Maandag: min 3 Dinsdag: min 3 Woensdag: min 6 Donderdag: min 6 Vrijdag: min 5
Haal de winterjassen, sjaals en warme handschoenen maar uit de kast want het wordt de komende week bitter koud. De thermometer zal in Vlaanderen tot min 7graden dalen, in de Ardennen tot min 10. Vanaf woensdag krijgen we waarschijnlijk ook nog een lading sneeuw te verwerken. (JanMuylaert nieuwsblad)
De komende dagen zullen we de verwarming een paar graden hoger moeten zetten. 'Er staat ons een reeks ijsdagen te wachten', zegt onze weervrouw Jill Peeters.
Vrijdagnacht kregen we al een voorproefje met sneeuwbuien over heel het land. Vooral in West-Vlaanderen viel er veel sneeuw, met spekgladde wegen tot gevolg. De sneeuw zorgde gisterochtend aan de kust voor romantische beelden van een besneeuwd strand.
Het blijft koud en het wordt zelfs nog wat kouder. De winter is vroeg op de afspraak dit jaar. Zo vroeg zelfs dat de weercomputers het er moeilijk mee hebben. 'Bij elke run ziet het weerbeeld er anders uit. De komende dagen zullen we de weersverwachting meermaals moeten evalueren', zegt Hugo Mathues van het weerstation Ransberg, dat waarnemingen doet voor het KMI.
Het grote sneeuwoffensief dat aangekondigd werd voor dinsdag lijkt er niet te zullen komen. De voorspellers verwachten wel wat lokale lichte sneeuw in de Ardennen en een sneeuwbui die aan de kust van over zee binnendrijft, maar veel meer zal er niet vallen de komende dagen. Pas vanaf woensdag neemt de kans op sneeuwval toe. Het kwik daalt in Vlaanderen tot min 7 tot min 9, maar de gevoelstemperatuur zal mede door de toenemende oostenwind nog een stuk lager liggen. Snijdende kou dus!
De wegenwachters houden zich paraat want na een koud weekend zullen traditiegetrouw heel wat automobilisten morgenochtend bij de start van de werkweek hun wagen niet aan de praat krijgen.
Na tien, vijftien, 20 jaar huwelijk is het voorbij. Dat is moeilijk voor beide partijen, ook voor wie de eerste stap zette, en ook voor wie aan de buitenkant voortgegaan is met zijn of haar leven. Je deelde een groot deel van je leven met een persoon, en nu sta je er weer alleen voor. Hoe doe je dat?
1) Alimentatiegeld Denk niet dat je geen recht hebt op alimentatiegeld omdat je de vijftig gepasseerd bent en de kinderen (zo goed als) het huis uitzijn. Zeker als je je carrière opzij hebt gezet, is dit een gevecht waard. 2) Huis Wordt het huis aan jou toegewezen, gebruik het dan om inkomen uit te halen. Verhuur een deel of neem een roommate. Kan je de lening niet alleen dragen, stap dan naar de bank en bekijk je opties. Dit geldt ook als het huis is afbetaald en je het deel van je partner moet terugbetalen.
3) Kinderen Je (bijna) volwassen kinderen verdienen ook aandacht. Ze kunnen even (zo niet meer) getraumatiuseerd zijn door de echtscheiding dan jonge kinderen. Besteed daarom aandacht aan hoe je het vertelt en zet ze niet onder druk om een kant te kiezen of om voor je te zorgen.
4) Rouw Sta jezelf toe om te rouwen en verdriet te hebben. Dit gaat over een enorm deel van je leven, en je bent al op middelbare leeftijd. Een nieuwe man, een nieuw huis, een nieuwe carrière, kortom: een nieuw leven is minder vanzelfsprekend. Negeer de mensen die vinden dat je het 'al lang' verwerkt had moeten hebben: neem de tijd.
5) School 15 of 20 jaar geleden was het niet altijd vanzelfsprekend dat vrouwen een carrière hadden of zelfs maar studeerden. Heb je altijd graag een bepaalde job willen uitoefenen, wees dan niet bang om terug naar school te gaan. De verzorgende sector zal je graag zien komen.
6) Reis Is reizen leuk alleen? Niet altijd. Het is ook duur, en moeilijk en lastig want je m oet alles alleen doen. Er zijn echter maar weinig andere manieren om te herbronnen, veel na te denken en jezelf weer te ontdekken. Vergeet niet dat je jaren in hetzelfde ritme zat. Het is redelijk waarschijnlijk dat je een stuk van jezelf bent kwijtgeraakt dat je erg mist.
7) Oude hobby's Herneem waar je ooit dol op was, of het tapdansen, tekenen, motorijden of lezen was. Gun jezelf wat je graag doet en dat je al die jaren hebt opzij geschoven voor je gezin.
