Op de markt vindt u meer en meer composteerbare verpakkingen. Het gaat om de zogenaamde bioplastics. Die worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen als vezels (suikerriet, olifantengras), zetmelen (maïs, aardappelen), cellulose (hout, katoen) of bacteriën die zichzelf op natuurlijke wijze omvormen tot bioplastics. In Vlaanderen zijn voor de bioplastics drie labels ontwikkeld.
. Producten die het O K compost Home-label dragen kunt u zelf thuis in een compostvat, -hoop of -bak composteren. Indien u die niet heeft, geeft u ze gewoon met het restafval mee. Als het composteringsproces op de goede manier verloopt, valt de verpakking binnen de vier maanden uiteen in verschillende delen. De omzetting van het product in water, biomassa, CO{-2} en/of methaan duurt bij 20°C zes maanden.
. Verpakkingen met het OK compost-label kunt u niet thuis composteren. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed zouden zijn voor het milieu: ze vallen binnen de twaalf weken uiteen in een professionele composteringsinstallatie. Ook deze producten horen in het restafval thuis.
. Het OK biodegradable-label is voorbehouden voor producten die zowel in de bodem als in het water afbreken. Een verpakking met dit label is in de bodem binnen twee jaar voor 90 procent gedegradeerd. Hier geldt dezelfde regel: meegeven met het restafval.
Deze bioplastics mogen, doordat ze te moeilijk te controleren zijn, voorlopig niet met de GFT-inzameling mee. Maar ook in het restafval zijn ze veel milieuvriendelijker dan gewone verpakkingen. (nieuwsblad)
Je huis gezonder en groener maken hoeft niet duur te zijn. Met enkele kleine veranderingen behaal je grote resultaten waar zowel jij als de planeet beter van worden.
Stof onder controle Huisstof verergert allergieën, het bevat ook meer gevaarlijke chemische stoffen als lood en pesticiden dan je denkt. Ook al gebruikte je deze schadelijke stoffen jaren geleden, ze kunnen zich nog steeds opstapelen in het stof. De beste manier om dit tegen te gaan is door tapijten te vervangen door hout, kurk, tegels of linoleum. Je kan ook twee keer per week stofzuigen, ga zeer nauwkeurig langs hoekjes en kantjes en verzet meubels om alles te verwijderen. Ledig ook regelmatig de stofzuigzak zodat het stof niet terug in de lucht terecht komt.
Stoppen met roken Als je rookt, stop dan onmiddellijk met deze ongezonde gewoonte. Sigarettenrook is de grootste veroorzaker van astma bij kinderen. Als je denkt dat het je niet alleen lukt, zoek dan hulp bij je huisarts of steun bij familie en vrienden.
Stop met pesticiden Pesticiden die gebruikt worden om muizen, mieren en ander ongedierte te gebruiken zijn ook ontzettend ongezond voor de mens. Het kan gezondheidsproblemen als astma, leermoeilijkheden en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken bij kinderen. Je kan beter ongedierte in je huis voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen. Hou je huis proper, laat geen etensresten rondslingeren, sluit je vuilbakken steeds goed af en dicht alle gaten en spleten. Maak je niet te druk over onkruid, als je gewoon wordt aan de imperfectie, ga je je er minder aan storen. Je kunt het ook handmatig verwijderen, dan verbrand je tegelijkertijd nog wat calorieën.
Plastic en blik De veiligheid van bisfenol A, een chemische stof in plastics, is nog steeds onduidelijk. Deze stof wordt gebruikt in sommige water- en papflessen en in verpakkingen van voedsel in blik. Volgens sommige onderzoeken is dit slecht voor je hersenen, prostaat, foetussen, peuters en kinderen. Ook zou het hartziekten en diabetes kunnen veroorzaken. Bij de aankoop van water- en popflessen kijk je best naar de bestanddelen, niet-doorzichtige plasticflessen zijn wel betrouwbaar. Vermijd degenen waar '7' of 'PC' op vermeld staan. Stop geen plastic kommen in de microgolfoven, hitte kan ervoor zorgen dat de plastic vezels afbreken. Warm steeds dingen op in glazen of keramische schotels en eet minder voeding uit blik.
Drink kraantjeswater Omdat leidingwater aan strengere eisen moet voldoen dan flessenwater is dit beter voor je gezondheid. Het is ook een pak goedkoper. Ben je toch niet overtuigd of vind je kraantjeswater niet lekker, koop dan een waterfilter. Het aanbod hiervan is groot, je hebt kannen of opzetstukken voor je kraan.
Potten en pannen Als je potten en pannen hebt met een antiaanbaklaag, gebruik deze dan verstandig. Bepaalde chemische stoffen die hiervoor gebruikt worden, kunnen zich opstapelen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat deze voor mensen kankerverwekkend kunnen zijn, maar dat bewijs is nog niet sluitend. Fabrikanten hebben alvast beloofd te stoppen met het gebruik van deze stoffen tegen 2015. Je gebruikt beter vlekkeloos staal, behandeld aluminium of koperen pannen. Ook silicone bakvormen zijn veilig. Als je het geld niet hebt om alles meteen te vervangen, zorg dan dat je de pannen niet te heet voorverwarmt en dat je op de laagst mogelijke temperatuur bakt.
Was je handen Een goede handhygiëne voorkomt niet alleen de griep, het zorgt er ook voor dat jonge kinderen geen giftige stoffen inslikken.
