De Brugse kunstenaar Firmin Steyaert viert dit jaar zijn 75ste verjaardag.
Ondanks deze gezegende leeftijd, werkt en ontwerpt de man nog steeds. "Ik heb een fascinatie voor vrouwen, en voor koppels. Zij maken dan ook het gros van mijn beeldhouwwerken uit. De innige band die er tussen een man en een vrouw kan bestaan is voor mij nog steeds een mysterie en het mooiste dat er bestaat."
Toen Firmin Steyaert in 1933 in Aalter werd geboren, wees niets er op dat hij zich tot een geres-pecteerde kunstenaar zou ontplooien. Ik kende strenge kinderjaren, met veel materiële armoede maar des te meer rijkdom aan huiselijke warmte en solidariteit tussen de dorpelingen, steekt Firmin van wal. "Mijn kinderjaren met veel honger en kou zijn me altijd bijgebleven, net als twee meesters Henri en Jules Vereecke die de eersten waren om te prikkelen en de wereld van kunst en poëzie op mijn eentje te verkennen." Studeren zat er voor Firmin niet in. Het werd een opleiding metaalbewerking in de vak-school. Daarna ging Firmin op de scheepswerven aan de slag. Met mijn eerste loon kocht ik een kunstboek. De fas-cinatie voor kunst heeft er altijd al ingezeten.
Inkeer In 1958 huwde hij met Hélène Maene. Het echtpaar vestigde zich in Brugge en kreeg in de loop der jaren drie zonen: Erwin, Gunter en Bart. "Het is mijn oudste zoon Erwin die mij op zeker moment tot inkeer bracht. Hij lag als een baby nog in zijn wieg toen ik op een dag moe en kapot-gewerkt thuiskwam. Toen ik boven de wieg hing en dat kind daar zag liggen, besefte ik: 'Ik ken dat manneke niet.' Toen heb ik besloten om het roer om te gooien." Firmin kiest voor het onderwijs waar hij zich in de loop der jaren opwerkt van leraar tot adjunct-directeur en tot diocesaan begeleider in het Bijzonder Secundair Onderwijs. "Bij mijn af-scheid van de scheepswerven liet ik een vetbetaalde job liggen, maar ik had eindelijk het gevoel van te leven.
Regen en zweet Belangrijker was dat het onderwijs Firmin de kans gaf om zich aan zijn kunst te wijden. "In mijn vrije tijd ging ik op mijn eentje experimenteren." De man ontwikkelde hij zich gaandeweg als autodidact tot beeldhouwer. "Ik heb nooit een opleiding gevolgd waardoor ik een eigen beeldentaal heb ontwikkeld. - De obstakels uit zijn kinderjaren bleven daarbij present. "Ik werk tot op vandaag buiten in de tuin en zo nodig in de kou. Regen en zweet, het druppelt samen van mij af.
Geldnood dwong Firmin aanvankelijk om zijn eigen stenen te gieten. "Geld om marmer te kopen was er niet zodat ik zelf stenen goot uit een mengeling van cement en granito om die vervolgens te bewerken." Tot op vandaag gebruikt Firmin deze zelfgemaakte stenen als basis. "Het kappen is als een gevecht met de steen."(I C)
Een zestienjarige Britse jongen, Michael Perham, heeft in het zuiden van Engeland het ruime sop gekozen in een poging om als jongste persoon ooit alleen en zonder hulp rond de wereld te zeilen. Toen hij veertien jaar was, slaagde de adolescent er reeds in als jongste ooit alleen de Atlantische Oceaan over te steken aan boord van een zeilboot.
Maandenlang Perham, afkomstig uit Potters Bar, vertrok om 11.10 uur lokale tijd uit de haven van Portsmouth voor een tocht van 21.600 zeemijlen aan boord van een 15 meter lange zeilboot, zo werd vernomen van zijn woordvoerster. Op zijn tocht, die 4,5 maanden in beslag zou nemen, vaart de jongeman langs de Afrikaanse kust, om zo langs Kaap de Goede Hoop koers te zetten naar Cape Horn en via de Atlantische Oceaan opnieuw naar Portsmouth te varen. Zijn aankomst is voorzien rond 16 maart, zijn zeventiende verjaardag.
Liedjes Het huidige record staat op naam van de Australiër Jesse Martin. Die lukte de reis rond de wereld in 1999, toen hij achttien jaar was. Martin deed er toen wel elf maanden over. "Ik ben een beetje nerveus, maar niettemin erg opgewonden", vertrouwde Michael enkele media toe. Om de tijd te verdrijven rekent de jonge avonturier op de enkele duizenden liedjes op zijn mp3-speler. Hij neemt ook boeken en huiswerk mee, al benadrukt hij dat er "heel wat werk is op een boot". (belga/dea)
De donkere dagen hebben een invloed op een mens. Niet alleen moet het moreel eraan geloven, ook de drang om fit en gezond te blijven, wordt al eens vergeten. Happy Body, de organisatie die wil strijden tegen obesitas, heeft een aantal eet- en beweegtips om jezelf door de lastige wintermaanden te slaan.