8) Vergeet vergiffenis Ook zonder je partner te vergeven, kan je vooruit met je leven. Het gevoel van in de steek gelaten te zijn, van verraden te zijn, zal jaren vragen om te helen. Maar laat het je niet tegenhouden. Focus niet op je woede, maar op jezelf.
9) Afspraakjes Geef de liefde niet op, daar ben je veel te jong voor. Verwen en verzorg jezelf, en sta jezelf toe een beetje plezier te hebben met mannen. Geniet van het geflirt en de aandacht. Het hoeft niet noodzakelijk tot een relatie te leiden, maar dan sluit je je tenminste niet op.
10) Je kan het alleen Nee, je hebt geen man nodig om te overleven, je kan het ook alleen. Na al die jaren in een huwelijk voel je je wel eens hopeloos zonder een man in huis. Maar weet je, jij kan ook een belastingsbrief invullen, de lekkende kraan herstellen of financiële zaken regelen. Weet je niet hoe te beginnen? Vraag dan je kinderen of een expert om het uit te leggen. Want waar een wil is, is een weg. (edp)
Klagen, zagen, zuchten en jammeren: we kunnen er wat van. Soms lijkt het alsof we niets anders doen, ook al zou dat volgens een bevraging van 4.000 mensen amper 8 minuten per dag in beslag nemen.
Een beetje weinig lijkt ons, want wanneer klagen en zagen we eigenlijk niet? Over de files, over de zotten in het verkeer, over de kou, over de sneeuw, over te weinig of te veel strooizout, over de baas en de collega's, over het weekend (of het gebrek eraan). Over de stand van de bankrekening, de idiotie van de buren en de algemene stupiditeit van onze politici. Over zotgedraaide singles die we niet kunnen horen terwijl onze lievelingsmuziek nergens aan bod komt... en ga zo maar door.
Tijd en energie Wat maakt dat we zoveel klagen en zagen? Het is de uiting van een negatief gevoel, het doet ons verzuurd lijken (en eerlijk: ook een beetje voelen) en het neemt zoveel tijd en energie in beslag!
Positief doel? Al wil dat net misschien zeggen dat het een positief doel heeft. Zagen en klagen zijn net de manier om frustraties en irritaties te ventileren. Je smijt het in de wereld zodat het niet langer op je maag ligt. Boosheid en frustraties niet opkroppen, doet net langer leven, zo is al herhaaldelijk bewezen.
Het verlaagt je stressniveau want je kan met een collega/zus/beste vriendin een band smeden door over dezelfde dingen te zagen en te klagen. Je voelt je gesteund in je standpunt, en dat is vaak al genoeg. Zonder dit geklaag en gezaag, zou de druk alleen maar opbouwen tot er een vulkaanuitbarsting van lelijke woorden komt, of erger, een hartaanval of depressie.
Potentiële gevaren Of dat geloven we toch graag. De waarheid is dat er ook potentiële gevaren zijn verbonden aan klagen en zagen. Zo wordt veel klagerij en frustratie gebaseerd op een 'gepercipieerde oneerlijkheid'. Je voelt je tekort gedaan omdat je veronderstelt dat een ander meer krijgt dan jij en/of dan hij of haar toekomt.
Maar veel van deze veronderstellingen zijn gebaseerd op misverstanden en halve waarheden. Zo ontstaan ruzies, pesterijen en frustraties die niet eens wortels hebben in de realiteit.
Verdrinken in negativiteit Een tweede potentieel gevaar is dat je altijd dezelfde persoon gebruikt om tegen te zagen of uit te razen, en die persoon uiteindelijk bezwijkt onder jouw stroom van negativiteit. Want eerlijk: we zagen en klagen wel, maar wanneer zijn wij degenen die ernaar luisteren zonder te veroordelen?
Een echte zuurpruim Tot slot is het niet ondenkbaar dat klagen en zagen in beperkte mate stress verlaagt en ervoor zorgt dat je met stress en frustraties kan omgaan. Maar als je alleen maar klaagt en zaagt, en nergens nuanceert of het standpunt van de ander bekijkt, kan je erg bekrompen worden en internaliseer je de negativiteit die je net kwijt begint te raken.
