SOS Piet Huysentruyt groeit met alweer succesvol boek uit tot dé keukenreferentie (wat hebben we vandaag geleerd?)
NVT - De boeken van SOS Piet 1 en 2 flirten met de kaap van de 200.000 verkochte exemplaren. Nummer 3 ligt amper in de winkel of er zijn ook al 80.000 stuks van weg. Piet Huysentruyt lijkt wel onmisbaar in de Vlaamse keukens. 'Zolang mensen problemen hebben, blijf ik bezig. Ik ben gemeengoed geworden.'
Dankzij de eerste twee boeken kan haast iedereen al een worst bakken en bechamelsaus zonder klonters maken. Was nummer drie nog wel nodig?
Piet Huysentruyt: 'Zeker. Er zijn vijf of zes boeken nodig om helemaal rond te zijn. Een recept als asperges à la flamande, een gewoon spiegelei met spek... dat staat allemaal nog niet in mijn boeken. Er blijven ook vragen binnenkomen voor het tv-programma. Zolang de mensen problemen hebben in de keuken, blijft SOS Piet bezig.'
Vroeger was de Boerinnenbond de schoonmoeder van elke beginnende kok. Jij neemt die rol stilaan over.
'Voor het boek van de Boerinnenbond moet je al heel wat kunnen. Ik geef meer uitleg. Ik vertel wat er fout kan gaan en hoe je dat oplost. Als een kleuterleidster neem ik de mensen in de keuken bij het handje. Soms moet het wat leraarachtig zijn.'
Voel je dat wat je doet ook wérkt? Blijven de grote drama's stilaan achterwege?
'De lachmomenten zijn er nog, hoor. Onlangs moest ik op bezoek bij iemand die espuma (schuimbereiding, nvdr.) wilde maken. Zijn probleem: er kwam letterlijk niets uit die spuitbus. Ik deed ze open, en er zat enkel een klomp vet in. Pas op, die man kon koken. Hij had zich ingeschreven voor De Beste Hobbykok van Vlaanderen en kon volgens mij zelfs winnen.'
'Dat valt tegenwoordig op bij SOS Piet. Vaak moet ik naar mensen die goed koken, maar één ding echt niet kunnen. Dan bellen ze naar mij, zoals ze naar de brandweer of de dokter bellen. Ik ben gemeengoed.'
Vorige week was je voor 'SOS Piet' op bezoek bij je moeder, 'de bomma'. Ik kan me niet inbeelden dat de moeder van SOS Piet niet kan koken.
'Ze had op restaurant een sausje gegeten met mooie blokjes tomaat erin. Het lukte haar niet om die na te maken. Ze vroeg me om hulp. Ik heb haar gezegd dat ze een mail moest sturen naar SOS Piet.' (lacht)
Maar los van dat sausje is ze een goeie kokkin?
'Absoluut. Zij bracht de liefde voor het koken in mijn leven. Ik heb thuis nooit een blik of bokaal gezien, alles was altijd vers. Ook mijn vader zaliger kon goed koken. In De Perfecte Keuken maak ik binnenkort een recept van hem: geklutste hersenen op een bruine boterham. Ik zie het als een hommage.'
Kookt Piet Huysentruyt zelf nog wel écht?
'Thuis kook ik altijd. Tijdens de feestdagen haal ik wel eens serieus uit voor de vrienden. Koken is iets dat je niet verleert. En ik ga veel eten, ik weet dus goed hoe de keuken evolueert.'
In welk restaurant ben je recent van je sokken geblazen?
'De uitgever van mijn boeken nodigde me onlangs uit in Haasdonk, in restaurant Clandestino. Ik dacht eerst aan een soort maffiapizzeria, maar wat een verrassing was het. Wat een talent, die chef. De smaken spátten werkelijk van het bord.' (nieuwsblad)
|