Probleem 1: Geen zin om te bewegen
-Als het koud en donker is buiten, lonkt een lekker warme zetel. Terwijl je beter net het omgekeerde doet: regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je je overdag
energieker voelt en 's nachts beter slaapt.
-Jezelf aanporren is daarbij gewoonlijk het moeilijkste. Volgende aanpak kan daarbij bijzonder effectief zijn: neem je voor om maar 'even' te bewegen. Een paar minuutjes wandelen, een paar minuutjes fietsen, maar eens je op gang bent, stijgt je energiepeil vanzelf en kan je nog altijd beslissen om je bewegingsmoment langer of intensiever te maken.
-In beweging schieten terwijl je geen zin hebt, is een kwestie van jezelf 'wakker schudden' uit die lome winterdut. Dat kan door een leuk, oppeppend deuntje op te zetten, geleidelijk over te schakelen naar meer beweging door alvast wat met je armen te bewegen, je gezicht te wassen met lauw water of je spieren wakker te masseren.
-Bang om je naar buiten te sleuren? Warm je lichtjes op nog vóór je de deur uit gaat door thuis al wat rond te stappen, op te ruimen of lichte huishoudelijke karweitjes uit te voeren. Een warm lichaam is beter bestand tegen de koude buiten. Draag ook kledij die bestand is tegen de koude en de regen. Verwelkom regendruppels, sneeuw of wind als een aangename verfrissing. Wist je trouwens dat het in België minder dan 7% van de tijd regent?
Probleem 2 : Ik voel me constant zo moe
-Kies voor fruit rijk aan vitamine C en help je immuunsysteem een handje. De winter maakt het je zelfs gemakkelijk. Niets is zo lekker als heerlijke mandarijntjes tijdens de koude wintermaanden. Ook kiwi's zitten boordevol deze versterkende vitamine.
-Tijdens de koude maanden komen er al eens vaker ovenschotels op tafel, liefst gegratineerd met hopen kaas. Toch kies je beter voor een lichte maaltijd om je energieniveau op peil te houden. Natuurlijk zijn die typische winterschotels niet weg te denken, maar zorg voor voldoende afwisseling en een grote portie groenten bij elke maaltijd. Extra tip: stel het ogenblik dat je nog eens op je bord schept, wat uit. Het kan even duren vooraleer je maag aan je brein vertelt dat je genoeg hebt. Teveel eten kan een loom gevoel opleveren.
Probleem 3 : Zin in zoet
-Na de maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel eerst om vervolgens terug te dalen. Een typisch kenmerk van een bloedsuikerspiegel aan de lage kant is 'zin in zoet'. Als er dan chocola of speculaas beschikbaar is, ben je vertrokken. Door gezonde tussendoortjes als een stuk fruit, een potje yoghurt of een tas soep met een boterham in te plannen, hou je de bloedsuikerspiegel beter op peil. Zo zal je ook minder last hebben van zin in zoetigheden.
-De wintermaanden zijn feestmaanden. Allerlei zoetigheden passeren de revue. Laat je niet verplichten om alles wat beschikbaar is ook meteen op te eten. Stel jezelf telkens de vraag: heb ik hier wel echt zin in? Scoor je verlangen eventueel op een 'tien punten' schaal. Spreek met jezelf af hoeveel 'punten zin' je moet hebben om jezelf iets te gunnen en er echt van te genieten. De bevrediging die het je oplevert, moeten de calorieën dan wel waard zijn. (lvl)
Mensen zeggen al snel dat ze 'griep' hebben, maar vaak is dat een zware verkoudheid. Echte griep, influenza, wordt veroorzaakt door een serie virussen. Hoe werkt het griepvirus en wat kun je ertegen doen?
Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek. Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen.
Wekenlang slap en moe Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voel je je snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts (rond de 39°C). Normaal gesproken knappen patiënten na drie tot vijf dagen weer op, maar velen voelen zich nog wekenlang slap en moe.
Wereldwijde epidemie Bij mensen met een slechte afweer kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n duizend mensen aan de griep of de gevolgen ervan.
Aan de Spaanse Griep van 1918-1919, kort na de Eerste Wereldoorlog, overleden miljoenen mensen. Méér dan aan de oorlogshandelingen zelf. Er was toen sprake van een pandemie, een wereldwijde epidemie. We spreken van een epidemie als meer dan vijftig op de 100.000 inwoners van Nederland griep hebben en het influenzavirus ook in kweken wordt aangetoond.