En dat is het moment waarop je niet zomaar 'een zaag' bent, maar een echte zuurpruim. Eerlijk: wil je dat echt? Is het leven daar niet een beetje te kort voor? (edp)
Nodig: 800 g hertenfilet 50 g macadamianoten, geroosterd en grof gehakt 12 volle grondspruitjes, de blaadjes losgemaakt 1 klein bakje jonge waterkers 1 dl wildjus geklaarde boter om in te bakken Voor de crème van schorseneren: 1 kg schorseneren sap van 1 citroen geklaarde boter 2 dl melk 1 dl kippenbouillon peper en zout Voor de stoofpeertjes: 10 stoofpeertjes 3 dl rode wijn 2 dl rode port (Ruby) 120 g suiker Y2 kaneelstok 1 vanillepeul, in de lengte opengesneden 2 kruidnagels 1 steranijs 3 jeneverbessen sap van 1 citroen sap van 1 sinaasappel
Doen: Crème van schorseneren: schil de schorseneren, snijd ze in stukken en leg ze meteen in water met citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren. Giet ze af, kruid met peper en zout en stoof licht aan in wat geklaarde boter. Giet er de melk en de kippenbouillon bij en kook ze gaar. Giet af en bewaar het kookvocht. Pureer de schorseneren glad met wat jus tot er een mooie gladde crème ontstaat. Kruid naar eigen smaak en zeef door een fijne zeef.
Stoofpeertjes: schil de peertjes, deel ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook een twintigtal minuten tot de peertjes gaar zijn. Haal de pot van het vuur, giet over in een kom en laat de peertjes in het vocht afkoelen. Zet een nacht in de koelkast. Haal de peertjes uit het vocht en snijd ze in grove brunoise (niet te fijn, anders worden ze papperig).
Hert: kruid de hertenfilet met peper en zout. Verhit geklaarde boter in een pan en bak de hertenfilet aan alle kanten tot je een mooi bruin korstje krijgt. Voeg enkele klontjes roomboter toe en bak de filet verder mooi rosé gedurende 3 minuten aan elke kant op een laag vuur.
Haal de filets uit de pan, gooi de braadboter weg en blus de pan af met de wildjus. Werk de saus af met een klein klontje roomboter.
Snijd de filets in stukken en verdeel ze over de borden. Werk af met de crème van schorseneren, de stoofpeertjes, de jus en rauwe spruitjesbladeren. (Blad Magazine koken met Sergio tekst Marc Declercq, foto Tony Le Duc)
De Grote Markt hult zich in een sfeer van licht en magie, met de traditionele kerstboom en een prachtige kerststal. Muziek gecombineerd met een lichtshow maakt van het hart van België een unieke plaats tijdens deze kerstperiode.
Dit jaar strijken niet minder dan 240 houten chalets neer rond de Beurs, op het Sint-Katelijneplein en op de Vismarkt. Ze etaleren er kerstartikelen, ambachtelijke producten en gastronomische lekkernijen. Licht, een belangrijk gegeven in de kerstsfeer, is alomtegenwoordig langsheen het anderhalve kilometer lange parcours.
Op het Sint-Katelijneplein is het de beurt aan het gastland. Ze presenteren er op hun kleurrijke manier de karakteristieken van hun land ... tussen de stalletjes met kerstartikelen en een draaimolen.
Wie de ijsschaatsen wil aanbinden kan dit doen in de oude haven met een ijspiste van maar liefst 60 meter lang. Daar staat ook het reuzenrad: 48 meter hoog en 18.000 lampen biedt een schitterend uitzicht over de kersthappening en de stad.
Shopping in Brussel De Nieuwstraat is dé shoppingstraat en die ligt niet zo ver af van de kerstwandelroute. Net voor de Beurs stap je de Zuidstraat rechts in en een paar 100 meter verder kom je aan het Muntplein met de Muntschouwburg. Daar rechtdoor en je bent in de Nieuwstraat.
Wandelroute Brussel: kerstmarkt, bezienswaardigheden en shopping Met deze wandelroute brengen we je langs alle kerstmarkten, de belangrijkste bezienswaardigheden en shoppingstraten. Download gratis de wandelroute van de kerstmarkten
Niels Albert heeft eindelijk zijn verlossende zege beet. In Koksijde reed de renner van BKCP-Powerplus solo naar de overwinning. Zdenek Stybar werd tweede, Sven Nys derde.
Albert miste zijn start nochtans volledig. Na de eerste zandstrook telde hij al 23 seconden achterstand op wereldkampioen Zdenek Stybar, Tom Meeusen, Kevin Pauwels en Bart Aernouts. Ook Sven Nys moest op dat moment al achtervolgen.
Bij het begin van de derde ronde kwam het tot een hergroepering. Eerst kwam Sven Nys aansluiten, even later reed ook Albert terug vooraan. Nys plaatste meteen een versnelling, maar kreeg toen kettingpech. Nys werd terug gegrepen.
Even later was het de beurt aan Niels Albert. De renner uit Tremelo plaatste een vernietigende versnelling en ging er alleen vandoor. In geen tijd telde Albert een halve minuut voorsprong.
In de achtergrond probeerden eerst Zdenek Stybar en dan een indrukwekkende Sven Nys de achterstand te verkleinen, maar de twee beten hun tanden stuk op een ontketende Albert.
