Of het nu tranen met tuiten, kleine waterlanders of krokodilletranen zijn, wenen is heilzaam voor de gezondheid. Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat ons lichaam nood heeft aan tranen.
Therapeutisch Negen op de tien mensen voelen zich stukken beter als ze een potje geweend hebben. Bovendien stellen de vorsers dat huilen therapeutische effecten teweeg brengen. Momenteel onderzoeken ze over welk hersendeel het precies gaat.
Opluchting "Tranen vormen een uiting van emoties die niet onder woorden te brengen zijn", stelt Simon Moore, psycholoog aan de universiteit van Londen. "Bovendien is het een instrument om hulp te vragen. Troostende woorden, schouderklopjes of een omhelzing maken dat we ons nadien stukken beter voelen".
Niet iedereen loopt met zijn verdriet te koop. "40 procent weent in zijn eentje achter gesloten deuren. Het kan niet anders dan dat er psychologische voordelen aan het wenen zijn verbonden", aldus Moore.
Viriliteit Vrouwen wenen meer dan mannen. Uit een recente studie blijkt dat 40 procent van de dames 47 keer per jaar een traantje laat. Mannen slechts 7 keer. In het hoofd van menige jongen tast een huilbui nog altijd hun viriliteit aan.
Gezonder Jammer, want volgens profesor Guillaume Frey, expert in tranen, zou niemand één traan mogen tegenhouden. Niet enkel vormen ze een ideale therapie om gevoelens uit te drukken. Ook maken tranen chemische stoffen aan, ideaal tegen stress. Bovendien doen ze de harstlag en de bloeddruk verlagen. Wie zijn verdriet ophoudt, vraagt om lichamelijke problemen. (lvl)
|