Virusdeeltjes Virussen behoren tot de micro-organismen, net als schimmels en bacteriën. Virussen zijn de kleinste micro-organismen, véél kleiner dan bacteriën. Ze kunnen zichzelf niet delen, maar hebben levende cellen nodig om te delen. Raadpleeg op tijd je huisarts
15 november werd vroeger de 'Dag van de Dynastie' genoemd, maar heet tegenwoording 'Koningsfeest'. Dit is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert.
Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
De tradionele 'Te Deum' wordt nog altijd gezongen als privé-plechtigheid.
15 november is de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse liturgische kalender) en van Albert (in de Latijnse liturgische kalender). Koning Boudewijn besliste in 1951 deze datum te behouden. Zijn broer Koning Albert II volgde hem daarin. Tijdens het regentschap van Prins Karel werd soms de benaming 'Feest van de Dynastie' gebruikt. Deze benaming is echter fout.
Koningin Paola niet op Te Deum wegens griep Ingevolge een griepaanval zal de koningin niet kunnen deelnemen aan de activiteiten van 15 november (Te Deum - Koningsfeest in het Federale parlement - Viering 15 jaar koningschap) en 16 november (200 jaar van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België). Dat meldt de persdienst van het Koninklijk Paleis. (belga/mvdb)
"Het woord aan Albert Van Damme" Startgeld? Twee tubes kapot en je stak er aan toe!
Fietsen is er na een verkeersongeval niet meer bij maar Albert Van Damme (68) spuit nog steeds zijn ongezouten mening over het veldrijden. De crossers van vandaag zijn veel te lief voor elkaar. Maar ja, wij moesten rijden voor onze prijs. Startgeld? Voor een overwinning kregen we 1.500 frank. Twee tubes kapot rijden en je stak er aan toe.
Nys is De Vlaeminck niet De Leeuw van Laarne is niet de eerste de beste: zesvoudig Belgisch kampioen, wereldkampioen en 419 zeges op het palmares. Ter vergelijking: de teller staat bij Sven Nys op 172. Dat record zie ik niet meteen gebroken worden: men rijdt nu dan ook een pak minder wedstrijden. Liboton heeft indertijd 17 keer de druivencross in Overijse gewonnen, dat is vandaag ondenkbaar.
Steekt Sven Nys sinds jaar en dag met kop en schouders boven het veldrijderspeloton uit, Van Damme plaatst de overmacht van de 'Kannibaal van Baal' in perspectief. Ik heb niks tegen Nys, maar Erik De Vlaeminck was een nog betere renner. Niet enkel omwille van zijn zeven wereldtitels, ook in het wegrennen schreef hij klassiekers op zijn naam. Dat zie ik Nys niet meteen doen.
Op het scherp van snee
De lof aan het adres van de ex-bondscoach is opmerkelijk. Tijdens carrière waren de Eeklonaar en de Leeuw van Laarne immers jarenlang rivalen. Je kan het een beetje ver-gelijken met de geanimeerde duels Nys-Wellens.Maar dan wel op het scherp van de snee, voegt Van Damme er meteen aan toe.Als De Vlaeminck en ik samen naar een hindernis reden kwamen er ellebogen aan te pas. Vandaag zijn de crossers veel te lief voor elkaar. Maar ja, wat wil je? Wij moesten rijden voor onze prijs. Zelfs als Belgisch kampioen kreeg ik geen startgeld. Bij winst streken we 1.500 frank op, dat was amper de prijs van ons materiaal. Twee tubes kapot rijden en je stak eraan toe.
Dat ik het tijdens mijn carrière nooit op de weg heb geprobeerd is het enige waar ik spijt van heb. De Ronde Van Vlaanderen of Parijs- Roubaix zijn me op het lijf geschreven. Dat kon echter niet. Als bloemist werkte ik tijdens de zomer 15 uur per dag. Tijdens het kalme winterseizoen was er wel tijd, zo ben ik ook cyclocrosser geworden. Ik ben trouwens altijd blijven werken, vertegenwoordiger in zeep, contracten afsluiten voor een bierhandel, noem maar op.
Dat de profs van vandaag verwend zijn? Natuurlijk wel. jaloers ben ik niet, het zijn gewoon andere tijden. Axel Merckx verdiende op één been meer dan zijn vader ooit heeft bijeen gekoerst.
Eén op de vier mensen in Vlaanderen heeft reuma of artrose.