Koksijde is de derde manche van het seizoen in de wereldbeker veldrijden. Op 5 december staat in het Spaanse Igorre de vierde WB-koers op het programma. (sportwereld nieuwsblad)
Uitslag 1. Niels Albert 2. Zdenek Stybar 3. Sven Nys 4. Bart Aernouts 5. Bart Wellens 6. Francis Mourey 7. Gerben de Kneght 8. Kevin Pauwels 9. Tom Meeusen 10. Rob Peeters
De eindejaarsperiode staat garant voor tal van feesten waar de alcohol vaak rijkelijk vloeit alcohol, met vaak een kater als gevolg. De Amerikaanse Jonathan Pogash, ook bekend als The Cocktail Guru, geeft tips voor drankjes die je de volgende dag niet slecht doen voelen.
Wat vermijden? De New Yorkse cocktailexpert Johathan Pogash: "Je vermijdt beter suikerrijke cocktails als een Long Island Ice Tea. Ook kies je best voor duurdere sterke dranken, als je je achteraf niet slecht wilt voelen. Daarnaast is het aangeraden om met verse ingrediënten te werken. Het is dus beter vers citroensap toe te voegen dan een siroop."
Antioxidanten Om de schadelijke effecten van de alcohol om te keren, kies je best voor drankjes rijk aan antioxidanten, dit zijn stoffen die schade aan de lichaamscellen tegengaan. Granaatappels en veenbessen bijvoorbeeld zitten boordevol met deze weldadige stoffen. Een aanrader is een drankje op basis van champagne met verse veenbessen en citroensap. Een andere optie is gin met granaatappelsap, zo vul je het tekort aan vitamines weer aan. Je kan er een opgeklopt eiwit aan toevoegen om proteïnevoorraad aan te vullen.
Krijg je toch een kater te verwerken, dan raadt Jonathan aan deze te verdrijven met een Bloody Mary, een cocktail op basis van tomatensap. Dit zit namelijk vol essentiële stoffen voor je lichaam om te herstellen. (ep)
Tips om niet even lang als Kate te wachten op verloving
Prins William en Kate Middleton kondigden vorige week na acht jaar eindelijk hun verloving aan. Nu kunnen de Britse tabloids eindelijk stoppen met haar 'Waity Katy' te noemen. Daarom enkele tips zodat jij niet even geduldig hoeft te zijn voordat hij op zijn knie voor je gaat. Aanmoedigen Niet elke vrouw is even geduldig als Kate. Als jij graag wil trouwen, maar je partner maakt niet meteen aanstalten je ten huwelijk te vragen, dan zijn er tal van dingen die je kan ondernemen om hem aan te moedigen. Als je echter te duidelijk bent, kan hij hier op afknappen en vraagt hij je helemaal niets. Daarom enkele do's en don'ts bij het geven van subtiele hints.
Do: Haal de statistieken aan van hoe voordelig het huwelijk is voor mannen. Uit een studie blijkt dat het sterftecijfer bij getrouwde mannen 250 procent lager is dan dat van singles. Dit heeft tal van oorzaken, waaronder gezondere eetgewoonten, een lagere consumptie van alcohol en het feit dat vrouwen hen aansporen naar de dokter te gaan.
Don't: Presenteer hem deze cijfers niet via powerpoint, wegens niet meteen romantisch.
Do: Schrijf hem in op een nieuwsbrief van een bruidsmagazine voor een dagelijkse, subtiele hint.
Don't: Ga al niet het huwelijk op voorhand vastleggen om dan hem de dag op voorhand hiervan op de hoogte brengen. Je riskeert namelijk je voorschot te verliezen. Do: Probeer samen te spannen met je toekomstige schoonmoeder, tenminste als ze je graag heeft. Moeders houden namelijk van huwelijken, dus ze heeft vaak maar een subtiele hint nodig om dingen tegen haar zoon te zeggen als: "Wanneer ga je haar nu ten huwelijk vragen?"
Don't: Begin niet te dromen van een gelijkaardig huwelijk als dat van Kate en William. Bepaal op voorhand jullie budget, en onthou dat het huwelijk belangrijker is dan het feest. Het is niet de bedoeling dat je je hiervoor in de schulden werkt. Don't: Dit hoeft eigenlijk geen verdere uitleg, maar zwanger raken in de hoop dat hij je ten huwelijk vraag is een slecht idee.
Do: Vraag hem zelf ten huwelijk. Als je echt wil trouwen en je partner treedt niet in actie, is er geen reden om het niet zelf te vragen, we leven tenslotte in de 21ste eeuw. (ep)
Koop een kerstboom die in pot is gekweekt, laat een paar dagen aclimatiseren in een koelere ruimte en verhuis hem naar een plek uit de tocht, zo ver mogelijk van een warmtebron. geef dagelijks een halve liter water.
Geef vorstgevoelige planten als Agapanthus en artisjok een winterdekentje. Spreid een hoop bladeren over de planten en zet die vast met takken van coniferen of gaasdraad.