Gebruik natuurlijke poetsmiddelen Poets je woning zo vaak mogelijk met producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Chemische poetsmiddelen hebben een groot effect op kinderen met astma. Daarnaast zijn ze ook slecht voor het milieu. Er zijn eveneens heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je kan poetsen: gebruik azijn in plaats van bleekmiddel of poets je tegels met zuiveringszout.
Biologisch eten Wanneer je biovoeding koopt, eet je minder pesticiden op en werk je mee aan het milieu. Omdat deze producten vaak wel wat duurder zijn, geven we enkele tips om de kosten te drukken. Koop seizoensproducten, die zijn vaak goedkoper bij de lokale groenteboer of op de markt. Bessen nemen meer pesticiden op dan andere fruitsoorten, daar doe je goed aan om wel biologisch te kopen. Maar omdat bananen beschermd worden door de schil, is dat bij deze fruitsoort niet nodig. (ep)
SOS Piet Huysentruyt groeit met alweer succesvol boek uit tot dé keukenreferentie (wat hebben we vandaag geleerd?)
NVT - De boeken van SOS Piet 1 en 2 flirten met de kaap van de 200.000 verkochte exemplaren. Nummer 3 ligt amper in de winkel of er zijn ook al 80.000 stuks van weg. Piet Huysentruyt lijkt wel onmisbaar in de Vlaamse keukens. 'Zolang mensen problemen hebben, blijf ik bezig. Ik ben gemeengoed geworden.'
Dankzij de eerste twee boeken kan haast iedereen al een worst bakken en bechamelsaus zonder klonters maken. Was nummer drie nog wel nodig?
Piet Huysentruyt: 'Zeker. Er zijn vijf of zes boeken nodig om helemaal rond te zijn. Een recept als asperges à la flamande, een gewoon spiegelei met spek... dat staat allemaal nog niet in mijn boeken. Er blijven ook vragen binnenkomen voor het tv-programma. Zolang de mensen problemen hebben in de keuken, blijft SOS Piet bezig.'
Vroeger was de Boerinnenbond de schoonmoeder van elke beginnende kok. Jij neemt die rol stilaan over.
'Voor het boek van de Boerinnenbond moet je al heel wat kunnen. Ik geef meer uitleg. Ik vertel wat er fout kan gaan en hoe je dat oplost. Als een kleuterleidster neem ik de mensen in de keuken bij het handje. Soms moet het wat leraarachtig zijn.'
Voel je dat wat je doet ook wérkt? Blijven de grote drama's stilaan achterwege?
'De lachmomenten zijn er nog, hoor. Onlangs moest ik op bezoek bij iemand die espuma (schuimbereiding, nvdr.) wilde maken. Zijn probleem: er kwam letterlijk niets uit die spuitbus. Ik deed ze open, en er zat enkel een klomp vet in. Pas op, die man kon koken. Hij had zich ingeschreven voor De Beste Hobbykok van Vlaanderen en kon volgens mij zelfs winnen.'
'Dat valt tegenwoordig op bij SOS Piet. Vaak moet ik naar mensen die goed koken, maar één ding echt niet kunnen. Dan bellen ze naar mij, zoals ze naar de brandweer of de dokter bellen. Ik ben gemeengoed.'
Vorige week was je voor 'SOS Piet' op bezoek bij je moeder, 'de bomma'. Ik kan me niet inbeelden dat de moeder van SOS Piet niet kan koken.
'Ze had op restaurant een sausje gegeten met mooie blokjes tomaat erin. Het lukte haar niet om die na te maken. Ze vroeg me om hulp. Ik heb haar gezegd dat ze een mail moest sturen naar SOS Piet.' (lacht)
Maar los van dat sausje is ze een goeie kokkin?
'Absoluut. Zij bracht de liefde voor het koken in mijn leven. Ik heb thuis nooit een blik of bokaal gezien, alles was altijd vers. Ook mijn vader zaliger kon goed koken. In De Perfecte Keuken maak ik binnenkort een recept van hem: geklutste hersenen op een bruine boterham. Ik zie het als een hommage.'
Kookt Piet Huysentruyt zelf nog wel écht?
'Thuis kook ik altijd. Tijdens de feestdagen haal ik wel eens serieus uit voor de vrienden. Koken is iets dat je niet verleert. En ik ga veel eten, ik weet dus goed hoe de keuken evolueert.'
In welk restaurant ben je recent van je sokken geblazen?
'De uitgever van mijn boeken nodigde me onlangs uit in Haasdonk, in restaurant Clandestino. Ik dacht eerst aan een soort maffiapizzeria, maar wat een verrassing was het. Wat een talent, die chef. De smaken spátten werkelijk van het bord.' (nieuwsblad)
Ook oktober brengt enkele veranderingen voor de consument met zich mee. Wie wenst te stoppen met roken, kan zich daarvoor gratis laten begeleiden. Vliegen met Ryanair wordt wat duurder. En Telenet lanceert drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk.
Gratis stoppen met roken Wie wenst te stoppen met roken, kan zich daarvoor vanaf 1 oktober gratis laten begeleiden. De ziekenfondsen betalen acht consultaties bij een tabacoloog terug. Voor de eerste sessie wordt 30 euro terugbetaald en voor de zeven volgende telkens 20 euro. Zwangere vrouwen krijgen zelfs acht keer 30 euro terug.