Dat blijkt uit een grootschalige enquête die de socialistische vrouwenvereniging VIVA-SVV heeft uitgevoerd in het kader van haar sensibilisatiecampagne "Warm en rood" rond reuma. In mei en juni 2008 zijn meer dan 4.000 voorbijgangers op verschillende markten in heel Vlaanderen bevraagd en VIVA-SVV praatte met meer dan 800 reumapatiënten.
Verlies onafhankelijkheid Uit het onderzoek komt ook naar voor dat één op de vier respondenten het verschil niet kent tussen reuma en artrose. Slechts de helft weet dat reuma een ziekte is die hospitalisatie en verlies van onafhankelijkheid veroorzaakt en voor de andere helft van de ondervraagden is reuma een ziekte die enkel stijve gewrichten en misvormde handen veroorzaakt.
Ongeneeslijk Bovendien weet nauwelijks één op de zeven mensen dat reuma een ziekte is die ook andere organen dan de gewrichten kan treffen. Ten slotte weet twee op de vier respondenten dat reuma ongeneeslijk is. "De resultaten tonen aan dat er weinig begrip bestaat voor mensen die door een reumatische aandoening getroffen worden. Onbegrip dat te wijten is aan onvoldoende kennis over reuma en artrose.
Kennis die broodnodig is, als je beseft dat er een 200-tal reumatische aandoeningen bestaan", stelt VIVA-SVV vandaag in een communiqué.
Onwetendheid bestrijden Om de onwetendheid over reuma te bestrijden, lanceert de vereniging een trio van muismatjes met gepast advies: "bones@work, bones@school en bones@home". Ook brengt VIVA-SVV in de reeks "Gezondheidsalfabet van de vrouw" het nieuwe infoboekje "Krakende knoken" met diepgaandere informatie over reuma en artrose uit. (belga/ka)
Plots gebeurde er iets erg, ik heb kinderreuma. Dat schrijft Jef (8) in zijn Ik-boekje in de klas. Jef zit nu in het derde leerjaar. Het is zowat de eerste keer dat hij spontaan over zijn ziekte spreekt of schrijft, zegt mama Anja Meyvis. Anders zwijgt hij erover, zelfs als hij pijn heeft. Reuma is een oudemensenziekte, enkel voor omas en opas? Naar schatting één op duizend kinderen tussen 3 en 10 jaar lijdt eraan.
Kleuter mer reuma Jef was een jaar of vier toen hij pijn in de knieën kreeg. Hij groet, dacht iedereen. Maar toen kreeg hij ook nog hevige pijn in zijn hals en later in zijn heup. Zo erg dat hij naar het ziekenhuis moest. Na vele onderzoeken volgde de diagnose: kinderreuma.
Een oudemensenziekte voor zon jong kind, dat kan toch niet, dachten we toen. Natuurlijk zit je ermee. Maar wat baat het om elke dag verdrietig te zijn. Jef is vlugger moe, hij moet tijdig naar bed en als hij op zaterdag een match voetbalt met de duiveltjes van KFC Meer, doen we het op zondag rustig aan. Sporten is goed voor reumapatiënten, als je maar niet overdrijft. Reuma is een grillige ziekte. Er zijn dagen geweest dat we hem 's ochtends uit bed moesten dragen, dat zijn gewrichten zo vast zaten.
Eerste koprol Op school wil hij geen voorkeursbehandeling. De leraren weten dat de ene dag de andere niet is en dat Jef zware inspanningen niet lang kan volhouden. Hij geeft zelf aan wanneer het rustiger aan moet. Ook de klasgenoten weten wat Jef heeft. Tijdens de les turnen ging Jef twee jaar lang naar de kiné. Nu turnt hij gewoon mee. Na al die jaren heeft Jef onlangs zijn eerste koprol gemaakt. Jaren hebben we met een heen-en-weer-schriftje gewerkt zodat de leraar perfect wist wat er thuis gebeurde en ik een zicht kreeg over hoe Jef zich op school voelde.
Mama waarom heb ik dat? Het gaat nu vrij goed met Jef. Maar wat brengt de toekomst? Om de drie maanden gaan we op controle. Wat is de invloed van al die medicatie op zijn lichaam? Soms zie je bij jongeren van 16 al vergroeiingen. Ik ben daar bang voor. Maar als je daaraan denkt, leef je niet meer. We doen zo normaal mogelijk. Maar dat is ook een gevaar. Jef kan immers niet alles. Aan iemand met een gips of een rolstoel kan je dat zien, maar niet aan iemand met reuma. Hij is nog geen tien jaar, misschien groeit het er nog wel uit, hopen we. Nu gaat het nog allemaal. Maar wat als hij groter wordt, naar het secundair moet, de harde wereld induikt? Hopelijk is er dan zo veel begrip als nu. Voor ons is praten met andere ouders met reumakinderen belangrijk. Jef begint nu vragen te stellen. Mama, waarom heb ik dat? vroeg hij me. Ik weet het ook niet, schat, heb ik geantwoord.