Plaats rond de Gunnera een "korf" van kippengaasd en vul met bladeren.
Haal kleur en geur in huis met hyacinten.
Plant enkele donkerpaarse "Purple Sensation" in een pot en geef eens per week water. je hebt er 2 tot 3 weken bloeiplezier aan.
Deze drie doen niet mee aan de allerslimste mens ter wereld'
Waarom doen Peter Vandermeersch, Karl Vannieuwkerke en Greet Op de Beeck niet mee aan 'De allerslimste mens ter wereld'?
Peter Vandermeersch (49) had toegezegd, maar werd in juni hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC. 'Ik moet binnenkort gesprekken voeren met de dertig mensen die NRC moeten verlaten. Ik kan in die periode onmogelijk vrolijk in een spel op de Vlaamse televisie zitten, dat zou hier in Nederland slecht vallen. De hoofdredacteur van een krant als NRC wordt sowieso verondersteld zich ernstig te gedragen. Ik had anders graag deelgenomen. Ik supporter voor Annelies Rutten.'
VRT-sportjournalist Karl Vannieuwkerke (39) krijgt de quiz niet in zijn agenda geperst. 'Ik heb dit najaar geen theatervoorstelling gepland omdat mijn agenda al zo vol zat. Ik zit met het Sportgala, ik ben boeken aan het schrijven en aan het uitgeven en ik wil er zijn voor mijn vrouw en kinderen. Het blijft een leuk spelletje, maar je moet het ook relativeren. Niemand zal mij missen.'
VRT-collega Greet Op de Beeck (38) wil niet reageren op haar niet-deelname. Zij kreeg als onbekende radiojournaliste in 2004 een vloedgolf van media-aandacht over zich heen en laat die kelk wellicht liever voorbijgaan. (TDL)
Iedereen die al eens onder handen werd genomen door een professionele masseur, weet hoe heerlijk dat kan zijn. Alle spanningen vallen meteen van je lichaam. Maar kunnen doe- het -zelvers ook aan de slag?
Kinderen krijgen geregeld een lekkere knuffel en in een gezonde liefdesrelatie gaat het er ook best lichamelijk aan toe. Maar buiten die intieme kring is onze maatschappij heel 'aanraakarm. Op straat en op het werk bakenen we meestal een veilige zone af, waarbinnen niemand ons hoeft te betasten. En toch heeft ons lichaam die knuffels en menselijke warmte nodig.
Want als we aangeraakt worden, komt er endorfine vrij, een lichaamseigen 'drug' die lijkt op morfine en die ons rustig maakt. Een massage is dus een ideale manier om heerlijk te ontspannen. Maar wie nooit eerder bij een professional op tafel heeft gelegen, zal de eerste keer misschien wel even schrik-ken. Je preutsheid bijvoorbeeld, die gooi je maar beter overboord.
Een massage is nu eenmaal een (half)naakte aangelegenheid. Daarom is hygiëne ook zo belangrijk: neem eerst een douche. Haren wassen doe je beter nadien, want door de massageolie kan je haar een beetje vet wor-den. Juwelen en gsm moeten uit. En dan is er natuurlijk de masseur die je onder handen zal nemen. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt. Maar dat heb je voor een deel zélf in de hand, door te zeggen wat je leuk of vervelend vindt. Is de temperatuur in de kamer perfect? Zijn de bewegingen niet te hard? Of te zacht? Zeker als je pijn voelt, moet je dat meteen zeggen, want dat is nooit de bedoeling.
Wie zich toch te bloot voelt in die vreemde handen, moet zelf aan de slag. Of beter: moet z'n partner aanporren om aan de slag te gaan. De meeste koppels doen het wel af en toe, elkaar eens een schouder- of voetenmassage geven. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Zeker weten, zegt Kaatje Vreven, massagedocente aan de Wellness Academie in Hasselt. 'Bij een massage moet je gewoon je intuïtie volgen, dat is het allerbelangrijkste. Eigenlijk kan er maar weinig verkeerd gaan.
Alleen als je partner ziek is of koorts heeft, mag je er niet aan beginnen. Als je hem dan masseert, verhoogt zijn bloeddruk en stijgt die koorts nog. Ook van spataders, kneuzingen, besmettelijke huidziekten, ontstoken huid en (open) wonden moet je zeker afblijven: Wie als een echte professional aan de slag wil, kan op YouTube allerlei filmpjes vinden waarin de belangrijkste massagetechnieken uit de doeken worden gedaan. Kaatje Vreven geeft er ook een paar mee. 'Je moet altijd beginnen met de effleurage of strijking. Dan breng je de massageolie aan op het lichaam en strijk je die ritmisch en gelijkmatig uit, om de oppervlakte voor te verwarmen.
