg en was het tijd voor een broodje en dat kon het best op een bankje in centrum Varsenare.
En daar kwam een konvooi oude klepper-tractoren voorbij.
Een eerste controle vond plaats in 't Dobberke, het clubhouse van MTC Down Under, terug in Oudenburg.
Na deze checkpoint rijden we opnieuw over de A10 waar we een mooi zicht kregen op de windmolens van Gistel.
En dat het om een 'kanaaltjes-treffen' ging was ons in dit tweede gedeelte overduidelijk : het landschap rondom Snaaskerke was doorkruist met zulke beekjes en kanaaltjes. Gelukkig kwam de zon er af en toe door...
We reden ook een stukje op de Schoorbakkers-fietsroute langs het IJzer-kanaal, zoals hier in Slijpe. In Pervijze moesten we de Schoorbakkersbrug over.
Even verder een tweede controle : 't Witte Huis in Veurne.
Molens genoeg in deze Polderstreek van de Westhoek, zoals deze Oude Zeedijkmolen in Veurne.
Op de grens van Pervijze en Lampernisse rijden we langs deze kleine Russisch-Orthodoxe kerk.
En hierbij stelt zich de vraag : Als je nu met een meisje aan de gang bent of je bent getrouwd met een inwoonster van onderstaande gemeente, heb je dan een 'oere' aan je been ?
En de uitvinder van onderstaande flauwe grap mogen ze voor mijn part een eindje wegstoppen...
De Roesbruggebrug in Roesbrugge. Zegt dat maar eens 10 keer vlug na elkaar !
14.00u : tijd voor een koffiepauze. En waar kan je dat dan beter doen dan in een rustieke (ogenschijnlijk rustige) taveerne zoals dit Hof van Commerce (doet me een beetje aan Izegem denken...). Maar wat bleek : dit eetcafe zat tsjokvol gasten, groepen en families die zich rijkelijk te goed deden aan het wekelijkse 'breughelbuffet à volonté !
Het interieur alleen al is een bezoekje waard : antiek van voor tot achter en tot in de nok gevuld met heiligenbeelden !
De bazin was zelfs zo sportief om nog even charmant te poseren in haar deurgat.
Even halt houden bij deze schande...de molenruïne in Pollinkhove.
De Westhoek is vooral gerenomeerd om zijn kapelletjes. Je vindt ze er in alle maten en groottes, zoals deze Oudekapelle, gelegen langs de Boterlandroute, richting StJacobskapelle.
In StJacobskapelle staat ook dit prachtige koperen beeld van de 'Pelgrim'.
Even verder de wereldberoemde site waar nog restanten van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog teruggevonden werden.
Het kreeg de naam van 'De Dodengang'
Deze bestaat uit twee evenwijdige loopgraven gegraven in de dijk van de IJzer over een lengte van 400 meter. Dicht bij het water ligt de gevechtsloopgraaf, daarachter de steunloopgraaf. Verder vindt u hier waarnemers- en schietposities, bunkers en op het einde van de gang, de Duitse bunker, de muizenval bestaande uit twee observatieposten (sector van de petroleumtanks en rechteroever van de IJzer) en enkele meters erachter een bunker met schietposities.
De Ruiterschans is dan weer een echt fort van zandzakken op twee niveaus met zijn mitrailleuseposten, zijn scherpschutters- en waarnemersposities, zijn signalisatiepost, de ondergrondse doorgang naar de eigenlijke Dodengang.
Even een halte inlassen in Zevekote-Gistel om de achterliggende deelnemers gade te slaan.
Dit is iets wat je als organisator moet vermijden : motorrijders overtredingen doen begaan !
En dit waren de trofeeën.
Er waren 301 inschrijvingen en jammergenoeg een ongeval te betreuren. Maar al bij al nog een geluk bij een ongeluk : een schouderbreuk is te genezen. je zal er wel een tijdje zo bij lopen...
Spoedig herstel gewenst aan deze onfortuinlijke motorrijdster !
In Cuba is het ten strengste verboden om personeel in uniform te fotograferen, maar toen het hem vriendelijk gevraagd werd, stemde hij toe voor één kiekje.
Ook deze omgebouwde Yamaha Virago doet er ook nog dienst...
