De donkere dagen hebben een invloed op een mens. Niet alleen moet het moreel eraan geloven, ook de drang om fit en gezond te blijven, wordt al eens vergeten. Happy Body, de organisatie die wil strijden tegen obesitas, heeft een aantal eet- en beweegtips om jezelf door de lastige wintermaanden te slaan.
Probleem 1: Geen zin om te bewegen
-Als het koud en donker is buiten, lonkt een lekker warme zetel. Terwijl je beter net het omgekeerde doet: regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je je overdag
energieker voelt en 's nachts beter slaapt.
-Jezelf aanporren is daarbij gewoonlijk het moeilijkste. Volgende aanpak kan daarbij bijzonder effectief zijn: neem je voor om maar 'even' te bewegen. Een paar minuutjes wandelen, een paar minuutjes fietsen, maar eens je op gang bent, stijgt je energiepeil vanzelf en kan je nog altijd beslissen om je bewegingsmoment langer of intensiever te maken.
-In beweging schieten terwijl je geen zin hebt, is een kwestie van jezelf 'wakker schudden' uit die lome winterdut. Dat kan door een leuk, oppeppend deuntje op te zetten, geleidelijk over te schakelen naar meer beweging door alvast wat met je armen te bewegen, je gezicht te wassen met lauw water of je spieren wakker te masseren.
-Bang om je naar buiten te sleuren? Warm je lichtjes op nog vóór je de deur uit gaat door thuis al wat rond te stappen, op te ruimen of lichte huishoudelijke karweitjes uit te voeren. Een warm lichaam is beter bestand tegen de koude buiten. Draag ook kledij die bestand is tegen de koude en de regen. Verwelkom regendruppels, sneeuw of wind als een aangename verfrissing. Wist je trouwens dat het in België minder dan 7% van de tijd regent?
Probleem 2 : Ik voel me constant zo moe
-Kies voor fruit rijk aan vitamine C en help je immuunsysteem een handje. De winter maakt het je zelfs gemakkelijk. Niets is zo lekker als heerlijke mandarijntjes tijdens de koude wintermaanden. Ook kiwi's zitten boordevol deze versterkende vitamine.
-Tijdens de koude maanden komen er al eens vaker ovenschotels op tafel, liefst gegratineerd met hopen kaas. Toch kies je beter voor een lichte maaltijd om je energieniveau op peil te houden. Natuurlijk zijn die typische winterschotels niet weg te denken, maar zorg voor voldoende afwisseling en een grote portie groenten bij elke maaltijd. Extra tip: stel het ogenblik dat je nog eens op je bord schept, wat uit. Het kan even duren vooraleer je maag aan je brein vertelt dat je genoeg hebt. Teveel eten kan een loom gevoel opleveren.
Probleem 3 : Zin in zoet
-Na de maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel eerst om vervolgens terug te dalen. Een typisch kenmerk van een bloedsuikerspiegel aan de lage kant is 'zin in zoet'. Als er dan chocola of speculaas beschikbaar is, ben je vertrokken. Door gezonde tussendoortjes als een stuk fruit, een potje yoghurt of een tas soep met een boterham in te plannen, hou je de bloedsuikerspiegel beter op peil. Zo zal je ook minder last hebben van zin in zoetigheden.
-De wintermaanden zijn feestmaanden. Allerlei zoetigheden passeren de revue. Laat je niet verplichten om alles wat beschikbaar is ook meteen op te eten. Stel jezelf telkens de vraag: heb ik hier wel echt zin in? Scoor je verlangen eventueel op een 'tien punten' schaal. Spreek met jezelf af hoeveel 'punten zin' je moet hebben om jezelf iets te gunnen en er echt van te genieten. De bevrediging die het je oplevert, moeten de calorieën dan wel waard zijn. (lvl)
|