Het is heel belangrijk dat je je handpalmen daarbij helemaal op het lichaam legt. Ook tijdens de rest van de massage moet je proberen om (bijna) altijd één volledige handpalm op het lichaam te laten liggen, want dat geeft een geborgen gevoel. Daarna kan je verdergaan met petris-sage (kneden), tapoteren (met holle handen kloppen) of frictioneren, waarbij je ter plaatse cirkeltjes draait met je duimen, met een constante druk. Je mag het hele lichaam masseren, behalve twee plekjes: het strottenhoofd en de wervelkolom. En let erop dat je altijd masseert in de richting van het hart. Tenzij je de buik masseert, dan moet je in de richting van de dikke darm werken. Tijdens het masseren komen er afvalstoffen vrij en die moeten in de juiste richting afgevoerd worden. Daarom is het ook belangrijk dat je nadien genoeg water drinkt:
En de massageolie, nog zoiets: hoe kies je het perfecte product? 'Amandelolie is de veiligste optie, want de meeste mensen verdragen die goed. Er zijn er ook die liever een lotion gebruiken, maar olie is een betere optie, omdat het lichaam dan langer vettig blijft. Er bestaan ook droge massages mét kleren aan, zoals shiatsu, waarbij vooral met drukpunten wordt gewerkt. Maar daar heb je toch wat meer ervaring voor nodig:
(blad Magazine Stefanie Van den Broeck nieuwsblad)
ABC gezondheid: Eén miljoen Belgen hebben pijnlijke kopzorgen. Ze krijgen regelmatig af te rekenen met migraine. Vrouwen zijn driemaal meer slachtoffer van migraine dan mannen. Dat heeft volgens endocrinologen (hormoonspecialisten) vooral te maken met de maandelijkse menstruatiecyclus. De oestrogeenschommelingen die tijdens de cyclus voorkomen maken van vrouwen geprivilegieerde migraine doelwitten.
Waarom veroorzaken oestrogeenschommelingen hormonaal gerelateerde migraine? Volgens wetenschappelijk onderzoek krijgen 5 tot 8 procent iedere maand migrain aanvallen door de sterke daling van de oestrogeenproductie die samenvalt met het begin van de menstruatie. Volgens Amerikaanse onderzoekers is een tekort aan magnesium een belangrijke oorzaak. Ze stelden een zeer groot tekort aan magnesium vast bij 45 procent van de vrouwen die zich in hun menstruatiecyclus bevonden. Buiten de menstruatie periode bedroeg het zeer grote tekort aan magnesium slechts 14 procent. Deze resultaten laten vermoeden dat een magnesiumtekort een rol kunnen spelen bij hormoon gerelateerde migraine.
Het seizoen van de verkoudheden en griep is aangebroken. Daarom een gids van wat je op welk tijdstip van de dag moet ondernemen om virussen en bacteriën te bestrijden.
8 uur: Ben je belabberd wakker geworden, zorg dan voor een stevig ontbijt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een grote en vroege maaltijd het niveau van antivirale stoffen in je bloed met 450 procent verhoogt. Als je hongerig bent, neemt dit met 17 procent af. Een goed ontbijt is havermout met bessen rijk aan antioxidanten.
9 uur: Het plantenextract echinacea kan je risico op een infectie van het virus van verkoudheden met 58 procent beperken en de tijd van ziekte met 1,4 dagen verkorten. Je neemt dit best wel enkel wanneer je een verkoudheid voelt opkomen, waarschuwt viroloog Ron Cutler. "De voordelen werken slechts tot twee weken. Als je het langer neemt, kan het je immuunsysteem verstoren."
10 uur: Korte periodes van stress sterken het immuunsysteem, we maken dan meer van de hormonen cortisol en adrenaline aan. Een korte periode van stress waarschuwt ons lichaam voor een mogelijke dreiging van infectie. Het immuunsysteem reageert hierop door de productie van de immuuncellen te verhogen. Stress op lange termijn, daarentegen, heeft het tegenovergestelde effect.
11 uur: Lichamelijk actieve mensen hebben een kwart minder infecties aan de luchtwegen. Wetenschappers menen dat sport het immuunsysteem sterkt, het verhoogt de productie van witte bloedcellen. Als je sport, zou je twee voordelen moeten merken: je loopt minder kans op een verkoudheid en je zou er sneller van af moeten raken.
13 uur: Een lunch rijk aan proteïnes zorgt voor bouwstenen van immuuncellen en hormonen die nodig zijn voor een reactie van het immuunsysteem. Veganisten, die weinig proteïnes eten, hebben vaker verkoudheden die langer duren.
15 uur: Door een kop groene thee te drinken voorkom je dat het virus zich vermenigvuldigt, dat blijkt uit recent onderzoek.