-Volledig bepijlde rit van ongeveer 160 km doorheen Vlaamse en Waalse wegen.
-Inschrijving van 8.30 uur tot 11.30 uur in zaal T.A.P, Stationsstraat 2 te Moen.
-Inschrijving: 8 (koffie bij start + 2 consumptie TAP)
-5-tal bekers
-Vertrek colonne om 16.00 uur stipt van sporthal Michelsberg in Spiere
-Daarna in zaal T.A.P. te Moen vanaf 17.00 uur:
optreden van covergroep Plugged en daarna dj. Hans
Gratis Inkom en iedereen is welkom!
Hoe zaal T.A.P. vinden?
Pijltjes staan geplaatst vanaf afrit 3 (Zwevegem-Kortrijk Oost) op de E17.
Inlichtingen: Moense moto-vrienden (MVC TAHNEE)
Alain Naessens ☎ 0473/23.54.27
Moreels Hans ☎ 0477/50.67.24
MVC.tahnee@skynet.be
Vertrekpunt TAP
Inschrijvingstafel
En als je in die streek rondrijdt, kom je onvermijdelijk op de Kluisberg terecht. We hebben hem maar liefst 3 maal op en af gereden.
Het is de streek van de wielrenners en de wielertoeristen, en voor die gasten zijn er dan ook de 'Ronde van Vlaanderen-' en de 'Vlaamse Ardennen-'routes, met de Koppenberg als doorduwer...
Een eerste controle in de herberg 'De Bergrust' te Gijselbrechtegem. Niet dat het voor ons motorrijders zo lastig was, maar het was behoorlijk warm aan het worden en een verfrissing op een terrasje wordt dan niet weggeslagen...
Voor trikes en side-cars was het een spannende dag, want we reden op wegeltjes waar die drivers amper door konden...
Rond Anzegem zaten we op de 'Gapers-route'.
Groot-Zwevegem doet telkenjare zijn uiterste best om de overbruggingen te bebloemen. Hier de brug over het verbindingskanaal Schelde-Leie te Knokke-Zwevegem.
In Moen vinden we dan weer de 'Bossen-route' en de 'Driemolen-route' terug.
Die vinden we daar ook terug...de 'padden-oversteek'.
De overbrugging te Moen aan de St.Denijsstraat...
Toch even stoppen aan dat oude stukje Moense vaart met die St.Pieters-ophaalbrug...
Tweede controle in'tBallonske, clublokaal van de Moense Motorvrienden... Maar ze mogen toch wel eens een spons op hun neon zetten !
Verder tegen StDenijs reden we stukjes 'Streuvels-route' af. Daar deze witte Honda Pacific Coast vastgelegd.
Een landelijke weg tussen eindeloze tarwevelden. Men hoort daar alleen het gesjirp van de sprinkhanen en het gesjilp van een vogeltje... en vandaag af en toe het gebrom van motoren !
Even de Mont St.Aubert in Kain op en af...
... de Scheldebrug in Pecq...
... tot aan het Sportcomlplex St.Michielsberg in Spierre-Helkijn...
... van waaruit het in kolomme via Avelgem en Heestert terug naar Moen ging.
Bij aankomst werden we alvast vergast met een knap optreden van de rockband 'Plugged' met muziektoppers uit de jaren '70/'80.
Deze Hero Honda Passion werd gespot midden een toegangsweg naar de vertrekhal (welbepaald terminal 1B) op Delhi Airport in India. Niet echt een politiemotor, maar toch bereden door een motoragent. Zijn verklaring : zijn dienstmotor was voor herstelling in de garage en reed daarom maar met zijn eigen bike. Hij mocht daar eveneens ook gelijk waar mee parkeren... !
Zondag 13 juli. Een dagje vrij, mooi weertje en een motorfiets : wat moet je nog meer hebben voor een gezellige dagrit !
Keuze te over : motortreffens in Hoeselt, Waregem,... En dan kreeg ik een advertentie in het oog van de Corbiefeesten in Kaster, annex motortreffen.
Kaster is gelegen in het zuiden van West- Vlaanderen. en is een deelgemeente van Anzegem. Het dorp ligt in de uitlopers van de Vlaamse Ardennen.