Bagage meenemen bij Ryanair helft duurder Wie vanaf 1 oktober bagage wil meenemen op een vlucht van de Ierse lowcostmaatschappij Ryanair, betaalt daar 50 procent meer voor. De maatschappij wil passagiers zo aanzetten om enkel nog handbagage mee te nemen. Vanaf 1 oktober wordt de taks per koffer opgetrokken van 20 naar 30 euro. Bij online inchecken wordt de taks verhoogd van 10 naar 15 euro. Passagiers zullen ook voor het eerst twee stukken bagage kunnen inchecken. Handbagage blijft gratis, benadrukt Ryanair.
Identiteitskaart verplicht bij Ryanair Passagiers van Ryanair moeten ook vanaf nu een identiteitskaart bij zich hebben, als ze op het vliegtuig willen. Ryanair was een van de enige maatschappijen die passagiers toeliet zich met een rijbewijs te identificeren. De passagiers moeten vanaf 1 oktober in het bezit zijn van een identiteitskaart of paspoort. Wie dat niet bij zich heeft, wordt onder geen beding meer op het vliegtuig gelaten. (nieuwsblad sdg (belga))
TELE2 wordt BASE De merknaam TELE2 verdwijnt vanaf 1 oktober van de Belgische markt. De diensten voor mobiele en vaste telefonie en internet worden vanaf dan aangeboden onder het merk BASE. In oktober 2007 nam KPN, het moederhuis van BASE, TELE2 Belgium over om ook vaste lijnen aan te bieden op de Belgische markt. Vanaf 1 oktober wordt alles aangeboden onder het merk BASE.
Drie nieuwe zenders op Telenet-kabel Telenet lanceert op 1 oktober drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk. Het gaat om EXQI Plus, vtmKZOE en Discovery Channel. Het digitale aanbod wordt uitgebreid met meer buitenlandse zenders in het basispakket.
EXQI Plus is een initiatief van het mediabedrijf Alfacam uit Lint. De zender richt zich op een brede doelgroep en de meeste programmas worden in eigen beheer gemaakt. VtmKZOE is de nieuwe kinderzender van de Vlaamse Mediamaatschappij. De programmatie op vtmKZOE bestaat uit een mix van eigen producties, zoals Plop en Schuif Af, naast buitenlandse producties als Pipi Langkous en Lassie.
Slechts 42 zoogdieren toegelaten als huisdier Vanaf 1 oktober mogen nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier worden gehouden. Dit zijn de 42 soorten die nog mogen worden gehouden: bennettwallabie, hond, kat, fret, ezel, muildier, paard, muilezel, varken, lama, guanaco, alpaca, axishert, edelhert, sikahert, damhert, huisrund, Aziatische buffel, geit, steenbok, wild schaap, schaap, zwartstaartprairiehond, Aziatische gestreepte grondeekhoorn, oostelijke wangzakeekhoorn, Chinese dwerghamster, goudhamster, Campbell dwerghamster, Roborovski dwerghamster, Dzjoengaarse dwerghamster, echte renmuis, woestijnmuis, stekelmuis, dwergmuis, Afrikaanse dwergmuis, huismuis, bruine rat, chinchilla, cavia, mara, degoe en konijn.
Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.
Preventieproject rond zwangerschapsdiabetes De Vlaamse Diabetes Vereniging en de Vlaamse overheid lanceren op 1 oktober het preventieproject Zoet Zwanger. Dat moet vrouwen met zwangerschapsdiabetes alert maken voor het risico dat ze lopen om na de bevalling blijvende diabetes te ontwikkelen.
Geld weg terwijl je typt (infectie op Duitse internetgebruikers).
Een nieuw stuk malware leegt je bankrekening terwijl je zelf ingelogd bent. De trojan Urlzone toont een verkeerd bedrag op je rekening en schrijft gelijktijdig een deel van het werkelijke bedrag over.
Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Finjan. Vooralsnog lijkt de infectie zich te richten op Duitse internetgebruikers.
De belangrijkste vernieuwing aan deze trojan is dat hij een poging doet om gangbare detectiesystemen die verdachte transacties waarnemen te omzeilen. Zo wordt aan de hand van het bedrag op de rekening berekend hoeveel geld er veilig gestolen kan worden.
6.400 besmettingen De beveiligingsonderzoekers wisten de server waar de malware mee communiceert te achterhalen. Deze bleek onbeveiligd. Uit gegevens op de computer is afgeleid dat bijna 90.000 mensen de site waar de trojaan op staat hebben bezocht. Ongeveer 6.400 van hen zijn geïnfecteerd. Van de besmette gebruikers zijn er een paar honderd bestolen.
Over een periode van 22 dagen in augustus hebben de beheerders van deze malware bijna 300.000 euro buit gemaakt. Het geld is overgemaakt naar zogenaamde mules. Dit zijn tussenpersonen die geld van een bankrekening halen en met andere diensten versturen, zodat het niet te traceren is. (ZDNet M.G)
De hospitalisatieverzekering wordt beter voor de consument
De hospitalisatieverzekering wordt beter voor de consument
Recht & Geld De hospitalisatieverzekering betaalt de kosten terug (ziekenhuisverblijf, zware ziekte) die niet gedekt worden door de ziekteverzekering. De zogenaamde Wet Verwilghen van juli 2007 verbeterde de voorwaarden voor de verzekerde, maar moest zelf enkele aanpassingen ondergaan.