Een droge huid is voor meer dan 40 procent van de vrouwen een probleem. Zeker tijdens de winter kan je kampen met een schilferende huid door de extreme temperaturen. Speciaal om dit te behandelen ontwikkelde Nivea de Lotion SOS Comfort Sensation: een hydraterende bodylotion met calendula-olie en lipiden voor een intensieve verzorging.
Geen plakkerig gevoel Onderzoek met deze lotion toont aan dat na twee weken het vochtverlies van de huid met 15 procent vermindert. Je huid schilfert na twee weken 10 procent minder af, na drie weken is dat bijna 20 procent. Het voordeel van deze lotion is dat hij geen plakkerig, vettig laagje achter laat want je huid neemt hem meteen op door zijn luchtige 'water-in-olie' textuur. De lotion belooft de vochtbalans van je huid 24 uur lang op peil te houden omdat hij diep in de huid dringt.
Bestanddelen De calendula-olie is een weldoener voor een droge en beschadigde huid. Het bestanddeel dexpanthenol heeft verzachtende eigenschappen en voedt de huid van binnenuit waardoor ze soepeler en gladder worden. In hetzelfde gamma vind je nog een handcrème en lippenbalsem. (ep)
De herfst en de winter zijn gevaarlijke periodes voor je lijn, de feestdagen doen er al helemaal geen goed aan. We geven enkele tips om jezelf te leren beheersen om extra winterkilo's te voorkomen.
Instinct Door het koude weer heeft je lichaam in de herfst en winter meer calorieën nodig. Dit zorgt ervoor dat je lichaam instinctief meer zin heeft in eten, zeker in vettige dingen. Maar als je daar aan toe geeft, zul je deze winter zeker bijkomen. Nu en vooral tijdens de feestdagen moet je dus extra je best doen om te weerstaan aan lekkernijen als taart, aperitieven en gebak, meldt trendystyle.nl.
Enkele tips: - Het is natuurlijk onmogelijk geen brood of pasta meer te eten, maar beperk je porties en let op met beleg en sauzen. Zo is mager vlees beter dan vette kazen op je boterham, ban boter en probeer calorierijke sauzen te vermijden. Dit laatste kun je doen door magere room te gebruiken en te kruiden met tijm, rosmarijn, knoflook en uien.
- Dierlijke vetten zijn eigenlijk uit den boze, eet dus zo weinig mogelijk salami, worst, boter en vette kazen. Vervang ze door olijfolie en vis.
- Groenten en fruit blijven ook nu belangrijk. Ze bevatten veel vezels die het hongergevoel stillen en bevatten veel mineralen en vitaminen. Proteïnen in granen en peulvruchten zijn een goede vervanging voor dierlijke proteïnen.
- Probeer het aantal alcoholische drankjes te beperken, wissel tijdens feestmaaltijden af met fruitsappen zonder toegevoegde suikers en water. Je lichaam heeft natuurlijk ook beweging nodig, tijdens de feestdagen kun je van de gelegenheid gebruik maken om tussendoor met de hele bende te gaan wandelen. (ep)
linken met coole en toffe bloggers, en nog veel meer... Waar je gratis je eigen site of blog kunt aanmelden. Vragen? neem contact op met place2beyvette of met yvette uit kuurne, email mij
De keurslager viert zijn 25ste verjaardag, kom langs en laat u verrassen bij uw favoriete keurslager tijdens het feestweekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 november
U houdt van lekker eten en u weet kwaliteit op prijs te stellen? U kijkt altijd uit naar interessante weetjes en staat open voor leuke nieuwigheden? Dan is het Keurslagermagazine Goedgekeurd u op het lijf geschreven!
Goedgekeurd biedt u een aangename mix van onderwerpen die van dichtbij, maar ook van iets verderweg, met de Keurslager te maken hebben. Verhalen over de Keurslagers zelf, over de vrouw achter de vakman en over de typische Keurslagerspecialiteiten, maar ook over boeiende kook-ideeën of originele uitstapjes. U vindt zeker uw gading!
Neem zeker ook deel aan de puzzel die u telkens in Goedgekeurd vindt. Er vallen prachtige prijzen te winnen! De gelukkige winnaars vindt u telkens terug op de Keurslagerwebsite.
Goedgekeurd verschijnt in het voorjaar en najaar, maar tijdens de eindejaarsperiode is er een speciale feestspecial voorzien! Vanaf december ligt deze feestelijke editie bij alle Keurslagers. U kunt het magazine enkel bij uw Keurslager verkrijgen; vraag er gerust naar...