16 uur: De helft van de vrouwen en twee derde van de moeders bekent gebruikte zakdoeken mee te sleuren. Professor Ron Eccles: "Virussen die verkouden en griep veroorzaken kunnen tot 48 uur leven als ze op een warme plek als een handtas zitten. Binnen enkele minuten verspreidt het virus zich over de hele zakdoek en andere spullen in je handtas."
18 uur: Volgens wetenschappers is het belangrijk om je neus warm te houden bij ziekte. Hoe meer de temperatuur daalt, hoe vaker verkoudheden en griep voorkomen. Onze neuzen zijn het eerste verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Wanneer deze koud is, vertraagt de activiteit van de haartjes in de neusgaten die bacteriën en virussen tegenhouden, waardoor deze meer kans krijgen het lichaam binnen te dringen.
Middernacht: Als de hoeveelheid slaap die je gewoonlijk krijgt met 40 procent afneemt, bijvoorbeeld je hebt maar vier uur geslapen in plaats van de gebruikelijke zeven, neemt de werking van je immuunsysteem met 50 procent af. Om dit op volle kracht te laten werken, moet je acht uur aan een stuk slapen, dan produceer je het meeste cellen die virussen aanvallen. (ep)
Heel wat vrouwen willen grotere borsten, maar zijn niet bereid hiervoor onder een pijnlijke en dure operatie te ondergaan. Toch is dit probleem eenvoudig op te lossen, het is volgens voedingsexperts een kwestie van de juiste dingen te eten. Hormonen De truc voor grotere borsten is veel oestrogeen via je voeding op te nemen. Dit is een vrouwelijk hormoon, het probleem hiermee is eenvoudig, dit wordt tijdens de puberteit door je lichaam gejaagd om je lichaam te doen veranderen in dat van een vrouw. Het zorgt voor de start van je menstruele cyclus, bezorgt je rondingen en doet je borsten groeien. De reden waarom zoveel vrouwen niet de borsten hebben die ze willen, is omdat hun puberteit te vroeg stopte, waardoor hun boezem zich niet volledig ontwikkelde. Planten en kruiden Wanneer je puberteit rond je zestiende stopt, daalt het niveau van oestrogeen drastisch. Je borsten blijven zo groot tijdens je hele volwassen leven. Om ze op een natuurlijke wijze groter te maken, moet je dus simpelweg meer oestrogeen consumeren. Deze stof komt in de vorm van fyto-oestrogeen van nature voor in heel wat verschillende planten en kruiden. Je vindt dit in lijnzaad, sojabonen en zelfs tofu. Als je regelmatig deze producten consumeert, kunnen je borsten een tot twee cups groeien. Toch geniet je er beter met mate van, want een overdosis kan ongewenste bijwerkingen op je lichaam hebben. (ep)
Philippe Gilbert krijgt voor de derde keer op rij de Kristallen Fiets
Voor de uitreiking van de Kristallen Fiets ruilden de Belgische renners voor één keer hun wieleruitrusting om voor een stijlvol kostuum. Dit leverde volgende mooie plaatjes van de coureurs en hun wederhelft op. Bekijk ze hier allemaal
Een op de vier vrouwen krijgt in haar leven een miskraam. Een emotionele aardbeving, maar dat verdriet wordt door de buitenwereld zwaar onderschat. Ik sta ermee op en ga ermee slapen, maar ik verstop dat achter een façade. (Isa Van Dorsselaer)
Bij een op de vier vrouwen loopt een zwangerschap fout lang voor de geboorte, vaak in de eerste drie maanden. Er is nog geen buikje dan, voor iedereen behalve de toekomstige ouders is het kind nog irreëel. Vaak weet de buitenwacht niet eens van de zwangerschap af. Maar voor het koppel, en zeker voor de vrouw die haar lichaam voelt veranderen en de hormonen voelt jagen, is dat vruchtje in de buik hun kind. Het kind naar wie ze mis-schien jaren toegeleefd hebben, voor wie ze al volop aan het plannen zijn, dat thuis zelfs al een plekje gekregen heeft. En van de ene dag op de andere is dat voorbij.
'Een miskraam is voor veel vrouwen als een emotionele aardbeving', zegt Manu Keirse, psycholoog en hoogleraar verliesverwerking aan de KV Leuven. Hij is auteur van Als je een prille zwangerschap verliest. 'Mensen vandaag hebben een zwangerschap vaak lang op voorhand gepland. Als het dan fout loopt, staat dat haaks op hun idee van de maakbaarheid en beheersbaarheid van hun leven: 'Vroeger dacht men dat het relatief gemakkelijk was om een miskraam te verwerken omdat je niets weet van het kind', gaat Keirse verder. 'Ondertussen weten we dat de verwerking van een verlies draaglijker wordt als je herinneringen hebt die je kunt herbeleven. Maar aan een foetus van twee maanden heb je niet veel herinneringen. Dat maakt het verwerken van een miskraam moeilijker:
Onbegrip Er zijn vrouwen die na een miskraam den-ken: volgende keer beter. Die het snel achter zich kunnen laten. Maar voor veel vrouwen is het verdriet immens, een verdriet dat door de buitenwereld ook nog eens zwaar wordt onderschat, weet Keirse. Toch verplichten ook deze vrouwen zichzelf om snel weer over te gaan tot de orde van de dag, omdat de bui-tenwereld er vaak nogal luchtig over doet. 'Dat is de natuur, hé', krijgen ze te horen. Of: 'Ach, je bent nog jong: 'Mensen bedoelen dat niet slecht. Voor hen is er namelijk niets veranderd. Er was geen kind en er is nu ook geen kind', zegt Keirse.