Bruuske premieverhogingen, opzeggingen bij het verlaten van de werkgever, discussies over bestaande ziektes,... De hospitalisatieverzekering kwam de voorbije jaren zo vaak negatief in het nieuws dat de wetgever besloot in te grijpen. Nu lijken de problemen grotendeels van de baan.
Het wettelijke kader De zogenaamde Wet Verwilghen van 20 juli 2007 (gepubliceerd in het Staatsblad van 10 augustus 2007) introduceerde een paar positieve nieuwigheden voor de verzekerden: de hospitalisatieverzekering kon sindsdien levenslang duren, een indexmechanisme moest bruuske prijsverhogingen voorkomen en wie met pensioen ging, uit de echt scheidde of van werk veranderde, kreeg de kans om de verzekering via de werkgever, individueel verder te zetten.
Hoe goed de genoemde wet ook was bedoeld, op enkele punten bleef ze onduidelijk en ook het indexmechanisme kwam nooit van de grond. Daarom werd net voor de zomer van dit jaar de Wet Verwilghen bijgestuurd. De wetswijziging van 17 juni 2009 (Staatsblad van 8 juli 2009) verduidelijkt dat de bepalingen van toepassing zijn op alle hospitalisatieverzekeringen, bestaande én nieuwe. In de eerste versie van de wet bestond hierover betwisting tussen de verzekeraars en de consumentenvereniging Test-Aankoop.
Wat betreft de specifieke index - die was bedoeld om de premie jaarlijks en zonder schokken te laten evolueren in functie van de kosten voor medische verzorging - heeft de wetgever nu de FOD Economie aangeduid om hem op poten te zetten. Op dit ogenblik is hij nog niet klaar. Verwacht wordt dat dit nog enkele maanden kan duren. En zolang de index er niet is, zijn verhogingen bij verzekeraars die het financieel moeilijk hebben, niet uitgesloten. Momenteel kunnen we als consumenten, dus alleen maar hopen dat we geen vervelend Bericht van aanpassing van uw premie uit de brievenbus moeten vissen.
Levenslang verzekerd Wél van toepassing, is de bepaling van de nieuwe wet die stelt dat de verzekeraar de polis niet meer mag opzeggen (behalve wanneer u de premie niet betaalt of wanneer u fraude pleegt, uiteraard). Vroeger werden verzekerden al eens opgezegd omdat ze ziek werden. Dat behoort nu tot het verleden. De verzekeringnemer kan de polis wel jaarlijks opzeggen (u moet uw verzekeraar dan 3 maand op voorhand verwittigen).
De verzekeraars moesten dit levenslangprincipe gerealiseerd hebben voor 1 juli 2009. Wie een verzekering geniet via zijn werkgever en binnenkort stopt met werken of verandert van werk, kan de verzekering op eigen naam verderzetten zonder een vragenlijst in te vullen of een nieuw medisch onderzoek te moeten ondergaan. Er is geen wachttermijn en er kunnen geen nieuwe uitsluitingen op medisch vlak worden opgenomen.
De medische index In de toekomst moet de (te creëren) medische index vermijden dat plotse en omvangrijke premieverhogingen worden toegepast. In afwachting wordt de bestaande index van de consumptieprijzen gehanteerd. Die nieuwe medische index zal gebaseerd worden op objectieve parameters (zoals de gemiddelde ligdagprijs of de erelonen van de dokters) en op het medische consumptiegedrag (de evolutie van de werkelijke medische uitgaven). De FOD Economie moet de volgende weken of maanden deze index op punt stellen. Wanneer een verzekeraar, ondanks de index, toch het evenwicht zou verliezen tussen inkomsten en uitgaven, zal de CBFA (Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) hem verplichten zijn tarieven aan te passen. (plusmagazine)
Wat verbruikt mijn Pc nog wanneer de stroom uitgeschakeld is ?
Dag drie (week ecotips).
Verbruikt mijn computer stroom als hij uitgeschakeld is?
Wat is het verschil bij mijn computer tussen afmelden, afsluiten, sluimerstand en slaapstand?' vraagt een lezer ons. Ik heb zo een vermoeden dat mijn pc nog een klein beetje stroom verbruikt wanneer hij is uitgeschakeld', zegt een andere milieubewuste lezer. Vragen genoeg...
Bij het uitschakelen van de computer wordt de gebruiker altijd geconfronteerd met de keuze: afmelden, afsluiten, sluimerstand, slaapstand en afsluiten na updates. Welk programma men ook kiest, een computer verbruikt nog 3 tot 4 watt per uur elektrische stroom. Dat minimale verbruik kan in een jaar tijd oplopen tot 25kW en meer. Het vergt slechts een minieme inspanning om dit bedrag te besparen.
Het stroomverbruik is afhankelijk van de computerprogramma's', zegt Bart Stoffels, hoofdredacteur van PC Magazine. Gamen kost het meeste energie, ongeveer 350tot 450watt. Dat is zonder het scherm gerekend, dat nog eens ruim 10watt verbruikt.'
Afmelden. De computer blijft onder gewone werkingsspanning staan en verbruikt dan 150watt. Hij wacht gewoon tot de gebruiker zich opnieuw aanmeldt.
Slaapstand. De computer verbruikt 5tot 10watt omdat het geheugen onder spanning wordt gehouden. Alle data worden in het geheugen opgeslagen. Vanuit de slaapstand kan je sneller opnieuw beginnen te werken.