Week van de Smaak Tussen 13 en 23 november eet de Vlaming zijn buikje weer rond tijdens de Week van de Smaak, hét jaarlijkse evenement rond smaakcultuur. Stad van de Smaak is Lier, het gastland is Frankrijk. Benieuwd of dit Lierse Vlaaikes met Franse tongval dan wel croissants op zijn Walter Grootaers oplevert ...
De Week van de Smaak is een uitgelezen moment om onze meest gastvrije kant te laten zien. Voortbouwend op de Franse traditie van de chambres dhotes daagden we gemeentelijke cultuurdiensten, erfgoedcellen, cultuurraden en cultuurcentra uit om een gastentafel centraal te stellen in hun deelname aan de Week van de Smaak.
Tal van organisatoren gingen met gastvrijheid en gastentafels aan de slag en organiseren verrassende ontmoetingen en brengen heel onverwachte kennismakingen tot stand. Elke ontmoeting helpt om de eigen werking in een breder kader te plaatsen en mogelijkheden tot nieuwe samenwerking te ontdekken.
Misschien is de gastentafel wel een startpunt om de samenstelling van de lokale cultuurraad wat jonger, intercultureler of vrouwelijker te maken.
Benieuwd naar de gastvrijheid van Vlaanderen? Via de zoekbox kun je daar specifiek op zoeken.
Of het nu tranen met tuiten, kleine waterlanders of krokodilletranen zijn, wenen is heilzaam voor de gezondheid. Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat ons lichaam nood heeft aan tranen.
Therapeutisch Negen op de tien mensen voelen zich stukken beter als ze een potje geweend hebben. Bovendien stellen de vorsers dat huilen therapeutische effecten teweeg brengen. Momenteel onderzoeken ze over welk hersendeel het precies gaat. Opluchting "Tranen vormen een uiting van emoties die niet onder woorden te brengen zijn", stelt Simon Moore, psycholoog aan de universiteit van Londen. "Bovendien is het een instrument om hulp te vragen. Troostende woorden, schouderklopjes of een omhelzing maken dat we ons nadien stukken beter voelen".
Niet iedereen loopt met zijn verdriet te koop. "40 procent weent in zijn eentje achter gesloten deuren. Het kan niet anders dan dat er psychologische voordelen aan het wenen zijn verbonden", aldus Moore.
Viriliteit Vrouwen wenen meer dan mannen. Uit een recente studie blijkt dat 40 procent van de dames 47 keer per jaar een traantje laat. Mannen slechts 7 keer. In het hoofd van menige jongen tast een huilbui nog altijd hun viriliteit aan.
Gezonder Jammer, want volgens profesor Guillaume Frey, expert in tranen, zou niemand één traan mogen tegenhouden. Niet enkel vormen ze een ideale therapie om gevoelens uit te drukken. Ook maken tranen chemische stoffen aan, ideaal tegen stress. Bovendien doen ze de harstlag en de bloeddruk verlagen. Wie zijn verdriet ophoudt, vraagt om lichamelijke problemen. (lvl)
Speelgoed kan kind onherstelbare gehoorschade toebrengen
Uit een onderzoek naar speelgoed met geluidjes blijkt dat 93 procent onveilig is en gehoorschade kan veroorzaken als het naar het oor wordt gebracht. Bij 86 procent is het risico zelfs erg groot omdat het speelgoed meer dan 100 decibel (dB) produceert.
Gehoorschade De socialistische mutualiteit De VoorZorg liet populair speelgoed dat geluid produceert testen door een team van hoorapparatenspecialist Lapperre. Conclusie: baby's, peuters en kleuters kunnen blijvende gehoorschade oplopen door té luidruchtig speelgoed.
Opstijgend vliegtuig Een populaire speelgoedboor, met Europese CE-veiligheidsmarkering, produceert zelfs 140 dB, de geluidssterkte van een opstijgend vliegtuig. "Europa legt de maximumnorm voor speelgoed voor kinderen tot 14 jaar op 90 dB, maar dat is enkel veilig zolang het op 25 centimeter afstand blijft. Typisch voor kinderen is juist dat ze alles naar hun oor brengen om goed te luisteren", aldus Sylvia Pardon van De VoorZorg. "In het geval van dat boortje kan dit al na enkele seconden onherstelbare gehoorschade veroorzaken." (belga/adv)
Hilde Crevits spreekt het bericht in 'La Libre Belgique' tegen.
Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) zegt dat het energieverbruik in Vlaanderen de voorbije jaren wel degelijk is gedaald. Crevits spreekt daarmee een bericht tegen in 'La Libre Belgique'. Op basis van cijfers van Waals minister André Antoine schreef die krant dat het energieverbruik in Wallonië sinds 2004 met 10 pct daalde, terwijl het in Vlaanderen 2 pct omhoog ging.
