Nodig: 50gr rozijnen 1 dl rum 250 gr marsepein 1OOgr melkchocolade 120gr poedersuiker 1 eidooier 50gr cacaopoeder
Bereiding: Week in een kom de rozijnen in de rum. laat de rozijnen uitlekken. Breek de melkchocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Meng de chocolade samen met de poedersuiker en de eidooier gelijkmatig met de marsepein. Meng er de rozijnen door. Vorm er balletjes van 0 2 cm van. Strooi in een diep bord de cacaopoeder en rol er de balletjes door. laat ze minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Wil je iemand een poets bakken dan moet je dat lezen.
marsepeinpatatjes van puree. Balletjes rollen in cacaopoeder wentelen serveren met de andere marsepeinaardappeltjes. Leuk om eens te doen, ik heb dat reeds ervaren.
Noem het cocoonen, loungen of hoe u ook wilt, maar de winter is er het seizoen bij uitstek voor om gewoon iets leuks te doen.
Het is niet omdat het geen weer is om een hond door te jagen, dat we aan ons computerscherm gekluisterd moeten zijn of voor de tv. We kunnen ook iets anders doen zoals bv. bakken. Mijn pepernootjes waren geslaagd en zo had ik nog zin om iets klaar te maken. Ik heb wel gezorgd voor geen omslachtige recepten vandaar nog een gewone appeltaart.
Nodig: 250gr. bloem,snuifje zout, 200gr. fijne suiker, 200gr. vloeibare room 3 eieren, 3 a 4 appels een beetje kaneelpoeder, beetje boter en suiker.
bereiding: meng de suiker, het zout, de eieren en de room in een kom met een klopper. Voeg de bloem erbij en roer de dikke massa goed. Doe de deeg in een beboterde vorm. Schil de appels en snij ze in schijfjes leg ze dakgewijs op het deeg. Meng de suiker met de kaneelpoeder en strooi op het deeg , voeg kleine klontjes boter aan toe. Bak de taart op 200°C gedurende 30 minuten. Smakelijk
De laatste dagen zijn aangebroken en voor velen het lange wachten. Nog vier keer slapen en dan komt de sint! Niemand die onze kroost zo voorbeeldig kan laten eten en speelgoed opruimen. Geen wonder dat niet alleen de kinderen maar ook de ouders de sint een topvent vinden. Ik ben ook nog eens gedoken in de oude receptendoos. Pepernootjes zoals op school klaar gemaakt: nodig:
200gr. zelfrijzende bloem 100gr. bruine basterdsuiker 100gr. koude boter 1 eetlepel speculaaskruiden 2 eetlepels melk Een beetje zout Een beslagkom, houten lepel, bakpapier, en een oven!
Bereiding: Snij de boter in kleine brokjes. Doe alles in de kom en roer met de houten lepel goed door. Kneed nu met je handen een stevige deegbal. Leg bakpapier op de bakplaat. Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze netjes op het bakpapier. Druk de balletjes met je vingers een klein beetje plat, zo lijken ze op pepernootjes. De pepernootjes ongeveer 20 minuten in de oven van 200 graden.
Net voor dat Sinterklaas op ronde gaat om al zijn geschenkjes aan de kinderen uit te delen gebeurt er iets ernstigs. De hoofdpiet valt constant in slaap. Wat is er aan de hand?
De rode, blauwe en groene pieten weten niet wat er gebeurt en zijn nogal van streek.
Sinterklaas vraagt aan de gele piet om een onderzoek te starten en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is! Wie heeft de hoofdpiet doen in slaap vallen ? en waarom?
Amulet, talisman... zoveel verschillende namen, allemaal met maar één doel:
ons geluk brengen.
Klavertje vier: dankt zijn kracht aan zijn zeldzaamheid, maar ook aan zijn kruisvorm. Een oud spreekwoord zegt: "Een blaadje voor een goede naam, een voor rijkdom, een voor ware liefde en een voor gezondheid".
Hout (of beter: hout vasthouden): vroeger zei men dat de goden in bomen woonden. Hout aanraken was een manier om hun kracht te krijgen. Maar het heeft ook te maken met het kruis van Christus. Op die manier krijgt hout een heilige betekenis.
Lieveheersbeestje: dit minuscule wezentje is de geluksboodschapper. Als het op u gaat zitten, brengt het geluk. Het aantal zwarte puntjes op zijn rode vleugeltjes geeft aan hoeveel maanden uw geluk zal duren. Nog meer geluk:
December "feestmaand" Mijn compliment op een onverwacht moment staat helemaal in het teken van "Kerst en Nieuwjaar"
Vandaag naamfeest van Sint-Elooi De volkssage maakte van hem een hoefsmid, waardoor hij ook de patroon van de paarden werd. Erg bekend is de legende waarin hij een poot afsneed van een koppig paard dat hij moest beslaan, zonder dat er één druppel bloed vloeide, daarna besloeg hij de hoef op het aambeeld en zette de twee beenstukken terug aan elkaar.