Sluimerstand. Deze stand is nog iets zuiniger dan de slaapstand. Alle gegevens worden nu op de harde schijf opgeslagen. Het heropstarten duurt iets langer.
Afsluiten. Ook nadat de computer is afgesloten, verbruikt hij nog wat energie. Vaak blijft het scherm onder spanning staan. Volgens de nieuwe Europese norm mag een scherm niet meer verbruiken dan 1watt. Maar volgens Bart Stoffels voldoen vele nieuwe pc's nog niet aan deze norm. Ook de randapparatuur zoals een printer verbruikt nog een paar watt. Soms krijgt de gebruiker ook de keuze om af te sluiten na updates'. Doe dat als u uw programma's enigszins up-to-date wil houden. Voor het extra verbruik hoeft u het niet te laten, want deze taak is al na een paar minuten uitgevoerd. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw pc urenlang zal blijven aanstaan. De ventilator maakt misschien wat lawaai, maar die verbruikt slechts 1watt.
Wie echt zeker wil zijn dat hij geen stroom verbruikt, kan maar beter doen zoals Bart Stoffels zelf: 's avonds alle toestellen helemaal afzetten. Je kan het best de stekker uittrekken, maar dat kan eenvoudiger met een stekkerblok (circa 6 euro, nvdr.), dat bij alle ingeplugde toestellen automatisch de stroomtoevoer verbreekt.' (nieuwsblad JMB)
Waarom zijn de elektriciteitstarieven niet overal gelijk?
Kleine lettertjes lezen loont. Zo ging luisteraar Theo Wuyts, geprikkeld door een advertentie van energiedistributeur Eandis, aan het rekenen. Een gemiddeld gezin verbruikt elk jaar ongeveer 4.000 kilowattuur elektriciteit en 1.500 kubieke meter aardgas. Voor die hoeveelheid is er maar liefst 366 euro verschil tussen de duurste en de goedkoopste regio die Eandis bedient. Theo Wuyts vroeg zich terecht af: waarom zijn de tarieven niet overal gelijk?
De redactie van Peeters & Pichal deed de rekenoefening van de luisteraar over en kwam tot gelijkaardige resultaten. Een gezin in het Oost-Vlaamse Zottegem betaalt voor elektriciteit en aardgas 250 euro minder dan een vergelijkbaar gezin in het Zuid-Limburgse Heers. In Lint blijkt het 230 euro goedkoper dan in Lubbeek...
Hoe verklaart André Pictoel van de VREG die prijsverschillen? 'Als je je energiefactuur betaalt, betaal je voor de energie, voor de verdeling ervan en voor de heffingen van de overheid. De verschillen in prijs hebben vooral te maken met de distributie. Sommige regio's hebben een goede infrastructuur en dus minder onderhouds- of herstellingskosten voor het net. Ook de dichtheid van de bewoning speelt een rol: in steden is er een efficiënter net dan in plattelandsgemeenten. In een grootstad kost de distributie van de energie daarom minder dan op het platteland.'
Zijn zulke verschillen in tarieven niet een beetje oneerlijk? Vroeger waren de prijzen toch overal gelijk? 'Vóór het vrijmaken van de energiemarkt was de prijs inderdaad voor iedereen dezelfde, maar dat was eigenlijk een uitvlakking van de prijzen. In de stad betaalde men eigenlijk meer dan nodig en op het platteland iets minder. Nu betaalt ieder de reële prijs.' (nieuwsblad)
Zwarte beha's kunnen de gezondheid lelijk schaden. Dat blijkt uit een Duitse vergelijkende test. De kleurstoffen, gebruikt om de lingerie te kleuren, kunnen zelfs kanker veroorzaken.
Test Het Duitse consumentenmagzaine Öko-test liet 25 zwarte beha's testen van verschillende merken op hun kleurstofgehalte. In Europa gelden daar strikte normen voor, vanaf bepaalde hoeveelheden zouden die kleurstoffen kankerverwekkend zijn. Opmerkelijk is dat acht bustehouders een zeer slechte score haalden.
Huidcontact In heel wat beha's werden verontrustende stoffen gevonden. Para-aminoazobenzeen en anilini zijn gevaarlijke producten die de huid kunnen schaden. In vijf afgekeurde beha's werden grote hoeveelheden gevonden. De stoffen maken bij langdurig contact de huid gevoelig en tasten het zuurstofpeil in het bloed aan. Analine wordt zelfs gelinkt aan blaaskanker.
Opmerkelijk is dat de stof niet enkel in de 'goedkopere' merken werd gevonden, maar ook in de betere merken. Ook organische tinverbindingen werden gespot. Eerdere studies toonden al aan dat al kleine hoeveelheden het immuunsysteem en de hormonen beïnvloeden.
Geen aanraders zijn - de beugelbeha van Kik, een goedkoop merk dat niet in ons land te vinden is. - De Shirt beha van Chantelle - De Damen-Welt beha van het Duitse Real. - De beugel beha Romance van Nina von C - De Nuage van Lejaby - De Hot Light T-Shirt Bra van Sloggi - De Angel Curves van Triumph - De Wonderbra Transparant Line.