Bij het inschrijven kregen we een t-shirt (foto volgt) en een briefing met een bonnetje voor twee belegde broodjes en twee drankbonnetjes.
We reden hoofdzakelijk de 'Route Paysagére' af en kwamen heel mooie plekjes tegen.
In het Zuiden van Henegouwen, in het natuurgebied van de Scheldevallei en flirtend met de dichtbijgelegen Franse grens, is die route Paysagère uitgetekend. Deze route is een uitstekende manier om kennis te maken met het landelijke Henegouwen. (De volledige beschrijving van de route vindt u in Motoren&Toerisme 12/2006.
De moeite om even af te stappen was deze van onder tot boven begroeide molen-ruine van de 'Moulin Allard' in het gehucht Vezonchaux op het grondgebied Maubray-Antoing. Het zijn de restanten van een korenmolen van het type 'stenen grondzeiler' uit de 19de eeuw en is nog in private handen.
Kenmerken : een brede kuip en boven elkaar geplaatste vensters Het 'gevlucht' en de inrichting zijn verwijderd. Het is geen geclasseerd monument, zonder molenaar en uiteraard niet toegankelijk voor bezoek.
Tegen de middag werden we opgevangen op de Scheldekaaien te Peruwelz(Quai de Paray-Vieille-Poste), waar we onze pistolet-bonnetjes konden verzilveren.
Ik zei het al, mooie plekjes. Hier ergens te velde in Pipaix...
Heel eigenaardig is het dorpskerkje die helemaal weggestopt zit achter deze reusachtige kastanjeboom...
Ze hebben daar ook een lekker biertje uit hun eigen brouwerij... BISET-CUVELIER Een overzicht van de labels...
Altijd een beetje spannend, zo'n foto op een overweg...
... ergens in de bossen tussen Frasnes-les-Anvaing en Ellezelles...
Deze prachtige zwarte Honda Goldwing 1800 reed een heel eind met mij mee. Hier kwam hij onverwachts uit een klein weggetje in het 'muziekbos' te Ronse.
Ook Filip op zijn blauwe machine kwam de boswegel uitgekropen... jammer dat hij niet heel gaaf is...
Het was reeds tegen drie uur als ik het centrum van Zulzeke binnenreed en aan het kerkhof lonkte een knus bankje mij uitnodigend uit voor een stop. Trouwens ik kreeg al een klein hongertje.
Ik had nog wat rijsttaartjes meegenomen en dat was een ideale plek om ze rustig 'soldaat te maken'.
Ondertussen raasden de groepjes motoren voorbij...
Aan de kerkhofmuur van het beschermde kerkje van StJan-in-de-olie is nog een wachthuisje te zien die indertijd gebruikt werd door de plaatselijke 'belleman'...
Even verder de Hotondmolen op de Hotondberg in Zulzeke, grondgebied Kluisbergen. In de volksmond, De Hotond, dateerd deze restant van een koren- en oliemolen van het type 'stenen grondzeiler met brede kuip' uit 1684. Een grondzeiler is een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend. Door de gedrongen bouw scheren de draaiende wieken over het erf rondom de molen. De molen wordt door de molenaar vanaf de grond opgezeild Het gevlucht en het rad werden kort na 1945 verwijderd. Alleen de trap is nog aanwezig omdat hij ingericht is als uitkijktoren. Het is een niet-beschermd monument zonder molenaar. Hij is nog in private handen.
De parking van een warenhuis te Anzegem was de verzamelplaats van waaruit we in kolomme terug reden naar Kaster.
Maar eerst was er nog tijd voor een hamburger of een braadworst, waar Filip (met de blauwe moto) gretig gebruik van maakte !
De kolomme arriveert terug in Kaster. Met zijn allen naar de feesttent voor de prijsuitreiking. Eigenaardig genoeg zakten de meesten reeds huiswaarts en ontliepen daarbij hun prijs.
Die waren toegekend aan de oudste en de jongste deelnemer, de grootste clubvertegenwoordiging en de verstkomende mannelijke en vrouwelijke deelnemer.
Ik ben Guy Vandendriessche
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is gewezen rijkswachter en veiligheidsagent.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motortoerisme, terrariumdieren, plastic modelbouw, snorrenclub,....