Het onbegrip kan al beginnen bij de arts die het slechte nieuws moet brengen. Artsen gaan er vanuit dat een op de vier tot vijf zwangerschappen fout loopt. Er was een 'fabricagefout' tijdens de bevruchting en het vruchtje sterft af. Maar zo ervaart de vrouw in de gynaecologenstoel dat natuurlijk niet. 'Artsen bedoelen het goed wanneer ze tegen een vrouw zeggen dat ze het zich niet te veel moet aantrekken, zegt Keirse. 'Ze willen dat ze er niet te zwaar onder lijdt en ze minima-liseren daarom wat er is gebeurd. Maar voor veel vrouwen is het beter dat de arts erkent dat het pijnlijk is:
'Het is ook belangrijk om concrete informatie te geven. Wat is er gebeurd? Hoe kan dat gebeuren? Anders gaat een vrouw zich al snel afvragen: wat heb ik fout gedaan? Artsen kunnen helaas niet altijd een sluitende verklaring geven voor die ene miskraam:
Schuldgevoel Zo'n vrouw voelt zich dan schuldig. Had ze dat nachtje wel moeten doorzakken? Had ze dat ene kopje koffie wel moeten drinken? 'Dat schuldgevoel is een blijk van liefde, je ziet dat bij elk verlies. Het is beter te zeggen aan vrouwen die een miskraam hebben gehad: Je magje schuldig voelen, dat betekent dat je dat kindje graag gezien hebt; maar je bént niet schuldig: Sommige vrouwen gaan twijfelen aan zich-zelf. Het vertrouwen in hun lichaam zakt onder het vriespunt. Zeker als ze nog niet eerder een kind ter wereld heeft gebracht, is er de twijfel of haar lichaam dat überhaupt wel kan.
'Daarom is het belangrijk dat ze over hun verdriet mogen praten met hun omgeving', zegt Keirse. 'Kronkels in hun denken, die het gevolg zijn van dit rouwproces, kunnen zo weer rechtgetrokken worden: Maar net dat praten kan vaak niet. Sommige vrouwen vinden steun bij hun partner, ande-ren ervaren vooral afstand. Voor mannen is het ook niet eenvoudig. Zij deelden de dromen en verwachtingen, maar de zwangerschap was minder tastbaar voor hen, want het gebeurde in háár lijf. 'Toch is er ook bij mannen veel miskend verdriet', zegt hoog-leraar Keirse. 'Iedereen vraagt hen hoe het is met hun partner. Maar zelden hoe zij zich voelen:
Naarmate de weken of maanden voorbij-gaan, wordt het verdriet draaglijker. Maar er zijn ook dan moeilijke data, zoals de uitgerekende bevallingsdatum. 'In mijn ervaring kunnen veel vrouwen de pijn pas beginnen los te laten als ze opnieuw zwanger worden', zegt Patty Docx, vroedvrouw bij De Bolle Buik. Vrouwen kunnen na een miskraam terecht bij hun vroedvrouw voor ondersteuning, dat is inbegrepen in de consultaties. 'Voor sommigen valt de pijn van de miskraam pas weg op het moment dat ze de gezonde baby in de armen drukken:
En dan nog kan het verdriet om dat ene verlies een vrouw ook veel later nog overvallen, even rauw als toen het net gebeurde. Keirse herinnert zich hoe zijn moeder op haar sterfbed, 'wanneer je alleen nog spreekt over de essentie; aan haar kinderen vertelde over het broertje of zusje dat ze nooit hebben gekend 'Ze had elf kinderen op de wereld gezet:
Tussen het vierde en het vijfde kind was een zwangerschap fout gelopen. Ze wist nog de dag, zelfs het uur waarop ze thuis, alleen, een miskraam had gekregen: het was om zeven over twee in de namiddag. Veertig jaar nadat het was gebeurd:
leestip als je een prille zwangerschap verliest Manu Keirse e.a, Lannoo 160 blz, 19,95 euro www.bollebuik.be
Lees in bijlage Anne kreeg een miskraam na negen weken (Anne verkoos een schuilnaam)