In deze eerste week van de Advent roept de Kerk ons toe: « Weest waakzaam, want de komst van de Heer is nabij ». Ongetwijfeld voor Bertha was de komst van haar Goddelijke Meester heel nakend. De Heer is gekomen om haar te verlosssen van haar vele leed en pijnen. Gedurende de laatste maanden was haar leven een lijdenssweg geweest; doch haar geduld was voorbeeldig ; geen de minste klacht kwam er over haar lippen. Ze verdroeg alles vol gelatenheid en onderwerping. De Heer zegt: «Ik heb de dood overwonnen; geen droefheid, geen angst, geen tranen meer ». Onze moeder leeft nu verder bij de Heer: alle lijden, alle smart is voorbij.
Bertha was een goede echtgenote en moeder. Trouw aan haar werk en haar dagelijkse zorg voor haar gezin en haar kinderen. Jarenlange arbeid en kommer, nooit aflatende werkzaamheid en toewijding. Wij bidden U, Heer, dat dit leven nu bij U zijn beloning mag vinden.
Dierbare echtgenoot, de laatste weken waren we samen opgenomen In de kliniek; vanaf ons ziekkbed bezochten wij mekaar en trachten mekaar moed en opbeuring bij te brengen. Ik ben nu de eerste om afscheid te nemen; eens zijn we weerom samen voor een blijvend geluk.
Dierbare kinderen, kleinkinderen en achterkleinnkind, blijft steeds indachtig dat ik hard en veel voor u gewerkt heb. Ik deed het echter met veel liefde voor U. Blijft mij nu verder indachtig.
Dierbare familieleden en vrienden, dank voor uw genegenheid.Tot weerziens hierboven.
De week van de smaak is pas voorbij, of de week van de friet is aangebroken. Typisch Belgisch die door jong en oud worden gegeten. Geef voor mij maar een puntzak met mayonaise aan het frietkot.
Als jong meisje ging ik op zondag naar de dancing naar het dorp in Lendelede. Vlak voor de dancing en cinema stond een frietkot nog één op wieltjes. Iedere zondag samen met mijn vriendinnen wanneer het orkest pauze nam, liepen we snel om een zak frietjes gewoon met mayonaise tijdens het wachten kletsen we erop los met de uitbaters want dat waren voor ons een soort van biechtvader en moeder. Och wat waren dat toch leuke momenten. Ik heb het altijd spijtig gevonden dat het frietkot uit het straatbeeld is moeten verdwijnen, ook wanneer de puntzak is vervangen door bakskes. Op reis zal ik altijd zoeken of er toch nog een kraam is die frietjes besteld in één puntzak.
De baktips van de chefs Goede frietjes worden gemaakt van bintjes. Snij ze in reepjes van ca. 0,8 cm en spoel ze goed om het zetmeel te verwijderenanders plakken ze aan elkaar. Dep de aardappelen goed droog, nooit in water laten liggen, want dan nemen ze vocht op. Bak ze voor de eerste maal in kleine hoeveelheden op 150°C, een goede friet moet binnenin nog zacht zijn. De frietjes opnieuw bakken-niet teveel te gelijk tot ze lichtgekleurd zijn. Dit is een kwestie van zelf aan te voelen en je aanpassen aan het seizoen van januari tot maart zijn frietjes altijd donkerder. Laat ze goed uitlekken, lekker met de typische vlaamse stoverij.
Eet cultuur is helemaal in! dat is bewezen tijdens de week van de smaak. Het was een overweldigende enthousiasme voor deze eerste editie, en meteen ook een hoopvol perspectief voor de volgende.
De week van de smaak wordt een blijver.
Peter Goossens als de trotse peter vond het een eer om deze eerste editie als voorzitter met een uitgebreid comité
de week van de smaak op een schitterende manier te realiseren. Het was een smaakweek vol afwisseling, verrassing en genot.
Een aperitief als afsluiter van deze week staat hier heel goed bij.
Ik serveer de aperitief : Dynamiet Meng in een glas met ijsblokjes 3cl. Grand Marnier, 6cl. wodca en een paar druppeltjes muntsiroop. Versier met een blaadje munt.
Volgend jaar is Kortrijk uitgekozen en het land als gast is: "Italie"
Voorlezen in de kijker vrijdag 24/11/2006 dag vijf einde
Tijdens de Voorleesweek wil ik hier aantonen
dat voorlezen het leukste kwartiertje van de dag is. Elke dag opnieuw! Het leukste is dan ook knusjes samen op de sofa. Deze week breng ik iedere dag een stukje uit: de twaalf broers
er waren eens een koning en een koningin. Ze hadden twaalf kinderen. Allemaal waren het jongens. De koningin was heel blij met al haar jongens. Ze was er erg trots op.