"Toch wel vreemd dat de Waalse minister cijfers van verschillende jaren door elkaar gebruikt. Er wordt zelfs met niet volledige jaren vergeleken. Dit maakt het moeilijk te vergelijken", merkt Crevits op.
Puntjes op de i Crevits zet de puntjes op de i: in de periode 2004-2007 daalde het energieverbruik in Vlaanderen met 2 procent. In 2006 daalde het verbruik met 2,7 procent en in 2007 met 1,7 procent. Het verbruik daalde het sterkst in de industrie en bij de huishoudens. In de periode 2004-2007 nam het verbruik bij de industrie af met 4,3 procent. Bij de huishoudens was dit voor dezelfde periode 8,8 procent. De grootste verminderingen werden gerealiseerd in 2007 met respectievelijk -6,1 procent en -4,7 procent.
Groene stroom De minister zegt ook dat de energie-intensiteit sinds 2004 afnam met 5,7 procent. De productie is dus veel energiezuiniger geworden. "Dit is het resultaat van een doorgedreven beleid inzake rationeel energieverbruik", zegt Crevits. Ze wijst er ook op dat de productie van groene stroom in Vlaanderen voor de periode 2004-2007 verdrievoudigde. (belga/svm)
Ik wist wel dat ze met schrijven bezig was, maar pas na haar dood heb ik beseft hoe intensief dat allemaal was.
Marleen Dossche uit Lovendegem heeft nog maar één doel: ze wil de droom van haar dochter Xenia Goderis waarmaken. Xenia kwam vorig jaar om het leven in een verkeersongeval. Ze schreef muziek en aangrijpende poëzie. Mama Marleen wil die creativiteit nu aan de buitenwereld laten zien.
Xenia reed op 19 november vorig jaar met haar bromfiets naar huis. Haar mama was jarig en ze had een heerlijke taart mee als verrassing. Maar Xenia is nooit thuis geraakt in de Eglantier in Lovendegem. Ze viel met haar bromfiets en overleed aan haar verwondingen.
"Heeft ze een tik gekregen van een auto? Is ze in een put gereden? Wat er precies gebeurd is, zullen we wellicht nooit weten", zegt mama Marleen Dossche. "Toen ik op de plaats van het ongeval kwam, wist ik het meteen: Xenia is er niet meer."
De grote passie van de knappe jongedame was op het toneel staan, zingen en dansen. Xenia schreef ook gedichten. "Ik wist wel dat ze daar mee bezig was, maar pas na haar dood heb ik beseft hoe intensief dat allemaal was", gaat de mama verder. "We hebben echt veel teksten gevonden in haar computer. Ik ben zeker dat het haar grote droom was om die muziek en teksten uit te brengen. Omdat zij dat niet meer kan, willen wij er alles aan doen om haar droom postuum te verwezenlijken."
Typisch Xenia De gedichten die Xenia schreef zijn geen rijmpjes over blauwe lucht en koude nachten. "Het zijn echt diepzinnige teksten. Je moet ze een paar keer lezen vooraleer je echt snapt wat Xenia bedoelt. Typisch Xenia. Ze zat altijd verzonken in gedachten. Ze ging alles ver zoeken en toen ik soms wat meer uitleg vroeg zei ze meestal gewoon dat ik dat toch niet begreep", zegt mama Marleen.
Binnenkort is er het gedichtenboek 'Xenia'. Daarvoor werkt mama Marleen nauw samen met enkele goede vrienden van het meisje om er zeker van te zijn dat alles gebeurt zoals Xenia het zou hebben gewild. Later wil de familie ook een cd uitbrengen met liedjes waarvan Xenia de tekst schreef. ''Alle opbrengst gaat naar de Triangel en Winde kind, hier in Lovendegem. Het geld zal worden gebruikt om kinderen met een beperking te helpen."
Anouk De muziek van Xenia zou nog wel eens een eigen leven kunnen gaan leiden. "Eén van de liedjes die Xenia schreef heet 'For you'. Ik heb een mooie brief geschreven naar de Nederlandse zangeres Anouk met de vraag of zij dat nummer zou willen zingen", vertelt mama Marleen. "Xenia hield van haar stijl. Ik hoop echt dat ik dat kan realiseren, ook al zal het niet eenvoudig zijn."
Om extra geld te verzamelen voor het goede doel en om de droomprojecten van Xenia verder te realiseren, heeft de familie Xenia ook inge-schreven in de wedstrijd 'Mooi zijn is' van Nivea. Daarin gaat het schoonheidsmerk op zoek naar mensen die de wereld mooier maken. De hoofdprijs is 3.000 euro.
