De week van de smaak is pas voorbij, of de week van de friet is aangebroken. Typisch Belgisch die door jong en oud worden gegeten. Geef voor mij maar een puntzak met mayonaise aan het frietkot.
Als jong meisje ging ik op zondag naar de dancing naar het dorp in Lendelede. Vlak voor de dancing en cinema stond een frietkot nog één op wieltjes. Iedere zondag samen met mijn vriendinnen wanneer het orkest pauze nam, liepen we snel om een zak frietjes gewoon met mayonaise tijdens het wachten kletsen we erop los met de uitbaters want dat waren voor ons een soort van biechtvader en moeder. Och wat waren dat toch leuke momenten. Ik heb het altijd spijtig gevonden dat het frietkot uit het straatbeeld is moeten verdwijnen, ook wanneer de puntzak is vervangen door bakskes. Op reis zal ik altijd zoeken of er toch nog een kraam is die frietjes besteld in één puntzak.
De baktips van de chefs Goede frietjes worden gemaakt van bintjes. Snij ze in reepjes van ca. 0,8 cm en spoel ze goed om het zetmeel te verwijderenanders plakken ze aan elkaar. Dep de aardappelen goed droog, nooit in water laten liggen, want dan nemen ze vocht op. Bak ze voor de eerste maal in kleine hoeveelheden op 150°C, een goede friet moet binnenin nog zacht zijn. De frietjes opnieuw bakken-niet teveel te gelijk tot ze lichtgekleurd zijn. Dit is een kwestie van zelf aan te voelen en je aanpassen aan het seizoen van januari tot maart zijn frietjes altijd donkerder. Laat ze goed uitlekken, lekker met de typische vlaamse stoverij.
Smakelijk "nog meer weetjes over de frietjes"
|