Scoorden wel goed: de 'Censored' beugelbeha van NewYorker, de beugelbeha van H&M, de 'Vision' beugelbeha van Schiesser, De 'Marilyn-bh van Hunkemöller, de beugelbeha van C&A, de beugelbh van Esprit Collection en De Push-Up van Passionata. Tips Het consumentenmagazine geeft meteen enkele tips om je zwarte lingerie aan te pakken. Zo was je deze altijd beter in de wasmachine voor het eerste gebruik en breng lingerie met slechte score beslist terug naar de winkel. Een klant mag kwaliteit verwachten. (lvl)
"Nieuwe crème warmt je voeten op" Nooit meer koude voeten. Met die boodschap lanceert Hansaplast een crème die je voeten vanzelf opwarmt. Een handig hulpmiddel, want meer dan de helft van alle dames heeft 's avons last van koude voeten.
Voetenmarkt Vrouwen verzorgen hun voeten steeds beter. Dat komt omdat voeten steeds meer een sensueel element vormen voor heel wat dames. Zo denkt het overgrote deel, volgens een rondvraag van Hansaplast, dat lelijke, onverzorgde voeten een hinderpaal vormen bij het vinden van een nieuwe partner. Om nu ook nog het typisch vrouwelijk koude-voeten-kwaaltje aan te pakken, biedt de nieuwste warme voetencrème beslist een oplossing.
Bloeddruk Het warmtegevoel in de voeten houdt nauw verband houdt met de bloeddruk. En die hangt op zijn beurt af van hormonale schommelingen. Een daling van de bloeddruk en een slechte doorstroming kunnen leiden tot een daling van de temperatuur in handen en voeten. Aangezien vrouwen meer last hebben van bloeddruk-schommelingen zijn ze dus ook gevoeliger voor de daling van de temperatuur in hun voeten. Koude handen, warm hart Mark Newton, onderzoeker aan de Universiteit van Portsmouth, bevestigt dat vrouwen gevoeliger zijn voor kou dan mannen. Ze hebben immers een andere biologische thermostaat en hun lichaam geeft het bloed bij voorkeur aan de belangrijkste organen. Dit systeem zorgt ervoor dat er minder bloed naar hun voeten en handen stroomt, waardoor deze sneller kou hebben. Het oude spreekwoord "Vrouwen hebben koude handen, maar een warm hart" is dus waar.
Slaap Naast hormonale schommelingen en de biologische thermostaat is de slaap eveneens een belangrijke factor. "Wanneer vrouwen moe zijn, zijn ze gevoeliger voor temperatuurschommelingen", stelt Mark Newton. "Eenmaal ze slapen, bereiken vrouwen sneller hun minimale lichaamstemperatuur dan mannen. Precies daarom vlijen de meeste vrouwen hun ijsklompjes zo graag tegen die van hun partner aan, in een poging ze warm te krijgen. En daar is die partner zelden blij mee!" Innovatie De "warme Voeten crème" zorgt er dankzij het activerende Thermocare System voor dat de voeten urenlang prettig warm aanvoelen. Voor extra hydratatie werd de niet-vette formule verrijkt met kokosnootolie en glycerine. De crème dringt snel in de huid in en zorgt voor een zacht resultaat. Tips -Smeer uw voeten helemaal in met de "Warme Voeten crème" (ook de voetzool). -Masseer het product goed in zodat het in de huid dringt en het de thermoreceptoren kan activeren. - Wacht een paar minuutjes tot het effect voelbaar is. Het warmtegevoel kan variëren van persoon tot persoon.5 - Breng het product enkel aan wanneer uw voeten echt kou hebben om zo een optimaal resultaat te bekomen. - Was uw handen grondig na het aanbrengen, om te voorkomen dat het product in contact komt met de ogen.
Enkel verkrijgbaar in de supermarkt. Richtprijs: 5,99 / 75 ml (lvl)
In 26 jaar was het in Vlaanderen nooit zo droog. Er viel amper 64 liter regen per m2 in augustus en september, normaal is dat 144 liter. De boeren hopen maar op één ding: regen. Toch heeft Eddy De Mey 'slecht' nieuws. 'Zeker tot 10 oktober zal er - op een spat motregen na - niks uit de lucht vallen.'
Het is al van 1983 geleden dat het in beide maanden samen zo weinig geregend heeft. 'Het gevolg van een 'blokkade' in de atmosfeer', zegt weerman Eddy De Mey in de kranten van De Persgroep.
De aanhoudende droogte heeft zware gevolgen voor de landbouw. 'De aardappelopbrengst zal 20 pct lager uitvallen, voor koolgewassen verwacht ik een daling tot 35 pct', aldus landbouwexpert Luc Busschaert. Ook andere gewassen lijden onder de droogte. 'Op 1 oktober start het zaaien van wintertarwe en -gerst. Maar men kan gewoon niet met de ploeg in de grond. (nieuwsblad)
Zondagavond. Mijnheer Linga (49) stapt in zijn boot en vaart de Suriname op. Hij verlaat voor een week zijn familie en gaat lesgeven in het dorp Dan. Dat is alleen via de rivier bereikbaar. Zijn leerlingen hebben nog nooit televisie, een auto of computer gezien. Ze spreken wel allemaal keurig Nederlands.
Op maandag 5 oktober, de Internationale dag van de leerkracht, organiseert Studio Globo voor de 3de keer de actie 'Saved by the bell'. Deze symbolische actie vraagt aandacht voor leerkrachten overal ter wereld en voor het recht op onderwijs voor iedereen.