Op vrijdag 14 november wordt er te Lovendegem in het zaaltje een avond gehouden om Xenia te gedenken. Die avond zullen vrienden en vriendinnen van Xenia haar liedjes komen zingen. Haar poëzie zal ook worden voorgelezen. Ook wordt er voor randanimatie gezorgd zodat het een serene maar gezellige avond kan worden. Het is één jaar geleden dat we afscheid hebben moeten nemen van Xenia. Een betere manier om haar te gedenken, kan ik mij niet voorstellen zegt mama Marleen.
Tot 15 december kan je nog stemmen op www.nivea.be je kan Xenia vinden onder de naam van mama Marleen Dossche.
Dirk Tegenbos en echtgenoot Sien renoveren geklasseerd tractiestation. Het geklasseerd tractiestation van De Lijn langs de kustbaan tussen Middelkerke en Westende krijgt stilaan zijn oude luister terug. Er is nog werk aan de winkel, maar concessiehouder Dirk Tegenbos en zijn echtgenote Sien hebben al een lange weg afgelegd.
Ik heb het gebouw voor het eerst gefotografeerd in 1982", herinnert Dirk Tegenbos zich, "Het is me blijven boeien. In 1995 geraakte het gebouw, tegen de zin van eigenaar De Lijn die het wou afbreken, geklasseerd. In 2003 sloot ik een voorakkoord van erfpacht met De Lijn, maar het duurde nog een hele tijd voor die definitief werd. Sindsdien ben ik continu bezig met renovatiewerken, allemaal zonder subsidies overigens. Eerst dacht ik er een horecazaak van te maken - en dat idee leeft nog altijd een beetje maar we opteren nu in de eerste plaats voor een grote vakantiewoning die we zullen verhuren om wat van onze investeringen te recupereren.
Er zijn onlangs wat discussies gerezen met de eigenaar, De Lijn. Er is namelijk sprake om het technisch gedeelte, waar de elektriciteit wordt opgewekt, te vernieuwen en waar men dan meestal opteert voor schaalverkleining, wil men hier nu vreemd genoeg uitbreiden. De erfpachtakte is echter zeer duidelijk hier-omtrent: 75 m2 is hiervoor bij akte vastgelegd en daar kan derhalve moeilijk aan getornd worden.
Dirk en Sien Tegenbos hebben inderdaad al heel wat gerealiseerd in en buiten het complex, maar er ligt nog werk in het verschiet. Alle muren zijn verfklaar, de binnendeuren zijn gerestaureerd en kunnen binnenkort afgewerkt worden. Ook de leefruimte is bijna klaar, er zijn nieuwe sanitaire voorzieningen, de elektriciteit werd volledig vernieuwd en binnenkort komen er nieuwe ramen", gaat Dirk Tegenbos verder. ''Alles moet precies zoals vroeger hersteld worden omdat het om een geklasseerd gebouw gaat. Eerstdaags beginnen we de resterende binnenmuren te schilderen.
Dat zal heel wat veranderen aan het uitzicht binnenin. Dergelijke werken gaan vlug en vlot, maar de voorbereiding om alles schilderklaar te maken en te herstellen was de grootste brok. De erfpachtakte bepaalt dat het gebouw binnen de vijf jaar volledig moet gerenoveerd zijn. We zijn even-eens al een tijd bezig met buitenwerken aan de gevel en ik zie er geen problemen in om binnen de vastgestelde tijdslimiet het gebouw zijn oude glorie terug te geven", aldus nog Dirk Tegenbos, die trouwens binnenhuisarchitect van beroep is. Hij werkt momenteel voor een bedrijf dat onder meer het Manhattan Centre in Brussel renoveert. Danny
Meer dan 80 burgemeesters staan op zondag 16 november achter het fornuis. Ze verrassen de inwoners van hun gemeente met een Franse klassieker, bereid met producten uit de eigen streek.
Elk pakt het anders aan: er wordt met of zonder hulp gekookt voor vrijwilligers, gemeente-personeel, scouts, of gewoon voor het goede doel.
Benieuwd hoe culinair de burgemeester uit je gemeente of stad is? Hoe ze het aanpakken lees jehier verder.
Waar en wanneer valt er iets te beleven van 13 tot en met 23 november naar aanleiding van de Week van de Smaak in jouw provincie
Als eerste pak ik uit met de "De friet en het geheim van de saus"
Frietmuseum: Frietjes en saus, dat vinden we allemaal wel eens lekker. Maar welke saus was er nu het eerst? In het frietmuseum kun je bij een pakje friet de eerste, echte frietsaus proeven.
De ingrediënten? Ajuin, bloem en witte bonen en wie weet wat nog meer... Frietmuseum, Vlamingstraat 33, 8000 Brugge 13t/m 23 november (10:00-17:00)