Op een dag reed er een jonge koning door het bos. Hij zag het huisje en het beeldschone meisje, slot lees verder in Þ Þ't blogkrantje
Laat het haardvuur lekker knapperen en het gure weer buiten maar losbarsten. De gezellige tijd van het grote genieten is aangebroken! naar aanleiding van de week van de smaak de bakkunstjes van mijn ma heel lang geleden "Bak ze maar bruin "
Effen koekebrood - Rozijnenbrood
Benodigheden: een halve kilo bloem. 30 gr. gist, 50 gr. suiker, 2 eieren plus ongeveer een vierde liter melk,een weinig zout, een weinig kaneel, 75 gr.natuurboter. Bewerking: Leg de bloem in een kringetje aan de buitenkant het zout, eieren suiker en kaneel. Verwarm de melk (lauw) en lost er de gist in op. Giet deze in het midden van de bloem en meng er de bloem onder. Daarna alles er door, werken en kneden wanneer het bijna klaar is de boter bijkneden en bewerken tot een glad en homogeen deeg. Voor rozijnen brood: er nu de rozijnen bijmengen. Vervolgens'geeft men twee rijstijden met een tussenpauze van 15 minuten. Daarna opbollen en ingevette vormen plaatsen door prikken met naald. Na de rijs lichtjes afstrijken met ei en afbakken gedurende 30 tal minuten in een oven van 200 graden.
"Vandaag nog van dit lekkers" bruinbrood
Benodigdheden: een halve kilo ongebuild meel, ongeveer 4dl. lauwe melk, 15gr gist, 10gr zout. Bewerking: Maak een deeg zoals in het receptje hierboven beschreven is. Neem een ingevette bakblik, leg het deeg erin, laat 15min. narijzen en bak het af. Strijk even voor het brood uit de oven wordt gehaald, met een kwastje borsteltje) met water over de korst om deze glanzend te maken. Indien tegelijkertijd twee broden in de oven worden gebakken de baktijd 10 min. verlengen. Anders is de baktijd 30min. op 200 graden
De feestdagen staan bijna voor de deur: U merkt het en dat is nog maar een begin, hopelijk staan me nog leuke verrassingen te wachten . Het pakje staat in de rechterkolom.
Ooit hebben we er allemaal in geloofd! We stonden 's nachts op om te luisteren of we geen voetstappen hoorden .. De Sint werd een droom.
Op de foto verwelkomen we de Sint in Kuurne bij zijn aankomst.
Sinterklaas verblijft drie weken in Kortrijk. Maar waar woont hij dan precies? Waar slaapt hij? Wanneer en wat eet de Sint? Heeft hij een ligbad of een douche? Kijkt hij' s avonds naar tv? Draagt hij dan een kamerjas? En hoe zit het met al die zwarte pieten? Wonen die daar ook en kunnen zij oefenen voor de grote dag?
Sinterklaas nodigt alle kinderen uit om het antwoord op al deze vragen zelf te komen ontdekken, door een bezoek te brengen aan zijn Huis. Het is een mooi groot Huis, in het hart van de stad. Het adres is: Huis van de Sint, 'Erfgoedhuis' , Onze-Lieve-Vrouwestraat 45 Kortrijk (schuin tegenover de O.L.Vrouwekerk).
In het Huis van de Sint kan je heel wat kamers bezoeken. Sinterklaas zet zijn ontvangstruimte, werkkamer, slaapkamer, badkamer en hobbyruimte open.
De zwarte pieten laten je binnen in hun atelier, inpakkamer, toilet, badkamer en slaapkamer. Je kan de Pietensecretaris het best bereiken via huisvandesint.kortrijkelenet.be Het huis is zeker een bezoekje waard niet enkel voor de kinderen, zelfs wij volwassenen zullen versteld staan van o.a de huisstijl van de 12 pieten die daar heen en weer lopen!
"begin bij het begin" Voorlezen doet lezen, is pret voor iedereen.
Als u dit leest, maak het u daarna gemakkelijk met: een kopje warme chocomelk en een stukje taart. Misschien brandt er wel een heerlijk haardvuur en legt iemand een kussen in uw rug. Wens jezelf een vader die voorleest wat hij mooi vindt. Wens jezelf een moeder die zo hard lacht als jij. Wens jezelf een broer die alles eerlijk deelt. Wens jezelf een zus die zelfs in het donker ziet. Voorlezen is geschiedenis doorgeven.
"Week van de smaak" van 16 tot 25 november organiseert het vlaams centrum voor volkscultuur voor de eerste keer de week van de smaak. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen in contact brengen want het moet een feest worden voor iedereen.
In maart werd een oproep gelanceerd om mensen en verenigingen aan te zetten iets te organiseren. De oproep viel niet in dovemansoren "er is een gevarieerd aanbod".
Of ze nu gaan werken, op restaurant gaan of een openbaar gebouw bezoeken, overal worden ze gevraagd om hun sigaret te doven. Dat dit verbod niet noodzakelijk klantonvriendelijk aan de man moet gebracht worden, bewezen ze op de vakbeurs broodway.
Tijdens de trefdagen voor de bakker, banketbakker, chocoladebewerker en de ijsbereider, werden de rokers vriendelijk gevraagd om hun sigaret te ruilen voor een lolly. Dat vind ik een warm gebaar dat navolging verdient.