Op maandag 5 oktober, de Internationale dag van de leerkracht, organiseert Studio Globo voor de 3de keer de actie 'Saved by the bell'. Deze symbolische actie vraagt aandacht voor leerkrachten overal ter wereld en voor het recht op onderwijs voor iedereen.
Leerlingen zijn soms opgelucht als ze de bel horen en naar huis kunnen, een beetje het saved by the bell-gevoel. Maar meer dan 100 miljoen kinderen horen vandaag de schoolbel niet luiden. Ook zij zouden graag kans krijgen op onderwijs. Voor hen krijgen de woorden 'saved by the bell' een heel andere betekenis
Doe mee en laat op maandag 05 oktober om 15 uur de schoolbel rinkelen uit solidariteit met alle kinderen ter wereld die verstoken blijven van hun recht op onderwijs. Toon je solidariteit met leerkrachten wereldwijd die vaak in moeilijke omstandigheden moeten lesgeven.
Vorig jaar waren er bijna 65.000 deelnemers. Dit jaar moeten dat er nog meer worden. Via de website www.savedbythebell.be kan je de deelname van je school registreren, gratis lesmateriaal downloaden en vind je heel wat tips en suggesties aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen om dit actiemoment in de klas voor te bereiden.
Maak het belmoment extra krachtig en leuk door je partnerschool in het zuiden te betrekken bij de actie. Wanneer ook ginds tegelijk de bel rinkelt krijgt de symboliek en de uitdrukking van solidariteit nog een extra dimensie. Op de website van 'saved by the bell' vind je de lessuggesties vertaald naar het Engels, Frans en Spaans.
Op openbare plaatsen en kantoren is het al langer gebruikelijk om de handen te wassen zonder de kraan manueel aan te raken. Maar diverse fabrikanten hebben die infraroodtechniek nu ook geïntroduceerd op mengkranen voor thuisgebruik, zodat we ook de temperatuur van het water kunnen instellen en bijregelen.
Het systeem verhoogt niet alleen het gebruikscomfort, het komt ook het milieu ten goede. Dankzij deze sensortechnologie kan u water besparen omdat het water alleen maar stroomt als dat vereist is. Dat is vooral waardevol als u de mengkraan frequent gebruikt. Volgens fabrikant Hansgrohe, die de kranen produceert, zakt het waterdebiet daardoor tot ongeveer zes liter per minuut tegenover 13,5 liter per minuut voor een standaard mengkraan. Per dag stroomt het water van een wastafelkraan ongeveer vijf minuten lang. Op die vijf minuten bespaart u volgens Hansgrohe met hun EcoSmart-technologie al ongeveer 32 liter.
Voor een gezin van vier mensen betekent dat een jaarlijkse besparing van ongeveer 47.000 liter. En dat komt ook uw portemonnee ten goede. Jaarlijks zou u zo ongeveer 235 euro kunnen besparen. (nieuwsblad)
Zoals Hendrik Conscience zijn volk leerde lezen, zo leerde Peter De Smet diens zangers zingen. Nadat hij 14 jaar lang zangcoach is geweest voor zowat iedereen die ooit op Vlaamse bodem een hit scoorde, staat hij nu zelf terug op de planken met Sunset Boulevard. Hierover zegt hij: "Sunset Boulevard is muziektheater zoals het zou moeten zijn, geen musicalcliché waarin ze je met pluimen in je gat het podium op sturen, maar evenwaardig aan veel theater en opera."
Je bent van opleiding een klassieke zanger. Heb je die interesse van thuis uit meegekregen? Mijn vader was een heel goede saxofonist. Hij had alle kwaliteiten in zich om professioneel te worden, maar met een vrouw en twee kinderen om te onderhouden, had hij toch de moed niet om een stabiel bestaan op te geven. Hij speelde soms in het orkest van het NIR, de voormalige VRT, en dan moet je toch op een zeker niveau staan. Op een dag stuurde mijn vader mij naar de muziekschool. Dat hoorde volgens hem bij de opvoeding. Aangezien wij thuis nog een klarinet hadden liggen, werd ik dan maar klarinettist.
Maar uiteindelijk is niet de klarinet, maar wel je stem je instrument geworden. Ja, want op een bepaald ogenblik moest ik in stottertherapie. Tijdens deze sessies moest ik ook zingen. Plots bleek die stem van mij helemaal niet zo onaardig te zijn. Het zingen heeft mij nooit meer losgelaten. Tot grote ergernis van mijn vader wilde ik vervolgens naar het Conservatorium, want "met een diploma Latijn-Wiskunde moest je toch naar de universiteit!" Gelukkig ben ik er in mijn laatste jaar humaniora in geslaagd mijn resultaten zo verticaal te laten kelderen dat zelf het PMS mijn vader ervan kon overtuigen dat het Conservatorium voor een jongen zoals ik nog niet zo'n slechte keuze was. De jaren nadat ik afgestudeerd ben heb ik vele rollen mogen zingen... Les Miserables, Cyrano, Phantom of the Opera, en dan nu Sunset Boulevard.
Maar de afgelopen jaren ben je vooral stemcoach geweest. Hoe is dat gegaan? Het jaar dat ik afgestudeerd was, vroeg Dora Van der Groen mij of ik de acteurs van haar toneelafdeling vocaal wilde begeleiden . Een hele generatie is via mijn klas gepasseerd, waaronder regisseur Dirk Tanghe. Toen hij zijn eerste stuk regisseerde bij Theater Malperthuis, dat was De Getemde Feeks van Shakespeare, kampte zijn leading lady, Gert Portael, met ernstige stemproblemen. Dirk vroeg mij om Gert te begeleiden. Ik heb de première toen drie maanden moeten uitstellen, maar Gert heeft daarna 120 avonden achter elkaar gezongen zonder enig probleem.
Maar één zwaluw maakt de lente nog niet... Waar, maar Gert woonde toen in Boechout en was bekend met de Boechout Beatles, zijnde Jan Leyers en Paul Michiels. Jan, die toch een wetenschappelijke achtergrond had, wilde zijn stem door mij laten onderzoeken. Al snel ging ik over over de tongen in Boechout en kwam ook Bart Peeters bij mij op zangles. En na Bart Peeters kwam Paul Michiels. En die zei: "Peter, ik ga een jong manneke sturen. Ooit zal hij het maken, maar nu heeft hij dringend zangles nodig." Op een dag kwam dat totaal onbekend manneke bij mij binnen. Het was een zekere Koen Wauters. En ineens had ik alle toppers van Vlaanderen op zangles.
Was je ooit iets anders kunnen worden? Ik ben heel slecht in alles waar een pen en penseel aan te pas komen. Ik heb een immense bewondering voor mensen die kunnen tekenen en schilderen. Ik sta met een open mond te kijken naar een man als Picasso die met drie lijnen een hele wereld laat opengaan.
Welke kunstvorm ligt jou helemaal niet? Ik moet een van de grootste jazzfans ooit zijn, behalve als ze gaan improviseren. Free jazz is niet aan mij besteed. Helemaal anders ligt dat bij een Ella Fitzgerald. In mijn ogen is zij een godin.
Met welke drie mensen wil je eens languit tafelen? Ik zou ongelooflijk graag eens met Socrates aan tafel zitten, de man die de filosofie heeft uitgevonden. Ik heb Latijn-Wiskunde gestudeerd, maar heb het mij altijd beklaagd dat ik geen Grieks kan. Ook Michelangelo wil ik ontmoeten. Van schilderkunst tot architectuur en muziek... hij is echt de grootste homo universalis ooit. Ten slotte zou ik niet kunnen kiezen tussen de componisten Bach en Mozart.
In welke periode uit de kunstgeschiedenis had je willen leven? Ik ben tevreden met de periode waarin ik nu leef. Als je ergens middenin zit, dan mis je dingen. Ik word wel heel sterk aangetrokken door het einde van de negentiende eeuw en de opkomst van de grote Romantiek met mensen als Brahms, Wagner, Bruckner en de jonge Richard Strauss. Maar toch wil ik nu leven en kunnen terugblikken op wat geweest is.
Wat neem je mee naar de eeuwigheid? De film Film d'amore e d'anarchia van Lina Wertmüller met Giancarlo Giannini in de hoofdrol. De film speelt zich af in een Romeins bordeel en gaat over een anarchist die een aanslag pleegt op Mussolini. Als boek neem ik Les liasons dangereux van Pierre Choderlos de Laclos mee. Muzikaal mag de Mattheuspassion mijn eeuwige metgezel zijn. (uit in Vlaanderen)
"Volledig mee eens" zou moeten verboden zijn in alle scholen.
In een school in Seraing is verboden om een trolley nog langer als boekentas te gebruiken. Niet alleen zijn de tassen op wieltjes vaak veel groter dan een gewone boekentas, ze veroorzaken ook problemen in de schoolgangen.
'Ouders investeren in zulke trolleys om te vermijden dat hun kinderen rugklachten krijgen door een te zware boekentas. Maar de trolleys zijn vaak drie keer de grootte van een gewone boekentas', aldus een moeder.
Volgens de school heeft het verbod meer te maken met het grote aantal leerlingen in de school: 'Weldra is er in de gangen geen doorkomen meer aan, de trolleys zijn immers erg moeilijk weg te bergen.'
Voor de te zware boekentassen ligt de oplossing voor de hand: boeken en dikke mappen mogen op school blijven doorheen de week. 'Het enige wat de leerlingen heen en weer moeten brengen, zijn hun papieren', aldus de school. (standaard)
Zonnepanelen: De combinatie van overheidssubsidies en garanties van de leveranciers maken van zonnepanelen een hele goede investering en een prima manier om zelf groene stroom op te wekken.
· Zonneboiler: Ook hiervoor geeft de overheid subsidies. Een boiler is bovendien goedkoper dan zonnepanelen. De boiler warmt het water in huis via groene energie op.
· Goede beglazing: Enkel en zelfs dubbel glas laat vrij veel energie uit je woning ontsnappen. Opteer daarom het liefst voor hoogrendementsglas, dat isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas en tot vijfmaal beter dan enkel glas.
· Goede dakisolatie: Een slecht geïsoleerd dak laat veel energie verloren gaan. Een goede dakisolatie is met andere woorden onontbeerlijk.
· Opletten voor elektronische toestellen: Veel toestellen hebben een digitale display of een lampje dat blijft branden. Dat verbruikt enorm veel energie. Daarom is het aangewezen om de stekker van elektronische apparaten uit te trekken wanneer je ze niet nodig hebt. (nieuwsblad tch).
Deze week krijg je hier nog meer ecotips te lezen.